Fapte și vorbe

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Fapte și vorbe jpeg

● George Coșbuc, Vorba de acasă. Eseuri, povestiri și schițe filozofice, Editura Vremea, 2020.

Scenă: în vara lui 1915, la Tismana, cu pantalonii suflecați și picioarele în apă, Coșbuc se întreține cu italienistul Ramiro Ortiz (viitorul magistru al lui G. Călinescu) în marginea Divinei Comedii. „Mare șarlatan e acest Dante al dumneavoastră. A pus stăpînire pe mine și nu mă mai lasă”, ar fi răbufnit, în răstimpuri, poetul. Sînt exact cuvintele pe care le-ar fi rostit și la Florența, halucinat, văzînd cum în penumbra unei ferestre apare și dispare chipul unei tinere blonde, „acum femeie, acum înger: mare șarlatan!”. Firește, cuvîntul n-are nimic peiorativ. Ortiz e cel dintîi care o-nțelege, insistînd asupra privirii lui Coșbuc din acele momente, iluminată de admirație. Și cum să n-o fi înțeles tocmai el, conștient că termenul provine din italiana medievală, unde are un sens mai apropiat, să zicem, de românescul „farmazon”?

Exclamația aceasta ar putea prefața foarte bine și lectura recentului volum restituit de Editura Vremea. Eseurile cu tematică lingvistică (și etnografică) ale autorului Firelor de tort nu le erau necunoscute stricților specialiști. În Istoria... sa, de exemplu, Nicolae Manolescu glosează asupra lor preț de cîteva paragrafe, uluit și încîntat de erudiția mobilizată de Coșbuc. Risipite, însă, prin periodice și disponibile, pînă mai ieri, doar în volumele de publicistică ale edițiilor critice, ele rămăseseră, practic, necunoscute, înclin să cred, pînă și profesorilor de limba română. E meritul exemplar al lui Cristian Bădiliță acela de a le fi strîns pe toate într-un singur corpus de peste 500 de pagini. Ar fi o impietate să încerc să le rezum. Cîteva stafide, totuși, din imensul „cozonac”, pe deplin răsplătitor.

„A-și lua lumea-n cap”, de pildă, trimite la o veche practică juridică atestată în Muntenia secolului al XVI-lea: în litigiile legate de proprietăți, țăranii erau puși să jure ținînd pe creștet o traistă plină cu pămîntul pe care-l revendicau. Sintagma „la botul calului” – referindu-se la un ultim pahar, repezit, mai mult în picioare – admite, arată Coșbuc, și cîteva variații hazlii. De felul lui „a bea la roată”, desemnînd, intuitiv, ebrietatea cruntă. Iarăși, a făgădui „marea cu sarea”, curentă încă astăzi, ar fi fost, inițial, un mai plauzibil „marea cu zarea”. Adică necunoscutul și inaccesibilul, care, pentru românii de-acum cîteva secole declanșa numaidecît imagini acvatice. Mai tereștri, aflăm, romanii sintetizau aceeași fanfaronadă printr-un magnos montes promittere. Nu de alt tratament pare să fi avut parte o altă expresie latinească, elephantum ex musca facis (s-o traduc?), care a dat, cu prozodie suplimentară, „a face din țînțar armăsar”. Bineînțeles, nu toate formulele inventariate de Coșbuc au supraviețuit. Unele fac figură de veritabile concetti baroce. Mă gîndesc la „a prinde prepelița de coadă”, „pe deasupra ca fuiorul popii”, „opt cu-a brînzei”, „tîrța-pîrța”, „brînză de iepure” și altele, nu puține. Poveștile lor sînt, însă, spectaculoase și, arhaice fiind, unele dintre ele funcționează aproape neologic: îi învață limba română pe nativii ei recenți.

Adeseori, Coșbuc se amuză colectînd jocuri de cuvinte cărora le dezghioacă umorul conținut. Se dă în vînt după palindromuri, lipograme, asonanțe și logogrifuri. Și, chiar dacă nu le numește așa (ci „chițibușuri”), are intuiția exactă a lor. Preferata mea rămîne mica antologie a cazurilor în care topografia funcționează caracterologic. Francezii zic aller à Clichy celor care propagă clișee. La noi, descoperă Coșbuc, există „a fi craiovean” (pentru amatorii de crailîcuri), „a sosi din Galați” (pentru filfizonii îmbrăcați de gală), „a avea moșie-n Grozăvești” (pentru lăudăroșii care nu mai contenesc să se grozăvească) și, în fine, „a se duce pe Urlați” (pentru cei care, încasînd o bătaie zdravănă, urlă de durere și rușine).

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

imelda staunton netflix jpg
EXCLUSIV Imelda Staunton, regina din „The Crown“: „Elisabeta a fost mai înțelegătoare cu Prințesa Diana decât ne dăm seama“
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, Imelda Staunton, cea care a preluat interpretarea vârstei a treia a Reginei Elisabeta, povestește cât de complicat a fost de însușit o perioadă neagră din existența Coroanei.
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
Actrița și cântăreața Irene Cara a fost găsită moartă în casă. Rolurile care au făcut-o celebră
Interpreta din filmele "Fame" şi "Flashdance" avea 63 de ani și a murit în casa ei din Florida. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului ei.
Franta Danemarca FOTO EPA EFE jpg
Franța-Danemarca. Știm care este prima echipă calificată în optimi
Echipa națională a Franţei a jucat cu selecționata Danemarcei, sâmbătă, pe Stadium 974 din Doha, în Grupa D.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.