Cristina COMANDAŞU
De ascultat la final de an
Cristina COMANDAŞUAm văzut-o și la Festivalul Enescu; unii au fost fermecați, alții au comentat că rochia ei era prea scurtă și tocurile prea lungi. Însă adevărul e că pianista Yuja Wang este o pianistă excepțională, i
» Citește totVivaldi (din nou) cu Cecilia Bartoli
Cristina COMANDAŞUMezzosoprana Cecilia Bartoli este una dintre cele mai spectaculoase și iubite cîntărețe de operă ale timpurilor noastre, cu un succes care se reflectă și în cantitatea impresionantă de discuri pe care publicul de pe întregul mapamond le-a cumpărat. O voce ieșită din comun: mezzosoprană de coloratură, cu posibilități tehnice cu totul speciale, o minte strălucită, mereu în căutare de noi posibilități de expresie, recunoscută pentru redescoperirea unor repertorii uitate – aceasta este Cecilia Barto
» Citește tot333 ani cu Johann Sebastian Bach
Cristina COMANDAŞUNu e o cifră rotundă, dar e o cifră ieșită din comun, unii ar spune chiar magică – pe 31 martie 2018 s-au împlinit 333 ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach, cel care rămîne cel mai mare sau, în orice caz, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.
» Citește totDestination Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov
Cristina COMANDAŞUAre 27 ani și un premiu Grammy obținut în 2018 la categoria „Cea mai bună interpretare solo – muzică clasică”. Este privit drept succesor al marii tradiții a școlii ruse de pian, un talent ieșit din comun despre care pianiști importanți ai timpurilor noastre nu au decît cuvinte de laudă. Sigur, are și numeroase premii la concursuri internaționale de prestigiu, dar mai ales, distincții pe care alții le primesc după o viață în slujba muzicii. Este deja un pianist-fenomen și în 2017, l-am putut asculta și la București: este Daniil Trifonov.
» Citește totO vară cu Daniel Barenboim
Cristina COMANDAŞUPentru cei care vara citesc, ascultă muzică și caută liniștea, un mare muzician propune o alternativă: Vară cu Daniel Barenboim se intitulează un nou proiect discografic în care au apărut de curînd cvartete cu pian de Mozart și integrala simfoniilor de Brahms.
» Citește totFile din istoria secolului XX în muzica lui Șostakovici dirijată de Andris Nelsons
Cristina COMANDAŞUÎn zilele noastre, muzica lui Dmitri Șostakovici e la modă; este unul dintre compozitorii cei mai des interpretați de marile orchestre ale lumii. Are un limbaj componistic original și, pentru publicul larg, este unul dintre compozitorii cel mai ușor accesibili dintre cei care au scris în secolul XX. Muzica lui este vibrantă, emoționează și are capacitatea de a face oamenii să viseze – calități care s-au menținut de-a lungul timpului.
» Citește totDaniel Lozakovich și Ray Chen – sau despre ce înseamnă să fii violonist astăzi și două discuri de avut în vedere
Cristina COMANDAŞUEste interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiție, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Și mi se pare important să-i cunoaștem, pentru că doar prin ei, acești oameni care duc mai departe o tradiție importantă a umanității, această artă – muzica clasică – are un viitor.
» Citește totÎn lumea marilor orchestre de astăzi
Cristina COMANDAŞUUnul dintre marile merite ale lui Andris Nelsons este că reușește să facă partiturile bruckneriene și wagneriene relevante și pentru publicul de astăzi.
» Citește totCălătorii în trecut cu violonistul Daniel Hope, soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli
Cristina COMANDAŞUUn disc lansat în februarie, altul în martie 2018 – cu un numitor comun: nume foarte cunoscute pe coperte, dar și repertorii de mare efect, cu lucrări de Mozart și Vivaldi. Dincolo de o muzică foarte frumoasă, și viziuni proaspete asupra unor opusuri spectaculoase.
» Citește totMartha Argerich – noi discuri cu Beethoven și Prokofiev
Cristina COMANDAŞUÎnceputul anului 2018 a adus și două noi discuri pe care apare numele pianistei Martha Argerich – pe unul regăsim Concertul nr. 1 de Ludwig van Beethoven, înregistrat alături de Orchestra de Cameră din Mito – Japonia, dirijor Seiji Ozawa; pe al doilea, lucrări de Serghei Prokofiev pentru două piane – alături de Martha Argerich, Serghei Babayan.
» Citește tot