Vacan╚Ťa ÔÇô timpul pentru a fi c─âuta paradisul la ceas de sear─â

Vacan╚Ťa ÔÇô timpul pentru a fi c─âuta paradisul la ceas de sear─â jpeg

A sosit vara, c─âlduri mari: unii au deja concediu, al╚Ťii viseaz─â la el, al╚Ťii dau examene... Eu visez deja la vacan╚Ťa la mare ╚Öi la acel moment preferat al zilei, c├«nd soarele apune ╚Öi ziua se ├«ng├«n─â cu noaptea, acea or─â albastr─â c├«nd g├«ndurile au o vibra╚Ťie special─â ╚Öi este potrivit, de ce nu, s─â-╚Ťi imaginezi cum ar ar─âta paradisul. Dou─â idei care reunesc tematic dou─â albume muzicale pe care le-am ascultat ├«n ultimul timp: Blue hour cu clarinetistul Andreas Ottensamer, pianista Yuja Wang ╚Öi Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijor Mariss Jansons ╚Öi Longing for paradise cu oboistul Albrecht Mayer ╚Öi Orchestra Simfonic─â din Bamberg, dirijor Jakub Hrusa.

S├«nt ╚Öi alte lucruri ├«n comun: ╚Öi Andreas Ottensamer, ╚Öi Albrecht Mayer s├«nt membri ai extraordinarei filarmonici din Berlin care ├«n 31 august ╚Öi 1 septembrie va concerta la Bucure╚Öti, ├«n cadrul festivalului Enescu; de altfel, ╚Öi pianista Yuja Wang este invitata festivalului Enescu din acest an, a╚Öa c─â aceste figuri care ne par at├«t de ├«ndep─ârtate c├«nd le privim pe coperta unui CD, vor prinde via╚Ť─â. Faptul c─â doi membri ai unei orchestre au at├«t de importante cariere solistice, cu discuri ap─ârute la una dintre cele mai titrate case din lume ÔÇô Deutsche Grammophom ÔÇô spune multe, ├«nc─â o dat─â, despre calitatea Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Blue hour cu Andreas Ottensamer

C├«nd ├«l vezi, este inevitabil s─â nu-l asociezi cu un model pentru defil─ârile de mod─â. C├«nd ├«l ascul╚Ťi c├«nt├«nd, ├«╚Ťi dai seama c─â este unul dintre cei mai buni clarineti╚Öti la nivel mondial: Andreas Ottensamer este la cei 30 ani ├«mplini╚Ťi ├«n aprilie 2019 o adev─ârat─â super-vedet─â. Nu este deloc ceva obi╚Önuit ca la 21 ani s─â devii membru al celebrei ╚Öi exigentei orchestre a Filarmonicii din Berlin, nici s─â ai p├«n─â la 30 ani 6 albume de autor ap─ârute sub sigla uneia dintre cele mai prestigioase case la nivel mondial, cu at├«t mai mult cu c├«t nu c├«n╚Ťi la un instrument solist prin excelen╚Ť─â, cum s├«nt pianul sau vioara. Andreas Ottensamer este unul dintre pu╚Ťinii muzicieni care au pus clarinetul pe harta marilor valori solistice ╚Öi nu numai prin tehnica ╚Öi estetica interpret─ârii, ci ╚Öi prin proiectele inteligente desf─â╚Öurate.

Iat─â, de exemplu, Blue hour. Avem aici Concertul nr. 1 pentru clarinet ╚Öi orchestr─â de Carl Maria von Weber, ├«nregistrare dintr-un concert live ce a avut loc ├«n 27 aprilie 2017, dar ╚Öi o serie de piese romantice pentru clarinet ╚Öi pian scrise de compozitori romantici: Brahms, din nou Weber ╚Öi Mendelssohn. Cineva cu o imagina╚Ťie mai pu╚Ťin vie ar fi dat CD-ului un titlu de tipul ÔÇ×capodopere romanticeÔÇŁ; Ottensamer propune acest concept al orei albastre ÔÇô Blue hour ÔÇô acel timp de la crepuscul, c├«nd totul e ├«n penumbr─â, dar nu ├«nc─â cu totul ├«ntunecat de noapte. Eu, care iubesc acest moment din zi, ├«i ├«n╚Ťeleg perfect semnifica╚Ťia ╚Öi rezonez cu ideea de a asocia acestui moment o semnifica╚Ťie muzical─â.

27 aprilie 2017 a avut o semnifica╚Ťie special─â ╚Öi ├«n agenda Orchestrei Filarmonicii din Berlin: al─âturi de Mariss Jansons, a fost interpretat Concertul nr. 1 pentru clarinet ╚Öi orchestr─â de Carl Maria Weber, dup─â 79 ani de c├«nd aceast─â partitur─â, dintre cele mai cunoscute pentru clarinet ╚Öi orchestr─â, nu mai ap─âruse pe afi╚Öele filarmonicii din Berlin! ╚śi dac─â mai ad─âug─âm c─â acest concert mai fusese interpretat ├«n programul filarmonicii din Berlin doar de dou─â ori anterior, adic─â ├«n 1887 ╚Öi 1938, putem spune c─â a fost un adev─ârat eveniment. ╚śi a fost ├«ntr-adev─âr, o interpretare foarte profesionist─â a acestui concert, unul dintre reperele pentru acest ├«nceput de secol XXI, iar Andreas Ottensamer, solistul, ╚Öi-a etalat ├«nc─â o dat─â calit─â╚Ťile care l-au propulsat printre cei mai buni clarine╚Öti ai lumii: o uimitoare tehnic─â instrumental─â, dar ╚Öi o tr─âire emo╚Ťional─â foarte intens─â.

V─âd ├«ns─â c─â centrul de greutate al albumului Blue hour nu st─â ├«n ├«nregistrarea acelui concert, ci ├«n acele piese pentru clarinet ╚Öi pian care ├«l ├«ncadreaz─â: o transcrip╚Ťie dup─â Intermezzo op. 118 nr. 2 de Johannes Brahms ├«n original pentru pian, Grand Duo concertant op. 48 de Carl Maria von Weber ╚Öi 7 c├«ntece f─âr─â cuvinte de Felix Mendelssohn, acestea din urm─â transcrise dup─â originalul pentru pian solo chiar de Andreas Ottensamer, care ├«╚Öi dovede╚Öte astfel ╚Öi calitatea de creator, pentru c─â descoperim mult─â inventivitate ├«n modul cum Ottensamer realizeaz─â aceste transcrip╚Ťii.

Avem aici o combina╚Ťie incendiar─â: Andreas Ottensamer ╚Öi Yuja Wang. Ambii, super-vedete ale muzicii culte cu v├«rste ├«n jur de 30 ani, cu o carier─â de invidiat ├«n spate, ╚Öi care au mai evoluat ├«mpreun─â la festivaluri europene ╚Öi asiatice. Nu trebuie s─â fi fost simplu pentru Ottensamer s─â c├«nte al─âturi de Yuja Wang, o pianist─â specializat─â ├«n repertoriul concertistic, cu o personalitate foarte pregnant─â, care a venit cu propriile idei asupra modul cum trebuie abordat repertoriul de pe acest disc. ├Äns─â rezultatul este unul spectaculos: pianul completeaz─â, comenteaz─â sau este ├«n prim plan acolo unde partitura o cere, ├«n special ├«n Gran Duo op. 48 de Weber conceput pentru pian ╚Öi clarinet, subliniere care demonstreaz─â rolul preponderent al pianului din partitur─â.

Un album minunat, excelent interpretat, cu o idee generatoare foarte interesant─â: un album pentru relaxarea din vacan╚Ť─â sau pentru lini╚Ötea de acas─â, atunci c├«nd nervii s├«nt prea ├«ncin╚Öi ÔÇô Blue hour cu Andreas Ottensamer, album lansat pe 8 martie la casa Deutsche Grammophon, pe care-l pute╚Ťi asculta pe site-ul Radio Rom├ónia Muzical.

Longing for paradise cu oboistul Albrecht Mayer

Tot pentru aceste momente de lini╚Öte, din vacan╚Ť─â sau acas─â, mi se pare la fel de potrivit cel mai nou album al oboistului-vedet─â din Orchestra Filarmonicii din Berlin: Albrecht Mayer. T├«njind dup─â paradis ÔÇô o colec╚Ťie de concerte ╚Öi lucr─âri concertante scrise ├«n prima jum─âtate a secolului XX, ├«n leg─âtur─â cu cele dou─â r─âzboaie mondiale care au distrus paradisul unei vie╚Ťi, fie ╚Öi obi╚Önuite, pentru sute de milioane de oameni. Dar ╚Öi o ocazie de asculta lucr─âri foarte rar c├«ntate, care s├«nt ├«ns─â deosebit de frumoase: Soliloquy de Edward Elgar, Concertul ├«n Re major de Richard Strauss, Concertul ├«ntr-o mi╚Öcare de Eugene Goossens, al─âturi de mai cunoscutul Morm├«nt al lui Couperin de Maurice Ravel.

Sigur, este ╚Öi ╚Öansa de a asculta un mare muzician: oboistul Albrecht Mayer, care la 54 ani este o adev─ârat─â autoritate prin interpre╚Ťii la instrumente de suflat din contemporaneitate. O carier─â desf─â╚Öurat─â ├«n cadrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, dar ╚Öi una solistic─â, jalonat─â de 9 albume solo ap─ârute la Deutsche Grammophon ÔÇô este o performan╚Ť─â greu de egalat.

Albumul se deschide cu o delicată parte a doua, intitulată Soliloquy, dintr-o proiectată suită semnată de Edward Elgar din care a fost finalizată doar această parte, în 1930. Suita fusese o comandă a unui celebru oboist englez, Leon Goossens, și a rămas în arhiva acestuia pînă în 1967, cînd a fost interpretată în premieră.

Urmeaz─â piesa de rezisten╚Ť─â a albumului: frumosul, dar foarte dificilul concert pentru oboi ╚Öi orchestr─â mic─â de Richard Strauss, o partitur─â pe care Albrecht Mayer a ajuns s─â o ├«nregistreze abia acum, la deplina maturitate. Este o partitur─â cu o poveste legat─â de cel de al doilea r─âzboi mondial: ├«n perioada c├«nd se retr─âsese la Garmisch, l├«ng─â Munchen, Richard Strauss a fost vizitat de la militar american, care era ╚Öi oboist ├«n Orchestra Simfonic─â din Pittsburgh, care l-a ├«ntrebat pe compozitor dac─â are de g├«nd s─â scrie vreodat─â un concert pentru oboi ╚Öi orchestr─â. Strauss a fost ferm, spun├«nd c─â nu s-a g├«ndit niciodat─â la asta; ├«ns─â la c├«teva luni dup─â aceea, ├«n septembrie 1945, Richard Strauss finaliza partitura unicului s─âu concert pentru oboi ╚Öi orchestr─â, care a fost prezentat ├«n premier─â ├«n 1946. O muzic─â ├«n care reg─âsim ╚Öi drama celui de al doilea r─âzboi mondial, dar ╚Öi speran╚Ťa ├«ntr-un viitor cu lumin─â ÔÇô o muzic─â excep╚Ťional interpretat─â de Albrecht Mayer ╚Öi membrii Orchestrei Simfonice din Bamberg, dirijor Jacob Hrusa.

├Än 1927, compozitorul ╚Öi dirijorul Eugene Goossens scria un concert ├«ntr-o mi╚Öcare pentru oboi ╚Öi orchestr─â, lucrare interpretat─â ├«n prim─â audi╚Ťie de fratele compozitorului, oboistul Leon Goossens, acela╚Öi care prezentase ╚Öi ├«n premier─â britanic─â concertul lui Richard Strauss. Este lucrarea cu limbajul cel mai avansat prezent─â pe acest disc: tu╚Öelor romantice se al─âtur─â nuan╚Ťe venind dinspre Stravinski ╚Öi Copland, influen╚Ťe u╚Öor de explicat. Eugene Goossens este cel care a dirijat premiera britanic─â a Ritualului prim─âverii de Stravinski, dar ╚Öi multe partituri de compozitori americani, cu care a avut str├«nse leg─âturi.

Personal, am văzut interpretarea suitei Mormîntul lui Couperin de Ravel, lucrare compusă în timpul primului război mondial în care compozitorul chiar a luptat, ca un semnal de alarmă: că paradisul păcii poate fi oricînd pierdut și că bunăstarea nu este un dat, așa cum pare după 70 ani de pace.

Un album cu un repertoriu rar abordat, cu interpret─âri luxuriante, ├«ntreb─âri ╚Öi r─âspunsuri: Longing for paradise, album lansat pe 17 mai inclus de Radio Rom├ónia Muzical ├«n cadrul proiectului Discurile anului 2019. 

Cristina Comandașu este critic muzical.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.