Un yankeu la curtea regelui Ferdinand

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
Un yankeu la curtea regelui Ferdinand jpeg

● W. Culbertson, A.M. Owsley, Pagini de jurnal. Doi diplomați americani în Bucureștiul interbelic, Editura Vremea, București, 2018.

William Culbertson a stat relativ puțin în România, dar suficient pentru a da o imagine destul de fidelă a țării din ultimii ani de domnie ai regelui Ferdinand. Trimis ca ambasador al Statelor Unite la București, Culbertson a fost interesat mai mult de experiența personală și culturală a misiunii sale, decît de cea diplomatică. O dovedește jurnalul lui, care, după „debrifarea” necesară în acest caz – e vorba totuși de un american cu convingeri anti-monarhiste și anti-clericale evidente – rămîne plin de observații proaspete și valide.

Notele lui Culbertson țin de mai multe registre: minorități, moravuri, expresii ale religiozității. Spre deosebire de România postbelică, România regilor a fost un conglomerat de etnii și credințe. Culbertson l-a experimentat prin călătoriile sale din deceniul trei al secolului trecut în Basarabia, Dobrogea, Bucovina, Banat și Ardeal. A remarcat prezența insistentă a evreilor. ”În aproape fiecare oraș (din Basarabia) în care am fost, evreii constituie jumătate din populație”. În zona Tighinei, a dat de Șaba, „o colonie elvețiană adusă aici de țarul rus în 1821”. A vorbit despre bulgarii care au venit în Basarabia ca să scape de persecuția turcă și de obligația de a deveni musulmani. Au reușit să rămînă creștini, dar ”cu Biblia tradusă în turcă”. Tot la nord de Deltă, ambasadorul a întîlnit o minoritate germană, refugiată aici după războaiele napoleoniene și în urma încurajărilor împărătesei Ecaterina a Rusiei. Germanii fac notă aparte, cu satele lor „ostentativ mai răsărite”. „În cei 17 kilometri de la Tatar-Bunar la Sărata se poate vedea neșansa raselor în civilizație. Fiecare are același mediu, și cel puțin inițial, o șansă egală. Germanii au arătat ce pot face inteligența și munca serioasă aici. În casa de la Sărata (la Herr și Frau Gottlieb Rüb) era chiar un frigider”, a consemnat el.

Observațiile lui Culbertson trec deseori dincolo de latura descriptivă. În Basarabia, remarcă el, unde e „un amestec de rase mai încurcat decît în Macedonia sau oriunde altundeva în lume”, nu există mișcări de secesiune, spre deosebire de Bucovina, „amestec groaznic de naționalități și istorie”, în care mișcarea iredentistă ”este cel puțin parțial în legătură cu comuniștii ucraineni de peste Nistru”. La Balcic, vede case vechi turcești, pietre vechi de mormînt, minarete și turci. „Asta nu e România, asta nu e Bulgaria, asta este Turcia”, rezumă el. La fel, Banatul ”nu e românesc decît din punct de vedere politic. Cultura de aici e germană, după cum în Basarabia e rusă și în Transilvania (Ardeal) – maghiară și germană”. „Pretențiile românilor în Transilvania se bazează pe numere; se spune că sînt mai mulți români – prin urmare, Bucureștiul trebuie să conducă. Dar acei români sînt săraci și ignoranți – o pătură de țărani nu departe de iobăgie. Intelectualii, cei educați, sînt maghiarii și sașii. Deci Bucureștiul guvernează peste rasele și clasele superioare ale Transilvaniei în numele țăranului român sărac”, explică ambasadorul. Cum metabolizează românul de rînd situația întoarsă, teoretic, în favoarea sa? „Românii nu par agresiv intoleranți. Dar nici nu pot fi numiți toleranți; sînt doar indiferenți și inerți”, mai spune el.

Vaselina strămoşească

Culbertson e fascinat și de expresiile religioase întîlnite. Evreii de pe Siret folosesc un fir întins pe străzi (juden-draht) care le menține aparența nepărăsirii casei în timpul Sabatului. Lipovenii de la Fîntîna Albă, pentru că nu au voie să bea, „mănîncă alcoolul cu lingura”.  „Se pare că nu e om care să nu vrea să își înșele Dumnezeul!” exclamă Culbertson. La biserica Sf. Gheorghe din Suceava „au un sfînt stafidit într-o cutie”, iar bărbații „fac plecăciuni în fața icoanelor”. „Dacă România ar cheltui pe poduri etc., o parte din banii pe care îi cheltuiește pe biserici, țărănimea s-ar apropia de confortul minim la care are dreptul un popor”. Văzînd cum țăranii își sfințesc medicamentele primite de la doctor, el spune: „În România, preotul este încă un vraci”.

Experiența întîlnirilor cu regina Maria nu îl ajută pe Culbertson să își atenueze opiniile anti-monarhiste. „De cîte ori o văd pe regină mă simt ca și cum e pe cale să îmi ceară un împrumut sau un cadou”. Consemnează că „relațiile neobișnuite” ale prințului Știrbei cu regina „sînt acum publice”. „Carol, se spune, ar fi poreclit-o pe Ileana Știrbita – o aluzie la paternitatea ei”. Întîlnește pe Bistrița un convoi de bușteni „de pe domeniul regelui”. „Regele, afacerist”, a notat, lapidar și ironic. Meditînd în contextul unei întîlniri cu familia regală a Greciei, aflată în bejenie la București, ambasadorul opinează că revoluția rusă ”a degenerat în cruzime”, dar a fost, “poate, singurul mod de a distruge orgoliul întronat, aroganța, corupția și disprețul pentru orice fel de dreptate socială și politică”.

Culbertson arată că în Europa, „democrația nu mai e în siguranță”. Cuvinte profetice, care și-au găsit confirmarea peste numai 15 ani și în România. Iar notele sale privind moravurile politice și sociale din țară par să-și mențină actualitatea. ”Factorul uman e cea mai serioasă problemă la Roșia Montană. Există în sat persoane care cumpără de la muncitorul care fură, și vînd la rîndul lor altora care, spune directorul Adolf Sieber, au relații influente la București”. În altă parte: „Omul de afaceri Henry Ulen e aici pentru un contract cu Bucureștiul. Unul dintre românii care îl ajută a spus că “a dat cu vaselină” ca să înlăture opoziția”. Episodul guvernantelor e si el emblematic: „Iarna trecută, lady Dering (soția ambasadorului britanic) a vrut să dea o petrecere pentru guvernantele din colonia britanică. Nu a fost un succes pentru că guvernantele care aveau grijă de copii ziua nu au vrut să se asocieze cu guvernantele care duc copiii la culcare”. Culbertson încheie profesoral: “Incidentul relevă caracteristicile societății bucureștene, de la guvernante în sus”.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ILIE BOLOJAN mp4 thumbnail png
Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare sunt aproape gata. Bolojan: „Premierul va fi propus de PSD”. Cum se vor împărți ministerele
Liderul PNL, Ilie Bolojan, a anunțat astăzi că negocierile pentru formarea coaliției de guvernare sunt aproape finalizate, iar PSD va propune premierul, în timp ce ministerele vor fi distribuite conform acordurilor dintre partide.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
S-a aflat! Când vor avea loc alegerile prezidențiale
În cadrul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale au avut loc discuții privind data alegerilor prezidențiale și candidatul comun acestea.
lapovita 39687000 jpg
Ploi și lapoviță în toată țara, începând de duminică seară. Unde scad temperaturile minime până la -15 grade Celsius
Începând de duminică seară, meteorologii anunță că vremea se va răci semnificativ, iar ploile și lapovița vor veni în cea mai mare parte a țării.
caine Foto Ilegis jpg
Motivul pentru care câinii încearcă să lingă fața stăpânilor. De ce fac, de fapt, acest lucru
Nenumărați români au acasă animale de companie, iar câinii sunt, fără doar și poate, una dintre alegerile favorite din țara noastră. Însă, indiferent de ce rasă ar fi vorba, poate că am observat un comportament comun, pe care îl au toți câinii: doresc să ne lingă pe față.
De la 102 kilograme CRBL a ajuns anul acesta la 88
Ce face CRBL de Sărbători. Ce planuri are în noul an: „Îmi doresc ca 2025 să fie..” Cum a slăbit 24 kg
CRBL (46 de ani) pare să își trăiască viața la maxim după divorț, cel puțin de când a întâlnit-o pe focoasa moldoveancă Olga Guțanu, tânăra de 23 de ani care îl face acum fericit.
zelenski tricou jpg
image png
Nouă cetăţeni români, evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte la momentul producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave aparţinând forţelor aeriene franceze, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (4) jpg
Marcel Ciolacu anunță că a luat decizia pentru a avea un candidat comun la prezidențiale cu PNL, UDMR și minoritățile
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat astăzi importanța desemnării unui candidat comun la funcția de președinte al României, ca parte a unui plan mai amplu de formare a unei coaliții guvernamentale stabile.
usyk fury ukraine today
Tyson Fury, pus pe scandal după ce a pierdut „lupta secolului”, cu Usyk. „O mizerie absolută”
Oleksandr Usyk și-a păstrat cele trei centuri cu diamante la categoria grea.