Visul, visătorul

2 mai 2020
Visul, visătorul jpeg

● Les misérables / Mizerabilii (Marea Britanie, 2012), de Tom Hooper.

Steagul Franței plutind sub apele învolburate ale mării și scăldat de razele tremurînde ale soarelui în semiobscuritate ne dă de veste, în sunet imperial de tobe, că, la 26 de ani de la Revoluția franceză, istoria se pregătește să renască. Apoi camera tîșnește din valuri pentru a ne purta în fața caznelor unor ocnași, iată preludiul celei mai recente versiuni pentru ecran a faimoasei opere a lui Victor Hugo Les misérables. Versiunea lui Tom Hooper este un musical, adaptare a libretului compus de Claude-Michel Schönberg, Alain Boubil și Herbert Kretzmer. Conceptual, britanicul a optat pentru o dimensiune asumat teatrală, cu o scenografie grandioasă, costume expresive (Paco Delgado) și o gîndire vizuală complexă, cu lungi planuri-secvență elaborate și dinamice, în care liniile de fugă glisează permanent (mai ales în scenele baricadelor sau ale mizerei panorame a suburbiei pariziene). Este o expansiune a spațiului căreia lentilele grandangulare ale lui Danny Cohen îi dau profunzime și substanță, pictînd lumină, umbre și unghiuri largi pe ecranul lat. De cîteva ori camera se lansează în spațiu, pentru un bird’s eye care urcă la cer dimensiunea umană a acestei povești despre lupta pentru progres, demnitate și egalitate a celor mai puțin iubiți pămînteni.

Un context vizual ca o carcasă feeric-barocă pentru dimensiunea intimistă, tonal-shakespeariană dată în special de personajul lui Hugh Jackman (poate în cel mai bun rol al său, cîștigător al unui Glob de Aur) și de confruntarea cu cel care îl hăituiește obsesiv, comisarul Javert (Russell Crowe într-un bun contremploi). Ca Jean Valjean, Hugh Jackman pare un Rege Lear fără țară, fără crez și fără putere în fața acestui demon al sorții sale mizere pe care o simbolizează ubicuul Javert. Asta pînă în momentul în care, simțindu-se vinovat pentru moartea prostituatei Fantine (Anne Hathaway), o ia în îngrijire pe Cosette (Amanda Seyfried) de la doi hangii venali și abuzivi (interpretați în cheie burlescă de Sacha Baron Cohen și Helena Bonham Carter). Pentru Valjean, Cosette este o șansă de apropiere de un Dumnezeu pe care, spre deosebire de sfinții închisorilor noastre, nu îl caută în ocnă, ci în libertate. Who am I, aria lui Jean Valjean și leitmotiv al filmului, este acel sonet de rezonanță shakespeariană despre rătăcirea între meandrele unui destin detestabil (I've become a dog on the run / Have I fallen so far and is the hour so late, / That nothing remains but the cry of my hate?).

Asemănarea cu Shakespeare vine puțin și din felul în care regizorul a gîndit mizanscena, ca pe o tablă de joc cu marionete în care eroii săi îmbină ludicul, lupta, iubirea și poezia. Zilele acestea a putut fi vizionat online filmul repetițiilor unui spectacol de poveste, Furtuna de Liviu Ciulei, montat la Bulandra în 1979. Ciulei observa că dramaturgul coordonează spațiul acestei piese cum vrea el, prin Prospero, cel care are o mare putere de a ordona limitele, cel care redă forța artei în cadrul celor două „coperți” construite de autor în spațiul insulei. În Les misérables. coperțile sînt sufletele nude ale eroilor, pe care Tom Hooper pictează ca pe tot atîtea pînze sau cărora le dedică tot atîtea cîntece. Toți actorii au cîntat live pe platourile de filmare (da, inclusiv Russell Crowe și micul Gavroche). Eddie Redmayne este un Marius charismatic și idealist, a cărui tristețe brăzdată de lacrimi din aria Empty chairs at empty tables ar fi sunat melodramatic la un actor mediu. O surpriză este englezoaica Samantha Barks în rolul tragicei Éponine, îndrăgostită fără speranță („Every word that he says is a dagger in me”).

După ce s-a tras cortina, pe retină îți rămîne mult timp privirea de căprioară rănită a Fantinei și în auz aria sa I dreamed a dream, interpretată în fața unei camere fixe cu o fervoare emoțională care i-a adus actriței Anne Hathaway un Oscar pentru rol secundar. Tunsă chilug, Fantine visează (Then I was young and unafraid / And dreams were made and used and wasted / There was no ransom to be paid / No song unsung, no wine untasted). Ca și în basmul micii sirene, îndrăgostită de un prinț pentru care își sacrifică nemurirea și pentru care calcă pe pămînt ca pe cioburi, visătoarea este visul ei. În lumea celor mai umili, în lumea suboamenilor (sau oameni din subteran, cum spunea sarcastic despre sine Dostoievski), adevărul revoltător de banal este că cel mai prețios lucru sînt visele. El însuși un visător, Tom Hooper dă tuturor personajelor sale o aură, un nimb, o strălucire ca acele zîne, spirite și vrăjitori din filmul lui Sam Raimi Oz the great and powerful, care zburau în baloane de săpun de dimensiunea lor, invizibile pentru ochiul uman.

Recompensat cu mai multe premii Oscar, BAFTA și Globuri de Aur și cu un succes de public notabil, Les misérables a reabilitat un gen cinematografic oarecum desuet la momentul premierei sale (2012), deschizînd chiar o modă, căci avea să fie urmat de un alt musical încîntător, La La Land de Damien Chazelle. 

Filmul este difuzat de Netflix începînd din această lună.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Nicolae ciuca FB jpg
Generalul Ciucă, lăsat la vatrǎ de partid. Cum s-a văzut înfrângerea de la sediul PNL| REPORTAJ
”Demisia, demisia!”. Aude strigătele, zâmbește amar, spune câteva cuvinte de complezență, dar nu îl ascultă nimeni. Silueta sa masivă care ar fi făcut impresie în războaie acum este gârbovită, iar cei care altădată îl respectau acum râd de el și își dau coate.
cetatea dacica piatra rosie foto daniel guta adevarul
Enigmele dumbrăvilor sacre de piatră ale dacilor, ascunse în munți. Unde se află cele mai multe temple antice
Cel puțin 20 de temple și sanctuare dacice au fost descoperite până în prezent în cetățile dacice din Munții Orăștiei. Oamenii de știință nu le-au putut descifra toate secretele, însă numărul lor mare arată interesul pe care dacii îl arătau spiritualității.
Cristian Tudor Popescu FB jpg
Cristian Tudor Popescu, după rezultatul obținut de Călin Georgescu: „A început invadarea României de către Rusia”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat cinic după rezutatele parțiale ale primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, în care surpriza a venit de la independentul suveranist Călin Georgescu, pe care rezultatele estimative îl dau pe locul întâi.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Scrutin fără emoții la PSD. „În acest moment nu mai contează cine va fi contracandidatul”. REPORTAJ
Turul I al alegerilor prezidențiale a trecut fără prea mult zgomot la sediul PSD din Kiseleff. Singurele momente care au agitat apele au fost în timpul declaraților de presă. Premierul Marcel Ciolacu a plecat de două ori din fața camerelor supărat în urma întrebărilor puse de jurnaliști.
agricultura grau georgian calota (1) jpg
Dezechilibre majore în industria agricolă anul viitor, prognozate de specialiști
Specialiștii estimează că vom asista la dezechilibre majore în industria agricolă anul viitor, din cauza afluxului de companii care nu-și vor mai putea plăti datoriile.
WhatsApp Image 2024 11 24 at 19 45 08 (1) jpeg
Lasconi, de la agonie la extaz si invers. Cum s-au văzut de la USR rezultatele alegerilor. REPORTAJ
Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a fost rezervatǎ dupǎ ce exit-poll-urile au plasat-o drept contracandidata lui Marcel Ciolacu în turul 2.
videoplayback 1 mp4 thumbnail png
Clarvăzătorul care a anunțat în august că va apărea un „candidat necunoscut”: „Este posibil să apară cineva pe ultima sută de metri, care să ia acest mandat”
Clarvăzătorul Andrei Diaconu, terapeut și consilier spiritual, a prevăzut încă de acum trei luni ca va apărea un candidat necunoscut, la alegerile prezidențiale: „Nu vă imaginați că o să fie mai bine, vor apărea crize economice fantastice”,a transmis acesta.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Ce despăgubiri va primi lăutarul bătut de un polițist din București. A avut un deget fracturat care nu i-a mai permis sǎ lucreze 2 ani
Curtea de Apel București a dat în această săptămână verdictul definitiv într-un dosar de purtare abuzivă, un polițist de la Secția 9 din Capitală fiind acuzat că a bătut crunt un lăutar acum șapte ani, iar acesta din urmă nu a mai putut lucra doi ani din cauza loviturilor.
download png
Călin Georgescu a câștigat în 14 județe din țară, printre care și Hunedoara, unde s-a născut Elena Lasconi
Călin Georgescu, candidatul independent, care a folosit Tik-Tok-ul pentru a mobiliza alegătorii în jurul său, a câștigat în 14 județe, unele dintre fiind fiefuri liberale.