Adecvat așteptărilor

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Adecvat așteptărilor jpeg

● Paradise Lost, Obsidian, Nuclear Blast, 2020.

● My Dying Bride, The Ghost of Orion, Nuclear Blast, 2020.

Am debutat în Dilema veche în urmă cu 15 ani cu un articol despre Paradise Lost, așa că sper să fie de bun augur și semn al unei a doua tinereți să revin asupra acestei trupe – esențială pentru orice licean care, la începutul anilor ʼ90, îi găsea pe Metallica cam din topor, pe Iron Maiden cam infantili și pe GunsʼnʼRoses cam vulgari. Se năștea atunci un underground metal european legat de care nu existau videoclipuri la televizor, nu punea nimeni balade la petreceri, nu pricepeai nimic din versuri dacă nu aveai și un hobby literar și, cel mai important, se procurau cu dificultate tricouri (nu se găseau la talcioc). În absența Internetului și a expunerii media, numele trupelor erau asociate cu diverse mituri, iar conversațiile pe seama lor erau de altă natură (calitate) comparativ cu cele pe seama sus-numiților.

Faptul că unii ascultau încă Deep Purple cînd exista Paradise Lost ne era inexplicabil; astăzi există probabil o generație de rockeri pentru care e la fel de inexplicabil că se mai ascultă Paradise Lost. Mirarea poate fi întărită de faptul că al șaisprezecelea album are sound-ul practicat de trupă în vremea primului mandat al lui Ion Iliescu (un hibrid între albumele din 1992 și 1995), riscînd să lase senzația că nimic nu s-a schimbat, că paradisul pierdut e un loc neatins de trecerea timpului. Cine a urmărit trupa știe că lucrurile nu stau chiar așa, că e vorba de un refugiu recent pe teritoriul familiarului, o reticență chibzuită după tentative eșuate de expansiune comercială (au avut pentru o scurtă durată statutul de epigoni Depeche Mode), dar formînd un interesant curs sinuos prin istoria grupului. Părerile sînt împărțite cu privire la ce a fost bine și ce nu în această călătorie care ne-a îmbătrînit iremediabil, cert e că trupa ce sfida regulamentele heavy-metal la începutul anilor ʼ90 e azi atrasă de confort și de garanțiile familiarului. Observația se aplică și fanilor – începem să-i înțelegem pe cei care încă ascultau Deep Purple în anii ʼ90 (urmează să-i înțelegem pe cei care ascultă și azi).

842 17 cover2 jpg jpeg

La o aruncătură de băț, în orășelul vecin se înființau în aceeași perioadă și My Dying Bride, cu intenții similare, același context social și cultural, aceiași ascultători, un fel de Megadeth pentru Metallica minus dihoniile personale. Mai puțin aventuroși decît Paradise Lost și mai preocupați de estetica disperării, revin acum cu un album despre cazne intime – de data asta reale și nu zvonurile cu care fanii îmbrobodeau reputația trupei pe cînd nu exista Internet să le verificăm. Diferența dintre cîntecele inspirate de tragedii personale și mizeria simulată e vag sesizabilă – poate în absența barocului bombastic, fără piese despre Behemoți, prăpăstii fără fund și sex cu demoni/îngeri; însă asta e important doar pentru cine urmărește versurile, o practică de mult uitată (ca și cititul de recenzii), motiv pentru care nici trupa parcă nu se sinchisește cu partea lirică – e mai degrabă un pretext pentru a avea ce să spună vocea și pentru a avea un titlu la fiecare piesă.

Deși ambele albume au ceva din materialele de la apogeul inspirației celor două trupe, se fac simțite apatia și lipsa de densitate lirică – o cerință esențială pentru metalul gotic care se asculta cîndva cu caietul studențesc alături, transcriind versuri. O fi un îndemn al profesioniștilor din industrie care au observat că în muzică nu mai interesează pe nimeni ce ai de zis, atîta vreme cît asiguri un fundal sonor adecvat așteptărilor. Paradise Lost și My Dying Bride dau în acest sens semne de resemnare – „Beasts broken by time”, se aude undeva pe albumul celor din urmă.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Cum te va influenta energia Sarpelui de Lemn in 2025  Sursa foto shutterstock 2536140865 jpg
Când va începe Anul Nou chinezesc? Cum te va influenţa energia noului element?
Anul Dragonului de Lemn este pe cale să se încheie şi lasă loc anului aflat sub alt semn zodiacal chinezesc, Şarpele de Lemn.
puiu popoviciu Foto Inquam Photos Octav Ganea
Omul de afaceri Puiu Popoviciu, achitat definitiv în dosarul „Ferma Băneasa”. Apelul procurorilor DNA a fost respins de Înalta Curte
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, față de decizia de achitare, în revizuire, a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. Decizia instanței, publicată în 15 ianuarie, este definitivă.
„A doua şansă” necesită adeverinţă de la locul de muncă FOTO Guvernul României
Trei profesoare trimise în judecată de DNA, după ce au falsificat documente în cadrul Programului „A doua şansă”
Coman Vasilica, Horvat Oana Gabriela şi Olaru Viorica, profesoare la o şcoală din comuna brăileană Tufeni, au fost trmisie în judecată de DNA pentru falsificarea unor rapoarte privind Programul „A doua şansă”, cu scopul de a obţune fonduri naţionale şi europene.
1 detectiv jpg jpeg
Companiile au început să angajeze detectivi privați pentru a verifica angajaţii aflaţi în concediu medical
Companiile au început să apeleze la detectivi privați pentru a verifica dacă angajații lor chiar sunt bolnavi atunci când își iau concediu medical. Această măsură extremă a fost luată pe fondul creșterii numărului de zile de concediu.
image png
Cum se prepară ciorba biblică. Rețeta pe care trebuie să o încerci chiar azi
Nu există o rețetă specifică numită „ciorbă biblică” în textele religioase, dar putem interpreta această denumire ca o rețetă care să includă ingrediente tradiționale din regiunea biblică (Orientul Mijlociu) și care să respecte practicile culinare ale vremurilor respective. Iată o idee de „ciorbă bi
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1: „Ne-a prins foarte bine și cred că ne-am mai cunoscut o dată”
Magicianul Robert Tudor (40 de ani) este concurent în cel de-al doilea sezon Power Couple de la Antena 1, alături de soția lui, Elena.
image png
Cum comentează Ilinca Vandici și Teo Trandafir plecarea din televiziune a Gabrielei Cristea. De ce cred cele două că a luat această decizie: „N-aș fi crezut vreodată în viața mea”
Unul dintre cele mai discutate evenimente zilele acestea din lumea mondenă este plecarea Gabrielei Cristea de la TV. După ce a anunțat că se retrage pentru o perioadă de timp, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au avut o primă reacție în cadrul emisiunii „Follow US”.
5 roman abramovici si vladimir putin 1 jpg jpeg
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
Adrian Mutu, 46 de ani, a trăit în lumea periculoasă a rusului Roman Abramovici (58 de ani).
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Consilierii lui Trump confirmă că președintele ales al SUA nu poate opri imediat războiul din Ucraina
Consilierii lui Donald Trump recunosc că preşedintele american nu va putea pune capăt războiului din Ucraina în prima sa zi de mandat, aşa cum a tot promis în campania electorală, şi că negocierea unui acord de pace presupune câteva luni bune de acum încolo.