Martha Argerich – noi discuri cu Beethoven și Prokofiev

21 aprilie 2018
Martha Argerich – noi discuri cu Beethoven și Prokofiev jpeg

Începutul anului 2018 a adus și două noi discuri pe care apare numele pianistei  Martha Argerich – pe unul regăsim Concertul nr. 1 de Ludwig van Beethoven, înregistrat alături de Orchestra de Cameră din Mito – Japonia, dirijor Seiji Ozawa; pe al doilea, lucrări de Serghei Prokofiev pentru două piane – alături de Martha Argerich, Serghei Babayan.

Martha Argerich, Japonia și Beethoven

În Europa, proiectul Martha Argerich din cadrul festivalului de la Lugano este foarte cunoscut; puțini știu însă că de 19 ani, Martha Argerich organizează un festival asemănător în Japonia: la Bepu, are loc anual festivalul Martha Argerich, unde invitată este anul acesta o orchestră de cameră japoneză care își are sediul la Mito, un oraș cu o semnificație specială în istoria Japoniei, legată de modernizarea țării, începînd cu secolul al XIX-lea. În 1990, a fost construit Turnul artelor din Mito – un complex cu teatru, sală de expoziție și sală de concerte, iar orchestra permanentă a acestei săli de concerte este Orchestra de Cameră din Mito, alcătuită din 26 muzicieni: 21 japonezi și 5 străini. Din 2013, director al acestei orchestre este cel mai important dirijor japonez al tuturor timpurilor, legendarul Seiji Ozawa care astăzi, la 82 ani, demonstrează o vitalitate cu totul ieșită din comun.

Un concert susținut de Martha Argerich alături de Orchestra de Cameră din Mito condusă de Seiji Ozawa s-a transformat într-un disc apărut la casa Decca pe 2 februarie 2018. Pe acest disc regăsim două lucrări de Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră și Simfonia I. Albumul a fost lansat mai întîi în octombrie 2017 în Japonia și din prima săptămînă de la lansare a urcat pe locul I în topul vînzărilor de muzică clasică din Țara Soarelui Răsare.

Evident, cu numele Marthei Argerich și a lui Seiji Ozawa pe copertă, ne putem aștepta la Excelență. Însă totuși, rămîne uluitoare vitalitatea adolescentină pe care o afișează ambii protagoniști: să nu uităm că Martha Argerich are 76 ani, iar Ozawa, 82 ani! O vitalitate exprimată în trăirea muzicii, în prospețimea trării, dublată de experiența acumulată în atîția ani petrecuți pe scenă; iar Martha Argerich, în special, este impresionantă în momentele de piano abia audibile din partea a doua a concertului, în tempo-ul rapid imprimat părții a treia și în general, în ceea ce înseamnă perlajul și modul de construcție a discursului. Categoric, Martha Argerich este una dintre cele mai mari pianiste care au trăit vreodată și nu trebuie ratată nicio ocazie de a o asculta, fie și pe disc. Ceea ce puteți face accesînd site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018

prokofiev for 2 jpg jpeg

Prokofiev for Two cu Martha Argerich și Serghei Babayan

În 23 martie, la Deutsche Grammophon a apărut un alt disc purtînd semnătura Marthei Argerich – Prokofiev for Two: transcripții pentru două piane ale unor momente din balete, muzici de scenă și operă semnate de compozitorul rus de la moartea căruia s-au împlinit în 5 martie 65 ani.

Înregistrările de pe acest disc fac parte, de asemenea, dintr-un recital live: în 2013, la festivalul de la Lugano, Martha Argerich cînta alături de Serghei Babayan, pianist născut în fosta Uniune Sovietică, de origine armean, astăzi, stabilit în Statele Unite ale Americii.

Serghei Babayan a cunoscut-o pe Martha Argerich în anul 1991, cînd se afla la Bruxelles la Concursul Regina Elisabetha. Iată o prietenie de aproape 3 decenii, punctată de recitaluri pe care le-au susținut împreună. Spre deosebire de Martha Argerich, Babayan este mult mai puțin cunoscut (cel puțin în România), deși a avut o carieră importantă de solist, mai ales în Statele Unite ale Americii. Un alt aspect al activității sale este faptul că a înființat un centru de excelență la Institutul din Cleveland, unde a avut printre discipoli nume celebre, precum recent laureatul cu un premiu Grammy, Daniil Trifonov  (cu care a și înregistrat de altfel o lucrare pe albumul Chopin evocations).

Muzica lui Serghei Prokofiev reprezintă o pasiune și pentru Martha Argerich, și pentru Serghei Babayan: Argerich a inclus în recitalul ei de debut din 1960 o lucrare de Prokofiev și în prezent este considerată drept unul dintre cei mai avizați interpreți ai concertelor de Prokofiev, iar Babayan, de asemenea, are o afinitate specială cu aceleași concerte.

Special pe albumul Prokofiev for Two este repertoriul selectat: extrase din muzici de balet, de scenă și operă, în transcripții pentru două piane semnat de Serghei Babayan și dedicate Marthei Argerich. Regăsim 12 momente din celebrul balet Romeo și Julieta, dar și mult mai puțin cunoscute momente din muzici de scenă scrise de Prokofiev în jurul anului 1936: Hamlet și Evgheni Oneghin, ca și din coloana sonoră a filmului Dama de pică, care nu a fost mai turnat, în cele din urmă, niciodată; sau unul dintre Valsurile Pușkin și un alt vals din muzica operei Război și pace.

Un repertoriu mai puțin obișnuit, interpretat cu fantezie și multă măiestrie de doi mari pianiști ai timpurilor noastre – Martha Argerich și Serghei Babayan pe albumul Prokofiev for Two, pe care-l puteți asculta la Radio România Muzical luni, 23 aprilie, de la ora 19.00 sau duminică, 29 aprilie, de la ora 13.05. Oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2018

visions of prokofiev 1 jpg jpeg

Prokofiev cu Lisa Batiashvili

Și dacă tot am amintit de comemorarea lui Prokofiev la 65 ani de la moarte, ar fi de notat și un amănunt pe care nu-l mai știu mulți: acela că Prokofiev a murit  chiar în aceeași zi cu Stalin: 5 martie 1953, motiv pentru care, în Uniunea Sovietică, dispariția lui Prokofiev a fost mai curînd trecută cu vederea. Istoria face, însă, întotdeauna, dreptate: Stalin este enumerat astăzi printre cei mai sîngeroși conducători de țară care au trăit vreodată; iar muzica lui Prokofiev se cîntă în întreaga lume mai des, parcă, decît niciodată.

În 2 februarie 2018, în aceeași zi cînd se lansa albumul Beethoven al pianistei Martha Argerich, apărea și albumul Visions of Prokofiev purtînd semnătura violonistei georgiene Lisa Batiashvili și a Orchestrei de Cameră a Europei, condusă de canadianul Yannick Nezet Seguin.

Pe acest disc: cele două concerte pentru vioară și orchestră de Prokofiev, precum și transcripții pentru vioară și orchestră după momente din baletele Romeo și Julieta și Cenușăreasa.

Indubitabil, Lisa Batiashvili este una dintre cele mai bune violoniste ale momentului la nivel mondial; iar interpretarea unor concerte pe care cîntă încă din adolescență, nu putea fi decît un succes. Lisa Batiashvili înțelege perfect ceea ce este în partitură și, mai mult, dincolo de partiturile lui Prokofiev. Am ascultat cu multă atenție în special partea a doua din Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră, care mi se pare unul dintre cele mai frumoase momente din muzica secolului XX – și am descoperit sub semnătura Lisei Batiashvili una dintre cele mai reușite interpretări pe care le-am ascultat vreodată: gingășie, subtilitate, dar și determinare și echilibru. Foc și gheață – o versiune convingătoare pentru ascultătorul secolului XXI care în mod special poate fi atras de muzica lui Serghei Prokofiev, unul dintre cei mai cosmopoliți compozitori ai secolului XXI.

Albumul Visions of Prokofiev – un titlu foarte inspirat – poate fi ascultat oricînd pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.