Laitmotivul unei veri – Elgar. Cu Nicola Benedetti și Daniel Barenboim

17 august 2020
Laitmotivul unei veri – Elgar  Cu Nicola Benedetti și Daniel Barenboim jpeg

Edward Elgar (1857-1934) este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori britanici. După Henry Purcell, el este primul compozitor născut pe pămînt britanic care a avut un cuvînt important de spus în cultura mondială.

Cu toate acestea, e adevărată observația lui Daniel Barenboim, apărută de curînd în ziarul New York Times: „Dacă Elgar nu s-ar fi născut, dezvoltarea muzicii ar fi fost aceeași”. Însă, adaugă Barenboim, „există o calitate unică în muzica lui care îmi vorbește direct: ceva care ține de emoție, în cel mai bun sens al cuvîntului. Ceva foarte adînc și foarte sincer care are legătură, presupun, cu limbajul său armonic, care diferă de cel al altor compozitori. Cel mai apropiat îi este Richard Strauss.”

Întîmplarea face ca pe parcursul verii 2020, atît de atipice în istoria ultimilor 100 ani dată fiind situația pandemică, să fie lansate două discuri cu muzica lui Elgar, fără nici un context aniversar sau comemorativ, ci doar pentru că muzica lui Elgar a fost aleasă de doi cunoscuți muzicieni: violonista Nicola Benedetti și dirijorul Daniel Barenboim. O întîmplare oarecum premonitorie (desigur că programul de pe discuri a fost stabilit cu mult timp înainte de 2020, cînd o pandemie viitoare nu putea fi intuită): muzica lui Elgar descrie foarte bine atmosfera finalului perioadei victoriene, cu un ochi către trecutul secolului al XIX-lea și spectrul amenințător al primului război mondial. Era încă o perioadă fericită, urmată de o puternică tulburare și o mare schimbare, ce a intervenit după primul război mondial – seamănă foarte mult cu perioada pe care o trăim acum noi înșine.

Elgar, Concertul pentru vioară și orchestră, Nicola Benedetti

Elgar a fost considerat, după Al Doilea Război Mondial, un compozitor perimat și era foarte rar cîntat chiar și în țara lui natală. Mai puțin concertul său pentru vioară și orchestră, care, de la premiera din 1910, s-a bucurat de succes, reconfirmat începînd cu secolul XXI, cînd mari violoniști au inclus acest dificil concert în repertoriile lor. O muzică foarte frumoasă, dar o adevărată provocare pentru soliști – aproape 50 minute cu o muzică densă, un dialog permanent între solist și o orchestră compactă și viguroasă.

Pe 7 august a apărut un nou disc cu acest concert ce merită ascultat măcar o dată în viață. Interpretarea este semnată de violonista britanică Nicola Benedetti și Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de Vladimir Jurowski.

Nicola Benedetti este solista de pe discul realizat împreună cu dirijorul român Cristian Măcelaru, cu lucrări de Wynton Marsalis, care anul acesta a primit un premiu Grammy. Vladimir Jurowski este directorul artistic al Festivalului George Enescu. În Concertul lui Elgar de pe acest disc, cred că tocmai concepția lui Vladimir Jurowski este hotărîtoare în asigurarea unei interpretări memorabile. Este imposibil să nu fii entuziasmat de această viziune foarte bine construită, cu o orchestră impecabil condusă, maleabilă și foarte expresivă, care face lumină într-o partitură plină de meandre.

Am apreciat-o încă mai mult pe Nicola Benedetti în cele trei miniaturi de Elgar care completează acest disc, printre care celebrul Salut d’amour. Alături de pianistul Petr Limonov, ea știe să descrie exact lumea lui Elgar, cu un parfum nostalgic, poate ușor desuetă, dar plină de emoție reală. O încîntare!

daniel barenboim sea pictures jpg jpeg

Elgar și Daniel Barenboim

Daniel Barenboim este cel mai cunoscut dintre dirijorii contemporani non-britanici care au promovat muzica lui Elgar, la nivel mondial. Primele sale înregistrări orchestrale cu muzică de Elgar au apărut în urmă cu 40 ani, cînd lucra împreună cu soția sa, regretata violoncelistă Jacqueline du Pré. Începînd cu 2013, a reluat acest repertoriu și 5 discuri apărute la casa Decca sînt expresia interesului său pentru muzica lui Elgar, toate realizate în compania Capelei de stat din Berlin, unde a fost numit dirijor pe viață. Capela de stat din Berlin, care în 2020 și-a aniversat 450 ani de existență, este, de altfel, singura orchestra non-britanică cunoscută pentru faptul că a interpretat la BBC Proms, în același an, ambele simfonii de Edward Elgar.

Din 2013 pînă astăzi, Barenboim a înregistrat versiuni noi pentru Concertul pentru violoncel și orchestră (cu Alisa Weilerstein solistă), Simfoniile I și II, oratoriul „Visul lui Geronțiu”. În 24 iulie 2020 a fost lansat al cincilea disc al seriei, cuprinzînd ciclul de lieduri „Tablouri marine” – „Sea Pictures” și Studiul simfonic „Falstaff”. Ambele, înregistrate în concerte live din decembrie 2019 ce au avut loc la Opera de stat din Berlin.

Solista ciclului de lieduri „Tablouri marine” este binecunoscuta mezzosoprană letonă Elina Garanca; nu se afla într-un vîrf de formă în decembrie 2019, surprizînd cu inconsistența vocii în registrul grav. Însă este o oportunitate importantă de a asculta această lucrare rar abordată, un ciclu alcătuit din 5 lieduri care surprind imagini diverse cu tematică marină: unul nocturn, altul exotic, dintr-un recif de corali, de exemplu.

Și Studiul simfonic „Falstaff” de Elgar ar merita să fie cîntat mai des, o lucrare pe care Barenboim o descrie ca fiind aproape de poemul simfonic Till Eulenspiegel de Richard Strauss, o lucrare colorată și interesantă.

În această vară, ne dăm seama că lumea așa o știam nu mai este: altceva ne așteaptă la orizont, dar nu știm încă ce. Elgar, cu mai bine 100 ani în urmă, exact despre acest lucru vorbea în lucrările sale - privind cu nostalgie în urmă către trecut. Un mare romantic, rămas poate în urma vremurilor sale, însă ce ar fi viața fără un pic de romantism?

Discul semnat de Nicola Benedetti a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi ascultat pe site-ul proiectului Discurile anului 2020.

Discul lui Daniel Barenboim poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 24 august, de la ora 19.00, ulterior, pe site-ul aceluiași proiect Discurile anului 2020.

Ambele producții sînt disponibile pe platformele de streaming online.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.