Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Ministerul Finanțelor © wikimedia commons
Ministerul Finanțelor © wikimedia commons

De curînd, datoria publică a țării noastre a depășit, să zicem așa, un prag psihologic. A trecut de 50% din PIB-ul pe un an. Asta a generat ceva emoție. Ca urmare, agențiile noastre de dezinformare cărora le mai spunem și televiziuni, dar și alte mijloace de comunicare scrisă sau vorbită, s-au ocupat pe larg de subiect. Ca de obicei, oamenii au păreri. Chiar și economiștii nu mai vorbesc cu greutatea științei, ci pur și simplu „își dau cu părerea“. Noi, românii, avem o calitate, atunci cînd ne emoționăm vorbim mult și spunem tot felul de lucruri. Noianul de afirmații face bine pentru că este nevoie de dezbatere publică, dar face și rău pentru că nu poți să mai distingi adevărul de minciună. Pe ansamblu, am putea cataloga dezbaterea publică respectivă ca fiind irelevantă. Oamenii s-au oprit la temele cunoscute: că datoria este mare, spun unii; că datoria este mică, spun alții; că datoria se face pentru consum și nu pentru investiții (alții spun că s-a mai și investit); că do-bînzile sînt mari și viteza de îndatorare este mare, dacă ținem cont că acum 30 de ani nu aveam deloc datorii; sau că datoria publică este mică în comparație cu alte state, și s-au luat eternele exemple ale Greciei și Italiei. Este evident că dintre toate aceste teme rămîne una singură. Totuși, cît de mare este datoria publică a României? Sau, mai bine zis, cît de suportabilă în raport cu sistemul economic românesc este această datorie publică? Răspunsul este că datoria publică actuală a României nu este mare, este foarte mare. Și asta pentru că nu trebuie să cădem în capcana de a ne raporta la aparențe, la cifre statistice fără conținut, așa cum este celebrul PIB. Lucrurile sînt mult mai nuanțate atunci cînd vine vorba despre capacitate de rambursare și de sursele acestei capacități de rambursare. Or aici intrăm deja într-o dezbatere pe care puțini au atins-o. 

Înainte de a explica pe larg de ce datoria publică de acum a țării noastre este mare și nesustenabilă, trebuie să explicăm pe scurt ce este suveica. Sensul propriu îl găsim în dicționarul limbii române: „Piesă de lemn la războiul de țesut, de formă lunguiață, care servește la introducerea firului de bătătură în rostul urzelii“ (https://dexonline.ro/definitie/suveic%C4%83). Este vorba despre un instrument anexă al războiului de țesut prin intermediul căruia firul de lînă sau alt material este adus în operă. Nu suveica face covorul, ci războiul de țesut. Dar suveica este ceva de care te folosești și fără de care firul despre care vorbim nu ar ajunge acolo unde trebuie. Este un fel de anexă a războiului de țesut, foarte utilă. Unul dintre acele instrumente de care nu te poți dispensa. Suveica are un înțeles relevant pentru cultura noastră politică. Aici suveica are înțelesul de operațiune de furt a votului împotriva adversarului politic prin intermediul procesului de votare. Cum funcționează? Simplu. Iată o sursă care explică excelent: „Partidul Național Liberal prefera suveica, o metodă pe care o și brevetase, de altfel: alegătorul primea, la intrarea în secția de votare, buletinele de vot deja ștampilate pe care le introducea în urnă, iar cînd pleca lăsa omului pus de partid buletinele neștampilate“ (https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/alege-digi24/fraudele-electorale-in-istoria-romaniei-suveica-si-batausii-9712). Metoda de fraudare a alegerilor despre care vorbim este folosită și azi, mai ales în localitățile mici, acolo unde primarii sînt adevărați stăpîni ai locului. Suveica este deci un instrument de falsificare, ceva alunecos, la îndemîna șmecherului. 

Asta este România de azi atunci cînd discutăm despre deficite (de cont curent și bugetar), îndatorare, consum, cost al îndatorării, impozitare și suportabilitate a datoriei publice. România este o suveică. Mecanismul este simplu și funcționează ca uns: România (dar și alte state) se împrumută pentru a plăti pensii și salarii sau bunuri din producția internă sau de import – beneficiarii sumelor merg și cumpără mărfuri și bunuri de la multinaționale cu capital străin sau de la firme românești – aceste firme înregistrează profituri pentru care nu plătesc impozite și ciclul este reluat la infinit. Bani la bugetul de stat pentru plata datoriei publice vin numai de la o parte din aceste firme și persoane fizice. Vin de la cele a căror capacitate de a fenta plata impozitelor este redusă. Din circuitul bani, valorificarea banilor, creștere economică și impozitare, putem alege în favoarea susținerii/plății datoriei publice numai o parte. Restul de bani se scurg liniștiți în afara sistemului. 

Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora. Care este această parte din economie care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat? Corneliu Ban și Alexandra Ruse au realizat un studiu despre pauperitatea fiscală a României (Corneliu Ban și Alexandra Ruse, Pauperitatea fiscală a României – ce o explică și ce se mai poate face, https://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/15915.pdf). Acest studiu arată criza prin care trece statul român în raport cu colectarea impozitelor și taxelor. Conform acestui studiu, România colecta, în anul 2018, 32,3% din PIB, iar media UE a fost de 45,1% din PIB. Pînă și Bulgaria, la cît este de coruptă, înregistrează un nivel de 38,3%. În anul 2022, PIB-ul României a fost de 1.396,2 miliarde de lei, iar veniturile totale la bugetul de stat colectate au fost de 473 de miliarde (Guvernul României, Ministerul de Finanțe, Raport privind situația macroeconomică pe anul 2023 și proiecția acestuia pe anii 2024-2026. https://www.google.com/search?q=guvernul+romaniei+%2C+ministerul+de+fiannte%2C+raport+privind+situatia+macroeconomica+pe+anul+2023&oq=guvernul+romaniei+%2C+ministerul+de+fiannte%2C+raport+privind+situatia+macroeconomica+pe+anul+2023&aqs=chrome..69i57.32778j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8). Deci s-a realizat un nivel al veniturilor în PIB de 33,9%. Adică nu cu mult față de anul 2018. Dacă ar fi realizat un nivel al încasărilor la media UE, atunci România ar fi trebuit să încaseze în anul 2022 o sumă de 629,7 miliarde de lei. Diferența dintre încasările real realizate și cele posibile dacă am fi la media UE este de 156,7 miliarde de lei, adică aproximativ 31 de miliarde de euro. Este o sumă imensă pe care România o pierde anual datorită incapacității de a colecta veniturile statului. Este vorba despre mulți bani care se pierd în favoarea celor care tratează România doar ca pe o suveică. 

C

are sînt cauzele pentru care pierdem atîția bani? Prima este politica fiscală eronată. România vrea să pară ceea ce nu este, practicînd un nivel de impozitare mai redus decît media europeană. Apoi, găsim aici toate categoriile de scutiri, amînări, facilități, reduceri. De ele beneficiază persoane fizice și juridice române și străine. Aici intră și cota extrem de scăzută de impozit pe profit colectat, dar și neplata TVA și a altor impozite. Averile personale nu sînt îndeajuns de impozitate la noi. Exemplul clasic pentru țara noastră este acela în care posesorul de mașină scumpă merge la primărie să-și ridice ajutorul social. Desigur, acel ajutor nu-i ajunge să cumpere benzină nici pentru o zi, dar faptul în sine este revoltător. Străini și români, firme mari și mici, persoane fizice și juridice, cu toții evită plata impozitelor. ANAF este la noi un fel de sinecură politică condusă mereu de către tot felul de grupuri de interese politice. Este evident că cea mai mare parte a acestor sume neîncasate ia drumul intereselor politice. Ei știu exact despre ce este vorba, dar niciodată nu vor construi instituții care să se îndrepte împotriva lor și a clienților lor. Privită prin capacitatea statului român de a colecta impozite care să asigure și plata datoriei publice, aceasta din urmă este foarte mare. Statul român pare paralizat. 

Aceasta este situația. Există și so-lu-ții? Singura soluție pentru rezolvarea situației o reprezintă scoaterea Minis-te-rului Finanțelor din zona interesului politic și trecerea sa în regimul de in-de-pen-dență similar cu cel al băncii centrale. Dacă veți spune că este imposibil așa ceva, vă vom răspunde că tot așa s-a spus la început și despre băncile centrale. Numai așa credem că pofta politicienilor de bani poate fi oprită și conducerea banilor să fie făcută cu atenție, în limitele unor reguli demonstrate științific de știința economică. Independența față de politic a Ministerului Finanțelor ar fi un pas obligatoriu acum, pînă cînd România nu se va prăbuși sub povara datoriei publice. Ministerul Finanțelor ar trebui condus de un președinte ales de către Parlament și care să aibă obligația participării la fiecare ședință de guvern. Președintele Finanțelor ar trebui ales dintre finanțiștii cu abilități teoretice și practice demonstrate, pentru maximum două mandate, adică nu mai mult de opt ani. Revocarea sa să fie cît mai greoaie, astfel încît tentația schimbării să nu fie prezentă. Omul care conduce Finanțele ar trebui să fie apolitic, astfel încît să nu răspundă în fața politicienilor. Poate oferi, așa cum fac și băncile centrale, un raport anual către Parlamentul care l-a investit. Colectarea banilor prin profesionalizarea ANAF, dar și susținerea financiară a politicilor publice elaborate în zona politică trebuie să devină un fapt extrem de riguros și de atent.

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Pe patul lui Procust. Reflecții despre construcția socială postdecembristă, Editura Institutul European, 2018.

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg
2021 10 21 jpg
Sinele, între atac de panică și criză de anxietate – interviu cu psihoterapeutul de orientare psihanalitică Tiberiu SEEBERGER –
Din păcate, adevărul este că, în România, legătura dintre psihologie și medicină este aproape inexistentă.

Parteneri

mircea diaconu jpg
Ce religie avea, de fapt, Mircea Diaconu? Marele actor a murit răpus de cancerul la colon
Regretatul actor și om politic s-a stins din viață joi, 14 decembrie, din cauza unei lupte dure pe care a dus-o cu cancerul de colon. Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai remarcabili actori ai țării noastre, a cărui moarte o deplâng acum mulți. Înainte de a trece în neființă, acesta a vorbit de
vant puternic Inquam Photos jpg
Vremea duminică, 15 decembrie. A fost emis un Cod galben de ceață și vânt puternic
Duminică, 15 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod galben pentru vânt puternic și ceață, valabile în mai multe județe din țară. Condițiile meteo vor afecta în special zonele de munte și câteva regiuni din vestul și centrul țării.
Mark Rutte   Volodimir Zelenski Foto NATO jpg
Zelenski va discuta cu liderii europeni și șeful NATO despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina - SURSE
Liderii europeni plănuiesc să se întâlnească miercuri seara la Bruxelles cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta planurile de pace și posibila desfășurare a forțelor de menținere a păcii în Ucraina.
bucuresti storia jpg
Unde să locuiești în siguranță în București: top cartiere sigure și zonele unde se recomandă prudență
În București, percepția asupra siguranței variază considerabil de la un cartier la altul. Potrivit analizei realizate de Storia.com, folosind indexul T.R.A.I. (Transparent, Relevant, Actual, Informativ), locuitorii Capitalei pot identifica
adriana bahmuteanu
„Frații mai mari, frații vitregi, ne-au jefuit”. Adriana Bahmuțeanu, un nou atac la adresa lui Honorius Prigoană
Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a lui Silviu Prigoană, a declanșat procedurile pentru succesiune. Aceasta este indignată de faptul că Honorius Prigoană, fiul fostului său soț, nu îi permite să își vadă copiii.
Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg
cristina siscanu facebook jpg
Cristina Șișcanu, pusă la zid după ce a ieșit în oraș cu mama și soacra: „Mi se pare ceva ciudat.”
Din ce în ce mai mulți internauți o pun la zid pe Cristina Șișcanu, jurnalista care de o bună perioadă de timp face diverse reclamă la produse de îmbrăcăminte și nu numai. Faptul că a profitat de o ieșire în oraș cu familia pentru a-și prezenta ținuta și a anunța de pe ce site a comandat-o a stârnit
banner auday al ahmad png
Esteticianul preferat al vedetelor ne-a spus ce planuri are de sărbători! Auday Al-Ahmad: „Anul 2024 a însemnat succes”
Celebrul estetician Auday Al-Ahmad a stat de vorbă cu Click! și a făcut cele mai sincere confesiuni despre ceea ce a reprezentat pentru el anul 2024. Cum este pregătit să întâmpine noul capitol cu care vine 2025, dar și ce surprize le-a pregătit clientelor care îi trec pragul clinicii de înfrumuseța
horoscop financiar jpg
Cele 3 zodii care dau lovitura pe plan financiar în ultima zi din anul 2024. Au tras lozul câștigător pentru 2025
Sfârșitul anului 2024 vine cu o serie de surprize pe plan financiar pentru trei zodii ale horoscopului european. Un început de 2025 promițător, plin de oportunități care vor ajuta nativii respectivi să ajungă acolo unde și-au propus.