Je est un autre

1 mai 2020
Je est un autre jpeg

● Marta Petreu, Domni și doamne, Polirom, 2020.

Cavalerește: în urmă cu cîțiva ani, antologînd poezia lui Radu Stanca, comentam ultimele ore din viața cerchistului în lumina unei mărturii a fratelui său, Horia. Era unul dintre puținele documente accesibile și conținea, cu tot patetismul ei (sau poate tocmai de aceea), o bună cheie de lectură a unui destin raportat în genere la un estetism etanș și la două-trei sintagme-marotă. Recenta carte a Martei Petreu, Domni și doamne, vine să-mi corijeze entuziasmul: respectiva relatare, tîrzie, scîrțîie zgomotos la încheieturi. Pare, scurt spus, un fals. Sprijinite inclusiv pe amănunte de familie, dovezile convocate de autoare sînt inatacabile. Și converg, toate, pe un alt plan, spre o cuvenită reparație morală: nu doar Horia Stanca, probabil împins de o gelozie fraternă, dar și destui istorici literari serioși au pus de-a lungul timpului într-o nedreaptă penumbră profilul absolut catalitic al uneia dintre cele mai fascinante și mai tragice figuri feminine din întreaga istorie a literaturii române. E vorba de Dorina (Doti), soția poetului, cea a cărei existență va fi ghilotinată la nici patruzeci de ani. Mai întîi, de pierderea lui Radu, în decembrie 1962, apoi, în luna iunie a anului următor, de moartea fiului, Barbu, ca urmare a unui malpraxis medical. Marta Petreu reconstituie cald și prob nu numai o biografie, ci și o aură. Delicată, aceasta, și în chip superlativ fragilă. Cele șaizeci de pagini ale eseului, care aglutinează informația cu amintirea și, la nevoie, cu accentul polemic, sînt, din păcate, imposibil de rezumat în spațiul unei cronici. Țin să spun totuși că ele reușesc să conserve în mare ceea ce, în 1951, într-o scrisoare către I. Negoițescu, Radu Stanca formulase în mic: „Sînt Ea”.

Tot o poveste de dragoste și tot una incomparabilă e și aceea care prilejuiește primul eseu al cărții, dedicat Corneliei Blaga. Din nou, Marta Petreu forează în documente, investighează cu suplețe și scoate la suprafață, compact, un portret tulburător. Cu atît mai tulburător cu cît el începe cu un nobil act de sfidare. Părinții fetei, de cert renume în Ardeal, nu vedeau cu ochi buni apropierea acesteia de tînărul filozof cu origini modeste. Lucrul e știut. Mai puțin știute sînt, în schimb, amănuntele felului în care Cornelia ajunge să ia în posesie plenar nu doar propria ei viață, ci și pe aceea a lui Blaga, trăind pentru doi, cu o energie și cu un devotament aiuritoare. Ea e cea care, într-o vreme în care el e confiscat de studiu, și deci lipsit de venituri, se va dedica stomatologiei pentru a scoate familia din indigență. Ea e cea care, mai apoi, îi va dactilografia studiile, îi va rezuma bibliografiile, îi va adnota comentariile de imediată necesitate. Ar fi învățat chiar engleză pentru a-i oferi versiuni brute ale textelor pe care autorul Poemelor luminii intenționa să le traducă. Plus alte și alte gesturi de generozitate, vecine cu autoabandonul. Pentru ea, doar Blaga conta, tot restul fiind considerat accesoriu și parazitar. E motivul intim pentru care, aflăm, ar fi vrut să elimine paginile care-o priveau din manuscrisul romanului Hronicul și cîntecul vîrstelor. Memorabil între toate aceste episoade rămîne unul povestit de Dorli Martei Petreu: în 1969, suferind de o gripă severă, Cornelia „se credea Blaga”. Nici mai mult, nici mai puțin. Poetul murise de opt ani, iar soția lui, definitiva lui soție, se simțea încă locuită de el.

Am ales aceste două capitolele din Domni și doamne pentru a pune în evidență o însușire particulară a cărții: anume aceea care face ca precizia analitică a autoarei să nu frizeze niciodată uscăciunea rece a simplului silogism. Sigur, fiecare eseu construiește o demonstrație, dar la capătul acesteia așteaptă întotdeauna omul, construit integrator. Recuperarea romanului lui Petru Dumitriu Incognito, de pildă, se petrece pe fondul unui detur care trece și prin penitența de patru decenii pe care autorul a traversat-o. Paginile despre Herta Müller apasă la rîndul lor pedala traumei biografice și a decompensării tactice. Nu sînt, altfel spus, doar critică literară în sens gazetăresc sau universitar. Cum nu sînt nici cele despre proza lui Agopian (după părerea mea, cea mai pertinentă descriere a acestui teritoriu literar insolit, cu care și-au încercat puterile toți criticii noștri de prim-plan), încheiate en fanfare cu un interviu în care clevetitorul autor al Manualului întîmplărilor e sistematic scos dintr-ale lui și ademenit să vorbească despre lucruri cît se poate de serioase.

Puterea de a da puls inteligenței celuilalt e marea calitate a eseisticii Martei Petreu și, vorba cuiva de demult, semnul celor aleși.

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

cantonapapa jpg
Lindsey Graham FB jpg
Senatul SUA propune noi sancţiuni împotriva Rusiei și taxe vamale de 500% pentru bunurile importate din statele care achiziţionează produse din această țară
Peste 80 de senatori americani şi-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, în faţa a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voinţă a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina.
padure pixabay jpg
Animalul cunoscut de toată lumea ce își schimbă culoarea de-a lungul timpului! Trăiește în România și mulți oameni l-au întâlnit
Este un animal pe care fiecare dintre noi l-a întâlnit de-a lungul timpului în țara noastră. Însă, în realitate, el nu este deloc chiar atât de banal precum pare la prima vedere! De fapt, această mică insectă are o abilitate impresionantă: își schimbă culoarea de-a lungul timpului!
Nicușor Dan gânditor FOTO AFP
Cele patru provocări majore pentru președintele ales Nicușor Dan. Ce sfaturi îi dă unul dintre experții pe care îi vrea consilieri
Politologul Corneliu Bjola, profesor la Universitatea Oxford și foarte probabil viitor consilier pentru președintele Nicușor Dan, vorbește, într-o analiză făcută pentru „Adevărul”, despre oportunitățile și pericolele care pândesc România și vine cu câteva soluții.
Matanza templo2 jpg
Măcelul cumplit care a dus la prăbușirea celui mai mare imperiu al Americii. Totul cu doar 500 de soldați
Cel mai mare imperiu al Americii a sfârșit într-o baie de sânge. Acum 505 ani, un festival aparent inofensiv a declanșat cele mai sângeroase confruntări dintre europeni și populațiile native, cu fapte de o cruzime ieșită din comun. Una dintre cele mai mari civilizații ale lumii se prăbușea.
Dunărea reprezenta una din zonele sensibile ale Romaniei JPG
Pericolele înfruntate de românii plecați din țară, spre Vest: „Emigrantul lasă impresia unui pachet de marfă aruncat din colț în colț”
Mai accesibilă acum ca oricând în ultimul secol, emigrarea românilor spre Occident păstrează o istorie tulburătoare. Mii de români au sfârșit în trecut în încercările temerare de a părăsi România, iar alții au avut de înfruntat provocările extreme ale unor lumi dure, complet necunoscute lor.
colesterol istock jpg
Semne pe care ți le dă corpul dacă ai colosterol mare. La ce trebuie să fii atent
Colesterolul mărit este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Discuții aprinse despre românii din diaspora care-și taie buletinele: „Ce căutați în Europa aia pe care o huliți? Mergeți în Rusia!”
Clipurile de pe rețelele sociale cu români din diaspora care-și distrug buletinele sau pașapoartele au atras sute de comentarii. Dacă unii fac haz de necaz, alții avertizează că este o infracțiune, în timp ce unii se întreabă de ce continuă să locuiască în Europa pe care o hulesc atât de mult.
declaratia unica
Ce riscă românii care nu își declară veniturile la ANAF până pe 26 mai
Românii care au obținut în 2024 venituri din surse precum chirii, dividende, acțiuni, criptomonede, drepturi de autor sau activități independente sunt obligați să depună Declarația Unică până cel târziu 26 mai 2025.