Despre farmecul Italiei și al unui Păstrăv schubertian cu Francesca Dego și Anne Sophie Mutter

18 noiembrie 2017
Despre farmecul Italiei și al unui Păstrăv schubertian cu Francesca Dego și Anne Sophie Mutter jpeg

Pe una o cunoaștem foarte bine: supervedeta violonisticii actuale, Anne Sophie Mutter; pe a doua, mai puțin – italianca de 28 ani Francesca Dego. Discurile lor lansate în urmă cu puțin timp sînt însă, amîndouă, surprinzătoare și extrem de interesante.

Francesco Dego și muzica lui Ermanno Wolf-Ferrari

Voi începe cu Francesca Dego, pentru că despre ea s-a auzit atît de puțin în România, deși a cîntat în stagiunea Orchestrei Filarmonicii din Bacău, la un moment dat. Este o violonistă tînără, foarte talentată, cu o tehnică foarte bine pusă la punct; nu în ultimul rînd, este o femeie frumoasă, care a devenit ambasadoarea brandului Versace, prima muziciană din lumea muzicii clasice care colaborează cu această casă de modă.

Ascensiunea Francescăi Dego a început în 2008, cînd a ajuns în finala Concursului „Niccolo Paganini” de la Genova, unul dintre cele mai dificile din lume – era prima muziciană italiană care reușea această performanță din 1961 pînă în acel moment. În 2014, a fost invitată să cînte în deschiderea Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia. În 2012, Francesca Dego a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, care i-a publicat două discuri de recital; în 27 octombrie 2017 a apărut și primul disc cu concerte al Francescăi Dego, cu o alegere repertorială surprinzătoare: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Ermanno Wolf Ferrari și Concertul nr. 1 de Niccolo Paganini, ambele înregistrate alături de City of Birmingham Symphony Orchestra, condusă de Daniele Rustioni, nimeni altul decît soțul Francescăi Dego, el însuși un tînăr dirijor de 33 ani cu o carieră internațională în ascensiune – a fost deja invitat să dirijeze spectacole de operă la Teatrul Metropolitan din New York.

Concertul lui Ermanno Wolf Ferrari a fost scris în anul 1943 – partitură cu scriitură neo-clasică pe care ar merita să o auzim mai des interpretată în programele concertelor. Este însă o partitură foarte dificilă: Ermanno Wolf Ferrari a scris-o pentru o violonistă americană care făcuse vîlvă în anii ’30 ai secolului XX, Guila Bustabo, de care Wolf Ferrari se pare că a fost îndrăgostit. Ermanno Wolf Ferrari, născut în 1876, avea, în 1943, 67 de ani – avea să se stingă din viață în 1948, în același oraș unde s-a și născut: Veneția. Concertul său pentru vioară și orchestră este singura lucrare instrumentală care încă i se mai cîntă; partea consistentă a creației sale este însă reprezentată de opere.

De-abia în martie 2017, Concertul pentru vioară și orchestră de Ermanno Wolf Ferrari a fost interpretat în premieră în Marea Britanie, într-un concert susținut de Francesca Dego și City of Birmingham Symphony Orchestra, dirijor Daniele Rustione: este exact înregistrarea pe care o putem asculta pe discul apărut în 27 octombrie. O interpretare a cărei calitate a fost aplaudată de criticii britanici, foarte sigură tehnic și foarte sensibilă, cu o violonistă solistă cu o autentică statură de vedetă. Calități pe care le descoperim și în interpretarea Concertului nr. 1 de Paganini, o partitură de asemenea foarte dificilă tehnic, pe care însă Francesca Dego o stăpînește suveran, secondată de o orchestră foarte atentă și maleabilă, condusă de un talentat dirijor.

Discul Francescăi Dego poate fi ascultat la Radio România Muzical duminică, 19 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Păstrăvul cu Anne Sophie Mutter și Daniil Trifonov

În 3 noiembrie, casa Deutsche Grammophon a lansat un disc care mizează pe două dintre vedetele sale: violonista Anne Sophie Mutter și pianistul Daniil Trifonov, doi muzicieni cu vîrste și experiențe diferite. Mutter și-a sărbătorit 40 de ani de carieră la cel mai înalt nivel, Daniil Trifonov a împlinit 26 ani și este unul dintre cei mai căutați pianiști ai momentului.

Cînd o vezi pe scenă – așa cum au avut ocazii și spectatorii bucureșteni ai Festivalului Enescu de anul acesta – dominînd scena, aproape nu-ți poți închipui că această femeie care pare rece este implicată în atîtea proiecte umanitare sau care își propun să-i ajute pe tinerii muzicieni. Mutter a înființat în anul 1997 o fundație care oferă burse tinerilor muzicieni; 30 de artiști au beneficiat pînă acum de ajutorul Fundației Mutter, constînd nu numai în ajutor financiar, ci și concerte alături de celebra violonistă. Trei dintre ei sînt și protagoniști pe acest disc lansat pe 3 noiembrie: violista sud-coreeană Hwayoon Lee, violoncelistul german Maximilian Hornung și contrabasistul Roman Patkolo.

Cei cinci s-au reunit în iunie 2017 pentru a înregistra o celebră lucrare din repertoriul cameral: Cvintetul Păstrăvul de Franz Schubert. Anne Sophie Mutter și Daniil Trifonov au o deosebită apreciere pentru muzica de cameră, gen în care s-au scris mari capodopere clasice și romantice și care este – și sînt de acord cu ei – cel mai emoțional dintre genurile muzicii clasice. „Emoțiile nu pot fi gri” – spune Anne Sophie Mutter în materialul video care însoțește lansarea acestui disc. Așa că Păstrăvul lor este foarte colorat, într-un tempo alert (toate cele cinci părți sînt cîntate mai repede decît în alte versiuni), strălucitor, altfel. Cu mult bun gust, altfel.

Pentru partea a doua a CD-ului, avem o altă lume schubertiană: o lucrare foarte puțin cunoscută, Notturno pentru vioară, violoncel și pian, și două transcripții pentru vioară și pian după două celebre lieduri de Schubert: Standchen și Ave Maria. Interpretarea acestor din urmă două piese demonstrează ce se întîmplă cînd doi muzicieni introvertiți – Anne Sophie Mutter și Daniil Trifonov – se întîlnesc, pentru a comunica prin muzică: emoție, dramatism, colaborare empatică. Admirabil!

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 20 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 26 noiembrie, de la ora 13.05. Sau oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.