Călătorii în trecut cu violonistul Daniel Hope, soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli

Călătorii în trecut cu violonistul Daniel Hope, soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli jpeg

Un disc lansat în februarie, altul în martie 2018 – cu un numitor comun: nume foarte cunoscute pe coperte, dar și repertorii de mare efect, cu lucrări de Mozart și Vivaldi. Dincolo de o muzică foarte frumoasă, și viziuni proaspete asupra unor opusuri spectaculoase.

În Veneția lui Vivaldi, cu soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli

Nu cred că există vreun om care să fi văzut Veneția și să nu fi rămas impresionat de acest oraș care trăiește într-un ritm aparte și inspiră atîta frumusețe și măreție. Și nu cred că pentru Veneția, dincolo de cîntecele gondolierilor, care încă mai pot fi ascultate într-o gondolă pe un canal, există o mai bună descriere decît în muzica lui Antonio Vivaldi – strălucitoare, vivace, dar și cu momente lirice, uneori întunecate. Un spirit atît de bine surprins de coperta discului lansat în 23 martie 2018 de casa Deutsche Grammophon; un proiect ambițios semnat de Ansamblul I Barocchisti condus de Diego Fasolis, Corul Radioteleviziunii Elvețiene și nume de soliști dintre cele mai mari care astăzi abordează repertoriul baroc: soprana Julia Lezhneva și contratenorul Franco Fagioli. Un proiect ambițios – dirijorul Diego Fasolis își propune ca versiunile de pe acest disc să devină de referință pentru lucrările pe care le include: Gloria, Nisi Dominus și Nulla in mundo pax.

Premizele sînt foarte bune: Ansamblul I Barocchisti a devenit sub conducerea lui Diego Fasolis o autoritate în interpretarea muzicii baroce, folosindu-se de instrumente de epocă și cunoscînd foarte bine specificul acestui stil aparte în istoria muzicii. Contratenorul Franco Fagioli este una dintre cele mai căutate voci care abordează astăzi repertoriul baroc: nu doar că vocea sa este atît de specială prin timbru (contratenorul este un bărbat care cîntă cu timbru feminin), dar și prin întinderea vocii, care acoperă atît ambitusul de soprană, cît și cel de alto. Și nu doar că vocea are o calitate specială nativă, dar și Franco Fagioli se dovedește un cîntăreț extrem de sigur și care știe să transmită emoție, ceea ce se simte cel mai bine în lucrarea Nisi Dominus în care este unicul solist.

Julia Lezhneva, care a cîntat și în cadrul festivalului Enescu la București, poate fi considerată un adevărat fenomen. Are doar 28 ani și un palmares impresionant, vocea ei este descrisă drept voce cristalină de înger. Într-adevăr, vocea Juliei Lezhneva are nativ o calitate deosebită, cristalină, dar și cu o carnație specială, cu o agilitate ieșită din comun care îi permite adevărate acrobații tehnice, solicitate de partitura dificilă din lucrarea Nulla in mundo pax (penultima parte a acestei lucrări este un exemplu în acest sens).

Pe scurt, un disc care merită să figureze în colecția celor care iubesc muzica barocă, pe a lui Vivaldi în special. Poate fi ascultat pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018

Daniel Hope și Journey to Mozart

Ce-mi place cel mai mult la Daniel Hope este că toate proiectele lui au ceva special, ieșit din comun și că prin modul cum cîntă și transmite emoție, mă face să am o speranță întemeiată că muzica clasică are un viitor și în secolul XXI. Daniel Hope e un artist sincer, direct și foarte inteligent; a studiat cu Yehudi Menuhin, în preajma căruia și-a petrecut întreaga copilărie și a moștenit din modul acestuia din urmă de a vedea și interpreta muzica.

În 9 februarie 2018, Daniel Hope și-a lansat un nou disc, la Deutsche Grammophon: acest Journey to Mozart. Un act de curaj, pentru că, nu-i așa, de ce ai mai da bani să cumperi un disc cu muzica lui Mozart, de atîtea și atîtea ori abordată în trecut?

Ei bine, chiar merită să dai banii sau măcar să asculți acest album pe o platformă de streaming, dacă ai abonament. Pentru că Mozart în interpretarea lui Daniel Hope și a Orchestrei de Cameră din Zurich, al cărei director este din 2016, are o personalitate aparte: înglobează și experiența interpretărilor care vor să recreeze modul cum se cînta în vremea lui Mozart, dar și căldura și inventivitatea timpurilor noastre. Daniel Hope se concentrează asupra lui Mozart, geniul atipic, un om cu daruri muzicale cu adevărat ieșite din comun, dublate de o personalitate caldă și plină de viață.

Journey to Mozart aduce, firesc, lucrări de Mozart: Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră, Adagio KV 261 și o transcripție foarte reușită a celebrei părți Alla turca din Sonata nr. 11 pentru pian, o versiune pentru vioară și orchestră cu percuție de tip otoman care vrea să recreeze Viena din vremea lui Mozart, pentru care asediul turc din 1683 era încă foarte aproape.

Însă avem nu doar Mozart, ci și compozitori care au avut legătură cu Mozart și a căror creație descrie foarte bine epoca în care a trăit Mozart. Îl avem pe Christoph Willibald Gluck, cu două dansuri din opera Orfeu și Euridice, creatorul operei clasice, care, evident, a avut o importantă influență asupra lui Mozart. Avem partea a doua dintr-un concert în Re major pentru vioară și orchestră de Josef Myslivecek, unul dintre prietenii lui Mozart, un compozitor ceh astăzi foarte puțin cunoscut. Tot foarte puțin cunoscut este astăzi și numele lui Johann Peter Salomon, autor al unei romanțe pentru vioară și orchestră de coarde incluse pe acest disc; Salomon, el însuși violonist, a fost unul dintre marii impresari ai finalului de secol XVIII și începutului de secol XIX, cel care a promovat, prioritar, muzica lui Mozart în Anglia și cel care, se pare, a dat titulatura Jupiter Simfoniei nr. 41 de Mozart.

Nu putea lipsi Joseph Haydn, legăturile dintre Mozart și Haydn fiind foarte strînse. Mozart i-a dedicat lui Haydn 6 cvartete scrise între anii 1782 și 1785; Haydn spunea că Mozart este cel mai mare compozitor care a trăit vreodată. Doar 3 dintre partiturile concertelor lui Haydn pentru vioară și orchestră s-au păstrat pînă astăzi; pe disc figurează Concertul în Sol major, o muzică senină așa cum este, în general, muzica lui Haydn.

Așadar, Journey to Mozart, cu adevărat o călătorie într-un timp în care nu știu dacă viața era mai ușoară și oamenii mai veseli, dar în care a trăit un om care ne luminează și astăzi viețile, cu muzica sa. Pentru cei care mai știu să aprecieze așa ceva...

Albumul poate fi ascultat pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018

Ambele albume prezentate sînt disponibile și în România, în magazinele de specialitate și pe www.getmusic.ro.

Cristina Comandașu este critic muzical.

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.