⬆
La zi în cultură
Pagina 22
Live și virtual despre limitele performativității
Spectacolul virtual este o altă artă decît teatrul.
Golania (1990) & Rezist (2017-2018) - un amplu ritual de trecere
Piața Universității 1990 a fost un loc unde conștiința mea morală s-a ivit și a înflorit cu bătaie lungă.
Vină & obsesie
Situația sentimentală adulterină, cu un twist cumva incestuos, escaladează pe măsură ce se împlinește, devenind lent calea, benevolă, spre autodistrugere a femeii.
Răzbunarea găinii
Prozatori de azi sînt invitați să scrie continuarea unei povești clasice a humuleșteanului.
Privirea unui cineast
Kiarostami pare să își piardă inocența acelei priviri care racorda arta unui mare peisagist la umanismul unui regizor pentru care nu există „subiecte mari”.
Feminism vrăjitoresc
Dool a luat pe sus o scenă underground ce exploatează contrastul dintre estetica luminoasă hippie și temele oculte-vrăjitorești.
Scurt parcurs Victor Brauner (1903-1966)
Născut în ziua de 15 iunie 1903 la Piatra Neamț, Victor Brauner debutează pe scena avangardei românești în anul 1923, cînd ilustrează volumul Restriști semnat de poetul Ilarie Voronca.
Negresa cîntă blues
Vă prezentăm un fragment din biografia Lady Sings the Blues de Billie Holiday & William Dufty, apărută recent la Editura Nemira, în colecția „Yorick”, în traducerea Ruxandrei Toma.
Mort pentru patrie
Cartea spune à rebours povestea unui atentat pus la cale de separatiștii basci din organizația socialistă paramilitară ETA (Patrie și Libertate, în acronim) chiar împotriva unui om de-al lor.
Fapte și vorbe
Coșbuc se amuză colectînd jocuri de cuvinte cărora le dezghioacă umorul conținut. Se dă în vînt după palindromuri, lipograme, asonanțe și logogrifuri.
Incantații
Pictogramele care i-au făcut celebră semnătura de autor sînt compoziții perfecte și viu colorate, minuțioase tablouri vivante despărțite prin inserturi-cartoane ca în filmul mut.
Un album de autoare
Fetch the Bolt Cutters devine un colaj – texturi, detururi, referințe flexează (aproape) liber în structura unui album care, altfel, lasă senzația unei work in progress.
Pentru copii / cu copii
Aș recomanda oricărui autor să încerce să scrie pentru copii. Sînt cititori generoși și exigenți, mofturoși și atenți, necruțători, adorabil de sinceri și de capabili de îndrăgostire.
Teatrul politic al lui Milo Rau (2) – Cum se construiește un spectacol
Reprezentarea cazului se face prin reenactment, o repetare (de unde și titlul) exploratorie a realității performate.
De 1 Iunie, Opera Comică pentru Copii îți deschide porțile!
Primăria Capitalei prin Opera Comică pentru Copii anunță reînceperea activității la sediul din Calea Giulești 16.
„Bob Honey care face și drege”, primul roman al actorului și regizorului Sean Penn, la Polirom
Editura Polirom vă prezintă un fragment din Bob Honey care face și drege, primul roman al celebrului actor și regizor american Sean Penn, laureat a două premii Oscar.
Avanpremieră editorială: „Cișmigienii”, de Eugen Cadaru
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul Cișmigienii de Eugen Cadaru, în curs de apariție în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.
Premieră editorială: „O viață amînată. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz” de Dita Kraus
Dilema veche vă prezintă un fragment din volumul O viață amînată. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus, apărut recent la Editura Polirom, în traducerea lui Dan Sociu.
Înapoi la cărți
După ce librăriile s-au închis, piața de carte s-a prăbușit cu 70% și mai puțin de 10% din cei care cumpărau cărți din librării au migrat către online.
Bestiarul subiectiv al iubirii
Cartea lui Ullmann nu e una a amărăciunii, nu răzbate aici resentimentul, ci, din contra, iubirea mesmerizată a unui copil care n-a avut parte destul nici de tatăl legendar, claustrat pe insula lui, nici de mama celebră, care se constituie într-un mister la fel de adînc, dar mult mai mobil.
America de la fereastră
Fascinat de destinele mărunte, filmul ne spune că în aceste dormitoare colective se petrec lucruri nebănuite, scoase parcă din rezervorul tuturor nevrozelor lumii.
Adecvat așteptărilor
Am debutat în Dilema veche în urmă cu 15 ani cu un articol despre Paradise Lost, așa că sper să fie de bun augur și semn al unei a doua tinereți să revin asupra acestei trupe.
REVENIM LA CHIOȘCURI!
Începînd de joi, 28 mai, revista Dilema veche reapare la chioșcuri.
Premieră editorială: „Dincolo de frontiere” de Andreï Makine, în Biblioteca Polirom
Editura Polirom vă oferă un fragment din romanul „Dincolo de frontiere” de Andreï Makine, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză și note de Daniel Nicolescu. Carte publicată şi în ediţie digitală.
Teatrul politic al lui Milo Rau (1) – Lenin: să-l jupuim și să-l facem drapel!
Cum ajunge o ideologie umanistă și egalitaristă să fie baza pe care se instalează dictatura?
Feminismul lui Katie Mitchell (2) – Arhitecturi simfonice
Poveștile personale a trei femei, mama, fiica, nepoata, prin care se studiază transmiterea transgenerațională a traumelor, sînt prezentate în paralel, ca spațiu și timp, într-o arhitectură dramatică clasică.
„Naufragiul” Emei
Vîrf de lance al noului cinema chilian, Larraín ne dezvăluie cu acest nou film cam cum arată cinema-ul cînd preia fără jenă armele periculoase ale publicității.
Premieră editorială: „Iarna lui Isidor” de Veronica D. Niculescu
Editura Polirom vă prezintă un fragment din Iarna lui Isidor de Veronica D. Niculescu, roman apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom, cu ilustraţii de Radu Răileanu. Carte publicată şi în ediţie digitală. Vîrsta recomandată: 10+
F. Brunea Fox şi… „Filantropica”
Supranumit „prințul reportajelor”, a marcat istoria presei românești cu reportaje legendare, din spitale sau pușcării, despre viața celor de la periferia societății.
Răspuns la articolul domnului Matei Martin
În urma apariției articolului „Moare cultura vie”, semnat de domnul Matei Martin, în cadrul website-ului „Dilema Veche”, referitor la vulnerabilitățile sistemului cultural în contextul crizei sanitare generată de coronavirus și la „datele fragmentare, parțiale despre sectorul independent” pe care Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală le deține și care „nu oferă nici măcar scheletul pentru o imagine de ansamblu”, dorim să oferim, la rîndul nostru, informații complete și lămuri
Feminismul lui Katie Mitchell (1) – Arhitecturi fluide
Mitchell conectează genul cu dorința și investighează relația dintre ele, atît la nivel interior, cît și la nivelul moralei sociale.
Oameni și pești
Firava linie narativă a filmelor cineastei americane este contrabalansată însă de o mirare nedisimulată în fața detaliului, a gestului, a privirii, a șoaptei.
„Indie” prin definiție
Americanul Brian Christinzio, alias BC Camplight, știe pe de rost lecția asta a indie pop-ului perfect, așa cum a fost ea predată de cantautori ca Brian Wilson sau, doar un exemplu, Stephin Merritt, via Randy Newman și Harry Nilsson – autobiografic, autoironic, abreactiv, armonic.
Butaforie
În primă instanță, Luca Ștefan Ouatu e un cetățean al lumii virtuale, al spațiilor alternative din smartphone, al emoțiilor fake exacerbate și transformate în realitate de cîte un trip la o petrecere rave.
Avanpremieră editorială: „Prevestirea”, de Ioana Pârvulescu
O carte despre cum binele și răul se fac deodată, despre cei simpli, care nu deosebesc dreapta de stînga, și despre cei complicați, care se cred aleșii lui Dumnezeu.
Avanpremieră editorială: „Isus al meu”, de Gabriel Liiceanu
Pentru cititorul evlavios, această carte e scandaloasă. Habotnicul trebuie s-o evite cu orice preț. Ateul nu va fi satisfăcut.
Pop eclectic
Scaunul electric nu este decît o altă unealtă de dormit – cu acest posibil paravers aș putea rezuma noua carte de poezie a lui Ioan Es. Pop, carte care pare o vagă continuare a volumului Unelte de dormit.
Victor Brauner – Mitologia poetului
Pentru Victor Brauner, poezia este un mod de a percepe lumea, iar creaţia este înţeleasă ca un proces al cunoaşterii de sine.
Playlist cu songuri afrimiene
Un univers spectacular luxuriant, decadent, în care tușele poetice, grotești și suprarealiste se suprapun într-o bizară și seducătoare armonie.
„Dream rituals”
În disperare de cauză, trupele se folosesc de media socială pentru a oferi mini-concerte din propriile garsoniere și săli de repetiții.
Noapte electrică
Mergînd contra convențiilor genului, Good Time se lasă în voia unui scenariu dezordonat și imprevizibil.
Globalizarea virală a teatrului
Noi căutăm „teatrul peste tot”, oriunde în lume. Și astfel ne constituim într-un ansamblu securitar pe timpuri de însingurare – o consolare!
Panta prestigiului în Europa
Alfred Moses păstrează „tehnica pîrghiei” și după 1989, cînd revine în România ca ambasador.
Religia scrisului
O carte ca un cadou în aceste vremuri confuze, stranii, înspăimîntătoare.
Premieră editorială: Mintea tulburată. Ce ne spun ciudățeniile creierului despre noi înșine
Eric R. Kandel, unul dintre cei mai importanţi specialişti în neuroştiinţe din lume, face o neobişnuită incursiune în universul enigmatic al creierului, arătînd ce ne dezvăluie tulburările mintale despre natura umană.
Teatrul online. Revizitare și nostalgie
Dragostea e mută, moartea e încremenită și viața pulsează în jurul lor cu o intensitate agresivă.
Visul, visătorul
Les misérables a reabilitat un gen cinematografic oarecum desuet la momentul premierei sale (2012), deschizînd chiar o modă.
Je est un autre
Marta Petreu reconstituie cald și prob nu numai o biografie, ci și o aură. Delicată, aceasta, și în chip superlativ fragilă.
Copyright poetic
Poezia devine și a mea. Mi-o însușesc cu voluptate și adaug discursul meu metodei. Urc pe scenă și pretind drept de autor.
Cărți noi în „Ego. Proză”: Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski
Țipă cît poți de Moni Stănilă & Pizdeț de Alexandru Vakulovski sînt cele mai recente apariții din „Ego. Proză” și sînt disponibile atît în versiune tipărită, cît și în format digital.