„Bob Honey care face și drege”, primul roman al actorului și regizorului Sean Penn, la Polirom

31 mai 2020
„Bob Honey care face și drege”, primul roman al actorului și regizorului Sean Penn, la Polirom jpeg

Editura Polirom vă prezintă un fragment din Bob Honey care face și drege, primul roman al celebrului actor și regizor american Sean Penn, laureat a două premii Oscar. Bob Honey care face și drege a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Vlad Pojoga. Carte publicată şi în ediţie digitală.

„Am bănuiala că lui Thomas Pynchon şi Hunter S. Thompson le-ar plăcea teribil această carte.” (Salman Rushdie)

Bob Honey e un american divorţat, de vîrsta a doua, care se pricepe la o mulţime de lucruri, de la curăţarea foselor septice, domeniu în care încearcă să-şi extindă afacerea în afara Americii, pînă la explozibili făcuţi în casă. Însă, în 2003, o întîlnire întîmplătoare în Bagdadul devastat de război îl face să devină asasin plătit, mai exact, asasin de bătrîni. Pe parcursul noii sale cariere, Bob Honey „face şi drege”: execută misiuni, inventează ritualuri şi, la un moment dat, se îndrăgosteşte de o tînără cu perucă, bolnavă de alopecie, fără să ştie că propria lui viaţă e în pericol. Dincolo de intriga trăsnită şi plină de întorsături neaşteptate, Bob Honey care face şi drege este o acută satiră socială, Sean Penn descriind societatea americană contemporană într-o cheie distopică. Romanul său este încărcat de aluzii politice şi diatribe la adresa unei lumi distorsionate ficţional tocmai pentru a dezvălui o realitate profund îngrijorătoare.

„Comic, coşmaresc, fremătînd de viaţă... Bob Honey este un erou al vremurilor noastre şi-al epocii Trump, reflectat în oglinda crăpată a scriiturii lui Penn.” (Paul Theroux)

„O carte cuceritor de ciudată... Penn îşi stabileşte un obiectiv ambiţios, iar reuşita lui este una spectaculoasă. Bob e un personaj minunat, genul de ins de la care nu-ţi mai poţi lua ochii... şi partea aceasta din carte are un farmec aproape incomensurabil.” (Booklist)

                            

sean penn actor academy award annual awards 2004 jpg jpeg

Sean Penn (n. 1960) este un celebru actor, regizor şi prozator american. Născut în California, la Santa Monica, a studiat la liceul local şi foarte devreme şi-a făcut debutul în cinematografie. A lucrat ca actor, scenarist, producător şi regizor, fiind implicat în peste o sută de producţii de teatru şi film. În lunga sa activitate, a obţinut de două ori premiul Oscar pentru rolurile din Misterele fluviului (2003) şi Milk (2008) şi a mai fost nominalizat de cîteva ori pentru rolurile jucate în alte filme. Sean Penn s-a implicat activ şi în viaţa socială şi politică a Statelor Unite. Critic dur al preşedintelui George W. Bush şi, mai apoi, al preşedintelui Donald Trump, a publicat o serie de texte jurnalistice în San Francisco Chronicle, The Nation şi The Huffington Post. A debutat ca prozator în 2018, cu romanul Bob Honey Who Just Do Stuff (Bob Honey care face şi drege). În 2019 i-a apărut al doilea roman, intitulat Bob Honey Sings Jimmy Crack Corn.

***

Bob Honey care face și drege (fragment)

În timpul sărbătorilor de iarnă din 2003, Bob a mers la Bagdad pentru a analiza oportunitățile din sectorul gestionării deșeurilor. Dacă ar fi reușit să obțină o întîlnire în exclusivitate cu noua putere, sprijinită de șiiți, poate ar fi încheiat o înțelegere pentru un pachet complet de operațiuni, de la instalarea de fose septice pînă la pomparea și eliminarea deșeurilor. Estimările făcute de el depășeau cu mult cîștigurile din monopolul avut asupra Martorilor lui Iehova în anii 1980. După ce, într‑o după‑amiază de noiembrie, o rachetă sol‑aer retezase aripa stîngă a unui avion DHL Express la scurt timp după decolarea din Bagdad, toate zborurile comerciale înspre și dinspre oraș fuseseră suspendate. Bob a reușit să obțină un loc într‑un zbor al celor de la Air Serv International, unde locurile erau rezervate exclusiv ONG‑urilor și altor filantropi notabili. Pilotul afrikani fusese antrenat de un fost angajat al companiei de zboruri pe rute fixe a lui Bob (acum defunctă).

L‑a  rezolvat pe Bob pentru șapte sute de dolari, bani cash, făcîndu‑i rost de un loc pentru a pleca din Amman. Bob și șase filantropi cu acte în regulă s‑au ridicat de la sol la ora 04.00. El și‑a rezemat fruntea de geamul micuț din partea stîngă, privind în noapte în timp ce consumau în viteză cele nouăzeci de minute de zbor. Și‑a dat seama că fredona refrenul melodiei „Bombe peste Bagdad“ a celor de la OutKast. Dată fiind afinitatea sa limitată față de muzica de consum, în mintea lui Bob toate cîntecele care sunau a hip‑hop și rap aparțineau, după știința lui, unei formații de negri numită Two Pack. În întunericul îndepărtat al deșertului turnurile sînt învăluite în negru. Vaporii petrolului irakian ard ca niște focuri plutitoare în vîrful coșurilor lor împletite în bezna nopții. În vreme ce puritatea otrăvită a dioxidului de carbon întețește războiul, culoarea încărcată chimic suprarealizează abun dența apusurilor În timpul unui astfel de apus, avionul s‑a apropiat de Aeroportul Internațional Saddam1. Tuturor pasagerilor aeronavei de opt locuri li s‑a cerut să‑și lege strîns centurile de siguranță și să se aștepte la o senzație de cădere în gol, cauzată de aterizarea în spirală, necesară pentru a deruta și pentru a evita orice rachete sol‑aer cu detecție termică lansate de rebeli. Pilotul a folosit o tehnică de aterizare în spirală cu înclinație mare. Bob știa că aterizările în spirală fac ravagii printre stomacurile mai turistice. Pe la jumătatea spiralei, două dintre tipele terifiate de la organizațiile umanitare au cedat în fața tensiunii și forței de răsucire și au regurgitat spontan, lansînd o vomă care li s‑a întors în față ca un bumerang. Bob a oftat în timp ce duhoarea sufocantă inunda cabina. Cu sistemul olfactiv rănit, și‑a ținut respirația vreme de cinci minute întregi, pînă cînd avionul, parcă alunecînd pe ghinturile unei țevi de armă, s‑a îndreptat, a aterizat, a rulat pe pistă, apoi și‑a deschis ușa. Bob a ieșit în grabă și a respirat aerul musulman al dimineții proaspete.

© Editura Polirom, 2020

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

coif tezaur dacic jpg
Povestea coifului de aur de la Coțofenești, furat din Olanda. Este cea mai mare descoperire din România
Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din România este coiful de aur de la Poiana-Coțofenești, Prahova. Acest artefact remarcabil este realizat integral din aur masiv și are o lucrătură cu totul specială, care încă fascinează. Coiful a fost furat dintr-un muzeu
12772826 jpg
Câtă putere mai are gruparea Hamas în Fâșia Gaza. Atmosfera în enclavă la o săptămână de la armistițiul cu Israelul
Gruparea islamistă palestiniană a recrutat între 10.000 și 15.000 de noi membri de când a început războiul cu Israelul, după ce a pierdut un număr similar de luptători, au declarat pentru Reuters două surse din Congresul SUA informate cu privire la estimările serviciilor de informații.
incendiu hotel turcia jpg
Au fost arestate 14 persoane în urma incendiului la hotelul de lux din Turcia, soldat cu 78 de morți
Au fost arestate 14 persoane, dintre care opt au fost deferite parchetului pentru ca să fie inculpate în ancheta penală cu privire la incendiul izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei, căruia i-au căzut victime 76 de persoane.
fiica elenei udrea facebook 3 jpg
Cât de mare și frumoasă s-a făcut fetița Elenei Udrea. Ce destinație superbă din România au ales micuța și tatăl ei pentru minivacanța de Mica Unire
Elena Udrea se află după gratii, departe de fiica ei, care a rămas în grija tatălui, Adrian Alexandrov. Micuța Eva Maria, în vârstă de 6 ani, este plecată cu tatăl ei într-o superbă destinație din România. Unde petrec cei doi minivacanța?
grigore vasiliu birlic foto adevarul jpeg
SPECIAL Birlic, asul comediei românești. „O duceam greu de tot. N-aveam bani de un pantof. De multe ori, nici de masă“
Se împlinesc 120 de ani de când teatrul românesc de comedie și-a găsit un nume: Birlic. Jumătate naiv, jumătate serios, cu ochii mari și rotunzi care ajungeau până la ultimul rând din sală, Grigore Vasiliu-Birlic este, așa cum se traduce din turcă numele adoptat, asul din cărțile de joc.
avion coreea de sud/ FOTO?X/Nexta
Autoritățile sud-coreene au decis să să dărâme barierele de beton folosite pe anumite aeroporturi, după tragedia de la Muan
Autoritățile sud-coreene au anunțat faptul că vor dărâma toate barierele de beton folosite pe anumite aeroporturi în întreaga ţară, în urma incidentului de luna trecută. Un avion al companiei Jeju Air a aterizat „pe burtă” la Muan, după care s-a izbit de un zid de la capătul pistei și a luat foc.
ponta antonescu
Victor Ponta susține că refuzul lui Iohannis de a demisiona ajută mişcările anti-sistem: „Îngroapă candidatul coaliţiei”
Fostul premier Victor Ponta a precizat că, prin refuzul de a demisiona, preşedintele Klaus Iohannis nu face altceva decât să ajute valul suveranist şi să îngroape candidatul coaliției la alegerile prezidenţiale.
Turiști rătăciți pe munte Foto Captură Video Salvamont Prahova jpg
Turişti rătăciţi în drum spre Vf. Omu. Au fost căutaţi atât terestru cât și cu ajutorul unei drone și a unui elicopter
Doi bărbaţi s-au rătăcit în Munţii Bucegi, pe un traseu spre Vârful Omu. Au fost căutaţi de salvatorii montani din judeţele Prahova şi Dâmboviţa. Au fost efectuate căutări și cu ajutorul unei drone şi a unui elicopter.
coif tezaur dacic jpg
Tezaurul Dacic al României a fost furat din Olanda, unde era expus până duminică. Hoții au folosit explozibil
Tezaurul Dacic al României a fost ținta unui spectaculos jaf în Olanda, noaptea trecută. Hoții au folosit explozibil pentru a pătrunde în Muzeul Drents din Assen, reușind să fure mai multe obiecte,