Laitmotivul unei veri ÔÇô Elgar. Cu Nicola Benedetti ╚Öi Daniel Barenboim

17 august 2020
Laitmotivul unei veri ÔÇô Elgar  Cu Nicola Benedetti ╚Öi Daniel Barenboim jpeg

Edward Elgar (1857-1934) este unul dintre cei mai cunoscu╚Ťi compozitori britanici. Dup─â Henry Purcell, el este primul compozitor n─âscut pe p─âm├«nt britanic care a avut un cuv├«nt important de spus ├«n cultura mondial─â.

Cu toate acestea, e adev─ârat─â observa╚Ťia lui Daniel Barenboim, ap─ârut─â de cur├«nd ├«n ziarul New York Times: ÔÇ×Dac─â Elgar nu s-ar fi n─âscut, dezvoltarea muzicii ar fi fost aceea╚ÖiÔÇŁ. ├Äns─â, adaug─â Barenboim, ÔÇ×exist─â o calitate unic─â ├«n muzica lui care ├«mi vorbe╚Öte direct: ceva care ╚Ťine de emo╚Ťie, ├«n cel mai bun sens al cuv├«ntului. Ceva foarte ad├«nc ╚Öi foarte sincer care are leg─âtur─â, presupun, cu limbajul s─âu armonic, care difer─â de cel al altor compozitori. Cel mai apropiat ├«i este Richard Strauss.ÔÇŁ

├Änt├«mplarea face ca pe parcursul verii 2020, at├«t de atipice ├«n istoria ultimilor 100 ani dat─â fiind situa╚Ťia pandemic─â, s─â fie lansate dou─â discuri cu muzica lui Elgar, f─âr─â nici un context aniversar sau comemorativ, ci doar pentru c─â muzica lui Elgar a fost aleas─â de doi cunoscu╚Ťi muzicieni: violonista Nicola Benedetti ╚Öi dirijorul Daniel Barenboim. O ├«nt├«mplare oarecum premonitorie (desigur c─â programul de pe discuri a fost stabilit cu mult timp ├«nainte de 2020, c├«nd o pandemie viitoare nu putea fi intuit─â): muzica lui Elgar descrie foarte bine atmosfera finalului perioadei victoriene, cu un ochi c─âtre trecutul secolului al XIX-lea ╚Öi spectrul amenin╚Ť─âtor al primului r─âzboi mondial. Era ├«nc─â o perioad─â fericit─â, urmat─â de o puternic─â tulburare ╚Öi o mare schimbare, ce a intervenit dup─â primul r─âzboi mondial ÔÇô seam─ân─â foarte mult cu perioada pe care o tr─âim acum noi ├«n╚Öine.

Elgar, Concertul pentru vioară și orchestră, Nicola Benedetti

Elgar a fost considerat, dup─â Al Doilea R─âzboi Mondial, un compozitor perimat ╚Öi era foarte rar c├«ntat chiar ╚Öi ├«n ╚Ťara lui natal─â. Mai pu╚Ťin concertul s─âu pentru vioar─â ╚Öi orchestr─â, care, de la premiera din 1910, s-a bucurat de succes, reconfirmat ├«ncep├«nd cu secolul XXI, c├«nd mari violoni╚Öti au inclus acest dificil concert ├«n repertoriile lor. O muzic─â foarte frumoas─â, dar o adev─ârat─â provocare pentru soli╚Öti ÔÇô aproape 50 minute cu o muzic─â dens─â, un dialog permanent ├«ntre solist ╚Öi o orchestr─â compact─â ╚Öi viguroas─â.

Pe 7 august a ap─ârut un nou disc cu acest concert ce merit─â ascultat m─âcar o dat─â ├«n via╚Ť─â. Interpretarea este semnat─â de violonista britanic─â Nicola Benedetti ╚Öi Orchestra Filarmonicii din Londra, condus─â de Vladimir Jurowski.

Nicola Benedetti este solista de pe discul realizat ├«mpreun─â cu dirijorul rom├ón Cristian M─âcelaru, cu lucr─âri de Wynton Marsalis, care anul acesta a primit un premiu Grammy. Vladimir Jurowski este directorul artistic al Festivalului George Enescu. ├Än Concertul lui Elgar de pe acest disc, cred c─â tocmai concep╚Ťia lui Vladimir Jurowski este hot─âr├«toare ├«n asigurarea unei interpret─âri memorabile. Este imposibil s─â nu fii entuziasmat de aceast─â viziune foarte bine construit─â, cu o orchestr─â impecabil condus─â, maleabil─â ╚Öi foarte expresiv─â, care face lumin─â ├«ntr-o partitur─â plin─â de meandre.

Am apreciat-o ├«nc─â mai mult pe Nicola Benedetti ├«n cele trei miniaturi de Elgar care completeaz─â acest disc, printre care celebrul Salut dÔÇÖamour. Al─âturi de pianistul Petr Limonov, ea ╚Ötie s─â descrie exact lumea lui Elgar, cu un parfum nostalgic, poate u╚Öor desuet─â, dar plin─â de emo╚Ťie real─â. O ├«nc├«ntare!

daniel barenboim sea pictures jpg jpeg

Elgar și Daniel Barenboim

Daniel Barenboim este cel mai cunoscut dintre dirijorii contemporani non-britanici care au promovat muzica lui Elgar, la nivel mondial. Primele sale ├«nregistr─âri orchestrale cu muzic─â de Elgar au ap─ârut ├«n urm─â cu 40 ani, c├«nd lucra ├«mpreun─â cu so╚Ťia sa, regretata violoncelist─â Jacqueline du Pr├ę. ├Äncep├«nd cu 2013, a reluat acest repertoriu ╚Öi 5 discuri ap─ârute la casa Decca s├«nt expresia interesului s─âu pentru muzica lui Elgar, toate realizate ├«n compania Capelei de stat din Berlin, unde a fost numit dirijor pe via╚Ť─â. Capela de stat din Berlin, care ├«n 2020 ╚Öi-a aniversat 450 ani de existen╚Ť─â, este, de altfel, singura orchestra non-britanic─â cunoscut─â pentru faptul c─â a interpretat la BBC Proms, ├«n acela╚Öi an, ambele simfonii de Edward Elgar.

Din 2013 p├«n─â ast─âzi, Barenboim a ├«nregistrat versiuni noi pentru Concertul pentru violoncel ╚Öi orchestr─â (cu Alisa Weilerstein solist─â), Simfoniile I ╚Öi II, oratoriul ÔÇ×Visul lui Geron╚ŤiuÔÇŁ. ├Än 24 iulie 2020 a fost lansat al cincilea disc al seriei, cuprinz├«nd ciclul de lieduri ÔÇ×Tablouri marineÔÇŁ ÔÇô ÔÇ×Sea PicturesÔÇŁ ╚Öi Studiul simfonic ÔÇ×FalstaffÔÇŁ. Ambele, ├«nregistrate ├«n concerte live din decembrie 2019 ce au avut loc la Opera de stat din Berlin.

Solista ciclului de lieduri ÔÇ×Tablouri marineÔÇŁ este binecunoscuta mezzosopran─â leton─â Elina Garanca; nu se afla ├«ntr-un v├«rf de form─â ├«n decembrie 2019, surpriz├«nd cu inconsisten╚Ťa vocii ├«n registrul grav. ├Äns─â este o oportunitate important─â de a asculta aceast─â lucrare rar abordat─â, un ciclu alc─âtuit din 5 lieduri care surprind imagini diverse cu tematic─â marin─â: unul nocturn, altul exotic, dintr-un recif de corali, de exemplu.

╚śi Studiul simfonic ÔÇ×FalstaffÔÇŁ de Elgar ar merita s─â fie c├«ntat mai des, o lucrare pe care Barenboim o descrie ca fiind aproape de poemul simfonic Till Eulenspiegel de Richard Strauss, o lucrare colorat─â ╚Öi interesant─â.

├Än aceast─â var─â, ne d─âm seama c─â lumea a╚Öa o ╚Ötiam nu mai este: altceva ne a╚Öteapt─â la orizont, dar nu ╚Ötim ├«nc─â ce. Elgar, cu mai bine 100 ani ├«n urm─â, exact despre acest lucru vorbea ├«n lucr─ârile sale - privind cu nostalgie ├«n urm─â c─âtre trecut. Un mare romantic, r─âmas poate ├«n urma vremurilor sale, ├«ns─â ce ar fi via╚Ťa f─âr─â un pic de romantism?

Discul semnat de Nicola Benedetti a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi ascultat pe site-ul proiectului Discurile anului 2020.

Discul lui Daniel Barenboim poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 24 august, de la ora 19.00, ulterior, pe site-ul aceluiași proiect Discurile anului 2020.

Ambele produc╚Ťii s├«nt disponibile pe platformele de streaming online.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?