Teatrul online. Revizitare și nostalgie

3 mai 2020
Teatrul online  Revizitare și nostalgie jpeg

Carantina globală a adus un carnaval de spectacole online astfel că cine a vrut, a văzut teatru cît n-a văzut în viața reală. A devenit dificil de ales dintr-o ofertă luxuriantă, în bună parte spectacolele fiind accesibile în același timp. Mulți încearcă să mențină aparența experienței teatrale, difuzînd spectacole la ora obișnuită pentru reprezentațiile din spațiile fizice, cu acces doar pe durata acestora. Cum experiența live nu se poate reproduce mimetic (ea trebuie reimaginată în mediul virtual), sînt avantajați cei care permit accesul la spectacolul filmat cîteva ore sau zile.

Dacă pînă acum atracția pentru teatrul digital a fost destul de mare, cu cît recluziunea înaintează, cu atît disponibilitatea pentru consumul cultural se diminuează. Pentru cei care încă vizionează spectacole online, criteriile de alegere sînt pur subiective. O bună parte din public preferă spectacole văzute anterior live, o alegere nostalgică pentru că memoria, activată de filmare, recuperează emoțiile trăite în sala de teatru, dar și sentimentul unui timp „normal”. Înregistrarea unui spectacol este percepută în funcție de raportul personal al spectatorului cu show-ul respectiv. Am vizionat cîteva înregistrări de arhivă, mai vechi sau mai noi, ale unor spectacole văzute în cadrul lor original și am constatat că memoria reține anumite pasaje în dauna altora, dă sensuri sau le ratează (acestea fiind revelate la filmare), distorsionează scene. Involuntar, exercițiul revizitării virtuale a unor spectacole se transformă într-o demonstrație a naturii auctoriale a publicului: la reprezentarea live, fiecare spectator devine coautor căci își creează propriul său spectacol, pe care înregistrarea, de regulă, îl „trădează”. 

Cîteva scene rămase în memorie din spectacolele revăzute online:

 O scenă din Romeo și Julieta, regia László Bocsárdi (Teatrul „Tamási Áron”, Sfîntu Gheorghe), în care Julieta (Péter Hilda) acoperă cu frunze trapa prin care fuge Romeo (Nagy Alfréd – actorul s-a stins pe 23 martie, filmarea spectacolului a fost difuzată în memoria sa), imitînd gestul unui cîine care îngroapă un os. De altfel, ambele personaje sînt încă pubere și neintegrate în protocolul social, animale tinere a căror puritate este autentică, iar comportamentul lor traduce scenic această candoare: Julieta i se cațără în brațe Doicii ca un cățel și îl amușinează (flirtează) pe Romeo la bal. În înregistrarea video, gestul Julietei (ștergerea urmelor lui Romeo) se vede, dar este șters, simbolistica lui nu se citește. Se remarcă în schimb pulsația mafiotă a familiilor Capulet și Montague, parată de niște clovni muzicieni, și ritmul obsedant în care se mișcă orașul.

 Clémence Laboureau, în rochii lungi și paietate, cîntînd în Căpcăuni (text Yann Verburgh, regie Eugen Jebeleanu, Cie des Ogres) Love Is A Losing Game, What A Wonderful World și Fly Me To The Moon, și reconvertirea ei surprinzătoare în Luka, adolescentul rus gay, abuzat de colegi. Vocea lui Clémence, jucîndu-se jazzistic cu aceste piese, devine personaj în sine.

● Nunta însîngerată a lui Lorca, regia László Bocsárdi (Teatrul „Tamási Áron”, Sfîntu Gheorghe în coproducţie cu Ansamblul de Dansuri „Háromszék”), plasată într-o comunitate romă, cu Logodnica (Polgár Emília) și Leonardo (Pálffy Tibor) tatonîndu-se tăcut, în timp ce în jurul lor spumegă pline de viață dansurile specifice culturii rome. O intimitate silențioasă se desfășoară în mijlocul colectivității zgomotoase și se creează în opoziție cu aceasta, iar în completarea ei vine, aproape firesc, moartea cu nemișcarea ei. Dragostea e mută, moartea e încremenită și viața pulsează în jurul lor cu o intensitate agresivă.

● Astrov (Cornel Scripcaru) și Vanea (Horațiu Mălăele) vorbind despre depresia existențială prin acoperișul chioșcului în Unchiul Vanea de Cehov, regia Yuri Kordonsky (Teatrul Bulandra). Și chioșcul suspendat pe apă, cucerit de plante, în care personajele se retrag, strînse unele în altele, ca pe o insulă. O formă de distanțare socială, nu și fizică. Înregistrarea transformă oarecum spectacolul într-un film căci este realizată în studiourile TVR.

 Interviurile filmate din Despre oameni și cartofi de Radu Afrim (Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfîntu Gheorghe). Figura împietrită a unei femei tinere vorbind despre moartea soțului și vidul, emoțional și material, lăsat de el, în timp ce în jurul ei, fără ca ea să știe încă, golul se face tot mai mare. Insuportabila captare a unei tragedii viitoare care, deconspirată discret în spectacol, șochează. Filmarea este însă rudimentară și interviurile, care documentează absența și precaritatea (sînt intervievate familiile unor muncitori zilieri, morți într-un accident), pierd din forța lor emoțională.

 Atmosfera de mafie bacoviană din O scrisoare pierdută, regia Alexandru Dabija (Teatrul de Comedie), creată de decor – un subsol lacustru și mucegăit, în care sînt culturi de ciuperci halucinogene – și de personaje șterse de umorul gîlgîitor al lui Caragiale și patinate cu o răutate tăioasă. Am remarcat conexiunea acestei variante a Scrisorii pierdute cu creația lui Vlad Mugur, Slugă la doi stăpîni, în care Goldoni era, de asemenea, stors de comic și umplut cu malefic, dar pentru asta, am combinat amintirea spectacolului live cu filmarea, căci cea din urmă atenuează drastic atmosfera de insalubritate fizică și morală.

19 rosencrantz trei surori foto dragos ivan jpg jpeg

 Actul doi din Trei surori, regia István Albu (Figura Studio, Gheorgheni), plasat într-un decor de păpuși: o machetă a orașului Gheorgheni, cu clădirile austere și catedrala ortodoxă, încadrată de elemente de interior (colivii cu păsări, clopoței, o pianină) și o ninsoare artificială. Omul este prizonierul spațiului, aici al unui oraș provincial. Visele îi sînt mari, dar lumea îi rămîne mică. Filmarea surprinde bine topografia „locului” și relația dintre dimensiunea (aspirația) umană și machetă (realitate), dar și sunetul, căci Cebutîkin (Nagy Csongor-Zsolt) îl acompaniază la pianină pe Andrei (Magor Bocsárdi), care exersează la vioară celebrul vals al lui Şostakovici. Cum introvertitul Andrei se poate exprima numai prin muzică, în corelație cu această scenă vine finalul actului al III-lea, în care personajul, deja virtuoz, are un „monolog”, de fapt, un solo de vioară, un țipăt prelung și torturant (compoziție Magor Bocsárdi). Nu e nimic în acest solo din grația, faima și artificialitatea valsului, dimpotrivă, totul este dezarticulat, personal și adevărat.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Teatrul Tamási Áron Sfântu Gheorghe - „Romeo și Julieta” (sus), Dragoș Ivan - „Trei surori” (jos) 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

musetel ceai shutterstock 144337159 jpg jpeg
5 ceaiuri care pot afecta tratamentul pe care îl urmezi
Ceaiurile din plante sunt adesea apreciate pentru proprietățile lor medicinale și gustul plăcut.
Ismael Zambada jpg
Doi dintre cei mai temuţi lorzi ai drogurilor din Mexic, capi ai cartelului Sinaloa, au fost arestaţi în Texas
Autorităţile americane au anunţat că i-au arestat pe doi dintre cei mai temuţi lorzi ai drogurilor din Mexic, Ismael „El Mayo” Zambada şi fiul fostului său partener, Joaquin „El Chapo” Guzman, care aduceau pe piaţa din SUA mari cantităţi de droguri periculoase.
Burleanu
„Casa minciunilor“: culisele întunecate ale înlocuirii lui Iordănescu, o insultă la adresa românilor ANALIZĂ
„Casa Fotbalului“, cum e denumit sediul FRF, a transformat procesul numirii unui selecționer într-o sarabandă a unor declarații fără nicio legătură cu realitatea. Acest sistem bolnăvicios a fost „moștenit“ de pe vremea lui Mircea Sandu și acum asistăm doar la prelungirea sa.
admitere la liceu repartizare la liceu elev absolvent clasa a viii a jpeg
Explicațiile „accidentelor” de la repartizare. Elevi cu medii sub 5 admiși la licee teoretice de top. „Dacă era o cotă la pariuri...”
Diferența între mediile de la Evaluarea Națională și mediile cu care elevii au absolvit gimnaziul atrage și în acest an atenția. Mai mult, elevi cu medii mici și-au încercat norocul și chiar au fost admiși la licee teoretice de top, cazurile fiind considerate „accidente”.
Israel Katz facebook, foto Facebook
Israelul afirmă că are informaţii privind ameninţări teroriste în legătură cu delegaţia sa de la Jocurile Olimpice
Joi, ministrul de Externe din Israel a avertizat Franţa că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, sportivii săi prezenţi la Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste.
nori romania renata jpg
Vineri, vremea va fi capricioasă, cu ploi torenţiale locale
Vineri, temperaturile maxime se apropie de cele normale entru această perioadă, dar vremea rămâne în continuare instabilă, cu ploi torenţiale şi intensificări ale vândului, mai ales în regiunile sudice.
Creme și pilule de protecție solară Colaj
Pastilele de protecție solară: mit sau descoperire revoluționară
Pastilele de protecție solară care filtrează razele UV de la interior sunt cea mai nouă tendință în îngrijirea pielii. Dețin atractivitatea incontestabilă a confortului, dar avem oare cu adevărat nevoie de ele?
Retsuri de drone prăbușite în România  Foto Alex Costache  Facebook jpg
Cad drone rusești și nu putem reacționa. Expert militar: Trebuie să luăm în calcul și posibilitatea unor rachete care ajung în România
Rămășițele unor drone rusești, de tip Geran 1/2, au ajuns din nou pe teritoriul României, după ce Rusia a reluat atacurile împotriva Ucrainei în zona portuară aflată în apropierea graniței Ucrainei cu România.
Lolaia, cascada formată sub patru foști ghețari din Retezat mp4 thumbnail png
Mamaia, Miami Beach-ul României comuniste. Occidentalii, uluiți de prețul luxului: „Își puteau cumpăra și liberatea” FOTO
Peste trei milioane de străini vizitau anual România în anii '70. Turiștii occidentalii aveau parte de un tratament special, chiar și atunci când comiteau infracțiuni. Unii însă erau uluiți de ce descopereau în România și comparau Mamaia cu Miami Beach.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.
image
Marile site-uri pun bariere accesului liber la informații: Reddit interzice toate motoarele de căutare, cu excepția Google
Google a devenit singurul motor de căutare care poate afișa rezultate recente de pe Reddit.  Controlul tot mai mare al marilor companii asupra conținutului online devine evident.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.