Albume premiate la premiile ICMA (II)

15 decembrie 2020
Albume premiate la premiile ICMA (II) jpeg

Printre nominalizările la premiile International Classical Music Awards (ICMA) 2021 se numără și un album semnat de pianista Luiza Borac, cuprinzînd integrala lucrărilor pentru pian semnate de Constantin Silvestri. La altă categorie, albumul Elgar semnat de violonista britanică Nicola Benedetti, alături de Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu.

Silvestri cu pianista Luiza Borac

În iunie 2020, casa germană Profil Medien a lansat un dublu CD, pe care-l consider fundamental pentru cultura muzicală românească actuală: integrala lucrărilor pentru pian de Constantin Silvestri, pentru prima dată publicată pe un disc. O integrală completată de trei piese pentru pian solo de Gyorgy Kurtag, cunoscutul creator maghiar născut la Lugoj, în anul 1926, dar și singura parte finalizată de George Enescu dintr-un proiectat concert pentru pian și orchestră.

De la moartea lui Constantin Silvestri s-au împlinit, în 2019, 50 ani; a fost unul dintre marii dirijori ai secolului XX, la nivel mondial, rămînînd în memoria colectivă drept dirijorul providențial care a transformat o orchestră de provincie din Marea Britanie, Orchestra Simfonică din Bournemouth, într-unul dintre ansamblurile apreciate la nivel global. Constantin Silvestri a părăsit România comunistă în 1959 , după o carieră fulminantă desfășurată la pupitrul principalelor orchestre bucureștene: Filarmonica, Orchestra Simfonică Radio, Opera Română. S-a stabilit în Marea Britanie, unde s-a și stins prematur din viață, la 56 ani, în 1969.

Dacă poate de dirijorul Silvestri încă se mai vorbește, despre compozitorul Silvestri se știu cu atît mai puține. A împărtășit soarta altor mari nume românești, printre ele, Dinu Lipatti: aceea ca interpretul să fie cu mult mai cunoscut decît compozitorul. Dintre lucrările orchestrale, i se cîntă astăzi mai des cele Trei piese pentru orchestră de coarde, iar dintre lucrările pentru pian, Baccanala din Suita nr. 3. Însă creația sa este mult mai vastă, iar Luiza Borac face această necesară reparație morală pentru toți, de a edita, pentru prima dată, integrala lucrărilor pentru pian de Constantin Silvestri.

Descoperim, cu uimire, poate, un compozitor foarte matur, cu o gîndire de avangardă, care păstrează și filonul muzicii tradiționale românești inclus în ADN-ul său. Iar Luiza Borac înțelege atît de bine acest univers în care coexistă modernul cu ancestralul, dar și o tușă de umor, sesizat de pianistă, care vine chiar din personalitatea lui Silvestri, care, după mărturiile contemporanilor săi, ar fi cunoscut... 20.000 de glume. Și este important și faptul că Luiza Borac a lucrat alături de muzicieni care la rîndul lor au colaborat direct cu Silvestri: printre ei, Gheorghe Halmoș, cel care a interpretat în primă audiție Sonata a IV-a pentru pian de Silvestri.

Luiza Borac este recunoscută la nivel internațional pentru discurile sale multi-premiate cu muzica lui George Enescu și Dinu Lipatti. Discul apărut în iunie 2020, pe lîngă bogăția muzicii lui Silvestri, ne propune și întîlnirea cu muzica lui Enescu: puțin cunoscutul și rar abordatul concert pentru pian și orchestră. De fapt, o singură parte dintr-un proiectat concert pe care Enescu nu l-a finalizat niciodată, compus la 16 ani, în aceeași perioadă cînd adolescentul Enescu lucra și la Poema română, o lucrare încărcată de suflu romantic, purtînd însă deja marca stilistică a unui mare compozitor. Înregistrarea de disc a fost realizată în 10 mai 2019, în cadrul unui concert live ce a avut loc la Sala Radio, susținut de Luiza Borac alături de Orchestra Națională Radio, dirijor Rossen Gergov.

O mare realizare pentru Luiza Borac și un dublu album care cred că descrie atît de bine România valorilor muzicale: modernitate, dar și apelul la filonul tradiției, interpretare impecabilă, sensibilă și urmînd mereu spiritul partiturii, dăruire totală și profesionalism: o Românie pe care ne-o dorim realitate în fiecare zi, pentru fiecare dintre noi.

Albumul a fost difuzat la Radio România Muzical și poate fi reascultat, însoțit de un interviu cu Luiza Borac, aici

Selecțiuni de pe acest disc sînt programate și pe 1 ianuarie, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii Discurile anului 2020.

nicola benedetti jpg jpeg

Elgar cu Nicola Benedetti

Printre discurile nominalizate la premiile International Classical Music Awards 2021 se regăsește și un album difuzat de Radio România Muzical pe 10 august 2020: lucrări de Edward Elgar interpretate de Nicola Benedetti.

Discul fusese lansat pe 7 august de casa Decca, însă în versiune digitală apăruse încă din luna mai – versiune preferată de multe case de discuri anul acesta, atipic pe fondul pandemiei COVID-19.

Nicola Benedetti este violonista care în ianuarie 2020 a primit un premiu Grammy pentru discul său cu lucrări de Wynton Marsalis – la înregistrările de pe acest disc, violonista scoțiană a lucrat alături de dirijorul român Cristian Măcelaru, care astfel a primit primul premiu Grammy din cariera sa.

Scoțiana Nicola Benedetti (33 ani), născută dintr-un tată italian și o mamă scoțiană cu descendență italiană, este una dintre cele mai cunoscute și iubite muziciene britanice. Și iat-o acum, interpretînd un opus definitoriu pentru creația britanică: Concertul pentru vioară și orchestră de Edward Elgar.

După epoca lui Henry Purcell, a trebuit să treacă un secol și jumătate pînă la apariția în istoria muzicii a unui compozitor nativ englez care să aibă un cuvînt greu de spus la nivel mondial. Iar acesta a fost Edward Elgar (1857-1934), autorul Variațiunilor Enigma, al Marșurilor de pompă și circumstanță – embleme ale spiritului britanic. Dar și autor al unui concert pentru vioară și orchestră, creat în 1910, care s-a bucurat imediat de un imens succes. Concertul a fost interpretat în primă audiție de un celebru violonist al acelui timp, Fritz Kreisler, dirijor fiind chiar compozitorul. Și a fost înregistrat pentru prima dată în 1932 de un violonist care ne este foarte apropiat: Yehudi Menuhin, care atunci avea doar 16 ani și studia deja de cîțiva ani cu George Enescu.

După Al Doilea Război Mondial, muzica lui Edward Elgar a intrat pentru o perioadă într-un con de umbră, chiar și în Marea Britanie; însă nu și acest concert pentru vioară și orchestră care a continuat să fie cîntat și care, mai ales începînd cu secolul XXI, s-a bucurat și de multiple versiuni interpretative înregistrate.

Este o partitură amplă – atît ca timp, durează în jur de 50 minute – cît și ca țesătură solistică și orchestrală. Calitatea discursului orchestral este primordială aici, rolul orchestrei fiind egal cu cel al solistului, a cărui sarcină este cu atît mai dificilă. Viziunea dirijorului, în acest context, este foarte importantă, și cred că mult din calitatea înregistrării realizate de Nicola Benedetti și Orchestra Filarmonicii din Londra i se datorează  lui Vladimir Jurowski, cel pe care-l cunoaștem din ipostaza de director artistic al Festivalului Enescu.

Nicola Benedetti navighează atent în partitură; atenția asupra detaliilor, dar și a obținerii senzației de întreg unitar vine de la Jurowski, care mînuiește cu precizie o orchestră calitativă și foarte maleabilă.

Poate mai mult decît în concertul lui Elgar, pe valoroasa Nicola Benedetti o descoperim în miniaturile pentru vioară și pian de Elgar, care figurează pe același disc. Nu putea lipsi celebrul Salut d’amour, evident. Candoare, un romantism departe de a fi edulcorat sau prea agresiv: Nicola Benedetti se apleacă plină de delicatețe asupra acestor mici bijuterii interpretate alături de pianistul Petr Limonov, în versiuni de colecție pentru un imaginar colectiv romantic de care avem nevoie mai ales în acest zbuciumat și imprevizibil timp pe care-l trăim.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de două ingrediente în plus pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.