„Dream rituals”

9 mai 2020
„Dream rituals” jpeg

● Die Wilde Jagd, Haut, 2020.

● Of Blood and Mercury, Strangers, 2020.

Festivalurile acestui an au lăsat prin anularea lor buzunare sparte de cel puțin două părți – cumpărători de bilete și trupe. Organizatorii de evenimente, deși mai vocali pe această temă căci au canale de comunicare dedicate, au păstrat în principiu banii promițînd reportarea biletelor pentru eventuale ediții post-Apocalipsă. În disperare de cauză, trupele se folosesc de media socială pentru a oferi mini-concerte din propriile garsoniere și săli de repetiții – Live Aid a devenit Facebook Live, stadionul Wembley a devenit o fereastră pe ecranul telefonului. În preajma Paștelui, festivalul olandez Roadburn ne-a consolat cu o selecție interesantă de astfel de concerte, dar trupele care în mod strategic lansează albume cu ocazia evenimentului s-au văzut nevoite să le lanseze în gol, sperînd la facilități financiare din partea platformei de distribuție Bandcamp. Mă opresc săptămîna asta asupra a două dintre albumele respective, pe care s-au dus mai mulți bani decît vor apuca să facă, suficient de intrigante încît să stimuleze închipuirea privind felul în care ar fi fost prezentate în premieră live.

Die Wilde Jagd e proiectul producătorilor berlinezi Sebastian Philipp și Ralf Beck și una dintre ciudățeniile programului Roadburn din acest an, pentru cei care percep încă festivalul ca dedicat segmentului rock-metal (profil cu care a început în anii ʼ90). De mai bine de zece ani, caracteristica selecției muzicale pe care o oferă evenimentul nu ține de stil sau gen, ci de intensitate (psiho-senzorială și ideologică), contînd mai puțin instrumentarul care dă acel rezultat. În consecință, programul acestui an ar fi inclus jazz de improvizație (Kodian Trio), electro dansant (Boy Harsher), metal extrem stîngist (Full of Hell), o bogăție de activism feminist (Lingua Ignota) și cîteva trupe pentru care numele spune totul (LSD and the Search for God). Originea berlineză a proiectului Die Wilde Jagd ne îndeamnă să-i încadrăm în ultima categorie și n-am greși mult, dar trebuie să înțelegem că la Berlin lucrurile astea vin cu o anumită rezervare și autocontrol, nu e spectacolul de laptop-uri și extaz „alunecînd pe-o rază” cu care ne-a obișnuit Untold. În pregătirea participării la festivaluri cu public rock, albumul Haut include niște tobe live, acorduri de chitară discretă și chiar ceva voce (asta n-ar fi chiar o premieră), însă pe ansamblu avem precizia muzicii algoritmice pe care o așteptăm de la artiști-ingineri antrenați în cluburile berlineze. Mizînd pe monotonie ritualică și protocoale de precizia experimentelor farmaceutice, nemții trasează curbe sonore într-un spațiu în care porțiunile dansante sînt ecuații de sincronizare.

p18 2 jpg jpeg

Of Blood and Mercury e debutul muzical al unui cuplu care a acumulat experiență separat prin trupe metal, iar acum se reinventează pentru un public pop. Ea ne-a vizitat în trecut cu proiectul doom feminist Bathsheba, el a mai avut preocupări electronice însă în contexte zgomotoase, ca membru al proiectului industrial metal Emptiness. Cu ajutorul unor colegi din scena belgiană și cu o imagine reinventată se lansează acum pe un teritoriu radical nou – o Julee Cruise cu tobe, un Ulver feminin, un Cocteau Twins la standardele de producție din 2020. E semn că revenirea serialului Twin Peaks a inspirat multă lume, iar revival-ul dream pop e încă activ, dar producția de gen s-a rarefiat suficient încît albumul să poată fi primit drept proaspăt. Cu siguranță va fi (poate prea) proaspăt pentru cei care-i cunoșteau pe protagoniști din trupele lor anterioare. E o îndrăzneală pe care scena metal mai des o pedepsește decît o răsplătește, dar se spune că pandemia vine cu mai multă înțelepciune.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Reportaj. Cum s-au văzut alegerile pentru București de la sediul PSD. Gabriela Firea: „Îi rog pe colegii mei să numere fiecare vot” FOTO
Gabriela Firea a pierdut încă o data lupta pentru Capitala, în fața lui Nicușor Dan, care a dominat lupta electorală și a câștigat pentru a doua oară cele mai importante alegeri locale din România.
image
Încă o investiție uriașă apare în România. O mare companie austriacă pune la bătaie aproape un miliard de lei
Grupul austriac Lasselsberger pregătește o investiție importantă în România, iar pentru asta acționarii companiei vor băga adânc mâna în buzunar. Investiția totală este estimată la 823 de milioane de lei.
image
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român pregătit de americani la Harvard vine cu vești proaste
Generalul (r) Alexandru Grumaz, primul ofițer român pregătit după Revoluție în SUA, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, riscurile care există în prezent și de ce ne aflăm periculos de aproape de o escaladare care poate duce în orice moment până la un nou război mondial.

HIstoria.ro

image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.
image
D-Day, cum arată Europa după 80 de ani
Cine merge pe drumurile din Normandia în aceste zile, cu mașina, pe biciclete sau pe jos, are parte de o călătorie în timp. Peste tot întâlnești soldați americani, jeepurile umplu toate șoselele, dar și alte autovehicule ale armatei americane.
image
România văzută de Neagu Djuvara după 45 de ani: „Şocul întoarcerii în ţară”
Neagu Djuvara plecase din România în dimineaţa zilei de 23 august 1944. S-a întors în primele zile ale lui februarie 1990.