După taxa pe lăcomie, urmează și taxa pe prostie?

După taxa pe lăcomie, urmează și taxa pe prostie? jpeg

Viața ne face tot felul de suprize. La finalul anului trecut, am avut și eu parte de una. Am constatat că Papa Francisc și Doamna Viorica au aceleași preocupări. Adică ultimul discurs al anului asumat de către Papa Francisc a avut ca temă lăcomia, iar ultimul impozit inventat de către Doamna are același subiect. Este vorba despre așa-zisa „taxă pe lăcomie” inventată și aplicată asupra băncilor. Această suprapunere de preocupări ne-ar face, la prima vedere, să ne bucurăm. Am putea fi chiar mîndri că guvernul nostru a ajuns să pună în centrul preocupărilor sale un ideal moral atît de înalt cum este cel legat de combaterea lăcomiei. Lucrurile nu stau, însă, chiar așa. Este vorba doar despre o nefericită coincidență. Putem să stăm liniștiți, preocupările alor noștri sînt mult mai prozaice și țin doar de căutarea unor soluții din ce în ce mai ciudate pentru cîrpirea bugetului pentru anul viitor.

Este greu să scrii despre această taxă, pentru că are o urîțenie maximă în denumire, dar și în ceea ce este ea ca atare. Este, chiar prin denumirea sa, o mare minciună, deorece încearcă să ne facă să credem că inițiatorii săi se gîndesc la noi și din această cauză au pornit un război cu băncile. Pentru că despre asta este vorba, cei care nu știu multe despre economia liberă, pot fi mințiți foarte ușor. Evident că, populistă fiind, nu o poți critica fără a fi înjurat de către foarte mulți oameni. Pe de altă parte, nu o poți lăuda ca specialist care știe cît de absurdă este. Începem critica afirmînd că are un nivel mare de incompatibilitate cu economia de piață.

Dar, înainte de orice, să vedem ce este ROBOR? Vom spune cîteva lucruri despre piața interbancară și financiară, fără a intra în amănunte greu de înțeles. Denumirea sa în limba engleză este Romanian Interbank Offer Rate. Este rata medie a dobînzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară. Cifra este determinată și urmărită de către BNR. Se calculează în fiecare zi ca o medie aritmetică a cotațiilor de rată a dobînzii pentru lei, pentru tranzacțiile dintre primele 10 cele mai mari bănci comerciale din România. Este rata dobînzii la care băncile comerciale se împrumută reciproc. Este un preț la care circulă banii între băncile comerciale din țară. Rata dobînzii la creditele pe care băncile le acordă populației și agenților economici este o altă cifră, dar care se stabilește în funcție de ROBOR, ca bază de plecare. Deci, mărimea ratei dobînzii la creditele către firme și populație depinde în mod direct de mărimea ROBOR. Costul contractelor de credit care se încheie între băncile comerciale și firme sau populație menționează o dobîndă compusă din ROBOR plus o marjă fixă a băncii care acordă creditul. Acest mod de calcul al dobînzii la banii care pleacă către economia reală este stabilit de către o directivă europeană căreia România i s-a conformat. Practic, prin acest mecanism de stabilire a dobînzilor către utilizatorii finali ai banilor se urmărește evitarea unor politici unilaterale și a unor comportamente atipice ale băncilor comerciale în piața financiară, mai ales ale băncilor comerciale foarte puternice. ROBOR este prețul banilor care rezultă din împrumuturile interbancare și nu se confundă cu dobînda de refinanțare sau cu dobînda la care BNR poate împrumuta, la rîndul său, băncile comerciale.

Acestea fiind spuse, trebuie să adăugăm că ROBOR este gestionat de către BNR și poate fi influențat de către banca noastră centrală, tocmai prin acest mecanism de lucru/creditare pe care îl are cu băncile comerciale. Însă într-o economie deschisă așa cum este economia noastră, cifra nu se află în întregime la mîna BNR. Ea mai poate fi influențată și de către rata inflației, mediul financiar și politic extern, politica fiscală și de îndatorare a guvernului, predictibilitatea sau lipsa de predictibilitate a mediului economic și politic intern, credibilitatea statului în raport cu organismele financiare internaționale, fluxurile financiare internaționale. ROBOR este baza de calcul a dobînzii la creditele acordate firmelor și populației și spune foarte multe despre o economie națională. În folosința contemporană a banilor, încrederea este ingredientul de bază. Economiile care prezintă încredere au o inflație foarte scăzută și un cost al îndatorării foarte scăzut. Economiile instabile, au o inflație mare, o încredere scăzută și un cost al îndatorării mare. Prețul banilor nu se stabilește în birouri. El este rezultatul sensibil al unei stări economice și politice complexe. Acestea sînt legile după care funcționează piața internațională și internă a banilor și pe care, din păcate, doamna Viorica Dăncilă nu le poate modifica, pentru că sînt legi pozitive, ale unei științe despre care la Palatul Victoria se cunosc puține lucruri, știința economică.

Și totuși, ce poate face BNR? Guvernanții noștri tot spun minciuna conform căreia de creșterea ROBOR este vinovată BNR. Sigur, BNR ar putea să țină jos ROBOR-ul doar dacă economia o ajută. Dacă mediul economic nu este unul favorabil atunci banca centrală nu poate juca la loterie rezerva de aur și valutară a țării. Mecanismul prin care poate ține în mod forțat la cote scăzute ROBOR este acela de scădere foarte mare a proprie-i dobînzi de refinanțare, de creditare a băncilor comerciale. Însă dacă ia aceste măsuri pe fond de inflație și îndatorare puternică a guvernului, banca centrală se decapitalizează, pierde bani. În acest caz pierderile pot fi foarte mari, punîndu-se în pericol rezervele țării. BNR nu-și poate permite un jos economic împotriva tendinței economice. Dacă presiunile sînt spre creșterea ROBOR, atunci banca centrală nu poate decît să constate acest lucru și să-și flexibilizeze, să-și adapteze propriile politici monetare.

Ce face guvernul nostru? Joacă incorect!!! La baza acestui joc incorect stă o eroare fundamentală de înțelegere. Economia nu este politică și nu poate fi „corectă” sau populistă. A trata economia noastră ca pe una închisă este fundamental eronat. Nu poți fi populist în economie fără să plătești foarte grav. Se îndatorează enorm pentru a gonfla în mod fals indicatori care țin de consum și PIB. Prin cererea imensă pe care o pune în piață determină reapariția inflației și compromiterea stabilității. Urmarea este că pierde încrederea și presiunile pe ROBOR sînt din ce în ce mai mari. În aceste condiții este fals ca tot acest guvern să considere că băncile comerciale sînt lacome și să impoziteze activitatea bancară în funcție de un ROBOR pe care-l împinge în sus. Este ca și cum ar folosi un sistem bancar ca pe o suveică, un intermediar pasiv aflat la dispoziția nebuniei guvernamentale în favoarea populismului și consumului. Băncile nu vor fi însă un intermediar pasiv. Vor trebui să se apere și se vor apăra. Vor căuta tot felul de metode pentru a-și acoperi pierderile. Își vor închide activitatea, vor pleca din țară sau se vor transforma în sucursale ale unor bănci străine. O altă metodă pe care o vor aplica este aceea de a transmite costurile suplimentare determinate de impozitare în costul creditării, iar cei împrumutați, statul, firmele și populația vor suporta rate ale creditului mai mari și mai mari. Populația nu se va putea apăra, iar puterea de cumpărare va fi din ce în ce mai scăzută. Firmele însă se vor apăra mărind la rîndul lor prețurile. Rezultatul va fi o inflație prin cerere (alimentată de guvern) plus o inflație prin costuri (alimentată de către costul creditelor). Pentru a se apăra, statul (un mare debitor al băncilor comerciale) va trebui să inventeze noi și noi impozite, într-o spirală fără de sfîrșit. Economia va fi puternic destabilizată și încetinită. Evident că cercul vicios despre care discutăm poate fi alimentat la nesfîrșit, iar perdanții săi, cei care-l închid mereu, sînt cetățenii, clienți ai băncilor. Ei vor fi loviți de dobînzi mai mari, de salarii reale mai scăzute, de costuri foarte mari ale creditelor deja contractate, de impozitele tot mai mari. Iată cum cei care cred că penalizează băncile, de fapt își penalizează proprii cetățeni.

Spuneam că această taxă este de o urîțenie greu de descris, exprimată chiar și prin denumirea sa. Nu este o taxă pe lăcomia băncilor. Este o taxă asupra tuturor celor care au contact cu o bancă. Băncile nu vor face decît să transfere în economie și asupra populației nebunia celor care iau asemenea măsuri. Guvernanții noștri nu au idealuri morale înalte așa cum se reclamă prin denumirea acestei taxe, ci sînt doar o grupare ciudată care nu mai știe de unde să facă rost de bani pentru a-și menține pozițiile politice și clientela politică.

ROBOR-ul acesta este un mai vechi dușman al doamnei Dăncilă. Nu numai că nu vrea să se înscrie în PSD și să respecte programul de guvernare, dar mai are și un comportament subversiv la adresa partidului de guvernămînt. Or, aceasta din urmă nu este o situație de iertat. O invităm pe doamna Viorica, dacă tot are idealuri morale atît de înalte, să pună și o taxă pe prostie. Asta să acționeze nu asupra băncilor, ci asupra oamenilor. Criteriul de apreciere al prostiei să fie unul foarte simplu, cunoașterea limbii materne. La un anumit număr de erori, dintr-un minut de exprimare, să se calculeze praguri ale prostiei și proștii să plătească. Să-și evalueze singuri pragul de prostie pe care se află și să plătească prin conformare voluntară. Celor care depășesc un anumit prag, să li se interzică să ocupe funcții înalte în stat, cumulat cu plata unor impozite foarte mari. O asemenea taxă pe prostie ar fi mult mai cinstită și ar scăpa țara de proști din funcții importante. Abia atunci oamenii inteligenți din România ar putea să ajungă în posturi cheie, iar bugetul țării ar deveni unul excedentar.

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brîncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Pe patul lui Procust – Reflecții despre construcția socială postdecembristă, Editura Institutul European, 2018.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.