Albume nominalizate la premiile ICMA (I)

25 noiembrie 2020
Albume nominalizate la premiile ICMA (I) jpeg

International Classical Music Awards (ICMA) este una dintre distincțiile rîvnite din industria discografică; un juriu independent alcătuit din reprezentanți a 20 de instituții mass-media din întreaga Europă selectează anual nominalizați, finaliști și, în fine, cîștigători pentru 16 categorii. De la finalul anului 2020, fac parte din acest juriu, reprezentînd Radio România Muzical; mi-au trecut prin mînă deja cîteva sute de discuri apărute între noiembrie 2019 și octombrie 2020. Fiecare membru al juriului alege maxim 10 discuri pentru fiecare categorie, iar o producție aleasă de minim doi membri ai juriului este considerată nominalizată la premiile ICMA și participă la rundele de vot ulterioare care vor conduce la anunțarea cîștigătorilor, pe 20 ianuarie 2021.

Pe 17 noiembrie au fost anunțate nominalizările la premiile ICMA – 365 de producții în total pentru 16 categorii de concurs. Vă voi prezenta în serial cîteva dintre albumele pe care le-am apreciat în mod deosebit. Și voi începe cu discurile unor tineri artiști.

Daniel Ciobanu și discul său de debut

M-am bucurat mult să văd că și alți membri ai juriului ICMA au apreciat discul de debut al pianistului  Daniel Ciobanu, cîștigător al premiului al II-lea și al premiului publicului la ediția din 2017 a concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, artist în rezidență al Filarmonicii bucureștene și unul dintre cei mai talentați tineri muzicieni cu carieră internațională pe care-i are România în momentul de față.

Pot spune fără ezitare că este un excepțional album de debut, apărut la casa germană Accentus pe 18 septembrie 2020. La 29 ani, era timpul pentru Daniel Ciobanu să înregistreze primul său disc; și acest lucru nu s-a întîmplat în timpuri normale, ci în această perioadă de pandemie – înregistrările au avut loc în mai 2020, iar Daniel a avut timp efectiv de pregătire doar 3 săptămîni, ceea ce mi se pare, de asemenea, ieșit din comun.

Daniel Ciobanu este un mare pianist, dar, cu acest album, el se dezvăluie ca un excepțional pianist; perioada de pandemie a adus maturitate, profunzime care s-au adăugat datelor superioare pe care le avea deja dinainte. Este prezentat uneori ca fiind nonconformist; nu l-aș defini astfel, mai curînd, un pianist foarte special, singular. Pentru că nu e un David Garrett al pianului – ci un pianist, în fapt, foarte serios, care impresionează prin impetuozitate, inventivitate și naturalețe.

Daniel Ciobanu a optat pentru un repertoriu mai rar cîntat pe discul său de debut: Sonata a VII-a de Prokofiev, Carillon nocturne de George Enescu, 6 preludii de Claude Debussy și Sonata Dante de Liszt, lucrări care presupun și o problematică (dar nu majoră) de înțelegere pentru publicul larg. Repertoriul ales reflectă experiența lui personală, dar și a noastră, a tuturor, în timpuri de pandemie: frică, explozie de sentimente, serenitate, acceptare. Totul este la superlativ în interpretarea lui Daniel Ciobanu care reușește una dintre cele mai întunecate și obsedante interpretări a sonatei de Prokofiev, una dintre sonatele de război ale compozitorului rus, și una dintre cele mai zguduitoare versiuni ale Sonatei Dante de Liszt.

E greu de descris în cuvinte experiența audiției acestui disc, așa că mai bine, vă recomand să-l ascultați, însoțit de un interviu cu pianistul, pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2020

kian soltani jpg jpeg

Kian Soltani și Dvorak

De asemenea nominalizat la premiile ICMA, este albumul semnat de violoncelistul austriac de origine iraniană Kian Soltani. Albumul său a apărut în 7 august 2020 la casa Deutsche Grammophon și este primul album concertant al muzicianului în vîrstă de 28 ani.

Din 2017, Kian Soltani înregistrează exclusiv pentru Deutsche Grammophon; au fost lansate un album de recital și trei albume cu muzică de cameră, pentru acestea din urmă, Soltani fiind partener de muzică de cameră, în diverse configurații, al lui Daniel Barenboim. Se poate spune că Soltani este o creație a lui Barenboim: a fost membru al West Eastern Divan Orchestra, ansamblu condus de Barenboim, alcătuit din muzicieni evrei și arabi. În 2015, a cîntat alături de această orchestră partitura solistică din Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Beethoven, iar succesul de atunci l-a propulsat imediat în atenția lumii internaționale.

Discul apărut în 2020 subliniază încă o dată de ce Barenboim a ales să-l susțină pe Kian Soltani – în primul rînd, pentru că este un violoncelist foarte talentat și cu o personalitate care-l impune printre alți interpreți. Pe acest disc regăsim celebrul Concert pentru violoncel și orchestră de Dvorak, cel mai cunoscut, îndrăgit și des abordat concert din literatura romantică, alături de alte piese de Dvorak, în transcripție pentru violoncel solo și ansamblu de 6 violoncele. Alături de Soltani: Capela de stat din Berlin, condusă de Daniel Barenboim și violonceliști din același ansamblu.

Îți trebuie curaj să debutezi pe un album concertant cu cel mai cîntat concert pentru violoncel al tuturor timpurilor. Kian Soltani a pariat… și a cîștigat. Pentru că, într-adevăr, merită să asculți versiunea lui: vibrantă, plină de emoție, o adevărată desfășurare de culoare și lumină, atît de potrivită în aceste timpuri. Evident, măiestria tehnică nici nu mai trebuie menționată: se desfășoară la un nivel care permite artistului să subordoneze complet tehnica actului artistic, așa cum fac, de altfel, toți marii interpreți.

Puteți asculta și discul lui Kian Soltani pe site-ul proiectului Discurile anului 2020

Ambele albume sînt disponibile pe platformele de streaming online.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.