De ascultat la final de an

28 decembrie 2018
De ascultat la final de an jpeg

Muzici spectaculoase, repertorii celebre, dar și mai puțin cunoscute, nume care atrag un public larg – sînt doar cîteva propuneri pentru cei care preferă care în timpul liber să asculte, printre altele, și o muzică de calitate.

Berlin Recital cu pianista Yuja Wang

Am văzut-o și la Festivalul Enescu; unii au fost fermecați, alții au comentat că rochia ei era prea scurtă și tocurile prea lungi. Însă adevărul e că pianista Yuja Wang este o pianistă excepțională, iar ultimul ei disc, care imortalizează un recital pe care l-a susținut la Berlin în vara aceasta, o demonstrează cu prisosință. În 1 iunie 2018, Yuja Wang a apărut pe scena Filarmonicii din Berlin în rochii lungi, viu colorate, potrivite pentru repertoriul foarte matur și solicitant pe care și l-a ales: muzică rusă romantică și modernă, un univers sonor cu lucrări de Rahmaninov, Skriabin, Prokofiev, opusuri mai rar abordate în recitaluri, poate și pentru că nu reprezintă cele mai accesibile lucrări pentru publicul de astăzi. Au fost preludii și studii-tablou de Rahmaninov, Sonata a X-a de Aleksandr Skriabin și Sonata a VIII-a de Serghei Prokofiev, alături de 3 studii pentru pian de Gyorgy Ligeti, cîntate cu virtuozitatea cunoscută ce o caracterizează, printre altele, pe Yuja Wang, dar și cu o trăire care nu a putut decît să-i entuziasmeze pe cei din public: Yuja Wang a oferit apoi nu mai puțin de 4 bisuri.

Poate cînta bine muzică rusă o pianistă chineză? Poate, dacă are experiența de viață a Yujei Wang: mama ei, balerină, asculta des acasă Lacul lebedelor de Ceaikovski – este una dintre primele amintiri ale pianistei. În China comunistă în care a Yuja și-a trăit primii ani de viață, compozitorii ruși erau des abordați – firesc, mai ales din rațiuni politice. La 14 ani, Yuja Wang a părăsit China pentru a studia peste ocean, iar la Institutul Curtis din Philadelphia a lucrat cu profesori care proveneau din școala rusă de pian. Semnificativ, cariera Yujei Wang a căpătat altă semnificație după ce a înlocuit-o pe Martha Argerich, într-un program ce includea Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski. Și mai e ceva: Yuja Wang chiar iubește muzica rusă, care pune atît de mult accent pe trăire și sentiment.

Așa că recitalul de Berlin, transpus de Deutsche Grammophon pe un disc apărut pe 23 noiembrie 2018, nu putea fi decît exploziv. Timpul a trecut și pentru Yuja Wang: astăzi are 31 ani, o experiență de scenă pe care alții au strîns-o într-o viață și a atins un  nivel de maturitate interpretativă care o recomandă, cu adevărat, drept unul dintre cei mai relevanți pianiști ai timpurilor noastre. Și nu, nu e vorba numai de tehnică aici: ascultați cu atenție acest recital și veți înțelege foarte bine Rusia în care au trăit Rahmaninov, Skriabin și Prokofiev, lumini și umbre într-o lume atît de zbuciumată, perfect înțeleasă de o pianistă mai mult decît doar talentată.

Puteți asculta acest nou disc pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018.

radulovic baika JPG jpeg

Baika și violonistul Nemanja Radulovic

Violonistul sîrb acum stabilit în Franța, Nemanja Radulovic, este cunoscut pentru proiectele și apariția sa de scenă nonconformiste, menite să atragă un public tînăr către muzica clasică. Mi-au plăcut foarte mult discurile sale anterioare, Journey East și Bach; nu am apreciat în aceeași măsură discul său cu Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, în care subiectivul interpretului mi se părea că vine uneori în conflict cu obiectivul din partitură.

Însă ultimul album al lui Nemanja Radulovic, Baika, apărut pe 9 noiembrie 2018, este un nou prilej de a-l aprecia pozitiv pe acest violonist care în urmă cu 17 ani, cînd avea 16 ani, cucerea premiul I la Concursul Enescu de la București. Regăsim pe acest album lucrări cu influențe din zona de Est a Mării Negre: Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Aram Haciaturian, un trio al aceluiași Haciaturian, Șeherazada de Nikolai Rimski-Korsakov într-o transcriere de Alexandre Sedlar pentru vioară, pian și ansamblu de coarde, alături de o miniatură pe teme culese în zona Mării Negre a aceluiași Alexandre Sedlar.

Sigur, piesa de rezistență a albumului este Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Aram Haciaturian, un concert destul de rar abordat, pentru că partitura este foarte dificilă, atît pentru vioară, cît și pentru orchestră. Radulovic a înregistrat acest concert alături de Orchestra Filarmonicii Borusan din Istanbul, care a devenit sub conducerea lui Sascha Goetzel, în ultimii ani, un ansamblu surprinzător de performant. Așa că interpretarea concertului lui Haciaturian este o revelație din toate punctele de vedere: tehnic, dar mai ales artistic, pentru că și solistul, și orchestra înțeleg foarte bine sensurile și inflexiunile acestei muzici în care se reunesc tradiții armenești și orientale. Mi se pare o versiune de referință pentru secolul XXI, inventivă, suplă, pe alocuri plină de umor și, bineînțeles, de o virtuozitate care îți taie răsuflarea.

Foarte rar abordat este Trio-ul pentru clarinet, vioară și pian de Aram Haciaturian, pe care-l descoperim pe acest album, Baika (în limba sîrbă, Baika se traduce „basm”). Alături de clarinetistul Andreas Ottensamer și pianista Laure Favre Kahn, Nemanja Radulovic explorează această lucrare pe care Haciaturian a scris-o cu 8 ani înainte de concertul său pentru vioară și orchestră, dar care se inspiră din aceeași lume a muzicilor tradiționale din zona Armeniei și a țărilor învecinate.

Și pentru cei care nu ar asculta Suita Șeherazada în versiunea originală, pentru că nu au timp sau răbdare, pe acest album există o versiune mai scurtă (de la originalul de 45 minute, la aproximativ 20 minute), un aranjament realizat pe temele cele mai cunoscute, în care vioara are un rol solistic. Nu sînt deloc fana acestor abordări, dar nu pot să nu remarc că transcripția este una în spirit clasic, care pune foarte frumos în lumină frumusețea muzicii originale a lui Rimski-Korsakov. Putea fi un kitsch, însă nu este. Și înțeleg la fel de bine interesul tinerilor interpreți de a promova muzica clasică, în oricare fel li se pare mai percutant, pentru publicul de vîrsta lor. În fond, aceasta este marea miză: ca și peste 20-30-50 ani, această artă, printre cele mai valoroase creații ale omenirii, să mai aibă un public care să o poate aprecia și gusta. 

Puteți asculta noul album al lui Nemanja Radulovic, aici

De Crăciun am ascultat și două albume noi cu tematică de sărbătoare, pe care vi le recomand fără rezerve: Feliz Navidad semnat de tenorul mexican Rollando Villazon – splendide aranjamente ale unor piese clasice de Crăciun alese din repertorii tradiționale de pe întregul mapamond și muzica baletului Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, cu Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, condusă de Gustavo Dudamel – interpretare foarte inspirată, plină de nerv, așa cum ne-a obișnuit acest dirijor de origine venezueleană.

Anul 2019 vine cu noi surprize muzicale: vor apărea albume, deja anunțate, semnate de Rafal Blechacz, Jan Lisiecki, Avi Avital, Andris Nelsons, Valentina Lisitsa, Andreas Ottensamer: sînt artiști tineri, de o valoare excepțională. Cu ei, muzica clasică are sigur un viitor. Cu ei, și cu toți cei care studiază, dar și apreciază această artă fără de care omenirea ar fi infinit mai săracă.

Albumele prezentate pot fi ascultate pe platformele de streaming online (de exemplu, Spotify) și pot fi achiziționate în format fizic de pe www.getmusic.ro.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.