Răspuns la articolul domnului Matei Martin

19 mai 2020
Răspuns la articolul domnului Matei Martin jpeg

În urma apariției articolului „Moare cultura vie”, semnat de domnul Matei Martin, în cadrul website-ului „Dilema Veche”, referitor la vulnerabilitățile sistemului cultural în contextul crizei sanitare generată de coronavirus și la „datele fragmentare, parțiale despre sectorul independent” pe care Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală le deține și care „nu oferă nici măcar scheletul pentru o imagine de ansamblu”, dorim să oferim, la rîndul nostru, informații complete și lămuriri cu privire la activitatea de cercetare derulată de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC).

INCFC și-a asumat, începînd cu 2014, sarcini statistice complexe, pentru care a reușit să parcurgă și să respecte regulile de acreditare. Pînă la acest moment a reușit să valideze clasificări, să dețină analize statistice pe segmente care erau neglijate major în spațiul public. Operațiunea nu s-a terminat și ar necesita uneori mult mai mulți specialiști (care nu sînt din domeniul Culturii) și o infrastructură pe măsură.

Pentru a răspunde punctual la întrebările formulate în articol, vom prezenta date și informații pe care INCFC le deține și care au fost deja prezentate în spațiul public:

● Referitor la afirmația domnului Matei Martin că „nu știm cîți angajați are statul român”, precizăm că numărul de angajați ai reţelei unităţilor cultural-artistice (biblioteci, muzee și colecții publice și instituții de spectacole și companii de concerte) este estimat în fiecare an de Institutul Național de Statistică prin intermediul chestionarelor CULT. Cele mai recente statistici sînt publicate în raportul Activitatea unităţilor cultural-artistice – anul 2018 (https://insse.ro/cms/ro/content/activitatea-unit%C4%83%C5%A3ilor-cultural-artistice-%E2%80%93-anul-2018) astfel: biblioteci (paginile 10 și 36), muzee și colecții publice (paginile 14 și 48) și instituții de spectacole (paginile 17 și 59). Datele pentru indicatorul număr total de personal angajat pentru cele trei categorii de unități cultural-artistice sînt disponibile într-un format interactiv, pentru intervalul 2011-2018, pe platforma Culturadata Interactiv: https://culturadatainteractiv.ro/cartografierea-sectorului-cultural/.

● În ceea ce privește interogația domnului Matei Martin despre „Cum să-i numărăm pe cei care muncesc în privat ?”, considerăm că trebuie făcută o distincție clară între sectorul privat non-profit (ONG-uri) și sectorul privat orientat spre profit (Societăți Comerciale). În acest ultim caz, datele sînt colectate sistematic și prezentate în spațiul public de cel puțin 10 ani. Menționăm că numărul angajaților din sectorul privat, care activează în societăți comerciale, în cadrul Sectoarelor Culturale și Creative, este de 245.000, conform Studiului „Indicatorii UNESCO (CDIS) – Cultură pentru Dezvoltare. România – Raportul analitic și tehnic” (pag. 13): https://www.culturadata.ro/wp-content/uploads/2019/10/UNESCO-CDIS-Romania_Raport-analitic-si-tehnic-RO-web.pdf.

● Referitor la afirmația domnului Matei Martin: „Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală nu deține decît date fragmentare, parțiale despre sectorul independent și nu le-a restituit pînă acum într-o cercetare sistematică”, menționăm că echipa INCFC a realizat sistematic cercetări pe această temă, ale căror rapoarte de cercetare sînt publicate periodic pe website-ul www.culturadata.ro:

  • Studiul Analiza Economică a Sectoarelor Culturale şi Creative din România în Perioada 2015 – 2018, în curs de publicare;
  • Studiul Indicatorii UNESCO (CDIS) - Cultură pentru Dezvoltare. România – Raportul analitic și tehnic [2018];
  • Studiul Cartea Albă pentru Activarea Potențialului Economic al sectoarelor culturale și creative din România [2016];
  • Studiul Copyright și Creativitate. O sursă de creștere economică și creare de locuri de muncă [2016];
  • Studiul Sectoarele culturale și creative din România. Importanța economică și contextul competitiv [2015];
  • Studiul privind dinamica editurilor și a activităților editoriale din România [2017];
  • Analiza pieței de film din România [2016];
  • Studiu privind piața de carte din România [2016];
  • Studiul Comerțul online de bunuri culturale [2013];
  • Studiul Unde și ce Exportăm și de unde Importăm Cultură: Analiza Balanței Comerciale a României în Domeniul Culturii [2013];
  • Contribuția Industriilor Bazate pe Copyright la Economia Națională pentru Perioada 2006-2009 [2011].

Generarea de date agregate stabile despre sectorul cultural privat profit și non-profit, pe categorii și segmente, este o cercetare care trebuie susținută prin baze de date oficiale din partea multor organisme cu care Ministerul Culturii colaborează (Ministerul Finanțelor - ANAF, ANPIS, societățile de gestiune ale drepturilor de autor, ORDA, uniunile de creație, administrațiile locale).

Un alt obstacol este reprezentat de inexistența cadrului juridic care să producă definițiile și clasificările generale, mai ales în sectorul privat al culturii, care nu beneficiază de cadru de reglementare. Subiectul apare de fiecare dată în spațiul public, dar Ministerul Culturii, din pricina schimbării echipelor de decizie, nu menține subiectul pe agendă de la un an la altul.

În luna februarie a acestui an, s-a purtat din nou discuția cu privire la nevoia de a determina concret mărimea sectorului privat, care are nevoie de reglementare. Criza COVID-19 a scos în evidență încă o dată problema, mai acut.

Pentru a veni în întîmpinarea inițiativei Ministerului Culturii, INCFC a realizat o metodologie de cercetare pentru un studiu, bazat pe două chestionare adresate sectorului privat pentru a descoperi ce tip de măsuri de reglementare ar trebui generate pentru a defini un segment particular al sectorul privat, respectiv ONG-uri culturale și artiștii independenți.

Acest gest nu va fi suficient pentru fundamentarea unui act normativ realist, el va trebui completat cu sprijinul concret al Ministerului Culturii pentru obținerea bazelor de date existente din care să se extragă categoriile de persoane juridice și fizice, pe domenii de activitate. Este un proces complex care nu se poate rezolva decît dacă demersurile începute nu sînt abandonate după 8-9 luni, așa cum se întîmplă constant.

Acestea fiind spuse, ne bucură enorm că activitatea de cercetare a Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală suscită interesul și atenția presei online, iar cu această ocazie, vă invităm să citiți și să descărcați publicațiile noastre, disponibile pe pagina: https://www.culturadata.ro/publicatii/, dar și să consultați datele statistice de pe platforma Culturadata Interactiv: https://culturadatainteractiv.ro/.

conf.univ.dr. Carmen Croitoru

Director General INCFC

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

scriit0r 4 ani jpg
Copiii geniali din toate colțurile planetei. Uluitori, băiețelul de 4 ani și sora lui din Dubai
În lumea fascinantă a literaturii, câțiva copii geniali au uimit planeta prin talentul lor incredibil. Acești tineri scriitori au reușit nu doar să scrie cărți, ci să doboare recorduri și să inspire milioane de oameni.
Ambulanta FOTO Mircea Moira / Shutterstock
Tragedie în Argeș: Un bătrân a murit în fața unei secții de votare, după ce a căzut pe stradă
Un bărbat în vârstă de 87 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale, a murit, duminică, 24 noiembrie, după ce a căzut în faţa unei secţii din votare din localitatea Cicăneşti, judeţul Argeş.
image png
Lavinia Pârva a împlinit 40 de ani. Ce declarație de dragoste i-a făcut Ștefan Bănică
Ștefan Bănică și Lavinia Pârva formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz. Cei doi se iubesc ca în prima zi și au grijă să își țină relația cât mai departe de ochii publicului. Cu toate acestea, există anumite excepții, cum ar fi faptul că bruneta a împlinit astăzi 40 de ani. Ce mes
Ciprian Ciubuc, foto Facebook jpg
Cine este deputatul anchetat de poliţie după ce s-a filmat desenând un chenar cu numele Dianei Şoşoacă pe buletinul de vot
Poliţia a demarat o anchetă după ce un deputat român a postat pe reţelele de socializare un filmuleţ făcut în cabina de vot, în timp ce desena un chenar, în care a scris numele Dianei Şoşoacă, pe care a pus ştampila VOTAT.
alexandru iulian  dima hot roman condamnat marea britanie jpg
Român condamnat în Marea Britanie, după ce a fost filmat furând din magazine. Ce valoare aveau produsele sustrase
Un român de 25 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie. Polițiștii l-au prins când a încercat un nou furt.
Vladimir Putin Profimedia jpg
Vladimir Putin a interzis adopţia copiilor ruşi de cetăţeni din ţările „sataniste”, care permit tranziţia de gen
Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege prin care se interzice adoptarea de copii ruşi de către cetăţeni ai ţărilor în care schimbarea de gen este legală, considerate „sataniste".
Istvan Kovacs (Olanda - Croația). FOTO Profimedia
Istvan Kovacs, delegat de UEFA la un nou meci stelar din Liga Campionilor
Arbitrul are mare trecere în fotbalul european.
selly colaj instagram jpg
Selly, îndemn pentru românii care își aleg conducătorul următorilor 10 ani: „Nu vă lăsați manipulați. Nu există candidați perfecți”
Andrei Șelaru, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut din mediul online, îndeamnă românii să meargă la vot. Tânărul susține exercițiul democratic de a vota, indiferent de părerea pe care o au despre candidații care se luptă pentru funcția de șef al României.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
CTP, mesaj usturător după ce Klaus Iohannis a refuzat să vorbească cu jurnaliștii: „Prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lansat o critică severă la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, referindu-se la comportamentul acestuia la ieșirea din secția de votare din București. Popescu s-a concentrat asupra refuzului președintelui de a răspunde la întrebările presei, descriindu-