Mort pentru patrie

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Mort pentru patrie jpeg

● Fernando Aramburu, Patria, traducere de Marin Mălaicu-Hondrari, Editura Litera.

De cînd a apărut acum patru ani, acest roman al lui Fernando Aramburu (n. 1959), unul dintre cei mai apreciați romancieri și autori de proză scurtă spanioli de azi, a luat toate premiile naționale cu putință, a fost reeditat de cîteva ori pe an, traducerea sa a mai obținut cîteva premii internaționale, iar acum este pe cale să fie ecranizat într-o miniserie la HBO. Fernando Aramburu, care trăiește la Berlin, poate fi citit acum, iată, pentru prima dată și în limba română cu cel mai de succes roman al său, în traducerea foarte bună a lui Marin Mălaicu-Hondrari, pe cît de solicitantă (schimbări permanente de voci narative și de planuri temporale, multe cuvinte în limba bască), pe atît de fluentă.

Cartea spune à rebours povestea unui atentat pus la cale de separatiștii basci din organizația socialistă paramilitară ETA (Patrie și Libertate, în acronim) chiar împotriva unui om de-al lor: un mic industriaș dintr-un sat basc de lîngă San Sebastian care, la un moment dat, refuză să cedeze șantajului și să susțină finanțarea organizației teroriste, este omorît, iar familia lui (soția și cei doi copii) se vede constrînsă să părăsească satul întors deodată tot împotriva lor. De frica teroriștilor sau din ura față de cei care nu împărtățesc idealul socialist separatist, consătenii îi ocolesc, îi rușinează („aveau impresia că mai degrabă îl ascundeau decît îl înmormîntau”) și, în cele din urmă, îi alungă pe cei deveniți victimele victimelor luptei pentru „patrie și libertate”, pe cei care ajung să se teamă pînă și să menționeze pe mormînt data reală a decesului, pentru ca atentatul să nu rămînă în conștiința comunității drept cauza morții.

Romanul e plasat în toamna lui 2010, cînd ETA anunță încetarea atentatelor și cînd văduva Bittori se întoarce în sat, pe ascuns și fără știrea copiilor ei, pentru a-și înfrunta trecutul: moartea soțului și lașitatea sau oprobriul consătenilor, mai ales al vechii ei prietene Miren. De altfel, în centrul romanului se află confruntarea dintre cele două femei: îndoliata Bittori, cea care refuză să uite moartea soțului, și orgolioasa Miren, mama părăsită de teroristul fiu rătăcitor, lozincarda care refuză să înțeleagă oroarea atentatului. Dacă bărbații, impulsivi și rudimentari, sînt cei care omoară, femeile, încăpățînate și determinate, sînt cele care rămîn să deznoade firele încîlcite ale doliului și regretului, ale memoriei și iertării. Confruntare melodramatică a unui matriarhat post-atentat sau, cum nimerit a formulat cronicarul din The New York Times, romanul oscilează între o telenovelă fără intrigă și o situație dostoievskiană fără judecată morală. Mai ales că și fiicele celor două femei, ambele nefericite în căsnicie (una neglijată, cealaltă părăsită) și marcate de slăbiciuni, reprezintă două atitudini simbolice: orfana Nerea alege uitarea, pe cînd Arantxa, sora teroristului („un pustiu intelectual, nici nu știa cum se deschide o carte”), singura care condamnă fățiș acțiunile conaționalilor ei separatiști („oamenii buni nu omoară”), rămîne paralizată și mută în urma unui atac cerebral. Arantxa, adevăratul personaj tragic al cărții, semnifică vocea rațiunii rămasă paralizată și fără să mai poată vorbi, fiind nevoită să comunice printr-un iPad – altă situație plină de semnificație: scrisul consemnează adevărul și e instrumentul memoriei („scriitorii basci au dat prea puțină atenție victimele terorismului, dar cred cu fermitate că a început și înfrîngerea literară a grupării ETA”, spune la un moment dat un personaj scriitor).

Construit sub forma a 125 de capitole care alternează vocile personajelor a trei generații (de la monolog la stilul indirect-liber) și planurile temporale (întoarceri benevole și flashback-uri), cele peste 700 de pagini ale romanului evoluează precum rămășițele exploziei, dar în sens invers, de la dislocare și împrăștiere înapoi spre momentul detonării. Astfel, romanul se reconstruiește din micile bucăți de sens ale fiecărei intervenții narative reprezentate de fiecare capitol în parte, sau precum o amintire din care fiecare reține, deține și adaugă poveștii un alt detaliu.

Roman al dezastrului lăsat în viața unor familii în urma unui atentat terorist motivat de idealuri separatist-naționaliste (de data aceasta, de extremă stîngă șaizecistă, dar identice în spirit cu cele de extremă dreaptă de oriunde și oricînd), Patria pune cîteva întrebări esențial-umaniste: „Am vrut să răspund la întrebări concrete. Cum se trăiește cu nenorocirea de a fi pierdut într‑un atentat un tată, un soț, un frate? Cum fac față vieții, după o crimă comisă de ETA, văduva, orfanul, mutilatul, încercînd să descriu o panoramă reprezentativă a unei societăți supuse terorii”, după cum mărturisește personajul scriitor, alter ego al lui Fernando Aramburu.

Afis 14 dec Sala Radio jpg
Violonistul francez DAVID GRIMAL, invitat special la Sala Radio
Concertul va fi dedicat în exclusivitate muzicii unuia dintre mari compozitori germani: FELIX MENDELSSOHN, considerat un geniu al muzicii sec. XIX, așa cum fusese Mozart un secol mai devreme.
974 16 Iamandi coperta jpeg
Pledoarie pentru revalorizarea arhaicului
Sîntem destul de receptivi la astfel de influențe, de care uneori nici nu mai sîntem conștienți.
p 17 2 jpg
Puzzle
Pe urmele ei, Serre-moi fort se dovedește un veritabil film de laborator, de joacă cu posibilitățile mediului
974 17 Breazu jpeg
Anatolia neopsihedelică
Iar peste toate astea stă vocea lui Gaye Su Akyol, versatilă și stăpînă pe situație.
p 23 Omul ideal, 1943 jpg
Victor Brauner – Alfa și Omega. Pictura în ceară și „desenul cu lumînarea“
În creația brauneriană a anilor 1943-1945, desenul incizat în ceară devine o imagine magică adecvată timpurilor moderne.
Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.