Panta prestigiului în Europa

8 mai 2020
Panta prestigiului în Europa jpeg

● Alfred H. Moses, Jurnal de București: drumul României de la întuneric la lumină, Editura ART, București, 2019, traducere din limba engleză de Andrei Dósa, 480 de pagini. Include Glosar de nume și locuri, Indice și fotografii.

Masivă, copertată, cu foi albe impecabile, cu prefața și Cuvîntul înainte pe post de cravată și ac de cravată bine asortate, Jurnal de București este o apariție elegantă în orice librărie sau tîrg de carte. Și asta pentru că așa e firesc să arate cartea scrisă de un diplomat, care în lumea oamenilor e canonul de etichetă prin excelență. Dar nu e vorba numai de formă, aici se potrivește și conținutul. Observațiile din cartea ambasadorului Alfred Moses sînt formulate deferent, logic și cursiv, exact ca un mesaj diplomatic care exprimă fix cît trebuie să exprime, nici mai mult, nici mai puțin. Poate că, în cazul autorului, se simte în mod particular influența profesiei, cea de avocat, în care, de asemenea, din cîteva zvîcniri precise, propozițiile trebuie să ajungă clare la urechea judecătorului.

Alfred Moses nu e desigur primul sau singurul diplomat american care face cronica perioadei petrecute la post la București. De exemplu, în Dilema veche am publicat o recenzie despre „Paginile de jurnal” din Bucureștiul interbelic scrise de W. Culbertson și A.M. Owsley. Îmi amintesc, de asemenea, de Un ambasador american între Departamentul de Stat și clanul Ceaușescu, cartea lui David Funderburk despre mandatul său din România din perioada 1981-1985. Dar ceea ce îl diferențiază pe Alfred Moses de predecesorii săi este cuprinderea evenimentelor, ca într-o cronologie profesionistă de agenție de presă, care selectează ce e mai semnificativ, dar cu amprenta suplimentară a experienței personale. Alfred Moses nu este un naturalist în expediție sau un mediator prins între sloiurile Războiului Rece. El a încercat – și a reușit – să scrie o istorie a României recente, acoperind aproximativ douăzeci de ani tulburi și tumultuoși, și anume perioada 1977-1997.

Ultimii șapte ani din această perioadă ocupă grosul paginilor cărții. Dar și relatările despre evenimentele de dinainte de 1989 sînt semnificative și importante, chiar dacă sînt mai puține la număr. Domnul Moses s-a implicat încă din perioada comunistă în procesul de emigrare a evreilor din România, care în acea perioadă nu a fost niciodată facil sau garantat. El propune teza că emigrarea evreilor din România în deceniile opt și nouă ale secolului trecut este o realizare a evreilor americani, care au folosit constant negocierile privind acordarea națiunii celei mai favorizate ca pe o pîrghie pentru a-l pune sub presiune pe Ceaușescu. Alfred Moses susține că nu ar fi știut de faptul că Israelul îl plătea pe Ceaușescu pentru fiecare evreu care căpăta pașaport de emigrare, însă nu e limpede cînd a aflat de acest canal paralel al operațiunii pe care o desfășura și el. Într-un loc a scris că a aflat de aceste tranzacții detestabile în 2005, cînd a citit cartea lui Radu Ioanid Răscumpărarea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre România și Israel (pagina 37), iar în alt loc a scris că subiectul răscumpărărilor a fost menționat într-o discuție pe care a purtat-o cu un ambasador belgian în 1995 (pagina 156).

Intervin pe parcursul lecturii cîteva portrete ale unor personaje dominante din epocă, cum ar fi Ceaușescu însuși, descris la un moment dat drept un „țăran grobian și conspirativ”. Alfred Moses are o opinie interesantă, însă nu neapărat nouă, despre slaba mișcare de disidență politică din România comunistă: Ceaușescu a mituit SUA și o mare parte a Occidentului cu politica sa de independență față de Moscova, acest lucru lăsîndu-i mînă liberă acasă pentru a elimina orice formă de opoziție. Un alt personaj descris în carte este rabinul Moses Rosen, care își făcuse un fel de „curte regală” în plin comunism și într-o țară cu trecut recent marcat de antisemitism, dar care era în același timp și foarte eficient în negocierile cu autoritățile.

Alfred Moses păstrează „tehnica pîrghiei” și după 1989, cînd revine în România ca ambasador. De această dată, el ar fi speculat dorința Bucureștiului de a accede în NATO, iar scopul nu mai era emigrarea evreilor, ci democratizarea României. Din nou portrete, ceva mai recente, dar care încep să fie la fel de șterse precum cele de dinainte de 1989: fostul președinte Ion Iliescu, care, „dacă nu ar fi fost mineriadele, ar fi fost acceptat pînă la urmă de Occident ca un fost comunist reformat precum premierul Gyula Horn în Ungaria sau președintele Aleksander Kwasniewski în Polonia”, sau Silviu Brucan, considerat de autor la acea vreme drept „eminența cenușie a României”. Lista ar putea continua cu Viorel Hrebenciuc „Repară-tot”, Adrian Năstase, Corneliu Coposu, Emil Constantinescu, Victor Ciorbea ș.a.m.d.

La o carte de acest tip, eu, unul, dau o atenție specială percepției pe care autorii o au asupra țării și locuitorilor ei. Alfred Moses calcă fără s-o știe pe urmele predecesorilor săi Culbertson și Owsley și ne pune oglinda în față. El scrie că statutul de victimă este un element central al identității românești. A ajuns la această concluzie după ce, în timp, a adunat o colecție întreagă de jelanii de la românii cu sau fără funcții care i s-au plîns de americani, de ruși, de unguri, de europeni, de istorie, de trădări și de ghinioane. Dar, admite el, este drept că „România este țara europeană cu cea mai tristă istorie”, comparativ chiar și cu Polonia, care a ajuns să fie desființată ca stat la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. În realitate, chiar la nivel de istorici reputați, sînt vecini care se cred europeni și mai năpăstuiți ca noi – și mă refer la ucraineni. Problema este să știm unde consideră Alfred Moses că se termină Europa, pentru că sînt destui occidentali care consideră URSS și țările ei moștenitoare un continent aparte. O spune în felul lui diplomat domnul Moses însuși, cînd reproduce convingerea multor politicieni occidentali, potrivit cărora „panta prestigiului în Europa curge de la vest la est”.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.