Dragonul asiatic

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Iconofobie jpeg

Președinta Senatului Universității „Leagănul Civilizației“, doamna Maribella Surîs, era furioasă pe doi dintre membrii înaltului for academic – pe profesorul Stepariug Moftează, de la Civilizații Străvechi, și pe profesorul Vladimid Stripeț, de la Civilizații Vechi.

Ea însăși profesoară la Civilizații Premoderne, Maribella își alimentase furia obiectivă (întemeiată pe motive concrete, ce se vor vedea mai jos) cu mici puseuri de subiectivitate, ivite din competiția specializărilor. Pe palierul subiectivității, un rol important l-au avut și cei doi vicepreședinți, profesorul Nerol Scarlatin – titular la Civilizație Modernă – și profesoara Taralamba Fredon – ocupanta Catedrei de Civilizație Postmodernă –, care credeau că disciplinele predate de Moftează și Stripeț nu aveau ce căuta într-o universitate euro-americană a secolului XXI. Îi repetau detaliul mereu doamnei Surîs, supralicitîndu-și, desigur, critica și pe fondul amintitelor defecte obiective, dezvăluite de cei doi. Care erau defectele în cauză? Două particularități comportamentale ale lui Stepariug și Vladimid, complet opuse, însă, în ochii Maribellei, în egală măsură antipatice și demne de oprobriu. În timp ce Moftează lipsea de la ședințe, Stripeț era prea prezent. Dacă absența în exces poate fi înțeleasă, prezența cu asupra de măsură trebuie cumva explicată. Vladimid Stripeț își făcea simțită personalitatea la ședințe într-un mod covîrșitor. Vorbea mult, criticînd, încontinuu, orice inițiativă administrativă sau legislativă. Expozeurile sale erau amănunțite, dar, deși aparent competente, imposibil de urmărit. Vladimid țipa deranjant, vocea urcîndu-i uneori atît de sus, încît simțeai nevoia să-ți astupi urechile.

La sfaturile machiavelice ale lui Scarlatin și Fredon, Surîs a convocat o așa-zisă „ședință de urgență” în miez de noapte. Notificarea electronică a membrilor Senatului s-a produs la ora 22,30 într-o zi de sîmbătă. Întîlnirea fusese programată pentru ora 24. Se înțelege, au venit doar trei senatori, președinta și cei doi vicepreședinți. Ordinea de... noapte conținea un singur punct: „Schimbarea regulamentului de organizare și funcționare a Senatului, în conformitate cu noile cerințe ale Societăților Premoderne, Moderne și Postmoderne”. Modificarea viza introducerea unor prevederi cruciale în capitolul „Drepturile și obligațiile membrilor Senatului universitar”. Prima redefinea prezența obligatorie la ședințele înaltului for, aducînd completarea coercitivă: „La două absențe nemotivate, senatorul va fi exclus”. Aici, Scarlatin, cu nervii captivi în oala sub presiune, solicitase ințial excluderea „la zero absențe”. Surîs și Fredon, deși furibunde la rîndu-le, i-au explicat, cu o doză de rațiune în plus, că, în cazul în care introduceau prevederea, se demitea, practic, tot Senatul. Nerol, cedînd, a cerut „o absență unică”, dar nici așa nu a mers, colegele amintindu-i că lipsise și el o dată în actualul mandat. Spumegînd, Scarlatin a strigat: „Bine, atunci o absență și jumătate!”. Doamnele l-au liniștit din nou, observînd că „jumătatea” în chestiune nu putea fi cuantificată, întrucît durata ședințelor rămînea variabilă, depinzînd de debitul verbal al lui Stripeț. În fine, asta i-a trimis la prevederea a doua. Dacă, prin limitarea absențelor, „îi puneau cruce chiulangiului de Moftează”, după cum s-a exprimat Maribella, găsiseră, iată, in extremis, un ac și pentru cojocul „nebunului de Stripeț”.

Cei trei au stabilit (după ce s-a liniștit Nerol care începuse iarăși să zbiere „zero secunde”) că „durata unei intervenții senatoriale nu va depăși un minut, depășirea ducînd la excluderea celui vinovat”. Astfel, îl crucificau, fără drept de apel, și pe Stripeț. Regulamentul a intrat imediat în vigoare. Ce să vezi însă? La următoarea ședință, Vladimid a apărut echipat în dragon asiatic, cu patru labe. A explicat că picioarele din spate îi aparțineau lui Moftează care se prezenta la Senat. Apoi, a adăugat că Stepariug este agorafob și bun administrator, iar el, prin contrast, agorafil și bun orator. Pînă acum, Moftează îi dictase în căști, de la distanță, ce să zică, iar el rostise tare ce i se transmitea, pentru a putea fi auzit de furnizorul de informații. Profesorii se completau deci reciproc. Moftează oferea competență și know-how administrativ, iar Stripeț retorică și curaj. Unul își trata agorafobia, celălalt își hrănea agorafilia. Împreună formau un excelent senator și, ca atare, în lumina noului regulament, urmau să vină la ședințe în costum de dragon chinezesc, singurul care îi cuprindea pe amîndoi în aceeași entitate. Stripeț a constatat că dragonul – nespecificat în regulament – avea dreptul la oricîte minute de speech și-ar fi dorit, întrucît nu putea fi exclus. Maribella s-a prelins moale sub masă, în vreme ce Scarlatin, cu ochii ieșiți din orbite, țipa victorios: „Arestați-l pentru expunere indecentă! Agorafil înseamnă adicția de a întreține relații intime în locuri publice”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Adevarul.ro

image
Podul peste Dunăre de la Brăila arată jalnic. Asfaltul a crăpat și s-au format șanțuri ca pe „arătură”, spun șoferii VIDEO
Șoferii care trec pe podul peste Dunăre de la Brăila sunt revoltați. Deși a fost dat în folosință în urmă cu un an, podul arată deplorabil. Asfaltul a crăpat și s-au format numeroase șanțuri, exact ca pe un drum abandonat.
image
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Polițiștii au amendat sâmbătă, 13 iulie, șoferul unei mașini marca BMW, care circula cu o viteza uimitoare pe A2. Potrivit unor surse, la volan s-ar fi aflat manelistul Dani Mocanu.
image
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.