Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate jpeg

Un nou jucător de anvergură s-a aşezat la masă în Orientul Mijlociu. Turcia politicii externe concentrate aproape exclusiv pe securitate, pe linia „zero probleme cu vecinii“ şi pe rolul NATO, în strînsă legătură cu alianţa uneori tensionată cu Statele Unite, şi-a modificat aproape radical strategia, în ultimii zece ani impunîndu-se pas cu pas, ca actorul fără de care nu poate fi luată în calcul nici o discuţie ori subiect care ţine de Orientul Mijlociu. Dar poziţia sa este delicată, ameninţată şi cu deznodămînt greu de anticipat.

Era firesc ca ambiţiile Turciei să crească pe măsura dezvoltării şi expansiunii sale economice. Cu o economie ferită de criză – în timp ce statele europene se zbat –, cu o populaţie atinsă tot mai evident de microbul consumerismului, şi din ce în ce mai bine plătită, cu un peisaj legislativ tot mai favorabil investiţiilor şi iniţiativelor de afaceri, era evident că Turcia avea foarte repede să îşi adapteze linia de politică externă şi să o facă mai ambiţioasă pe măsura nevoii sale de expansiune, mai ales pe plan comercial. Aşa că, dacă iniţial a acţionat mai ales în spaţiul tradiţional al Asiei Centrale, în curtea din spate a Rusiei – în mod miraculos fără tensiuni majore cu Moscova –, Turcia s-a poziţionat tot mai clar în Orientul Mijlociu, mai ales odată cu primăvara arabă. Evident că rămîne în continuare un punct de greutate obsesia graniţelor, mai ales în condiţiile în care au rămas nerezolvate diferenduri vechi asupra unor teritorii – de exemplu cu Siria, care pe deasupra a devenit sursă de instabilitate şi violenţă. După o bună perioadă de linişte şi stabilitate la graniţe, de dezvoltare fără precedent a legăturilor comerciale cu restul regiunii, inclusiv cu actori incomozi ca Iranul, schimbările din Orientul Mijlociu şi mai ales războiul civil din Siria au reamintit turcilor că sînt plasaţi într-o zonă minată.

Încă dinainte de primăvara arabă, Turcia – după ce ani la rînd acţionase discret în dosare ca Iranul – a ieşit la rampă şi şi-a afirmat răspicat pretenţia, în bună măsură justificată, la postul de forţă principală cu atribute de mediere în Orientul Mijlociu, un loc ocupat, pînă recent, în multe dosare regionale, de Egipt. Turcia părea că are totul de partea ei: un mediu politic stabil, o economie înfloritoare, o imagine pozitivă în Orient, o sursă de soft power, o influenţă deloc neglijabilă inclusiv prin cultura pop pe care o exportă, în special prin valul de seriale TV care pun probleme sociale şi politice interzise de obicei în regiune. De partea ei, Turcia are şi calitatea de membru NATO, în mod normal un defect în ochii regiunii destul de ostile faţă de Alianţă, un defect transformat în avantaj prin impunerea percepţiei că statele din zonă au pe cineva „al lor“ la masa celor puternici.

O altă calitate a Turciei a fost felul în care s-a impus, nu doar economic, ci şi politic printre statele emergente, ca Brazilia, prin legături surprinzătoare cu ţări aflate la mare distanţă. Un alt punct benefic este proiecţia Turciei ca model politic pentru statele care ies din primăvara arabă, state cu populaţii care îşi doresc, cel puţin declarativ, democraţie, dar mai ales economii deschise la iniţiative, oportunităţi şi fără corupţie, populaţii care în acelaşi timp au sensibilităţi religioase care nu pot fi tratate strict prin modelul ori soluţiile politice şi administrative occidentale. Spaima aproape instantanee declanşată de trezirea arabă a fost că viitoarele regimuri politice vor urma un model de tip iranian de stat religios, iar Turcia a avut doar de cîştigat, prin comparaţie, la capitolul imagine, cînd a venit vorba de modele de viitor. Ceea ce spunea, de exemplu, toată lumea în Egiptul revoluţionar era „Turcia da, Iran, nu!“.

Dar chiar cu atîtea avantaje care deja funcţionează în favoarea Turciei, construcţia nu este fără defecte. Unul ar fi vechea problemă kurdă, insuficient tratată acolo unde era în puterea lor, de către autorităţile turce, în pofida progreselor din ultimii ani. O problemă care riscă să se amplifice vine dintr-o Sirie post-Assad, unde kurzii sirieni se vor manifesta pentru autonomie sau federalizare, asta după ce kurzii irakieni deja au o autonomie relativ confortabilă care le aduce, pe zi ce trece, şi beneficii economice care le întăresc poziţia. În combinaţie, cele două probleme pot fi catastrofale pentru Ankara, care şi aşa abia reuşeşte să menţină sub control ambiţiile populaţiei kurde. Turcia a privit automat spre viitor şi a făcut o alegere fără echivoc cînd s-a plasat imediat de partea opoziţiei, la regimurile aflate la putere în toate statele atinse de trezirea arabă, şi a avut de cîştigat iniţial, pentru că s-a dovedit mai dinamică şi mai categorică decît alte state, inclusiv mari puteri, pentru că a proiectat în ochii populaţiilor respective o imagine de bunăvoinţă şi deschidere, pentru că a expus rapid planuri de a umple, inclusiv economic, un spaţiu care are nevoie de restartare economică şi anticipat ca mai deschis pe viitor la investiţii. Dar, dacă în Libia, jocul a avut în general beneficii, în cazul Siriei, Turcia s-a trezit deja cu o vulnerabilitate. Dincolo de declaraţiile în favoarea instaurării democraţiei, nu este clar care sînt calculele Ankarei pentru scenarii cu şi fără Assad.

Pînă acum, poziţia Ankarei a fost fără echivoc – „fără Assad“, mai ales după ce violenţele din Siria s-au scurs peste graniţă în Turcia, acompaniate de un mare număr de refugiaţi care reprezintă o sursă de probleme economice şi sociale. Un război civil de uzură în Siria nu are cum să convină Turciei, iar o Sirie post-Assad, alături de necunoscuta kurdă cu potenţial exploziv, iarăşi reprezintă un risc pentru poziţia pe care Turcia şi-o doreşte întărită în regiune. În plus, competiţia pentru rolul de mediator în procesul de pace dintre israelieni şi palestinieni, care părea cîştigată de Turcia acum cîţiva ani, este din nou în plină desfăşurare, de cînd preşedintele Mohamed Morsi a ajuns la putere în Egipt.

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi pare decis să-şi repună ţara în postura de dinainte de revoluţia din 2011 – de mediator de neînlocuit – şi a şi dovedit ce poate Egiptul, după ce a obţinut, în toamna lui 2012, încetarea focului între Israel şi Hamas. După ce a devenit preşedinte, Morsi a făcut o serie de vizite strategice din China în Europa şi pînă în Iran, în încercarea de a reafirma poziţia diplomatică unică pe care o are Egiptul în regiune. Egiptul are relaţii consfinţite prin tratate cu Statele Unite şi Israel, primeşte ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, noul său preşedinte provine din rîndurile unei mişcări islamiste sunnite, dar care discută cu Iranul şiit şi chiar face declaraţii critice tocmai la Teheran, la adresa Siriei lui Bashar al-Assad, aliată a Iranului – toate acestea, la prima vedere contradicţii, pot oferi Egiptului o poziţie unică de negociere diplomatică într-o regiune marcată de conflicte deschise sau în fierbere. O regiune în care, în ultima vreme, Turcia vrea să îşi afirme rolul de putere regională cu capacitate de negociere nu numai în zonă, dar şi între Orient şi Occident. În plus, Turcia a rămas, după seria de tensiuni care a culminat cu incidentul navei Marmara, cumva în suspans în relaţia cu Israelul, iar conceptul de mediator presupune bune relaţii cu toate părţile.

Turcia lui Erdogan, aflată deja în opoziţie deschisă la Siria lui Bashar al-Assad şi în contradicţie pe acest subiect cu aliatul său, Rusia, dar şi în plină răcire a relaţiilor cu Israelul, cu nemulţumiri în relaţia cu Uniunea Europeană, care vin din statutul de etern candidat – această Turcie nu mai pare un pariu sigur pentru postura de mediator regional, care poate fi, dintr-o poziţie mult mai bună, Egiptul, cel puţin în chestiunea israeliano-palestiniană. Rămîne de văzut însă dacă ambiţia Ankarei nu va fi ajutată de izbucnirile de criză politică din Egiptul încă indecis privind calea în plan intern, cu un preşedinte contestat şi acuzat de tendinţe dictatoriale şi cu o populaţie care nu agreează deloc acordurile cu Israelul.

Noile linii turce de politică externă au fost determinate şi apoi susţinute mai ales de creşterea economică şi de extinderea sau consolidarea prezenţei pe noi pieţe. Motorul economic însă nu este infailibil, în condiţiile în care există mari diferenţe de dezvoltare între regiunile Turciei, birocraţia încă are complicaţii orientale, iar perspectiva de aderare la UE este parcă într-un etern blocaj. Proiecţiile economice arată că, deşi Turcia va rămîne cu creştere economică, ea riscă să nu fie sustenabilă şi să scadă în jurul valorii de 2%. Prin comparaţie cu majoritatea ţărilor UE, chiar şi cu un procent mai scăzut de creştere economică, Turcia va fi peste pragul european, însă trebuie luat în calcul climatul economic regional nesigur şi tulburat tocmai de evenimentele politice salutate şi încurajate de Ankara.

Deja s-a extins lista cu problemele din regiunea apropiată şi ale vecinilor Turciei, cea care menţionează încă prioritară politica „zero probleme cu vecinii“ – Siria, aflată pînă în 2011 într-o relaţie economică specială cu Turcia, este acum încleştată în război civil; Iranul jonglează tot mai greu cu dosarul nuclear, în consecinţă şi legăturile economice cu Turcia au slăbit sub apăsarea sancţiunilor internaţionale, la fel cele politice, care nu mai au căldura de acum cîţiva ani, mai ales după ce Turcia a fost de acord să găzduiască elemente ale scutului american anti-rachetă şi în plus, un Iran nuclear poate fi o ameninţare dacă au loc lovituri externe asupra siturilor nucleare iraniene, ceea ce s-ar traduce şi prin radiaţii care pot ajunge pe teritoriul turc; pieţele europene sînt baza succesului comerţului turcesc, dar previziunile de cerere nu sînt optimiste, pe măsura crizei prelungite; climatul economic din Golf este agitat în ecou la primăvara arabă; Egiptul se anunţă un posibil competitor puternic în chestiunile diplomatice şi politice ale regiunii, cu propria agendă, nu mereu în armonie cu cea turcă; relaţia excelentă cu Rusia riscă să fie afectată de poziţiile diferite la Moscova şi Ankara în privinţa viitorului Siriei, dar şi de posibile tensiuni care vin din concurenţa energetică şi dintr-un nou descoperit entuziasm al Rusiei pentru o mai clară prezenţă în Marea Neagră şi în Mediterană; şi tot în Mediterană, descoperirea de gaze naturale şi graniţele maritime încă neclarificate au încins din nou spiritele în relaţia Cipru-Turcia, pe fondul tradiţional deja iritat.

Turcia a părut să prefere să îşi investească eforturile diplomatice în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, ca să îşi afirme un rol de lider, şi a dat impresia că îşi neglijează, cel puţin ca grad de disponibilitate, relaţia cu UE şi NATO, prin declaraţii sau poziţii care au pus-o de multe ori în contradicţie cu liniile generale europene şi americane şi au blocat sau tensionat decizii, lucru care a făcut ca Ankara să fie văzută uneori mai degrabă ca o sursă de dificultăţi decît de soluţii. Însă gradul de disponibilitate politică a Turciei în relaţia cu UE şi NATO poate să crească în perspectiva unui război civil de durată în Siria. Ameninţarea majoră de securitate pe care o reprezintă situaţia din Siria pentru Turcia a determinat Ankara să apeleze la ajutor occidental pentru a-şi proteja graniţa de revărsări de violenţă, un tip de ajutor şi de cooperare în materie de securitate care nu ar fi putut veni din altă parte decît din orientarea vestică a Turciei.

Aşadar, Siria în haos, bomba cu ceas care este dosarul nuclear iranian, schimbările strategice pe care le aduce descoperirea de rezerve de gaze naturale în Mediterană, plus viitorul complicat şi departe de a fi decis al primăverii arabe fac ca Ankara, dacă vreodată s-a gîndit că ar putea acţiona diplomatic, de preferinţă singură, în regiune, să se gîndească cel mai probabil de două ori şi să intre într-o nouă formulă a politicii externe care să strîngă legătura cu Europa şi SUA, chiar dacă opiniile nu vor coincide întotdeauna.

Carmen Gavrilă este corespondent diplomatic Radio România Actualităţi.

Foto L.Muntean

1012 21 poza jpg
Despre război și aceiași demoni
O istorie a ororilor în 100 de episoade, Editura Humanitas, 2015.
p 22 WC jpg
Copilul călare pe porc
Tăiatul porcului era evenimentul central al perioadei.
p 20 Catedrala Sfinta Sofia din Kiev WC jpg
Elemente religioase în conflictul ruso-ucrainean
Statul finanțează activitățile Bisericii, iar Biserica conferă legitimitate statului.
Anticiclonul rusesc nu cedează jpeg
Anticiclonul rusesc nu cedează
Rusia de azi este închisă pentru noi: nu știm despre filmele lor, cultura lor nu o difuzăm și nu o vrem, limba rusă nu ne place, iar politica Rusiei se rezumă la persoana lui Putin și nici asta nu prea ne interesează.
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia jpeg
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia
„Gafele comunității occidentale în raport cu regimul lui Putin au contribuit la ceea ce se întîmplă astăzi.”
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK jpeg
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK
„Putin a avut un anumit obiectiv atunci cînd a început să mobilizeze trupele, dar s-a lovit de ceva neprevăzut.”
Jocurile privirii jpeg
Jocurile privirii
Prinși în vîrtejul aceleiași lumi, Eminescu și Caragiale nu sînt, de fapt, în disjuncție, ci într-o continuitate aproape magică.
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim jpeg
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim
În poziția pe care o avem cei mai mulți dintre noi în fața dezbaterii privind construcția Catedralei Mîntuirii Neamului, există multă trăire tipic românească.
Istoria uitată a Buștenariului jpeg
Istoria uitată a Buștenariului
Descoperirea zăcămintelor de aur negru avea să schimbe complet așezarea molcomă și uitată de timp, ducînd la un adevărat boom demografic și industrial.
Iran: de la trei genuri la unul jpeg
Iran: de la trei genuri la unul
Vechii perși recunoșteau trei genuri, sau cel puțin o veche civilizatie de acum 3.000 de ani descoperită la Hasanlu în nord-vestul Iranului.
Hong Kong – momentul adevărului jpeg
Hong Kong – momentul adevărului
Această cvasi-promisiune de azil politic încîntă auzul unor grupuri de profesioniști din Hong Kong, care promovează ideea unei emigrații colective spre noi „orașe charter” situate în țări mai libere.
China, în căutarea legitimității jpeg
China, în căutarea legitimității
Democrația liberală se confruntă cu o criză de legitimitate – sau, cel puțin, așa ni se spune. Oamenii nu mai au încredere în guvernarea elitelor liberale și tot mai multă lume crede că oferta actuală de democrație este o păcăleală.
Pînă la Praga şi înapoi jpeg
Pînă la Praga şi înapoi
Am trăit multă vreme temerea că voi ajunge într-o situaţie fără ieşire atunci cînd, nevoit să fac pe ghidul turistic prin Bucureşti, nu prea voi avea ce să le arăt oaspeţilor. Străzile congestionate? Clădirile-monument neîngrijite? Casa Poporului?! Mănăstirile asaltate de cerşetori?
America se întoarce în Irak jpeg
America se întoarce în Irak
Decizia preşedintele Barack Obama de a spori numărul trupelor terestre americane din Irak şi de a le plasa în provincia Anbar, preponderent sunnită, a stîrnit numeroase discuţii aprinse. În Statele Unite, dezbaterea publică a pus pe tapet experienţa Vietnamului, unde desfăşurarea tot mai masivă de acţiuni militare a dus la o împotmolire gravă.
Urmările declinului Rusiei png
Urmările declinului Rusiei
Pe măsură ce Europa dezbate dacă să îşi menţină sau nu sancţiunile contra Rusiei, politica de agresiune împotriva Ucrainei pe care o duce Kremlinul continuă, fără nici un fel de dezbatere. Deşi Rusia este într-un declin evident, ea reprezintă încă un real pericol pentru stabilitatea internaţională din Europa şi nu numai.
Jocul de a frica jpeg
Jocul de-a frica
Nimic nu documentează mai persuasiv şi agasant cît de alăturea cu drumul e, în faţa provocărilor globale, mare parte din stînga occidentală decît reacţiile disproporţionate iscate de victoria electorală a premierului israelian Beniamin Netanyahu.
Melancolia lui Fawad – poveste afgană jpeg
Melancolia lui Fawad – poveste afgană
Văzut din Occident, Afganistanul e un fund de rîpă în care cîţiva smintiţi dau de lucru NATO. Presa occidentală e responsabilă de imaginea foarte precară a Afganistanului – cînd se vorbeşte, e mereu despre atacuri, explozii, militari morţi cu onoare la datorie (întotdeauna ai noştri, nu ai lor) şi eşecuri colosale.
Pînă unde putem lupta cu statul islamic jpeg
Pînă unde putem lupta cu statul islamic
Există o îndelungată şi controversată istorie a extinselor intervenţii militare străine în Orientul Mijlociu şi este de sperat ca decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a purta război contra statului islamic nu va demonstra altceva. Nici un alt grup terorist nu merită mai mult să fie distrus decît aceşti jihadişti ucigaşi şi prădători.
Taksim şi iluzia modelelor jpeg
Taksim şi iluzia modelelor
Da, poliţia a evacuat piaţa Taksim din Istanbul, la ora la care scriu. Da, şi în Ankara, protestatarii au fost îndepărtaţi, la fel în Izmir. Da, de fiecare dată cînd protestatarii se adună pe străzi, poliţia intervine rapid. Însă premierul Erdogan şi AKP sînt cei care au pierdut.
Slăbiciunile Chinei   argument monetar jpeg
Slăbiciunile Chinei - argument monetar
Cînd discut despre China, de regulă, impun un exerciţiu socratic. Simulez că sînt de acord cu măreţia statului chinez, după care îmi întreb interlocutorul dacă ştie care este moneda sa. Cu toţii sînt de acord şi explică pe larg cum chinezii îi vor depăşi pe americani, dar puţini sînt capabili să spună numele monedei chinezeşti.
Alegerile lui Mohamed Morsi jpeg
Alegerile lui Mohamed Morsi
Noul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, provine din rîndul organizaţiei Fraţilor Musulmani – acest simplu enunţ a speriat o mare parte a opiniei publice în străinătate şi pe egiptenii cu orientări seculariste.
Retrofuturism: un exemplu standard jpeg
Retrofuturism: un exemplu standard
Vă propun o poveste cu spaţii sacre, din India. Arhitectul Sameep Padera are, pentru weekendurile cînd iese din Mumbai, o fermă modestă la Wadeshwar, un sat de hinduşi la 70 km de metropola uriaşă. Probabil e o casă la ţară cu oleacă de curte. De cum s-a aşezat în sat, preoţii locului au venit să ceară donaţii pentru un templu dedicat lui Shiva.
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară jpeg
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară
Primăvara arabă – sau „trezirea arabă“, cum a mai fost numit` – a declanșat un entuziasm cu accente de delir uneori, exact așa cum s-a întîmplat cu revoltele de stradă din 2009 în Iran. Acum i-a luat locul o dezamăgire pe măsură, însoțită de discursuri despre democrație, golite de fond.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Centrul şi estul Europei - o regiune complicată -
A şasea ediţie a forumului jurnaliştilor din Europa Centrală şi de Est, desfăşurată la Varşovia sub auspiciile organizaţiei Iniţiativa Central-Europeană, a scos la iveală problemele comune şi difer...

Parteneri

petrolier
Industria petrolieră arctică rusească în criză. Navele sancţionate de SUA lasă milioane de barili nevânduţi
Industria petrolieră arctică a Rusiei trece printr-o perioadă de criză severă, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra tancurilor petroliere şi a infrastructurii de depozitare, care au dus la blocarea stocurilor de ţiţei destinate pieţei asiatice.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Înalt oficial al SUA, după ce Călin Georgescu a spus că NATO va folosi baza Kogălniceanu să lovească Rusia: „Propagandă a fricii, nu își are locul”
James O’Brien, secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, s-a aflat la București, marți, 14 ianuarie, unde a vorbit printre altele desrpe ingerințele străine în alegerile din România.
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
Calvarul prin care trec angajații asiatici care lucrează în România. „Lucrăm 12-13 ore pe zi și, dacă suntem norocoși, ne dă mâncare. Altfel, nu avem ce să mâncăm”
Străinii care ajung să muncească în România, în special cei din țările asiatice, trăiesc adesea adevărate coșmaruri. Acești muncitori sunt adesea exploatați, supuși unor condiții de muncă inumane și lipsiți de protecție.
comisia europeana Carl Court/Getty Images
Uniunea Europeană reconsideră investigațiile asupra gigantilor tehnologici după victoria lui Trump
Comisia Europeană se află în fața unei posibile revizuiri a investigațiilor în desfășurare care vizează gigantii tehnologici Apple, Meta și Google
160329473 webp
Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Jamie Oliver dezvăluie că se mănâncă fierbinte, cu ketchup și pâine prăjită
Omleta poate părea un fel de mâncare banal, însă pentru a obține preparatul perfect, trebuie să urmăm câteva pași extrem de simpli. Celebrul bucătar Jamie Oliver a împărtășit secretul pentru a găti omleta într-un timp foarte scurt.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziţii la Casa de Pensii Sibiu într-un dosar în care 38 de persoane au calitatea de complici sau cumpărători de influenţă
Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie fac, miercuri, şapte percheziţii în localităţi din Judeţele Sibiu şi Vâlcea, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, într-un dosar privind emiterea unor decizii de pensionare.
ciorba pasare adobestock jpg
Ciorba pe care o poți ține cel mai mult la frigider. E bună și proaspătă chiar și după 3 zile
Ciorba, indiferent de ce fel ar fi, este un preparat delicios, pe care îl putem pregăti destul de ușor. Însă, nu foarte mulți dintre noi știm cât de rezistentă este, de fapt, această mâncare!
ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.