Oameni și pești

16 mai 2020
Oameni și pești jpeg

● Night Moves (SUA, 2013), de Kelly Reichardt.

Cineasta americană Kelly Reichardt este un caz destul de special în filmul de peste Ocean: ignorată ostentativ de marile studiouri (deși producătorul ei executiv este Todd Haynes), ea și-a atras atenția criticii internaționale și un public fidel, fiind un nume-cult în filmul independent. Cu o semnătură personală recunoscută prin rafinatul stil minimalist, atenția pentru mediile umile și precizia construcției personajelor, regizoarea și scenarista Kelly Reichardt face filme de autor foarte bune ca și cum nu ar fi conștientă de asta.

Creațiile ei au o dramaturgie aproape inexistentă, căci e destul de greu să spui că se întîmplă ceva spectaculos sau măcar notabil în ele. Spre exemplu, Wendy and Lucy (2008) este despre o fată oarecare, Wendy (atît de talentata Michelle Williams), și cîinele ei Lucy, blocate undeva într-un orășel de provincie în drum spre Alaska, unde fata speră să găsească de lucru. Singurul eveniment oarecum important ar fi că Wendy fură dintr-un magazin o conservă pentru Lucy și cam ăsta e filmul. Certain Women (2016), filmul său cu cel mai mare buget de pînă acum, creionează în tușe fine portretele unor femei din Montana, fiecare în parte confruntată cu o situație de viață cu miză personală: avocata Laura Wells (Laura Dern) încearcă să își ajute un client ce se simte nedreptățit de rigiditatea sistemului penal american, drept care îl ia ostatic pe paznicul tribunalului unde îi este judecat dosarul, căsnicia Ginei (Michelle Williams) este în derivă, dar ea speră să o refacă prin construcția unei cabane cu gresie autentică de pe vremea indienilor, în timp ce o fermieră ambițioasă, dar foarte singură (Lily Gladstone) se îndrăgostește fără speranță de o tînără și placidă profesoară (Kristen Stewart).

Firava linie narativă a filmelor cineastei americane este contrabalansată însă de o mirare nedisimulată în fața detaliului, a gestului, a privirii, a șoaptei, a reflexiilor oglinzii, pe scurt un microunivers viu, palpabil și tăcut, surprins de o cameră de filmare lentă și tandră, ce își ia voluptatea de a surprinde pe îndelete texturile, nuanțele, percepțiile și acele mici adevăruri de zi cu zi. Și, de fiecare dată, sunetul, zgomotul de fond compun un fundal esențial al poveștii, că este vorba de o știre la radio, de foșnetul frunzelor, de un cîntec auzit de undeva întîmplător, de șuieratul unui tren sau de picăturile de ploaie.

În Night Moves (2013), Kelly Reichardt face o subtilă analiză critică a clișeelor corectitudinii politice, prin studiul de caz al doctrinelor ecologiste, sublime în teorie, însă discutabile în practică. Doi tineri activiști, ecologiști convinși, Josh (Jesse Eisenberg) și Dena (Dakota Fanning), duc o confortabilă viață burgheză (Dena deține chiar un centru de terapii zen frecventat în special de sexagenare dornice de armonizarea chakrelor), însă sînt revoltați de perspectiva de a trăi pe o planetă aproape moartă dacă nu se iau la timp măsuri (de ce să moară atîția pești pentru a încărca bateria unui iPod, se întreabă ei). Alături de ambiguul lor prieten Harmon (Peter Sarsgaard), care a făcut cîndva și puțină pușcărie, ei pun la cale un gest de protest extrem contra poluării prin dinamitarea unui baraj de munte. Un gest esențial, magnific și cu adevărat subversiv, crede creierul acțiunii, cerebralul Josh, deși pentru americanul obișnuit, cum ar fi șeful lui de la ferma de legume unde este angajat, e vorba doar de „teatru, nu soluții”.

Atentatul reușește, însă acolo unde un regizor mai convențional ar fi dus filmul spre un captivant thriller, Kelly Reichardt preferă să continue în cheie minoră perfectul său studiu de caractere, crescîndu-le gradual emoția, confuzia și trăirile. Această mare portretistă a Americii profunde nu este interesată însă atît de psihologia personajelor ei, cît de felul în care viața, în toată cruzimea și splendoarea ei, se reflectă asupra cotloanelor celor mai ascunse ale sufletului lor. În drumul spre barajul pe care îl vor dinamita, Josh și Dena dau peste o căprioară. Stă inertă și fără suflare pe șosea, însă în ea încă palpită viața, cum observă Josh, căci înăuntru ea are un pui viu. Iată o disonanță profundă între armonia naturii și dizarmonia pe care omul demiurg și arogant o aduce legilor cosmice, o constantă în filmele lui Kelly Reichardt. Dacă vulpea rănită într-o noapte de iarnă, pe șoselele Estului, de protagonistul superbului Inside Llewyn Davis (2012) al fraților Coen, părea a fi un comentariu transcendent asupra destinului său rătăcitor, căprioara moartă, dar fremătînd încă de un fir de viață care se va întrerupe în curînd, e la fel de pură ca fulgii de nea care cad peste vulpea rănită de Llewyn.

Universul cineastei americane este unul de o profundă melancolie, o discretă odă adusă naturii și ritmurilor pămîntului, care nu se hrănește însă din poezie vizuală, cuvinte livrești sau personaje idilice, ci din taina unui mediu pe cît de familiar vulnerabililor săi eroi, pe atît de inaccesibil lumii profane. Barca ce plutește pe apele lacului unde va avea loc eco-atentatul se pierde printre trunchiurile negre ale copacilor și sub lumina stelelor, „dar printre acele stele vii, cîte ferestre adăstau închise, cîte stele erau stinse, cîți oameni erau adormiți” (cum ar spune Saint-Exupéry).

Night Moves poate fi vizionat pe platforma MUBI și online.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

lidl jpg
Alertă alimentară privind un produs de Crăciun din ciocolată, de la Lidl. A fost retras de urgență
Un produs cumpărat masiv zilele acestea fiind specific sărbătorilor de iarnă a fost retras de la vânzare, iar clienților care l-au achiziționat li se transmite să îl aducă înapoi. Este vorba de
Bijuterii furate din Belgia
O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
Surpriză neplăcută pentru o româncă atunci când a solicitat acordarea unui paşaport american. Verificările au arătat că ea este căutată de 9 ani în Belgia, unde este condamnată pentru furt.
hijab valul islamic
Femeile iraniene riscă pedeapsa cu moartea sau până la 15 ani de închisoare dacă nu îşi acoperă faţa. Activiştii reclamă „apartheid de gen”
Femeile din Iran ar putea fi condamnate la moarte sau închisoare la ani grei de închisoare dacă nu respectă noile legi privind „moralitatea obligatorie”, care urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta.
Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlament, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.