Teatrul politic al lui Milo Rau (2) – Cum se construiește un spectacol

1 iunie 2020
Teatrul politic al lui Milo Rau (2) – Cum se construiește un spectacol jpeg

● La Reprise Histoire(s) du Theatre (I). Concept, scenariu și regie: Milo Rau, asistent de regie: Carmen Hornbostel, documentare și dramaturgie: Eva-Maria Bertschy, colaboratori dramaturgie: Stefan Bläske, Carmen Hornbostel, asistent de dramaturgie: François Pacco, scenografie: Anton Lukas, asistent de scenografie: Patty Eggerickx. Cu: Sara De Bosschere, Suzy Cocco, Sébastien Foucault, Fabian Leenders, Johan Leysen, Tom Adjibi. Video: Maxime Jennes, Dimitri Petrovic. Light design: Jurgen Kolb. Regizor tehnic: Jens Baudisch. Producție: Mascha Euchner-Martinez, Eva-Karen Tittmann. Coregrafia: Cécric Cerbara. Antrenament vocal: Murielle Legrand. Aranjament muzical: Gil Mortio. Institutul Internațional al Crimelor Politice & Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

În 2018, Milo Rau demarează proiectul Histoire(s) du Theatre (I) cu spectacolul La reprise (https://www.youtube.com/watch?v=Z6ZtFZl1q6o), prin care arată cum se face un spectacol, combinînd investigația asupra unei crime inexplicabile, care a șocat Belgia în 2012 – un tînăr asasinat la Liège –, cu modul în care cazul interferează cu biografiile actorilor. De aici, se construiește, cărămidă cu cărămidă, un spectacol, iar discursul scenic duce către rolul teatrului în societate. Formatul performativ nu e nou, dimpotrivă, a fost intens explorat în teatrul occidental (la noi, unul dintre spectacolele de acest fel este Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba, text Yann Verburgh, regie Eugen Jebeleanu) și se ridică deja întrebarea dacă nu cumva s-a epuizat, dar, ca și în cazul cine-spectacolelor, Milo Rau demonstrează că viabilitatea lui ține de consistența conținutului.

Ihsane Jarfi, un șomer homosexual, musulman, de origine nord-africană, este ucis într-o noapte după ce urcă în mașina unor necunoscuți. Bătut cu sălbăticie, dezbrăcat, lăsat să agonizeze afară, Ihsane moare înghețat și este descoperit după două săptămîni. Criminalii sînt judecați și condamnați fără a oferi o explicație pentru gestul lor căci, deși a fost etichetată drept o crimă homofobă, iar unii au considerat că și statutul diferit al victimei (etnia, religia) a avut un rol în omor, aceste motivații nu s-au putut proba. Milo Rau investighează apariția comportamentelor violente, cum se produce tragedia și cum poate fi ea reprezentată pe scenă. În plus, fără a pretinde că a găsit explicația, el analizează contextul social-urban al crimei și găsește acolo impulsuri care o puteau genera. Împărțit în cinci capitole, fiecare ilustrat cu imagini din Liège-ul fraților Dardenne, spectacolul scanează un oraș care trăiește din industria oțelului. Cînd aceasta se prăbușește, în timpul crizei economice din 2008-2009, șomajul explodează și, odată cu el, și violența căci precaritatea este un bun catalizator pentru haos și agresiuni.

La Reprise abordează investigarea crimei, a procesului și portretizarea personajelor implicate, dar și amintirile actorilor despre caz, în timp ce arată construcția spectacolului propriu-zis prin prezentarea casting-ului pentru actori (patru profesioniști, doi amatori), revelarea unor detalii de biografie personală care vor fi integrate în show și fragmente de spectacol. Reprezentarea cazului se face prin reenactment, o repetare (de unde și titlul) exploratorie a realității performate. Părinții victimei petrec seara crimei acasă și mixează îngrijorarea pentru fiul care întîrzie cu intimitatea lor (aici privirea spectatorului poate fi resimțită ca intruzivă căci nuditatea în context sexual a persoanelor vîrstnice poate fi inconfortabilă). Scena se derulează pe un ecran în paralel cu cea live, dar nu reprezintă filmarea și redarea în timp real a acesteia, deși așa pare. La o privire mai atentă, scena filmată este anterioară celei jucate live, ba chiar reconstituirea teatrală are elemente lipsă, se oprește în timp ce filmarea continuă. În alte momente, scena filmată și cea live se pot suprapune, prima poate succeda celei de-a doua sau cea jucată în timp real poate conține doar un embrion din cea filmată (un personaj dansează singur, dar în video el este într-un club), tatonîndu-se astfel relația dintre realitate și reprezentare. Această sondare – ce este real, crima sau reprezentarea ei performativă? – se dezvoltă pe parcursul spectacolului în „repetiții”: cînd cineva este lovit sau ucis pe scenă, nu actorul este rănit sau mort, ci personajul. Spectatorul știe că, la final, actorul va reveni pe scenă, că există întoarcere.

Arhitectura dramatică include detalii oferite de actori la casting precum faptul că Suzy, pensionară, plimbă cîini (cel cu care a venit rămîne pe scenă pînă la final), că Fabian, motostivuitor șomer, este și DJ (el asigură o parte din universul sonor) sau că lui Tom îi place The Cold Song al lui Purcell („Let me freeze again / Let me, let me / Freeze again to death”), pe care îl va cînta la final ca pe testamentul lui Ihsane. Ideile despre teatru și teatralitate sînt multe în La Reprise și indică diferite direcții de dezbatere printre care stereotipizarea tipologiilor. Fabian spune că joacă numai roluri negative pentru că are „față de băiat rău”, iar Tom crede că actorii sînt distribuiți în funcție de rasă, „dacă ești negru, joci arabi, negri, faci dans sau teatru angajat în care critici faptul că joci numai negri; nu ești niciodată băiatul bun, cel rău sau cel nebun, ești negrul”.

online rosencrantz photo bea borgers jpg jpeg

La Reprise e primul spectacol creat de Milo Rau după publicarea în 2018 a controversatului său Manifesto, un set de reguli pentru teatru printre care folosirea a cel puțin două limbi într-un spectacol (aici franceză și flamandă), a cel puțin doi actori amatori, dar și a animalelor, a unui decor redus astfel încît să poată încăpea într-o dubă. În intro-ul spectacolului, Johan Leysen joacă Fantoma din Hamlet, căci „numai la teatru morții vorbesc”. Dar morții reali cum ar putea vorbi? Regizorul îi dă lui Ihsane șansa să vorbească după moarte, repetînd nu doar momentul asasinării sale, inconfortabil de privit, ci întregul proces care a dus la crimă. Prin reprezentarea spectacolului, Ihsane moare de multe ori de față cu alții, deși moartea lui anonimă este irepetabilă. În Manifesto, Milo Rau susține că teatrul nu e un produs, ci un proces de producție în care documentarea, casting-ul, repetițiile trebuie să fie accesibile publicului, dar și faptul că teatrul nu presupune portretizarea lumii, ci schimbarea ei și, mai mult, „să faci reală reprezentarea ei”. Și atunci, de ce trebuie reprezentată moartea absurdă și inutilă a lui Ihsane? Care este mecanismul după care funcționează tragedia, cînd ea nu mai este ficțională și atribuită unor personaje celebre, ci reală, cu victime anonime? Răspunsul cumulat al acestor întrebări ar putea sta în sensibilizarea oamenilor față de tragedia unei persoane reale, necunoscute, care nu mai e aici, dar ar fi trebuit să fie, empatia față de o altă persoană în clipa ei tragică.

Spectacolul începe prin a interoga cum se intră în scenă, așa că nu putea sfîrși decît simetric, prin a demonstra cum se iese din scenă. Tom încearcă să se sinucidă, provocînd publicul să îl salveze (situație performativă menționată anterior), dar lumina se stinge, spectacolul se încheie, actorul vine la aplauze și ilustrează astfel poemul Wislawei Szymborska, „Theatre Impressions” (și el invocat): „Pentru mine, cel mai important act al tragediei este al șaselea: ridicarea morților de pe cîmpurile de luptă ale scenei”. Dacă Ihsane cel real nu se mai poate întoarce, Ihsane cel reprezentat o poate face.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Christophe Raynaud de Lage (sus), Bea Borgers (jos)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: