Emoție și formele ei de exprimare – Manfred Honeck și Nemanja Radulovic

3 noiembrie 2017
Emoție și formele ei de exprimare – Manfred Honeck și Nemanja Radulovic jpeg

Două discuri lansate în aceeași lună, sub o zodie comună, cea a emoției, dar atît de diferite: Șostakovici și Barber cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh dirijată de Manfred Honeck, și Ceaikovski, cu violonistul Nemanja Radulovic.

Despre măreție și dramă cu Manfred Honeck

Discurile Orchestrei Simfonice din Pittsburgh au fost cele mai căutate discuri ale unei orchestre la standurile Humanitas de la sălile de concert ale Festivalului Enescu 2017. Este o realitate care confirmă și ea, în termeni seci de vînzări, succesul acestei orchestre americane care a renăscut sub directoratul austriacului Manfred Honeck, început în stagiunea 2008-2009.

Am ascultat această orchestră și în concerte live, la București, dar și în alte locuri din lume; i-am ascultat și majoritatea discurilor, toate înregistrări din concert; am ascultat și concertele de la Heinz Hall din Pittsburgh, pe care orchestra le-a pus la dispoziția Radio România Muzical pentru difuzare, în cadrul unui parteneriat. Manfred Honeck spunea că este conștient că piața discografică este saturată de interpretări ale unor mari opusuri și că e nevoie de ceva nou; iar noutatea vine uneori din alegeri repertoriale, în special din prelucrări realizate de Honeck după alte opusuri – Fantezia Rusalka sau Elektra sînt exemple în acest sens, dar mai ales, dintr-o calitate tehnică și artistică ieșită din comun a înregistrărilor. De la captarea sunetului pînă la ceea ce exprimă muzica interpretată de membrii Orchestrei Simfonice din Pittsburgh: o lume care, pur și simplu, îl subjugă pe ascultător.

Este și cazul acestui disc Șostakovici-Barber apărut în 8 septembrie 2017 la nivel mondial (data ultimului concert din festivalul Enescu pe care orchestra l-a susținut la București). De data aceasta, și repertoriul este unul special ales pentru a ilustra măreția și tragismul: una dintre cele mai cunoscute simfonii de Șostakovici, a cincea și piesa pe care ascultătorii BBC au plasat-o pe primul loc într-un top al celor mai triste piese scrise vreodată: Adagio pentru orchestră de coarde de Samuel Barber.

Manfred Honeck, un foarte bun cunoscător al simfoniilor lui Mahler, vorbește în bookletul CD-ului despre legăturile pe care le-a găsit între creația lui Mahler și Simfonia a V-a de Șostakovici – o viziune nouă și foarte interesant argumentată. Simfonia a V-a a fost scrisă de Șostakovici în 1937, la un an după ce devenise un indezirabil al regimului stalinist: Stalin plecase nemulțumit de la o reprezentație a operei Lady din Mțensk de Șostakovici. A cădea într-o astfel de dizgrație nu însemna doar o neîmplinire pentru creator; rima cu deportarea și moartea, iar Șostakovici își ținea sub pat valiza pregătită pentru cînd va fi arestat de NKVD și deportat în Siberia. S-a izolat și a trăit în teroare; a scris însă și această Simfonie a V-a care s-a bucurat de un foarte mare succes de public și critică în 1937. Oficialitățile au văzut în această simfonie o poveste a modului cum comunismul îl transformă pe om – o viziune triumfalistă; rușii au simțit însă în muzica lui Șostakovici, impregnată, mai ales în partea lentă, a treia, de ecourile muzicii ortodoxe, drama pe care o întreagă parte de lume a trăit-o în comunism.

Această din urmă viziune respiră și în interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh: o viziune introvertită, emoționantă pînă la lacrimi; în urmă cu 80 ani, la premiera acestei simfonii, oamenii din sală au plîns ascultînd partea a treia; și cei de astăzi pot trăi cu intensitate aceleași sentimente, ascultînd această simfonie emblematică pentru creația secolului XX, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, care deja a fost numită de un critic american drept „cea mai bună din secolul XXI”, acești primi 17 ani din secolul XXI.

Iar Barber în versiunea lui Honeck nu mai rămîne cea mai tristă muzică scrisă vreodată, ci prilej de meditație religioasă: Barber însuși a scris un cor pe această muzică, folosindu-se de versurile Agnus Dei din Missa catolică: „Mielul lui Dumnezeu, care ai luat asupra ta toate păcatele lumii, ai milă de noi, adu-ne pace”. Iar Manfred Honeck, care este un creștin practicant, a tradus în interpretarea sa înălțarea spirituală pe care o poate aduce această muzică; știu că astăzi nu prea mai e la modă să vorbești despre un asemenea subiect, însă trăirea spirituală poate căpăta și alte forme decît închinarea în fața moaștelor....

Noul disc semnat de Orchestra Simfonică din Pittsburgh condusă de Manfred Honeck poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 30 octombrie, de la ora 19, în reluare duminică, 5 noiembrie, de la ora 13,05.

Ceaikovski cu Nemanja Radulovic

Tot despre emoție este vorba și în noul disc ce-l are în prim plan pe violonistul Nemanja Radulovic; însă cu totul alt tip de emoție și formă de exprimare. Dacă Honeck este un introvert, Radulovic este extrovert – diferența dintre apolinic și dionisiac.

Nemanja Radulovic este un violonist născut în Serbia, astăzi stabilit în Franța, în vîrstă de 32 ani. În 2001, la 16 ani, cucerea premiul I la Concursul Enescu de la București. Odată cu debutul său la casa Deutsche Grammophon din 2015, cu albumul Journey East, care a primit un premiu Echo Klassik, a intrat în atenția lumii internaționale: o prezență proaspătă nonconformistă, promovată drept un artist care poate vorbi pe limba celor mai tineri care ar trebui atrași către muzica clasică. E suficient să-i vedem fotografia și ne dăm seama imediat de apariția mediatică a lui Radulovic, care însă nu concordă 100% cu modul cum cîntă (din fericire, în opinia mea). Pentru că el nu este un David Garrett, care să meargă către repertorii extra-clasice, ci rămîne în sfera muzicii clasice și a modurilor ei de exprimare – anul trecut și-a lansat un album cu muzică de Bach, iar acum, acest album Ceaikovski cu două lucrări celebre: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii Borusan din Istanbul, dirijor Sasha Goetzel, și o transcripție realizată de Yvan Cassar pentru violă, pian și orchestră după Variațiunile rococo (în original pentru violoncel și orchestră).

Nemanja Radulovic vorbește despre emoție în materialul video care însoțește lansarea acestui album Ceaikovski; în muzică, auzim o exacerbare a emoției, o interpretarea de tip rapsodic, cu fluctuații de tempo, dar și momente, mai ales în cele în piano, foarte frumos realizate. Radulovic vorbește, cred, pe limba celor care într-o lume rece hipertehnologizată, au nevoie de șocuri emoționale pentru a mai simți cu adevărat frumusețea. E o versiune foarte exaltată, la antipodul apolinicei interpretări propuse pentru același concert pe discul apărut în 2016, semnat de Lisa Batiashvili și Daniel Barenboim.

Dar acesta este, cred, și una dintre specificitățile muzicii clasice: ca pentru aceeași lucrare, să existe interpretări atît de diferite, care să rezoneze cu diferite tipologii umane și sensibilități...

Discul Ceaikovski semnat de Nemanja Radulovic poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 6 noiembrie, de la ora 19, în reluare duminică, 12 noiembrie, de la ora 13,05. Toate discurile în premieră prezentate la Radio România Muzical pot fi reascultate oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. Discul lui Radulovic este disponibil și în România, aici.

Cristina Comandașu este critic muzical.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.