Noapte electrică

9 mai 2020
Noapte electrică jpeg

● Good Time (SUA, 2017), de Josh & Benny Safdie.

Acum trei ani, filmul unor frați-regizori nu prea cunoscuți reprezenta contrapunctul absolut al unei ediții canneze molatice, cu alaiul ei de filme „de autor”, unde autor nu înseamnă o viziune singulară asupra lumii, ci un pretext numai bun pentru academisme și flexări de mușchi. Good Time – așa se chema acel film – își lua titlul în serios, lipindu-ne de ceafa unui escroc atașant care dă de belea, într-o cursă nebunească pînă la capătul nopții. Capabil de accelerări bruște compensate doar de fascinația privirii rătăcite peste neoanele orașului, filmul părea un bolid de curse pilotat de un șofer pe ecstasy, pentru care toate lucrurile se amestecă, iar ceea ce rezultă are o textură aparte. Acum, Good Time se vede pe Netflix și prospețimea sa e încă intactă. Uncut Gems, noul film al fraților Safdie (tot pe Netflix, deși ambele filme sînt filme de cinema), duce totul la un alt nivel de bezmeticeală – dar parcă nu mai regăsește prelungirile poetice care să facă dintr-o noapte de „hoții și vardiștii” un spectacol electric.

La vremea lui, Good Time a părut o sinteză a tuturor căutărilor extatice prin peisajul newyorkez pe care Josh și Benny Safdie le puseseră la cale în trecut. Cineaști americani independenți care se respectă, frații Safdie și-au încercat mîna și în mumblecore-ul cu lume boemă și dezaxată (Daddy Longlegs, 2009, delicios), și într-o investigare a marginalității care se tupilează chiar în centrul metropolei (Heaven Knows What, 2014, o docudramă despre dependenții de droguri tari). Dar asta nu e tot: trip frenetic pe urmele unui individ mai mult buclucaș decît tîlhar, mai mult vulnerabil decît rebel, Good Time revelează doi artiști ai nopții cum nu s-au mai văzut de la Scorsese (care va produce Uncut Gems). Pentru frații Safdie, New York-ul noaptea e o chestie sublim-înfiorătoare, care întinde capcane irezistibile la fiecare pas, iar muzica electronică fabuloasă a lui Daniel Lopatin e-acolo ca să lichefieze tot tabloul. Good Time, într-un sens, e un film de gen: un action movie care-și alege drept playground orașul american unde nimeni nu doarme – dar ceea ce face prețul acestui film somnambul sînt tocmai ieșirile sale în decor, care îl abat de la traseul bine stabilit, de tip jaf eșuat-fugă-capturare, și îl duc hăt departe, în nocturn. Trăgîndu-ne de mînecă înspre New York-ul invizibil – frații din film se trag dintr-o familie de greci, iar Connie își petrece parte din noapte în casa unei familii de negri din Queens –, filmul reinventează locurile cele mai familiare: oare cum ar arăta un parc de distracții cufundat în beznă și păzit de Barkhad „I’m the Captain Now“ Abdi?

Mergînd contra convențiilor genului, Good Time se lasă în voia unui scenariu dezordonat și imprevizibil (Ronald Bronstein, care a jucat rolul principal în Daddy Longlegs și a co-scris tot ce au filmat frații Safdie de-atunci încolo, e un maestru al faultului linearității clasice în care evenimentul A conduce cu necesitate către evenimentul B). Să nu ne mire că filmul zigzaghează fără oprire și că fiecare secvență a sa îl aduce pe Connie, protagonistul filmului, cu un pas mai aproape de infern. Ratînd copilărește un jaf armat și lăsîndu-și fratele bolnav mintal în mîinile polițiștilor, Connie ticluiește un plan de a-l recupera – sau, mai bine zis, îl improvizează pe parcurs. E extraordinară secvența în care, ajuns într-un spital în care sînt internați deținuți, Connie îl confundă pe fratele său cu unul dintre pacienți, iese pe furiș din spital împingînd necunoscutul într-un scaun cu rotile, apoi ajunge cu chiu, cu vai în casa unui străin, în partea opusă a orașului – și abia acolo își dă seama de greșeală. Dar e prea tîrziu: acum va trebui să joace cu cartea asta. Dacă există vreun erou de film care să alerge, în ciuda tuturor eforturilor, spre propria-i pieire, atunci Connie e omul nostru.

Good Time e un film bazat în egală măsură pe acest staccato în care bucata contemplativă calmează fuga haotică și pe un simț cromatic de zile mari: pînă și jaful eșuează din cauza unui gaz care împrăștie vopsea roșie pe tot ce prinde, strecurat în geanta cu cash. Fugind cu capul înainte, Connie e purtat pe brațe de un actor chintesențial al deceniului – l-am numit aici pe Robert Pattinson –, care-a făcut o piruetă la 180 de grade cu cariera sa, reorientînd-o dinspre entertainment ieftin spre film de artă. În fiecare nou film, Pattinson se-afundă tot mai mult, cu o furie teribilă, pe teritoriul experimentului. Iar experimentul începe pe propria piele: Pattinson are nevoie să-și desfigureze fața, să și-o acopere cu barbă neglijentă sau – ca în filmul ăsta – să-și vopsească părul, să-și pună o glugă de hanorac pe cap și să se piardă în noapte. Stopîndu-și cursa într-un zgîrie-nori în compania unui dubios, pe măsură ce se face ziuă, Pattinson va fi parcurs ceva distanță – și nu e deloc neplauzibil de văzut în acest film un documentar despre un vagabond nictalop care așteaptă cu teamă răsăritul.

Good Time este disponibil pe Netflix.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?