De unde vine expresia „Zarurile au fost aruncate"?

10 noiembrie 2023
image

Una dintre cele mai faimoase expresii din istoria omenirii, cunoscute la nivel global de atît de multe generații, apare enunțată pentru prima dată în opera marelui istoric roman Suetonius, care i-a atribuit-o lui Gaius Iulius Caesar. „Zarurile au fost aruncate" reprezintă traducerea presupusă sintagmei din limba latină – „Alea iacta est". Literalmente, traducerea ar fi însă „zarul a fost aruncat".

Oricine știe că această expresie are un înțeles metaforic, fiind sinonimă cu "soarta a decis" sau "nimeni nu poate schimba ceea ce este scris". Este enunțată inclusiv atunci cînd o hotărîre decisivă a fost adoptată, cînd nu se mai poate merge înapoi după o decizie poate dificilă. 

Expresia ar fi fost pronunțată se pare de conducător politic și general roman Iulius Cezar în ziua de 10 ianuarie 49 î.Hr., cînd și-a condus trupele peste rîul Rubicon, care constituia granița dintre Galia Cisalpină și Italia. Practic, acela a fost momentul de start al războiul civil împotriva lui Pompei, un moment istoric foarte important.

Există păreri conform cărora Iulius Cezar ar fi rostit renumita expresie în limba greacă, referire la o comedie a scriitorului grec Menandru, unul dintre autorii săi favoriți. Totuși, ținînd cont că el se adresa ostașilor săi, care cel mai probabil nu vorbeau limba greacă, este mai probabil ca întreg discursul să fi fost rostit în limba latină

Romanii și jocurile cu zaruri

Se cunoaște de altfel interesul oamenilor pentru jocuri cu zaruri, din cele mai vechi timpuri. Pentru romani, jocurile de noroc erau una dintre distracțiile favorite în timpul liber. Jocul cu zaruri ar putea avea originea chiar în Imperiul Roman. Soldații foloseau articulații de animale și se sculptau sub formă de cuburi, trecînd cîte un număr pe fiecare față. În cadrul jocului, se aruncau două sau chiar trei zaruri, iar scorul era mai bun cu cît suma numerelor indicate era mai mare. 

Zarurile sînt astăzi prezente în foarte multe jocuri de societate, de la table la jocurile din seria Monopoly. În mediul online, Dice & Roll și More Dice & Roll sînt două jocuri de sloturi EGT foarte apreciate, prezența zarurilor pe rolele unui video slot fiind o idee destul de originală. În plus, zarurile sînt simbolurile de top în joc, odată ce apar pe grilă declanșînd de regulă combinații cîștigătoare consistente.

„Zarul este aruncat" sau „Să fie aruncate zarurile"?

Iată traducerea relatării lui Suetoniu: "Cum stătea la îndoială, el văzu un semn. Dintr-odată i-a apărut o figură de statură foarte mare și puternică stînd așezată și jucîndu-se pe o trestie; și după ce se apropiaseră de el nu numai ciobanii ci și mulți dintre soldați, care își abandonaseră posturile, printre ei erau fiind și trîmbițași, apariția îi smulse unuia dintre ei trîmbița, se repezi în rîu și cîntînd o melodie războinică se îndreptă spre malul opus. Atunci Cezar exclamă: Să urmăm calea pe care ne-o arată zeii și spre care ne împing acțiunile nedrepte ale dușmanilor noștri. Zarul este aruncat".

Expresia lui Iulius Cezar a determinat multe dezbateri de-a lungul timpului. Charles T. Lewis și Charles Short, citîndu-i pe Casaubon și Ruhnk în A Latin Dictionary, sugerează că textul lui Suetonius trebuie citit Iacta alea esto - cu imperativul pe „esto" în loc de "est". În acest mod, traducerea ar fi „Să fie aruncate zarurile!”, ceea ce ar putea însemna mai degrabă „Să înceapă jocul!”.

Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.
pexels engin akyurt 2952871 jpg
Top 7 cărți de istorie pe care trebuie neapărat să le citești
Acum îți oferim șapte propuneri de cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.
Balkanik Festival 2023 2 jpg
Concerte, expoziții, meșteșuguri, gastronomie la Balkanik Festival
Trei zile pline de concerte live, un tîrg meșteșugăresc, expoziții, ateliere, dezbateri

Adevarul.ro

image
John Travolta, momente critice la manșa unui avion: „Am crezut că totul s-a sfârșit”
John Travolta a povestit că o experiență pe care a trăit-o la limita dintre viață și moarte, în timp ce pilota un avion în 1992, l-a inspirat să accepte rolul din noul scurtmetraj Disney+ "The Shepherd".
image
Declarația de dragoste a unui vlogger străin la adresa României: „Am fost uluită de acest oraș superb”
Datorită unei vloggerițe de travel din Australia, Gabby Boucher, un oraș din Transilvania a fost inclus într-un top mondial al celor mai bune destinații, din afara circuitelor turistice populare.
image
Invenția unor cercetători români care salvează terenurile poluate. Medalii de aur în Canada și Londra
O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inventat un material care, împrăștiat pe terenuri poluate, le poate depolua în mod ecologic. Invenția a fost înregistrată la OSIM și a primit două medalii de aur în Canada și Londra.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.