Je est un autre

1 mai 2020
Je est un autre jpeg

● Marta Petreu, Domni și doamne, Polirom, 2020.

Cavalerește: în urmă cu cîțiva ani, antologînd poezia lui Radu Stanca, comentam ultimele ore din viața cerchistului în lumina unei mărturii a fratelui său, Horia. Era unul dintre puținele documente accesibile și conținea, cu tot patetismul ei (sau poate tocmai de aceea), o bună cheie de lectură a unui destin raportat în genere la un estetism etanș și la două-trei sintagme-marotă. Recenta carte a Martei Petreu, Domni și doamne, vine să-mi corijeze entuziasmul: respectiva relatare, tîrzie, scîrțîie zgomotos la încheieturi. Pare, scurt spus, un fals. Sprijinite inclusiv pe amănunte de familie, dovezile convocate de autoare sînt inatacabile. Și converg, toate, pe un alt plan, spre o cuvenită reparație morală: nu doar Horia Stanca, probabil împins de o gelozie fraternă, dar și destui istorici literari serioși au pus de-a lungul timpului într-o nedreaptă penumbră profilul absolut catalitic al uneia dintre cele mai fascinante și mai tragice figuri feminine din întreaga istorie a literaturii române. E vorba de Dorina (Doti), soția poetului, cea a cărei existență va fi ghilotinată la nici patruzeci de ani. Mai întîi, de pierderea lui Radu, în decembrie 1962, apoi, în luna iunie a anului următor, de moartea fiului, Barbu, ca urmare a unui malpraxis medical. Marta Petreu reconstituie cald și prob nu numai o biografie, ci și o aură. Delicată, aceasta, și în chip superlativ fragilă. Cele șaizeci de pagini ale eseului, care aglutinează informația cu amintirea și, la nevoie, cu accentul polemic, sînt, din păcate, imposibil de rezumat în spațiul unei cronici. Țin să spun totuși că ele reușesc să conserve în mare ceea ce, în 1951, într-o scrisoare către I. Negoițescu, Radu Stanca formulase în mic: „Sînt Ea”.

Tot o poveste de dragoste și tot una incomparabilă e și aceea care prilejuiește primul eseu al cărții, dedicat Corneliei Blaga. Din nou, Marta Petreu forează în documente, investighează cu suplețe și scoate la suprafață, compact, un portret tulburător. Cu atît mai tulburător cu cît el începe cu un nobil act de sfidare. Părinții fetei, de cert renume în Ardeal, nu vedeau cu ochi buni apropierea acesteia de tînărul filozof cu origini modeste. Lucrul e știut. Mai puțin știute sînt, în schimb, amănuntele felului în care Cornelia ajunge să ia în posesie plenar nu doar propria ei viață, ci și pe aceea a lui Blaga, trăind pentru doi, cu o energie și cu un devotament aiuritoare. Ea e cea care, într-o vreme în care el e confiscat de studiu, și deci lipsit de venituri, se va dedica stomatologiei pentru a scoate familia din indigență. Ea e cea care, mai apoi, îi va dactilografia studiile, îi va rezuma bibliografiile, îi va adnota comentariile de imediată necesitate. Ar fi învățat chiar engleză pentru a-i oferi versiuni brute ale textelor pe care autorul Poemelor luminii intenționa să le traducă. Plus alte și alte gesturi de generozitate, vecine cu autoabandonul. Pentru ea, doar Blaga conta, tot restul fiind considerat accesoriu și parazitar. E motivul intim pentru care, aflăm, ar fi vrut să elimine paginile care-o priveau din manuscrisul romanului Hronicul și cîntecul vîrstelor. Memorabil între toate aceste episoade rămîne unul povestit de Dorli Martei Petreu: în 1969, suferind de o gripă severă, Cornelia „se credea Blaga”. Nici mai mult, nici mai puțin. Poetul murise de opt ani, iar soția lui, definitiva lui soție, se simțea încă locuită de el.

Am ales aceste două capitolele din Domni și doamne pentru a pune în evidență o însușire particulară a cărții: anume aceea care face ca precizia analitică a autoarei să nu frizeze niciodată uscăciunea rece a simplului silogism. Sigur, fiecare eseu construiește o demonstrație, dar la capătul acesteia așteaptă întotdeauna omul, construit integrator. Recuperarea romanului lui Petru Dumitriu Incognito, de pildă, se petrece pe fondul unui detur care trece și prin penitența de patru decenii pe care autorul a traversat-o. Paginile despre Herta Müller apasă la rîndul lor pedala traumei biografice și a decompensării tactice. Nu sînt, altfel spus, doar critică literară în sens gazetăresc sau universitar. Cum nu sînt nici cele despre proza lui Agopian (după părerea mea, cea mai pertinentă descriere a acestui teritoriu literar insolit, cu care și-au încercat puterile toți criticii noștri de prim-plan), încheiate en fanfare cu un interviu în care clevetitorul autor al Manualului întîmplărilor e sistematic scos dintr-ale lui și ademenit să vorbească despre lucruri cît se poate de serioase.

Puterea de a da puls inteligenței celuilalt e marea calitate a eseisticii Martei Petreu și, vorba cuiva de demult, semnul celor aleși.

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.