Teatrul politic al lui Milo Rau (2) – Cum se construiește un spectacol

1 iunie 2020
Teatrul politic al lui Milo Rau (2) – Cum se construiește un spectacol jpeg

● La Reprise Histoire(s) du Theatre (I). Concept, scenariu și regie: Milo Rau, asistent de regie: Carmen Hornbostel, documentare și dramaturgie: Eva-Maria Bertschy, colaboratori dramaturgie: Stefan Bläske, Carmen Hornbostel, asistent de dramaturgie: François Pacco, scenografie: Anton Lukas, asistent de scenografie: Patty Eggerickx. Cu: Sara De Bosschere, Suzy Cocco, Sébastien Foucault, Fabian Leenders, Johan Leysen, Tom Adjibi. Video: Maxime Jennes, Dimitri Petrovic. Light design: Jurgen Kolb. Regizor tehnic: Jens Baudisch. Producție: Mascha Euchner-Martinez, Eva-Karen Tittmann. Coregrafia: Cécric Cerbara. Antrenament vocal: Murielle Legrand. Aranjament muzical: Gil Mortio. Institutul Internațional al Crimelor Politice & Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

În 2018, Milo Rau demarează proiectul Histoire(s) du Theatre (I) cu spectacolul La reprise (https://www.youtube.com/watch?v=Z6ZtFZl1q6o), prin care arată cum se face un spectacol, combinînd investigația asupra unei crime inexplicabile, care a șocat Belgia în 2012 – un tînăr asasinat la Liège –, cu modul în care cazul interferează cu biografiile actorilor. De aici, se construiește, cărămidă cu cărămidă, un spectacol, iar discursul scenic duce către rolul teatrului în societate. Formatul performativ nu e nou, dimpotrivă, a fost intens explorat în teatrul occidental (la noi, unul dintre spectacolele de acest fel este Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba, text Yann Verburgh, regie Eugen Jebeleanu) și se ridică deja întrebarea dacă nu cumva s-a epuizat, dar, ca și în cazul cine-spectacolelor, Milo Rau demonstrează că viabilitatea lui ține de consistența conținutului.

Ihsane Jarfi, un șomer homosexual, musulman, de origine nord-africană, este ucis într-o noapte după ce urcă în mașina unor necunoscuți. Bătut cu sălbăticie, dezbrăcat, lăsat să agonizeze afară, Ihsane moare înghețat și este descoperit după două săptămîni. Criminalii sînt judecați și condamnați fără a oferi o explicație pentru gestul lor căci, deși a fost etichetată drept o crimă homofobă, iar unii au considerat că și statutul diferit al victimei (etnia, religia) a avut un rol în omor, aceste motivații nu s-au putut proba. Milo Rau investighează apariția comportamentelor violente, cum se produce tragedia și cum poate fi ea reprezentată pe scenă. În plus, fără a pretinde că a găsit explicația, el analizează contextul social-urban al crimei și găsește acolo impulsuri care o puteau genera. Împărțit în cinci capitole, fiecare ilustrat cu imagini din Liège-ul fraților Dardenne, spectacolul scanează un oraș care trăiește din industria oțelului. Cînd aceasta se prăbușește, în timpul crizei economice din 2008-2009, șomajul explodează și, odată cu el, și violența căci precaritatea este un bun catalizator pentru haos și agresiuni.

La Reprise abordează investigarea crimei, a procesului și portretizarea personajelor implicate, dar și amintirile actorilor despre caz, în timp ce arată construcția spectacolului propriu-zis prin prezentarea casting-ului pentru actori (patru profesioniști, doi amatori), revelarea unor detalii de biografie personală care vor fi integrate în show și fragmente de spectacol. Reprezentarea cazului se face prin reenactment, o repetare (de unde și titlul) exploratorie a realității performate. Părinții victimei petrec seara crimei acasă și mixează îngrijorarea pentru fiul care întîrzie cu intimitatea lor (aici privirea spectatorului poate fi resimțită ca intruzivă căci nuditatea în context sexual a persoanelor vîrstnice poate fi inconfortabilă). Scena se derulează pe un ecran în paralel cu cea live, dar nu reprezintă filmarea și redarea în timp real a acesteia, deși așa pare. La o privire mai atentă, scena filmată este anterioară celei jucate live, ba chiar reconstituirea teatrală are elemente lipsă, se oprește în timp ce filmarea continuă. În alte momente, scena filmată și cea live se pot suprapune, prima poate succeda celei de-a doua sau cea jucată în timp real poate conține doar un embrion din cea filmată (un personaj dansează singur, dar în video el este într-un club), tatonîndu-se astfel relația dintre realitate și reprezentare. Această sondare – ce este real, crima sau reprezentarea ei performativă? – se dezvoltă pe parcursul spectacolului în „repetiții”: cînd cineva este lovit sau ucis pe scenă, nu actorul este rănit sau mort, ci personajul. Spectatorul știe că, la final, actorul va reveni pe scenă, că există întoarcere.

Arhitectura dramatică include detalii oferite de actori la casting precum faptul că Suzy, pensionară, plimbă cîini (cel cu care a venit rămîne pe scenă pînă la final), că Fabian, motostivuitor șomer, este și DJ (el asigură o parte din universul sonor) sau că lui Tom îi place The Cold Song al lui Purcell („Let me freeze again / Let me, let me / Freeze again to death”), pe care îl va cînta la final ca pe testamentul lui Ihsane. Ideile despre teatru și teatralitate sînt multe în La Reprise și indică diferite direcții de dezbatere printre care stereotipizarea tipologiilor. Fabian spune că joacă numai roluri negative pentru că are „față de băiat rău”, iar Tom crede că actorii sînt distribuiți în funcție de rasă, „dacă ești negru, joci arabi, negri, faci dans sau teatru angajat în care critici faptul că joci numai negri; nu ești niciodată băiatul bun, cel rău sau cel nebun, ești negrul”.

online rosencrantz photo bea borgers jpg jpeg

La Reprise e primul spectacol creat de Milo Rau după publicarea în 2018 a controversatului său Manifesto, un set de reguli pentru teatru printre care folosirea a cel puțin două limbi într-un spectacol (aici franceză și flamandă), a cel puțin doi actori amatori, dar și a animalelor, a unui decor redus astfel încît să poată încăpea într-o dubă. În intro-ul spectacolului, Johan Leysen joacă Fantoma din Hamlet, căci „numai la teatru morții vorbesc”. Dar morții reali cum ar putea vorbi? Regizorul îi dă lui Ihsane șansa să vorbească după moarte, repetînd nu doar momentul asasinării sale, inconfortabil de privit, ci întregul proces care a dus la crimă. Prin reprezentarea spectacolului, Ihsane moare de multe ori de față cu alții, deși moartea lui anonimă este irepetabilă. În Manifesto, Milo Rau susține că teatrul nu e un produs, ci un proces de producție în care documentarea, casting-ul, repetițiile trebuie să fie accesibile publicului, dar și faptul că teatrul nu presupune portretizarea lumii, ci schimbarea ei și, mai mult, „să faci reală reprezentarea ei”. Și atunci, de ce trebuie reprezentată moartea absurdă și inutilă a lui Ihsane? Care este mecanismul după care funcționează tragedia, cînd ea nu mai este ficțională și atribuită unor personaje celebre, ci reală, cu victime anonime? Răspunsul cumulat al acestor întrebări ar putea sta în sensibilizarea oamenilor față de tragedia unei persoane reale, necunoscute, care nu mai e aici, dar ar fi trebuit să fie, empatia față de o altă persoană în clipa ei tragică.

Spectacolul începe prin a interoga cum se intră în scenă, așa că nu putea sfîrși decît simetric, prin a demonstra cum se iese din scenă. Tom încearcă să se sinucidă, provocînd publicul să îl salveze (situație performativă menționată anterior), dar lumina se stinge, spectacolul se încheie, actorul vine la aplauze și ilustrează astfel poemul Wislawei Szymborska, „Theatre Impressions” (și el invocat): „Pentru mine, cel mai important act al tragediei este al șaselea: ridicarea morților de pe cîmpurile de luptă ale scenei”. Dacă Ihsane cel real nu se mai poate întoarce, Ihsane cel reprezentat o poate face.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Christophe Raynaud de Lage (sus), Bea Borgers (jos)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
„Mărgelele de sticlă” colectate de misiunea chineză Chang'e-5 ar putea oferi noi informații despre interiorul ascuns al Lunii
„Mărgelele de sticlă” de culoare verde colectate în timpul misiunii selenare chineze Chang'e-5 le oferă oamenilor de ştiinţă informaţii fără precedent despre interiorul ascuns al Lunii, au anunţat luni cercetători chinezi şi australieni.
Donald Trump FOTO Shutterstock
Ce se ascunde în spatele fascinației lui Trump față de hărți și a obsesiei pentru denumirile geografice
Insistența președintelui SUA, Donald Trump, de a schimba denumiri geografice consacrate pare a ascunde deopotrivă o fascinație și o obsesie pentru valoarea hărților, cu repercusiuni asupra politicii externe a SUA, relatează Politico.
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
Încă un gigant auto concediază 10.000 de angajați
Un gigant auto a anunțat luni că va reduce peste 10.000 de locuri de muncă la nivel global, ceea ce va aduce numărul concedierilor, inclusiv pe cele anunțate anterior, la aproximativ 20.000.
andreea balan jpg
Cine a sunat-o pe Andreea Bălan pentru a veni la TVR. Cum a fost convinsă să renunțe la Antenă
După mulți ani petrecuți la Antena 1, Andreea Bălan a luat o decizie care a surprins întreaga industrie media: în decembrie 2024, artista a anunțat că părăsește emisiunea „Te cunosc de undeva” și postul care i-a fost „casă” profesională o perioadă îndelungată.
accident tir ungaria 1, foto Policie CR jpg
TIR românesc, implicat într-un accident grav în Ungaria, cu alte două autocamioane. Şoferul a rămas încarcerat, iar pasagera sa a murit
Tragedie pe autostrada M5 din Ungaria, unde o femeie aflată ca pasager într-un TIR înmatriculat în Timiş a murit, iar şoferul a suferit răni grave. În accident au fost implicate trei TIR-uri.
dacian tool kit romania 1 jpg
Descoperire arheologică unică scoate la lumină măiestria meșterilor daci, înainte de cucerirea romană
O descoperire arheologică spectaculoasă din Hunedoara aduce noi dovezi despre abilitățile avansate ale dacilor în prelucrarea pietrei – o civilizație antică ce a înflorit în regiunea carpatică înainte de cucerirea romană.
Elena Cârstea s a iubit cu Marcel Puşcaş jpeg
După ce l-a jignit pe Nicușor Dan, Marcel Pușcaș propagă un fake news despre primarul Capitalei
Marcel Pușcaș a promovat astăzi un fake news legat de o așa-zisă diplomă de studii aparținând lui Nicușor Dan.
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Germania dă ultimatum Moscovei: armistițiu imediat de 30 de zile în Ucraina sau noi sancțiuni pentru Rusia
Germania a avertizat că, dacă Rusia nu acceptă până la finalul zilei de luni un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, UE va impune noi sancțiuni.
Taiwan risc de invazie China FOTO Shutterstock jpg
Taiwanul a lansat primele rachete Himars achiziţionate din SUA
Taiwanul a efectuat primele sale trageri reale cu lansatoare de rachete Himars achiziționate din SUA cu scopul de a întări capacitățile sale militare, pentru a se putea apăra contra unui eventual atac chinez.