Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi

Irina ANTON
16 noiembrie 2023
image

Adaptînd vechiul adagiu latin Homo sum: humani nil a me alienum puto, autorul olandez Ilja Leonard Pfeijffer (el însuși clasicist), îl transformă în: sînt scriitor, nu mi-e străin niciun truc scriitoricesc. Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård. În interviul difuzat recent la Radio România Cultural, Giulia Caminito menționează și ea obsesia actuală pentru contextul autobiografic și tendința de a transforma totul în autofiction, curent de care încearcă să se delimiteze. Acest hibrid între autobiografie și ficțiune, deși o practică literară nu tocmai nouă, ajunge la apogeu în era postmodernă dominată de fascinația bolnăvicioasă pentru sfera vieții private, pentru „exhibarea permanentă a elementului intim”, explorată nesățios în tabloide, reality show-uri, autobiografii și biopics. 

Romanul Grand Hotel Europa, apărut recent la Editura Nemira, reprezintă un caz interesant de autoficțiune care se sabotează singură, prezentată de un păpușar care își lasă sforile la vedere. Personajul-narator Ilja Leonard Pfeijffer se retrage într-un hotel fermecător, dar căzut în paragină, pentru a se reculege după despărțirea de iubita sa și a-și așterne amintirile pe hîrtie. În pofida descrierilor minuțioase, nu putem identifica un loc real care să fi servit drept sursă de inspirație, iar plasarea în timp și spațiu este intenționat vagă. Mai mult, în încercarea sa de a găsi misterioasa cameră numărul 1, naratorul parcurge un labirint haotic de holuri și etaje unde timpul pare să se fi oprit în loc. Personajele bizare care populează acest hotel seamănă și ele mai degrabă cu niște caricaturi (poeta feministă, grecul hedonist sau savantul renascentist) decît cu oameni reali în carne și oase. În opoziție cu acest univers suspendat unde are loc rememorarea, trecutul evocat este bine ancorat în timp și spațiu, prin repere care coincid cu viața reală a autorului (scriitor olandez care se mută în Italia, relația cu o istorică de artă italiancă, romanul său precedent La Superba). Capitolele pline de date statistice și locuri recognoscibile care explorează în detaliu istoria Italiei, declinul demografic al Veneției, evoluția turismului în Europa sau expoziția de artă a lui Damien Hirst sînt și ele un truc menit să întrețină iluzia de realitate. Cîteva detalii exterioare, răspîndite cu zgîrcenie de-a lungul acțiunii, contribuie la iluzia unei autobiografii: părul lung, asemănarea cu un viking, corpolența, eleganța de a purta mereu costum. De altfel, Ilja Leonard Pfeijffer apare în trei dintre romanele sale, cu riscul unui cult obsesiv pentru propria persoană. Doar în ultimul său bestseller, romanul istoric Alkibiades, Pfeijffer lipsește cu desăvîrșire ca personaj, probabil fiindcă nu a găsit pîrghiile narative pentru a justifica prezența sa în secolul al V-lea î. Hr.

Dar sînt oare romanele sale cu adevărat autobiografice? Într-un interviu acordat Lees Magazine, scriitorul afirmă: „Creez iluzia că este o poveste adevărată și așa reușesc să obțin suspendarea incredulității, disponibilitatea cititorului de a renunța temporar la scepticism în cazul unei povești ficționale. Pot relata povestea mult mai intens fiindcă lumea se poate imagina în locul personajelor, se poate identifica cu ele“. Cu alte cuvinte, scopul principal al cărții este de a crea iluzia verosimilității. Odată ce pactul cu cititorul a fost realizat și acesta își freacă palmele de bucurie, așteptînd detalii picante din culisele vieții de scriitor, naratorul începe să submineze pactul dîndu-și frîu liber imaginației. Pfeijffer are o atitudine paradoxală: pe de o parte imploră cititorul să-i dea crezare și îl invocă drept martor: „Aici sîntem noi între noi, dragul meu cititor viitor, în sensul că eu sînt singur aici, în apartamentul meu din Grand Hotel Europa, că mă prezint în fața dumneavoastră și mă adresez exclusiv dumneavoastră, fără vreo șansă ca aceste rînduri să cadă vreodată sub ochii lui Clio, și știu că pot fi sincer cu dumneavoastră”, pe de alta se discreditează singur prin elemente neverosimile și condamnabile. Astfel, protagonistul descrie pe larg cum este sedus de o fată minoră cu înfățișare de vampă, care îi oferă cu generozitate o noapte de neuitat, nu înainte însă de a-i înmîna un contract oficial prin care își exprimă acordul. De asemenea, el comite un act de violență publică „dintr-o izbucnire de furie oarbă”, mușamalizat datorită relațiilor lui Clio. Setea de senzațional și exclusivitate a cititorului este potolită, dar aparenta sinceritate a naratorului începe să-i ridice semne de întrebare.

În loc să relateze întîmplări ce ar trezi simpatia sau să selecteze un registru stilistic favorabil, Pfeijffer ia à la lettre termenul lui Genette de „autobiografie rușinoasă”, prezentîndu-se parcă intenționat într-o lumină cît mai proastă: „Cu trupul meu alb și greoi, mă simțeam precum albatrosul lui Baudelaire, care, bălăbănindu-se la bord cu răsuflarea tăiată, era batjocorit fără milă de marinari”, „ca un bivol mare, gras și nătîng în vizuina leilor hămesiți”, „așa mă și simțeam, ca un personaj neplauzibil dintr-un roman mai mult decît mediocru”. Autorul Ilja își bate joc de personajul cu același nume, pe care îl descrie ironic și căruia îi atribuie caracteristici nu tocmai măgulitoare. Efectul de realitate și credibilitatea întîmplărilor scad cu atît mai mult cînd autorul relatează anumite scene doar pentru a le retracta ulterior, admițînd că sînt exclusiv produsul imaginației sale și ducînd acțiunea pe un alt făgaș. Căutarea tabloului pierdut al lui Caravaggio, după indicii de tip Dan Brown, scoate la iveală inițial o pînză veche făcută sul, dar bucuria cititorului e de scurtă durată. Naratorul revine asupra faptelor și rescrie povestea, lăsînd impresia că imaginația îi jucase feste anterior. Obiectul misterios din groapă se dovedește a fi cu totul altceva.

Grand Hotel Europa este, pe lîngă o explorare a identității europene și a viitorului ei, un metaroman care explorează tehnicile narative, construiește o lume ficțională deconstruind-o, convinge cititorul doar pentru a-l debusola ulterior și îl provoacă, prin confruntarea cu un narator necreditabil, de a găsi propriul adevăr în acest caleidoscop. Și o încercare a scriitorului însuși de a plămădi propriul său adevăr, după chipul și asemănarea sa, ca toți marii scriitori de la facerea lumii încoace:

„Atunci m-a întrebat care este scopul meu suprem. Nu l-am înțeles. M-a lămurit că ar vrea să știe care e țelul meu, ce încerc să realizez prin cărțile mele și ce caut cu fiecare paragraf, fiecare propoziție, fiecare cuvînt pe care le scriu.

— E o întrebare grea, am zis.

— De aceea o și pun.

— În trecut, am dat diferite răspunsuri la ea.

— Pe mine m-ar interesa în mod special ce răspuns ați da acum.

— Răspunsul probabil v-ar surprinde, am spus.

— Îmi place să fiu surprins.

— Adevărul.

— Și în ficțiune?

— Tocmai în ficțiune.”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.