O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768
Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768

În 1581, Suveranul Uniunii Polono-Lituaniene (Regele Poloniei și Ducele Lituaniei) și principe al Transilvaniei, Ștefan Bathory, eliberează Diploma de fondare pentru Academia Claudiopolitana. Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării, cu dreptul de a conferi titlurile universitare de baccalaureus, magister și doctor,în cele două facultăți – de Filozofie, urmată de Teologie –, cu predare în limba latină. Suveranul Pontif a fost solicitat să sprijine organizarea universității. Ca urmare a rivalității dintre Ștefan Bathory și împăratul „Sfîntului Imperiu Roman” cu privire la Transilvania, Papa a găsit soluția ca instituția să fie organizată de iezuiți (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu), funcționînd pe baza Ratio Studiorum (regulamentul de organizare a instituțiilor de învățămînt iezuite). Academia Claudiopolitana era bine integrată în rețeaua academică a vremii, mai ales în rețeaua universităților iezuite, profesorii proveneau din țări străine fiind germani, italieni, maghiari sau polonezi, iar studenții circulau frecvent în această rețea academică a vremii, situația în care diverse niveluri ale studiilor erau absolvite în universități diferite fiind destul de întîlnită. Primul rector a fost Jakub Wujek, un iezuit polonez, filolog, care anterior fusese rector la Vilnius. 

Claudiopolis era numele latin al Clujului medieval, iar numele instituției de învățămînt superior, Academie sau Universitate, varia în funcție de modificarea legilor în relație cu condițiile legate de numărul de facultăți sau de complexitatea gradelor universitare conferite. Însă, în ambele cazuri, fie Academie, fie Universitate, era vorba despre o instituție de învățămînt superior universitar care avea dreptul de a conferi titlurile universitare de baccalaureus, magister și doctor.

Academia Claudiopolitana va evolua de-a lungul istoriei ajungînd să fie astăzi Universitatea „Babeș-Bolyai“ (UBB). Au existat și întreruperi și refondări, așa cum s-a întîmplat și în cazul altor universități istorice ale Europei, cu anvergură mai mare sau mai mică, cum sînt cele din Praga, Paris, Vilnius, Viena etc. Academia Claudiopolitana, a cărei limbă oficială era latina, a devenit Universitas Claudiopolitana cînd a început să confere sistematic titlurile de doctor și/sau cînd s-au mai adăugat două facultăți, cea de Drept în 1774 și cea de Medicină în 1776, introducîndu-se pe lîngă limba latină și limba germană. A fost, apoi, Universitatea maghiară din Cluj, Universitatea Românească din Cluj, Universitatea „Victor Babeș“ (în limba română) și Universitatea „Bolyai“ (în limba maghiară) și a ajuns să fie Universitatea „Babeș-Bolyai“, cu trei limbi academice oficiale, într-un profil multicultural care onorează istoria universității și a Transilvaniei: romînă, maghiară și germană. Academia Claudiopolitana și Universitas Claudiopolitana au funcționat pînă în 1773, cînd are loc desființarea Ordinului Iezuit urmare a Diplomei din 1581, iar apoi Universitas Claudiopolitana a devenit o universitate imperială de stat. Universitatea Maghiară din Cluj încorporează în 1872 instituțiile de învățămînt superior derivate din Universitas Claudiopolitana (preluîndu-i și infrastructura academică) pentru ca, în 1919, să fie transformată de Regele Ferdinand I în Universitatea Românească din Cluj (cu preluarea infrastructurii academice a universității maghiare). Succesorul ei legal este, astăzi, Universitatea „Babeș-Bolyai“ (UBB). Cea mai veche clădire în care funcționează astăzi UBB, ca un semn al acestei continuități istorice seculare, și în care a funcționat în trecut și Universitas Claudiopolitana, este clădirea „Convictului Nobiliar”, construită în 1735.

Avem înregistrări în rapoartele anuale iezuite încă din 1585, care atestă faptul că s-au făcut cursuri de nivel superior în facultățile de Filozofie și Teologie. De asemenea, avem dovezi că s-au conferit titluri academice din 1713 pentru baccalaureus, 1714 pentru magister și 1715 pentru doctorat (inclusiv pentru un nobil român pe nume Petrus Sebessi). Și totuși, o oarecare neîmplinire în documentarea acestei istorii fascinante resimțeam. Deși toate aceste dovezi există, nu se descoperise încă nici o diplomă universitară propriu-zisă. Practica de atunci nu impunea duplicate, titlurile se înregistrau la universitate (și avem aceste înregistrări), iar diploma se dădea absolventului, care mergea cu ea în lume, ceea ce face ca asemenea diplome să fie greu de identificat. Sentimentul acesta de neîmplinire s-a transformat, însă, într-unul de mare bucurie în luna iunie a anului 2023. Printr-o întîmplare demnă de un text publicat în Dilema veche, muzeograful UBB, dr. Lukács József, are o discuție informală cu dl Birtalan István, masterand UBB la Istorie, căruia i se confesează în legătură cu această neîmplinire. În timpul discuției, masterandul își amintește că a văzut o posibilă diplomă universitară veche printre paginile unui volum aflat în  Arhiva de Colecție din Gheorgheni (Harghita), filială a Arhivei Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. O găsise întîmplător în timp ce se documenta pentru lucrarea de licență. Documentul la care s-a referit masterandul a fost identificat și analizat de dr. Lukács József. În urma analizei, muzeograful UBB a putut formula următoarele concluzii:

1) Diploma a fost emisă în 1768, de Facultatea de Filozofie a Universitas Claudiopolitana și întărită cu sigiliul faculății.

2) Diploma a fost acordată lui Josephus Szabó S.J., care și-a finalizat studiile de filozofie și a obținut titlul de magistru în filozofie la Universitas Claudiopolitana în 1768. După desființarea Ordinului Iezuit (1773), Josephus Szabó a fost preot la Gheorgheni, ceea ce poate explica cum de a ajuns diploma lui între paginile unei cărți vechi din Gheorgheni. 

3) Diploma a fost semnată de către decanul Joannes Baptista Illei S.J. (1725-1794). Între 1753-1757, acesta a studiat teologia la Trnava. În 1760 a revenit la Cluj ca profesor de etică. Din 1767 și pînă la dizolvarea Ordinului Iezuit (1773) s-a aflat la Cluj, ca director al Seminarului Sfîntul Iosif din Cluj. După desființarea Ordinului Iezuit a fost profesor de retorică la Buda. Este apreciat, în primul rînd, ca dramaturg, fiind autorul mai multor piese de teatru. El a creat în principal pentru școlile iezuite, unde punerea în scenă a pieselor de teatru era parte a programei școlare. Unele piese de teatru scrise de ele au ajuns să fie jucate și în teatre laice. 

4) Pe sigiliul de pe diplomă apare inscripția: SIGIL FACVL PHILOS ACADEM CLAUDIO SOCTIS JESU (în centrul sigiliului pare să fie o figură umană). 

Cu acordul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, diploma va fi expusă în clădirea centrală a UBB, evenimentul venind ca o întîmpinare fericită a conferirii în toamna anului 2023 de către UBB a titlului de Doctor Honoris Causa prepozitului general al Ordinului Iezuit, pr. Arturo Sosa Abascal. Diploma de fondare din 1581 este deja identificată, tradusă din latină în limbile română, maghiară și germană, adică în limbile academice oficiale ale UBB, și a fost expusă, la rîndul ei, în clădirea centrală a Universității.

Învățămîntul superior din România are multe asemenea istorii fascinante, de la academiile domnești din Iași și București pînă la primele universități cu învățămînt în limba română (Iași – 1860; București – 1864; Cluj – 1919). Iată că tradiția academică clujeană, ancorată mai direct în tradiția universitară europeană clasică ca urmare a contextului teritorial-istoric, le duce mai adînc în istorie, completîndu-le astfel.

Daniel David este profesor de psihologie și rector al Universității „Babeș-Bolyai“.

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg
2021 10 21 jpg
Sinele, între atac de panică și criză de anxietate – interviu cu psihoterapeutul de orientare psihanalitică Tiberiu SEEBERGER –
Din păcate, adevărul este că, în România, legătura dintre psihologie și medicină este aproape inexistentă.

Parteneri

președintele sud coreean Yoon Suk Yeol Foto EPA EFE jpg
Președintele Coreei de Sud a fost arestat, după impunerea legii marțiale. Este primul lider arestat în timpul mandatului din țara asiatică
Autoritățile au pus în aplicare mandatul de arestare emis la sfârșitul lunii trecute, astfel că Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud, a fost arestat.
Prințesa Kate (1) jpg
Vești bune de la Casa Regală. Prințesa Kate a câștigat lupta cu cancerul. Boala a intrat în remisie
Prințesa Kate Middleton, soția Prințului William, a împărtășit cu emoție vestea că boala care i-a marcat ultimul an este acum în remisie.
image png
Cele 5 tunsori ideale pentru femeile care au peste 40 de ani. Îți vor oferi un look tineresc și sofisticat
În jurul vârstei de 40 de ani, multe femei caută tunsori care nu doar să le pună în evidență frumusețea, ci și să le ofere un aspect tineresc și sofisticat. O tunsoare bine aleasă poate transforma complet imaginea unei persoane, creând un efect de întinerire instantanee.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Riscul unui tip agresiv de cancer scade cu un pahar de lapte pe zi
Cercetările recente sugerează că un obicei atât de simplu precum un pahar de lapte pe zi, poate contribui semnificativ la sănătatea ta intestinală.
captura X libia png
Scene cumplite cu deţinuţi bătuţi, filmate într-un centru de detenţie din Libia. Misiunea ONU, alarmată
Misiunea ONU pentru Libia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe imagini surprinse în centrul de detenţie Gernada din estul Libiei, publicate în mediul online. Imaginile arată scene de tortură. Potrivit Reuters, locația exactă nu a putut fi verificată.
rugaciune jpg
image png
Ceaiul miraculos care te ajută să arzi calorii și să slăbești peste noapte
În căutarea unui stil de viață sănătos, remediile naturale au devenit aliați de nădejde. Printre ele, un ceai simplu și eficient combinând două plante medicinale se remarcă prin beneficiile sale extraordinare.
zodii pixabay jpg
Care sunt zodiile protejate de Dumnezeu toată luna februarie. Au noroc la bani și vor avea parte de noi iubiri
Luna februarie aduce energii pozitive și binecuvântări divine pentru anumite zodii, care vor simți că norocul le surâde în toate aspectele vieții.
Ger termometru FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo miercuri, 15 ianuarie. Meteorologii anunță vreme rece în toată țara. Județele sub Cod galben de ceață
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis că miercuri, 15 ianuarie, temperaturile vor fi scăzute în toată țara, de până la -4 grade. Pe areale mici se va forma ceață asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au emis și un cod galben de ceață pentru județele Arad și Timiș.