Noapte electric─â

9 mai 2020
Noapte electric─â jpeg

ÔŚĆ Good Time (SUA, 2017), de Josh & Benny Safdie.

Acum trei ani, filmul unor fra╚Ťi-regizori nu prea cunoscu╚Ťi reprezenta contrapunctul absolut al unei edi╚Ťii canneze molatice, cu alaiul ei de filme ÔÇ×de autorÔÇŁ, unde autor nu ├«nseamn─â o viziune singular─â asupra lumii, ci un pretext numai bun pentru academisme ╚Öi flex─âri de mu╚Öchi. Good Time ÔÇô a╚Öa se chema acel film ÔÇô ├«╚Öi lua titlul ├«n serios, lipindu-ne de ceafa unui escroc ata╚Öant care d─â de belea, ├«ntr-o curs─â nebuneasc─â p├«n─â la cap─âtul nop╚Ťii. Capabil de acceler─âri bru╚Öte compensate doar de fascina╚Ťia privirii r─ât─âcite peste neoanele ora╚Öului, filmul p─ârea un bolid de curse pilotat de un ╚Öofer pe ecstasy, pentru care toate lucrurile se amestec─â, iar ceea ce rezult─â are o textur─â aparte. Acum, Good Time se vede pe Netflix ╚Öi prospe╚Ťimea sa e ├«nc─â intact─â. Uncut Gems, noul film al fra╚Ťilor Safdie (tot pe Netflix, de╚Öi ambele filme s├«nt filme de cinema), duce totul la un alt nivel de bezmeticeal─â ÔÇô dar parc─â nu mai reg─âse╚Öte prelungirile poetice care s─â fac─â dintr-o noapte de ÔÇ×ho╚Ťii ╚Öi vardi╚ÖtiiÔÇŁ un spectacol electric.

La vremea lui, Good Time a p─ârut o sintez─â a tuturor c─âut─ârilor extatice prin peisajul newyorkez pe care Josh ╚Öi Benny Safdie le puseser─â la cale ├«n trecut. Cinea╚Öti americani independen╚Ťi care se respect─â, fra╚Ťii Safdie ╚Öi-au ├«ncercat m├«na ╚Öi ├«n mumblecore-ul cu lume boem─â ╚Öi dezaxat─â (Daddy Longlegs, 2009, delicios), ╚Öi ├«ntr-o investigare a marginalit─â╚Ťii care se tupileaz─â chiar ├«n centrul metropolei (Heaven Knows What, 2014, o docudram─â despre dependen╚Ťii de droguri tari). Dar asta nu e tot: trip frenetic pe urmele unui individ mai mult bucluca╚Ö dec├«t t├«lhar, mai mult vulnerabil dec├«t rebel, Good Time reveleaz─â doi arti╚Öti ai nop╚Ťii cum nu s-au mai v─âzut de la Scorsese (care va produce Uncut Gems). Pentru fra╚Ťii Safdie, New York-ul noaptea e o chestie sublim-├«nfior─âtoare, care ├«ntinde capcane irezistibile la fiecare pas, iar muzica electronic─â fabuloas─â a lui Daniel Lopatin e-acolo ca s─â lichefieze tot tabloul. Good Time, ├«ntr-un sens, e un film de gen: un action movie care-╚Öi alege drept playground ora╚Öul american unde nimeni nu doarme ÔÇô dar ceea ce face pre╚Ťul acestui film somnambul s├«nt tocmai ie╚Öirile sale ├«n decor, care ├«l abat de la traseul bine stabilit, de tip jaf e╚Öuat-fug─â-capturare, ╚Öi ├«l duc h─ât departe, ├«n nocturn. Tr─âg├«ndu-ne de m├«nec─â ├«nspre New York-ul invizibil ÔÇô fra╚Ťii din film se trag dintr-o familie de greci, iar Connie ├«╚Öi petrece parte din noapte ├«n casa unei familii de negri din Queens ÔÇô, filmul reinventeaz─â locurile cele mai familiare: oare cum ar ar─âta un parc de distrac╚Ťii cufundat ├«n bezn─â ╚Öi p─âzit de Barkhad ÔÇ×IÔÇÖm the Captain NowÔÇť Abdi?

Merg├«nd contra conven╚Ťiilor genului, Good Time se las─â ├«n voia unui scenariu dezordonat ╚Öi imprevizibil (Ronald Bronstein, care a jucat rolul principal ├«n Daddy Longlegs ╚Öi a co-scris tot ce au filmat fra╚Ťii Safdie de-atunci ├«ncolo, e un maestru al faultului linearit─â╚Ťii clasice ├«n care evenimentul A conduce cu necesitate c─âtre evenimentul B). S─â nu ne mire c─â filmul zigzagheaz─â f─âr─â oprire ╚Öi c─â fiecare secven╚Ť─â a sa ├«l aduce pe Connie, protagonistul filmului, cu un pas mai aproape de infern. Rat├«nd copil─âre╚Öte un jaf armat ╚Öi l─âs├«ndu-╚Öi fratele bolnav mintal ├«n m├«inile poli╚Ťi╚Ötilor, Connie ticluie╚Öte un plan de a-l recupera ÔÇô sau, mai bine zis, ├«l improvizeaz─â pe parcurs. E extraordinar─â secven╚Ťa ├«n care, ajuns ├«ntr-un spital ├«n care s├«nt interna╚Ťi de╚Ťinu╚Ťi, Connie ├«l confund─â pe fratele s─âu cu unul dintre pacien╚Ťi, iese pe furi╚Ö din spital ├«mping├«nd necunoscutul ├«ntr-un scaun cu rotile, apoi ajunge cu chiu, cu vai ├«n casa unui str─âin, ├«n partea opus─â a ora╚Öului ÔÇô ╚Öi abia acolo ├«╚Öi d─â seama de gre╚Öeal─â. Dar e prea t├«rziu: acum va trebui s─â joace cu cartea asta. Dac─â exist─â vreun erou de film care s─â alerge, ├«n ciuda tuturor eforturilor, spre propria-i pieire, atunci Connie e omul nostru.

Good Time e un film bazat ├«n egal─â m─âsur─â pe acest staccato ├«n care bucata contemplativ─â calmeaz─â fuga haotic─â ╚Öi pe un sim╚Ť cromatic de zile mari: p├«n─â ╚Öi jaful e╚Öueaz─â din cauza unui gaz care ├«mpr─â╚Ötie vopsea ro╚Öie pe tot ce prinde, strecurat ├«n geanta cu cash. Fugind cu capul ├«nainte, Connie e purtat pe bra╚Ťe de un actor chintesen╚Ťial al deceniului ÔÇô l-am numit aici pe Robert Pattinson ÔÇô, care-a f─âcut o piruet─â la 180 de grade cu cariera sa, reorient├«nd-o dinspre entertainment ieftin spre film de art─â. ├Än fiecare nou film, Pattinson se-afund─â tot mai mult, cu o furie teribil─â, pe teritoriul experimentului. Iar experimentul ├«ncepe pe propria piele: Pattinson are nevoie s─â-╚Öi desfigureze fa╚Ťa, s─â ╚Öi-o acopere cu barb─â neglijent─â sau ÔÇô ca ├«n filmul ─âsta ÔÇô s─â-╚Öi vopseasc─â p─ârul, s─â-╚Öi pun─â o glug─â de hanorac pe cap ╚Öi s─â se piard─â ├«n noapte. Stop├«ndu-╚Öi cursa ├«ntr-un zg├«rie-nori ├«n compania unui dubios, pe m─âsur─â ce se face ziu─â, Pattinson va fi parcurs ceva distan╚Ť─â ÔÇô ╚Öi nu e deloc neplauzibil de v─âzut ├«n acest film un documentar despre un vagabond nictalop care a╚Öteapt─â cu team─â r─âs─âritul.

Good Time este disponibil pe Netflix.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.