Iran: de la trei genuri la unul

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Iran: de la trei genuri la unul jpeg

Vechii perși recunoșteau trei genuri, sau cel puțin o veche civilizatie de acum 3.000 de ani descoperită la Hasanlu în nord-vestul Iranului. Concluzia apare într-un studiu care arată că în 20% din mormintele excavate la Hasanlu obiectele găsite lîngă schelete masculine erau din gama celor folosite de obicei de femei și invers, iar pe un vas descoperit în situl arheologic apare imaginea unui bărbat cu barbă îmbrăcat ca o femeie și făcînd activități tradițional atribuite femeilor. Azi, chiar înainte de alegerile prezidențiale, Iranul nu numai că a înregistrat recent decapitarea de către propriul tată a unui tînăr care s-a declarat homosexual, dar mai ales pe scena politică exclude aproape complet peste jumătate din populație, adică femeile. La finalul anului trecut, cu gîndul la alegerile prezidențiale din 18 iunie 2021, s-a reaprins, ca la fiecare scrutin, dezbaterea dacă de data aceasta candidatele vor fi admise în cursă de Consiliul Gardienilor – o instituție cu membri numiți de liderul suprem religios și care are drept de veto asupra legislației adoptate de Parlament și asupra candidaturilor la toate tipurile de alegeri.

 Pierduți printre cuvinte

Întreaga discuție se poartă de ani de zile în jurul prevederilor Constituției. În 2017 și din nou în 2020, un purtător de cuvînt al Consiliului Gardienilor a declarat că nu există nici un motiv legal pentru care o femeie să nu poată deveni președinte al Republicii Islamice. Atît că instituția a respins pe rînd, an de an, toate candidaturile unor femei și nici nu a oferit o interpretare oficială definitivă a unui articol din Constituție care arată că pentru a candida la președinție o persoană trebuie să fie „o personalitate politică”. Problema este că interpretarea tradițională e că „personalitatea” se referă strict la bărbați, o variantă contestată de activiste și de o parte a politicienilor de orientare mai liberală sau moderată. Ba chiar fostul președinte Hașemi Rafsanjani, membru în Consiliul Experților, organism care a redactat Constituția după revoluția islamică din 1977, a declarat că intenția nu a fost deloc ca femeile să fie excluse din cursa prezidențială. Dar nehotărîrea Consiliului Gardienilor stimulează dezbaterea, mai ales că declarația de anul trecut a purtătorului de cuvînt al instituției vine în contradicție cu argumentul cu care a fost respinsă în 1997 prima candidatură a unei femei, Azzam Taleghrani, o activistă pentru drepturile femeilor. Consiliul a spus atunci că articolul din Constituție se referă numai la bărbați. Un argument în plus pe care îl folosesc cei care se opun candidatelor la președinție este că, potrivit legii iraniene, femeile nu pot fi judecători, cu argumentul că nu au luciditatea necesară, și extind regula și pentru postul de președinte. Totuși, și în tabăra conservatoare au apărut voci care susțin că dacă Consiliul Gardienilor ar emite o opinie clară și oficială că femeile pot intra în cursa prezidențială, atunci cu siguranță va exista cel puțin o candidată conservatoare. Însă activistele și societatea civilă de orientare liberală se îndoiesc că ultraconservatorul Consiliu al Gardienilor va permite vreodată femeilor să candideze, inclusiv pentru că cel mai probabil o femeie cu opțiuni politice reformiste ar avea șanse mult mai mari decît un politician reformist, dar bine ancorat în sistem, să spulbere orice candidat conservator sau ultraconservator, în condițiile în care, reformiștii în general au dezamăgit și sînt acum aproape irelevanți politic.

Dominația lui „el”

Pînă acum, de la revoluția islamică încoace, funcția politică și administrativă cea mai înaltă obținută de o femeie în Iran a fost cea de vicepreședinte. Au mai fost și cîteva femei în posturi de ministru cu portofolii ca Sănătatea sau pentru Afaceri sociale. După revoluția islamică, în care au avut un rol crucial, femeile iraniene au pierdut multe drepturi, dar l-au păstrat pe cel de vot, atît că nu pot avea reprezentante decît în Parlament, iar și acolo numărul lor a tot scăzut în ultimii zece ani. Dacă scena politică e masiv dominată de bărbați, în schimb, în afaceri private, iraniencele sînt mult mai prezente. La fel în domeniul artistic (nu și cînd e vorba de solo-uri în public, au voie doar în trupe sau coruri unde vocea le este ascunsă printre cele masculine), în științe, avocatură, în zona de activism social. În plus, potrivit statisticilor oficiale, 60% din absolvenții de studii superioare sînt femei. Este formidabilă forța femeilor iraniene de a se impune în spațiul public, în pofida legislației care limitează sau interzice participarea femeilor în diverse activități economice, sociale sau artistice. Femeile au participat masiv la toate marile mișcări de stradă din ultimii ani, cel mai recent în 2019, iar campanii pornite de femei au atras atenția, de exemplu, anul trecut asupra așa-numitelor „crime de onoare” sau faimoasa campanie „miercurea albă” împotriva obligației de a purta vălul islamic (hejab) și care a avut un succes uriaș, mai ales că au participat și bărbați care se fotografiau cu văl pe cap în semn de solidaritate. Campania a năucit regimul de la Teheran, iar poliția moralei nu reușea să facă față la numărul tot mai mare de femei și tinere care își descopereau părul în public. Campania este în derulare și acum, chiar dacă multe dintre femeile care au participat au fost amendate și chiar arestate ori au primit pedepse cu ani de închisoare.

Prea frumoase

Tradiția luptei pentru drepturi egale nu este nouă. Egalitatea în drepturi figura deja în Revoluția Constituțională din 1906, iar dreptul la vot a fost obținut în 1963, apoi dreptul la divorț în 1975. Pînă la revoluția islamică, femeile erau prezente nu doar în administrație și Parlament, dar și ca judecători, numai că au beneficiat numai femeile din mediul urban sau din clasa medie, nimic spre mai bine însă pentru femeile din păturile mai sărace ori din mediul rural. Evident că întregul climat totalitar al monarhiei Pahlavi le-a afectat pe femei ca și pe restul societății, de unde și motivația pentru participarea în număr mare la toate mișcările de stradă care au dus la revoluția islamică din 1977. Atunci femeile au sperat la și mai multe libertăți, dar au primit exact opusul cînd regimul islamic a anulat aproape toate drepturile obținute pînă atunci. O lovitură grea și simbolică, mai ales pentru femeile educate, a fost impunerea hejab-ului – vălul islamic. În primii ani ai republicii islamice, chador-ul (un văl de obicei negru, lung din cap pînă în picioare, care nu lasă să se vadă decît fața) era norma, considerată sufocantă. Măsura a fost întîmpinată cu un uriaș protest al femeilor la Teheran pe 8 martie 1979, dar fără efect. În timp, multe femei iraniene au reușit să adopte, în pofida fricțiunilor cu poliția moralei, formule tot mai relaxate de îmbrăcăminte „corectă islamic”. „Și fără nici un pic de solidaritate de la feministele din Occident”, mi-a spus una dintre ele, „de exemplu, în cazul protestelor anti-hejab.” Opinia aceasta am auzit-o de la mai multe femei iraniene de-a lungul timpului – senzația că feministele occidentale sînt mai preocupate de dreptul femeilor musulmane din Vest de a purta hejab decît de nedreptatea obligației iraniencelor de a se îmbrăca așa cum spune un regim dominat de bărbați. Pentru multe iranience, respingerea hejab-ului nu e un „capriciu feminin alimentat de decadența occidentală”, cum spun ultraconservatorii, este un simbol. Pentru ele, hejab-ul confirmă percepția că femeia este un obiect, că este periculoasă, că frumusețea ei este un păcat inerent. „Și mai confirmă că noi, femeile, trebuie să îi protejăm de noi înșine, acoperindu-ne, pe bărbații prea slabi ca să reziste tentației”, mi-a spus cu umor Șirin, la un protest anti-hejab, în fața Parlamentului iranian în 2005. Răspunsul regimului atunci, ca și în alte dăți, a fost să trimită voluntari din milițiile islamice revoluționare să le bată. Legat de hejab, reacția printre ultraconservatori și unii politicieni considerați moderați este în cel mai bun caz de ironie, cum mi-a spus cîndva un parlamentar: „Femeile iraniene sînt prea frumoase, trebuie acoperite pentru a le proteja demnitatea”.

Șaria discriminatorie

Problema, mi-a explicat o activistă iraniană, este că „mai toate legile în Iran, inclusiv Constituția, au la bază șaria – legea islamică –, iar aceasta, fiind un cumul de reguli extrem de conservatoare perpetuate sute de ani și care nu au fost adaptate la evoluțiile sociale, este extrem de discriminatorie față de femei și le limitează profund rolul în societate”. Legislația bazată pe șaria afectează absolut fiecare aspect al vieții unei femei în Iran. De exemplu, e nevoie de permisiunea unui tutore bărbat (soț, tată, frate, unchi) pentru ca o femeie să poată obține o slujbă. De asemenea, bărbații au dreptul să ceară divorțul, iar custodia copiilor le este automat acordată dacă doresc. Bărbații pot fi legal poligami, femeile nu. Pedepsele pentru sex premarital sînt foarte dure pentru femei, în general pedepse corporale, dar mult mai rar aplicate bărbaților. Dacă un bărbat își ucide copilul, face doar 10 ani de închisoare, în schimb femeile primesc pedeapsa cu moartea. Si căsătoria minorelor este permisă. După o campanie intensă, activistele iraniene au reușit să ridice vîrsta legală de căsătorie pentru fete la 13 ani și pentru băieți la 15. Atît că în zonele tradiționaliste sînt destule cazuri de fete căsătorite și la 9 ani, doar cu permisiunea părinților, iar potrivit statisticilor oficiale iraniene, numai în vara anului trecut, au fost peste 9.000 de căsătorii ale unor fete cu vîrsta între 10 și 14 ani. În ce privește violența domestică și cea îndreptată în general împotriva femeilor, iraniencele sînt neprotejate. Am asistat într-un tribunal la o „rezolvare” des întîlnită – femeia cu vînătăi încă vizibile pe față și cu documente medicale care atestau răni în urma unor lovituri a fost invitată de către judecător să facă datoria islamică, să își ierte soțul și să nu mai piardă vremea prin tribunale. În Iran, o lege privind violența împotriva femeilor a fost adoptată anul trecut de guvern, după ani de tergiversări. Și asta numai după o tragedie care a zguduit întreaga țară – un tată și-a decapitat fiica sub suspiciunea că ar fi făcut sex premarital. Potrivit activistelor iraniene, cel mai probabil legea va fi ori respinsă, ori în cel mai bun caz diluată pînă aproape de irelevanță de către Consiliul Gardienilor (deja a fost eliminată orice fel de incriminare a violului marital). „Cînd vine vorba despre drepturile femeilor, oficialii regimului îți vor scoate ochii cu toate libertățile pe care le au femeile iraniene prin comparație cu cele din alte țări din spațiul islamic, le place mai ales să dea exemplul Arabiei Saudite sau Afganistanului, să îți spună despre numărul mare de femei de afaceri iraniene care au pus bazele propriilor companii, dar nimic din ce am obținut nu este meritul lor, ci numai al nostru”, mi-a spus o activistă iraniană. Dacă totuși, sub presiunea unei bune părți din societate, legislația devine mai puțin discriminatorie față de femei, rămîne apoi uriașa problemă a aplicării, în special în cazul femeilor din clasele sărace și mai puțin educate. Iar presiunea pare să se simtă tot mai puternic, inclusiv pe fondul șubrezirii accentuate a economiei din cauza sancțiunilor impuse de fosta administrație americană Trump și a pandemiei de COVID-19. Potrivit Departamentului de Statistică al Republicii Islamice, femeile reprezintă numai 18% din forța de muncă activă în Iran, la o populație totală de 84 de milioane din care 69% sînt persoane apte de muncă. Numai 44% din acestea sînt active pe piața muncii. „Republica islamică ne vrea strict în rol de mame și ignoră cu bună știință faptul că un capital uman imens este irosit”, mi-a explicat o profesoară de științe politice. Iar prezența slabă a femeilor în interiorul sistemului politic face lucrurile și mai greu de schimbat. Din nou femeile iraniene, după decizia Consiliului Gardienilor de a respinge toate candidatele la prezidențialele de anul acesta, au de ales doar dintr-o listă de bărbați care pînă acum nu au abordat în campania electorală (cu excepția unui candidat moderat) situația femeilor din Iran și puterea alocată exclusiv unui singur gen.

Carmen Gavrilă este jurnalistă la Radio România, fost corespondent în Iran.

foto: pixabay.com

1012 21 poza jpg
Despre război și aceiași demoni
O istorie a ororilor în 100 de episoade, Editura Humanitas, 2015.
p 22 WC jpg
Copilul călare pe porc
Tăiatul porcului era evenimentul central al perioadei.
p 20 Catedrala Sfinta Sofia din Kiev WC jpg
Elemente religioase în conflictul ruso-ucrainean
Statul finanțează activitățile Bisericii, iar Biserica conferă legitimitate statului.
Anticiclonul rusesc nu cedează jpeg
Anticiclonul rusesc nu cedează
Rusia de azi este închisă pentru noi: nu știm despre filmele lor, cultura lor nu o difuzăm și nu o vrem, limba rusă nu ne place, iar politica Rusiei se rezumă la persoana lui Putin și nici asta nu prea ne interesează.
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia jpeg
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia
„Gafele comunității occidentale în raport cu regimul lui Putin au contribuit la ceea ce se întîmplă astăzi.”
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK jpeg
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK
„Putin a avut un anumit obiectiv atunci cînd a început să mobilizeze trupele, dar s-a lovit de ceva neprevăzut.”
Jocurile privirii jpeg
Jocurile privirii
Prinși în vîrtejul aceleiași lumi, Eminescu și Caragiale nu sînt, de fapt, în disjuncție, ci într-o continuitate aproape magică.
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim jpeg
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim
În poziția pe care o avem cei mai mulți dintre noi în fața dezbaterii privind construcția Catedralei Mîntuirii Neamului, există multă trăire tipic românească.
Istoria uitată a Buștenariului jpeg
Istoria uitată a Buștenariului
Descoperirea zăcămintelor de aur negru avea să schimbe complet așezarea molcomă și uitată de timp, ducînd la un adevărat boom demografic și industrial.
Hong Kong – momentul adevărului jpeg
Hong Kong – momentul adevărului
Această cvasi-promisiune de azil politic încîntă auzul unor grupuri de profesioniști din Hong Kong, care promovează ideea unei emigrații colective spre noi „orașe charter” situate în țări mai libere.
China, în căutarea legitimității jpeg
China, în căutarea legitimității
Democrația liberală se confruntă cu o criză de legitimitate – sau, cel puțin, așa ni se spune. Oamenii nu mai au încredere în guvernarea elitelor liberale și tot mai multă lume crede că oferta actuală de democrație este o păcăleală.
Pînă la Praga şi înapoi jpeg
Pînă la Praga şi înapoi
Am trăit multă vreme temerea că voi ajunge într-o situaţie fără ieşire atunci cînd, nevoit să fac pe ghidul turistic prin Bucureşti, nu prea voi avea ce să le arăt oaspeţilor. Străzile congestionate? Clădirile-monument neîngrijite? Casa Poporului?! Mănăstirile asaltate de cerşetori?
America se întoarce în Irak jpeg
America se întoarce în Irak
Decizia preşedintele Barack Obama de a spori numărul trupelor terestre americane din Irak şi de a le plasa în provincia Anbar, preponderent sunnită, a stîrnit numeroase discuţii aprinse. În Statele Unite, dezbaterea publică a pus pe tapet experienţa Vietnamului, unde desfăşurarea tot mai masivă de acţiuni militare a dus la o împotmolire gravă.
Urmările declinului Rusiei png
Urmările declinului Rusiei
Pe măsură ce Europa dezbate dacă să îşi menţină sau nu sancţiunile contra Rusiei, politica de agresiune împotriva Ucrainei pe care o duce Kremlinul continuă, fără nici un fel de dezbatere. Deşi Rusia este într-un declin evident, ea reprezintă încă un real pericol pentru stabilitatea internaţională din Europa şi nu numai.
Jocul de a frica jpeg
Jocul de-a frica
Nimic nu documentează mai persuasiv şi agasant cît de alăturea cu drumul e, în faţa provocărilor globale, mare parte din stînga occidentală decît reacţiile disproporţionate iscate de victoria electorală a premierului israelian Beniamin Netanyahu.
Melancolia lui Fawad – poveste afgană jpeg
Melancolia lui Fawad – poveste afgană
Văzut din Occident, Afganistanul e un fund de rîpă în care cîţiva smintiţi dau de lucru NATO. Presa occidentală e responsabilă de imaginea foarte precară a Afganistanului – cînd se vorbeşte, e mereu despre atacuri, explozii, militari morţi cu onoare la datorie (întotdeauna ai noştri, nu ai lor) şi eşecuri colosale.
Pînă unde putem lupta cu statul islamic jpeg
Pînă unde putem lupta cu statul islamic
Există o îndelungată şi controversată istorie a extinselor intervenţii militare străine în Orientul Mijlociu şi este de sperat ca decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a purta război contra statului islamic nu va demonstra altceva. Nici un alt grup terorist nu merită mai mult să fie distrus decît aceşti jihadişti ucigaşi şi prădători.
Taksim şi iluzia modelelor jpeg
Taksim şi iluzia modelelor
Da, poliţia a evacuat piaţa Taksim din Istanbul, la ora la care scriu. Da, şi în Ankara, protestatarii au fost îndepărtaţi, la fel în Izmir. Da, de fiecare dată cînd protestatarii se adună pe străzi, poliţia intervine rapid. Însă premierul Erdogan şi AKP sînt cei care au pierdut.
Slăbiciunile Chinei   argument monetar jpeg
Slăbiciunile Chinei - argument monetar
Cînd discut despre China, de regulă, impun un exerciţiu socratic. Simulez că sînt de acord cu măreţia statului chinez, după care îmi întreb interlocutorul dacă ştie care este moneda sa. Cu toţii sînt de acord şi explică pe larg cum chinezii îi vor depăşi pe americani, dar puţini sînt capabili să spună numele monedei chinezeşti.
Alegerile lui Mohamed Morsi jpeg
Alegerile lui Mohamed Morsi
Noul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, provine din rîndul organizaţiei Fraţilor Musulmani – acest simplu enunţ a speriat o mare parte a opiniei publice în străinătate şi pe egiptenii cu orientări seculariste.
Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate jpeg
Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate
Un nou jucător de anvergură s-a aşezat la masă în Orientul Mijlociu. Turcia politicii externe concentrate aproape exclusiv pe securitate, pe linia „zero probleme cu vecinii“ şi pe rolul NATO, în strînsă legătură cu alianţa uneori tensionată cu Statele Unite, şi-a modificat aproape radical strategia.
Retrofuturism: un exemplu standard jpeg
Retrofuturism: un exemplu standard
Vă propun o poveste cu spaţii sacre, din India. Arhitectul Sameep Padera are, pentru weekendurile cînd iese din Mumbai, o fermă modestă la Wadeshwar, un sat de hinduşi la 70 km de metropola uriaşă. Probabil e o casă la ţară cu oleacă de curte. De cum s-a aşezat în sat, preoţii locului au venit să ceară donaţii pentru un templu dedicat lui Shiva.
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară jpeg
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară
Primăvara arabă – sau „trezirea arabă“, cum a mai fost numit` – a declanșat un entuziasm cu accente de delir uneori, exact așa cum s-a întîmplat cu revoltele de stradă din 2009 în Iran. Acum i-a luat locul o dezamăgire pe măsură, însoțită de discursuri despre democrație, golite de fond.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Centrul şi estul Europei - o regiune complicată -
A şasea ediţie a forumului jurnaliştilor din Europa Centrală şi de Est, desfăşurată la Varşovia sub auspiciile organizaţiei Iniţiativa Central-Europeană, a scos la iveală problemele comune şi difer...

Parteneri

profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.