„Dream rituals”

9 mai 2020
„Dream rituals” jpeg

● Die Wilde Jagd, Haut, 2020.

● Of Blood and Mercury, Strangers, 2020.

Festivalurile acestui an au lăsat prin anularea lor buzunare sparte de cel puțin două părți – cumpărători de bilete și trupe. Organizatorii de evenimente, deși mai vocali pe această temă căci au canale de comunicare dedicate, au păstrat în principiu banii promițînd reportarea biletelor pentru eventuale ediții post-Apocalipsă. În disperare de cauză, trupele se folosesc de media socială pentru a oferi mini-concerte din propriile garsoniere și săli de repetiții – Live Aid a devenit Facebook Live, stadionul Wembley a devenit o fereastră pe ecranul telefonului. În preajma Paștelui, festivalul olandez Roadburn ne-a consolat cu o selecție interesantă de astfel de concerte, dar trupele care în mod strategic lansează albume cu ocazia evenimentului s-au văzut nevoite să le lanseze în gol, sperînd la facilități financiare din partea platformei de distribuție Bandcamp. Mă opresc săptămîna asta asupra a două dintre albumele respective, pe care s-au dus mai mulți bani decît vor apuca să facă, suficient de intrigante încît să stimuleze închipuirea privind felul în care ar fi fost prezentate în premieră live.

Die Wilde Jagd e proiectul producătorilor berlinezi Sebastian Philipp și Ralf Beck și una dintre ciudățeniile programului Roadburn din acest an, pentru cei care percep încă festivalul ca dedicat segmentului rock-metal (profil cu care a început în anii ʼ90). De mai bine de zece ani, caracteristica selecției muzicale pe care o oferă evenimentul nu ține de stil sau gen, ci de intensitate (psiho-senzorială și ideologică), contînd mai puțin instrumentarul care dă acel rezultat. În consecință, programul acestui an ar fi inclus jazz de improvizație (Kodian Trio), electro dansant (Boy Harsher), metal extrem stîngist (Full of Hell), o bogăție de activism feminist (Lingua Ignota) și cîteva trupe pentru care numele spune totul (LSD and the Search for God). Originea berlineză a proiectului Die Wilde Jagd ne îndeamnă să-i încadrăm în ultima categorie și n-am greși mult, dar trebuie să înțelegem că la Berlin lucrurile astea vin cu o anumită rezervare și autocontrol, nu e spectacolul de laptop-uri și extaz „alunecînd pe-o rază” cu care ne-a obișnuit Untold. În pregătirea participării la festivaluri cu public rock, albumul Haut include niște tobe live, acorduri de chitară discretă și chiar ceva voce (asta n-ar fi chiar o premieră), însă pe ansamblu avem precizia muzicii algoritmice pe care o așteptăm de la artiști-ingineri antrenați în cluburile berlineze. Mizînd pe monotonie ritualică și protocoale de precizia experimentelor farmaceutice, nemții trasează curbe sonore într-un spațiu în care porțiunile dansante sînt ecuații de sincronizare.

p18 2 jpg jpeg

Of Blood and Mercury e debutul muzical al unui cuplu care a acumulat experiență separat prin trupe metal, iar acum se reinventează pentru un public pop. Ea ne-a vizitat în trecut cu proiectul doom feminist Bathsheba, el a mai avut preocupări electronice însă în contexte zgomotoase, ca membru al proiectului industrial metal Emptiness. Cu ajutorul unor colegi din scena belgiană și cu o imagine reinventată se lansează acum pe un teritoriu radical nou – o Julee Cruise cu tobe, un Ulver feminin, un Cocteau Twins la standardele de producție din 2020. E semn că revenirea serialului Twin Peaks a inspirat multă lume, iar revival-ul dream pop e încă activ, dar producția de gen s-a rarefiat suficient încît albumul să poată fi primit drept proaspăt. Cu siguranță va fi (poate prea) proaspăt pentru cei care-i cunoșteau pe protagoniști din trupele lor anterioare. E o îndrăzneală pe care scena metal mai des o pedepsește decît o răsplătește, dar se spune că pandemia vine cu mai multă înțelepciune.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Momentul de glorie în care România a fost pe locul 2 în lume la Olimpiadă, după SUA. De ce a sfidat Ceauşescu Rusia
La Olimpiada  de vară din 1984, din Los Angeles, România a adus acasă 53 de medalii, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a făcut presiune asupra lui Ceauşescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe lângă cei 120.000 de dolari primiţi pentru participare, a avut legătură cu contextul economic din ţară.
image
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi
Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Aricheştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.
image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.