De ce este necesară independența BNR?

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
De ce este necesară independența BNR? jpeg

Cred că există în viața fiecăruia dintre noi momente în care nu dorim să vorbim despre ceva anume, sau pur și simplu considerăm că acel ceva este atît de firesc, de la sine înțeles, așezat în viața noastră, încît nu mai are nevoie de reveniri, sublinieri sau explicații suplimentare. Oricăruia dintre noi i-ar fi foarte greu să explice, de exemplu, de ce a ales o anumită carieră. Tot așa, de exemplu, există în matematică teoreme, adică enunțuri care trebuie demonstrate, și axiome, adică enunțuri al căror adevăr se înțelege de la sine și nu trebuie demonstrat. Ceea ce nu trebuie demonstrat învățăm sau luăm de la sine și folosim în viața noastră fără să mai punem alte întrebări. Acestea sînt repere fundamentale de viață sau de știință pe care am reușit să ni le aducem aproape în sute și mii de ani de știință sau evoluție culturală. Ideea de a pune sub semnul întrebării și de a relativiza mereu orice este una nebunească. În știință, legile, odată descoperite și demonstrate, nu mai sînt puse sub semnul întrebării, tocmai pentru că deasupra acestor demonstrații am construit ceva și apoi altceva, mereu acumulînd și mereu devenind. Dacă nu am accepta că apa fierbe la 100 de grade Celsius și am tot demonstra asta, oare nu am pierde timpul? Pur și simplu, am luat ca lege fizică faptul că apa fierbe la această temperatură și apoi am inventat locomotiva cu aburi.

Deși este o știință tînără, tot așa se întîmplă și în economie. Adevărurile repetabile pe care le vedem trecînd peste timp, pe care oamenii și istoria le-au tot confirmat în devenirea lor, le numim legi și le luăm ca atare. De exemplu, știm, conform legii cererii, că dacă scazi prețul unei mărfi, atunci cantitatea cerută, consumată, din aceea marfă va avea o tendință de creștere. De asemenea, știm că legea fundamentală în economie este aceea de a oferi un optim, de a împăca raritatea resurselor cu infinitele nevoi umane. Economiștii asta fac permanent, caută un echilibru între ceea ce ne dorim și ceea ce putem avea. Există legi în acțiunea economică și numai nebunii le pot ignora.

Spuneam la început că există teme și subiecte pe care noi, oamenii, nu le abordăm cu plăcere. Mă aflu acum într-o asemenea situație. Cum să explic și cum să apăr necesitatea independenței băncilor centrale și independența BNR? Ce argumente să folosesc cînd totul se învață în anul I de facultate? Ce eforturi ar trebui să facem pentru a explica evidența? Pentru orice economist din ultima firmă dintr-o țară civilizată, este evident că banca centrală trebuie să fie independentă și că asta nu mai are nevoie de explicații în plus față de cele oferite de profesorul din anul I de la macroeconomie. Pentru un economist, a explica de ce banca centrală trebuie să fie independentă este același lucru ca și pentru un jurist care trebuie să explice de ce Justiția, adică procurorii și judecătorii, trebuie să fie independentă. Ei se tot luptă de doi ani să explice această evidență unui politic abuziv. Și eu sînt unul care privește scena românească cu atenție și nu-mi vine să cred ce tip de bătălie se poartă acolo pentru apărarea independenței Justiției. Cei din politică, aflați la putere, sînt atît de abuzivi și porniți, tocmai pentru că cei mai mulți dintre ei sînt infractori sau apără grupuri infracționale. Cum să aperi independența Justiției în fața unui infractor? Ce argumente să folosești?

Și totuși, iată-ne în România anului 2019, într-o asemenea situație. Trebuie să explicăm de ce băncile centrale și, în speță, BNR trebuie să aibă acest statut. Cu aceste explicații călcăm pe urmele colegilor noștri din Justiție. Așa cum ei apără independența Justiției în fața infractorilor, și noi trebuie să apărăm independența BNR în fața celor care visează la tiparnița cu bani. Pentru că atacurile la BNR, în contextul dezechilibrelor pe care Guvernul României le-a creat, nu sînt întîmplătoare. Tiparnița cu bani este visul lor de aur. Cum ar fi să ajungă și acolo? Există o poftă insațiabilă în modul în care acești oameni exercită puterea. Sînt periculoși pentru că trec peste orice normă pentru a acapara un nou domeniu. Așa se întîmplă cu Justiția și cu armata. Acum a venit rîndul BNR.

Cu scuze față de cei care știu exact despre ce vorbim, să argumentăm totuși de ce este necesară independența băncilor centrale și independența BNR. Gestiunea banilor a fost cea mai grea întreprindere cu care s-au confruntat de-a lungul timpului cei care au condus oameni. S-a întîmplat asta pentru că banii au cîștigat sau au pierdut războaie și tot banii au asigurat, prin prezența lor, prosperitatea, sau prin absența lor, sărăcia, atît pentru oameni, cît și pentru națiuni. În istorie au fost puternici cei care au știut să gestioneze banii și au fost slabi cei care au eșuat la acest capitol. Din această cauză, tentația falsificării banilor a fost una permanentă. S-a falsificat moneda din metal prețios, dar s-a falsificat și moneda din hîrtie. Mai ales această ultimă formă a banilor a fost permanent și intens falsificată. Chiar și atunci cînd o declarau ca fiind convertibilă în aur, tocmai pentru a-i păstra o aparență de legătură cu valoarea, moneda din hîrtie era puternic falsificată. Mereu se puneau în circulație mai mulți bani decît depozitele de metal prețios ce garantau aceste bucăți de hîrtie. Moneda din hîrtie s-a falsificat atît de des și de intens încît folosința sa a devenit echivalentă cu dezordinea. Mari dezordini monetare au suferit toate statele, toate din cauza tentației de a pune în circulație mai mulți bani decît garanțiile. Fără a lungi istoria, vom spune că, începînd cu anii ’80 ai secolului trecut, lumea economică a produs o revoluție. Este vorba despre scoaterea băncilor centrale de sub autoritatea directă a guvernelor (și nu a statelor!!!), tocmai pentru ca tiparnițele să nu mai stea la dispoziția acestora. Mult timp, de-a lungul istoriei, s-a crezut că bancherii dețin un secret anume prin care produc bani și, odată cu ei, valoare. De fapt, nu era nici un secret. Singurul secret erau seriozitatea și încrederea. Profesia de bancher este mai specială pentru că marfa cu care umblă acești oameni este banul, adică o marfă cu adevărat specială. Gestiunea banilor de hîrtie a devenit o activitate de încredere abia după apariția independenței băncilor centrale și a decretării inflației ca inamicul public numărul unu. Datorită acestei noi filozofii în gestiunea banilor de hîrtie, inflația este un fenomen de domeniul trecutului. Tiparnițele cu bani nu mai sînt la îndemîna infractorilor care pot penetra structurile de decizie și exercitare a puterii politice. Băncile centrale și BNR, în cazul României, nu finanțează în mod direct guvernul și nu-și conduc activitatea în subordinea guvernului.

Dacă este economist și nu a lipsit la cursul de macroeconomie din anul I, domnul ministru de Finanțe al nostru ar trebui să știe aceste lucruri. El nu-l poate invita la el pe guvernatorul BNR, pentru simplul motiv că guvernatorul nu-i este subordonat. Sigur, dacă dorește să invite la el un preceptor bețiv de la Videle, asta poate s-o facă. Și poate chiar să-l țină în anticameră. Chiar, cum ar fi o imagine în care guvernatorul BNR să stea cuminte pe un scaun, spăsit, cu mîinile în poală, alături de preceptori din toată țara, și să aștepte se intre la „Domnul Ministru“? Ce explicații personale poate da guvernatorul BNR – adică aici ne putem înțelege ca între noi, „băieții“? Noi credeam că relațiile dintre MF și BNR nu pot fi decît instituționale. Și apoi, cum să spui că „ai auzit în piață că BNR face presiuni asupra băncilor comerciale pentru a ține ROBOR sus“? Cum să te exprimi așa? România este condusă pe bază de zvonuri auzite „în piață“? Ce tip de reprezentare au acești oameni despre BNR? Ziua în care guvernatorul BNR va merge speriat să dea explicații la Ministerul Finanțelor (aici nu discutăm despre oameni, ci despre instituții) este sfîrșitul economiei românești libere, pe care stă democrația politică românească. Se pare că țara pe care o imaginează actualii noștri guvernanți aceasta este. Este țara în care guvernatorul BNR e la mîna lor și tiparnița de bani le aparține. Vă dați seama? Cum ar fi? Vor găsi o amanțică pe care s-o pună guvernator. Vor merge dimineața pe la ea și-i vor da directivă, ca lideri politici marcanți care-și iubesc țara, să le dea și lor niște „bani de cheltuială“. Ea se va conforma și va pune în aplicare directiva de la partid. Va vira unui șef de la partid 50 de milioane de euro, unei șefe 100 de milioane, iar altuia, cu funcție mai mare, 200 de milioane.

Da, din această cauză este necesară independența băncilor centrale și a BNR. Aici chiar nu ne jucăm. De altfel, inflația din ultima perioadă ne-o demonstrează foarte clar. Ceea ce azi este stabil și prosper, mîine poate fi instabil și sărac. Este clar că populismul adus de PSD în politica românească se extinde. Justiția este deja un domeniu rezolvat. Acum atenția se îndreaptă și spre economie, iar BNR este o redută de cucerit. Dacă lucrurile vor merge în direcția pe care o anunță ministrul actual al Finanțelor, atunci vom trăi vremuri interesante. Așa cum spuneam la început, nimic nu este recunoscut ca fapt valid și totul stă sub semnul relativismului găunos. Visul oricărui politician de duzină este acela ca mașina de fabricat bani să fie la dispoziția sa. Vor umbla, cu certitudine, și la independența BNR. Abia atunci se cheamă că au dat marea lovitură. Nu vor mai fura cu milionul de dolari, ci cu miliardul. 

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Pe patul lui Procust, Editura Institutul European, 2018.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

ovi 4 (80) jpg
Povestea vinului spumant care ajunge pe masa oaspeților Casei Regale a României. „În comunism, cea mai mare cantitate se ducea la ruși”| REPORTAJ
Cea mai veche fabrică de vin spumant din țară construită la suprafața pământului, care a funcționat neîntrerupt, se găsește la Azuga. Aici se pregătește vinul care ajunge și la Casa Regală a României.
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Zodia care o să aibă parte de o surpriză imensă pe 1 aprilie. A visat toată viața la acest lucru
În fiecare an, ziua de 1 aprilie aduce cu sine surprize și momente amuzante, dar pentru o anumită zodie, acest început de lună va fi cu totul special.
Ronda aerial jpg
Trei destinații turistice de lux care nu-ți lasă gaură în buget. Sunt puțin cunoscute, oferă experiențe de neuitat și au costuri decente
Să-ți petreci concediul în destinații exotice, cu facilități de lux, pare mai degrabă un vis interzis pentru mulți români din cauza costurilor ridicate. Pasionații de călătorii au găsit însă imposibilul: peisaje spectaculoase şi condiții de lux la prețuri decente.
blocuri pixabay jpg
Schimbări majore pe piața imobiliară: apetitul speculanților scade; taxele ar putea crește după alegeri
Încă din primele luni ale acestui an s-au conturat la nivelul pieței rezidențiale o serie de tendințe care au potențialul de a marca evoluția sa în 2025. Semnale vin și din sectorul de creditare, în contextul în care mulți dintre români se bazează pe împrumuturi pentru a deveni proprietari.
coaja banana jpg
Este sănătos să mănânci prima mușcătură de banană? Ce spun nutrioționiștii
Bananele sunt fructe extrem de populare și apreciate pentru dulceața lor și beneficiile nutriționale. Însă, mulți dintre noi s-au întrebat dacă este sănătos să consumi prima mușcătură.
lingouri de aur Foto Magnor png
Prețul aurului nu îi sperie pe investitori. Se așteaptă noi recorduri în 2025
Piața aurului a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, depășind record după record și atingând noi maxime istorice. Și în România, prețul aurului a crescut cu aproximativ 50% în ultimele 12 luni, ajungând la 450 lei/gram.
somn (1) jpg
Cum să adormi rapid în 10, 60 sau 120 de secunde. Sfaturile specialiștilor pentru un somn mai rapid
Dacă adormi greu sau petreci mult timp încercând să adormi, nu ești singurul. Se estimează că aproximativ 1 din 3 persoane din Statele Unite suferă de privare de somn, iar problemele legate de somn pot avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale.
clasa pregatitoare 0 jpeg
Care e vârsta perfectă pentru înscrierea copilului la școală? Învățătoare: „Deprinderile de acasă contează, uneori, mai mult decât vârsta”
Luni a început înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, iar la secretariatele unităților de învățământ s-a făcut coadă încă de dimineață.
image png
10 dintre cele mai frumoase înțelepciuni arabe care te vor inspira să trăiești o viață mai bună. Toată lumea te va respecta
Cultura arabă este o comoară de înțelepciune. Deși în multe cazuri aceasta poate părea o lume îndepărtată, proverbele și învățăturile ei sunt universale și ne pot transforma perspectivele asupra vieții.