Descoperiri cu Orchestra Teatrului Scala din Milano, dirijor Riccardo Chailly

24 aprilie 2020
Descoperiri cu Orchestra Teatrului Scala din Milano, dirijor Riccardo Chailly jpeg

În timpuri de recluziune, cum sînt încă următoarele trei săptămîni din viețile noastre, este poate momentul și pentru noi descoperiri muzicale. Și dacă aceste muzici sînt interesante și pline de miez, cu atît mai bine.

În 7 februarie 2020, cînd a apărut albumul Cherubini Discoveries, semnat de Orchestra Teatrului Scala din Milano, condusă de directorul său, dirijorul Riccardo Chailly, nimeni nu se gîndea că vor veni timpuri cînd vom putea asculta această orchestră doar în înregistrări. De aceea, cu atît mai interesant este să descoperi o mare orchestră, dirijată de unul dintre marii muzicieni ai contemporaneității, într-un repertoriu foarte rar întîlnit.

Cine mai știe astăzi cine a fost Luigi Cherubini (poate cu excepția celor care sînt pasionați de istoria muzicii)? Un compozitor, de altfel, foarte important al timpului său, reprezentant al stilului clasic în muzică. Beethoven mărturisea că singurul dintre contemporanii săi care i-ar putea fi egal este Cherubini și sigur e și ceva adevăr în această afirmație.

În orice caz, în ciuda faptului că era italian (născut în 1760 la Florența), Luigi Cherubini rămîne un reper pentru istoria muzicală a Franței. Cherubini avea 25 ani cînd a vizitat prima dată Parisul; un an mai tîrziu se stabilea în capitala Franței și chiar în anul revoluției franceze, 1789, devenea director muzical al companiei italiene de operă de la Paris. În 1795, Cherubini era numit inspector la Institutul de Muzică din Paris, devenit apoi Conservatorul din Paris, unde avea să devină director în 1822. Cherubini a fost în primele decenii ale secolului al XIX-lea cel mai influent compozitor și profesor de muzică din Franța; cu un an înainte de a muri, în 1841, primea și distincția de Comandor al Legiunii de onoare, primul muzician astfel onorat în istoria Franței.

Cherubini a scris în special operă și lucrări vocal-simfonice religioase; astăzi, practic, nici una dintre acestea nu mai sînt în repertoriile curente. Are însă și cîteva lucrări simfonice, înregistrate pe discul apărut pe 7 februarie 2020 la casa Decca: nouă dintre aceste lucrări sînt înregistrate în premieră mondială – este vorba despre nouă mici marșuri compuse pentru anumite ocazii, Cherubini fiind și superintedent al capelei regale a Franței. De altfel, una dintre cele mai cunoscute lucrări din creația lui Cherubini este un marș funebru (și acesta prezent pe disc), compus în 1820 pentru funeraliile nepotului regele Franței, Ludovic al XVIII-lea.

Lucrarea de rezistență a discului este însă Simfonia în Re major, datată 1815. Cîte simfonii italiene sau franceze cunoașteți, compuse la începutul secolului al XIX-lea? Aș spune că este o simfonie europeană: compusă la Londra, în timpul unei vizite, cu o structură de tip german, dar cu o melodică de tip italian.

Marele atu al discului aș remarca, însă, că nu este repertoriul, deși un compozitor clasic despre care se știu astăzi atît de puține ar putea stîrni curiozitatea, dar fără interpretarea revelatoare a Orchestrei Teatrului Scala din Milano, muzica putea rămîne lipsită de strălucire. Riccardo Chailly construiește inteligent chiar și în micile marșuri înregistrate aici în premieră mondială, care, să recunoaștem, nu reprezintă totuși cea mai inspirată muzică scrisă vreodată. Iar orchestra îi răspunde cu suplețe și entuziasm: avem și acea spațialitate de tip cameral, specifică muzicii clasice, dar și verva și implicarea pe care le solicită un repertoriu cu melodică de tip italian.

Orchestra Teatrului Scala din Milano și dirijorul său, Riccardo Chailly, continuă astfel strălucit itinerariul lor în lumea descoperirilor: după Mendelssohn și Verdi, albume apărute în 2009 și 2013 tot la casa britanică Decca, iată acum un disc cel puțin la fel de interesant și care cu siguranță poate descreți frunțile celor experimentează stresul și anxietatea în aceste vremuri.

Albumul Cherubini Discoveries a fost difuzat la Radio România Muzical și poate fi reascultat aici

De asemenea, este disponibil și pe platformele de streaming online sau pe site-ul casei de discuri Decca.

Week end în patru puncte principale și multe alte divagații jpeg
Week-end în patru puncte principale și multe alte divagații
Pe undeva, este și o dulce și tîrzie răzbunare a noastră, cu toate că întregul patrimoniu moștenit după 1918 aparține statului român, indiferent de stăpînitori, supuși și complicatele raporturi care au existat în trecut între ei.
Scrisoare către Leonida Neamțu jpeg
Scrisoare către Leonida Neamțu
Îți scriu, pentru că recent s-a reeditat una dintre cărțile tale.
Despre singurătatea din noi – nu i așa că îți place de mine? jpeg
Despre singurătatea din noi – nu-i așa că îți place de mine?
Este demonstrată științific legătura dintre creier, corp, mediu și vulnerabilitatea genetică.
Viețile netrăite jpeg
La ora prînzului
E o atenție pentru lumea mică, nevăzută, în mișcare, din jurul nostru, pentru care parcă n-am avut ochi pînă acum.
La stînga sau la dreapta? jpeg
La stînga sau la dreapta?
Gîndirea binară – natură versus cultură – este prea rigidă ca să explice complexitatea comportamentului verbal, care în mod clar e o combinație între cele două.
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației?  – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols jpeg
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației? – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols
Ceea ce suscită interesul „diagnosticianului” sînt atitudinile tot mai multor oameni. În primul rînd, legătura invers proporțională între „lipsa de informații” și „opiniile ferme”.
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai jpeg
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai
Sîntem într-o altă etapă a unui război surd pînă acum, într-o nouă formulă, „reloaded”, dar tot hîdă, de a ne raporta la alteritate.
Procese de onirință jpeg
Procese de onirință
Niciodată nu știi ce conduce la vis, pe cînd ce vine după aceea e mai limpede: rememorarea, reluarea lui în gînd pînă la dispariție.
Din jurnalul unui om cu „o mic” jpeg
Din jurnalul unui om cu „o mic”
Respectul diferă de politețe, atît în categoriile etice, cît și la locul de muncă.
O dilemă morală a fiecărei zile jpeg
O dilemă morală a fiecărei zile
La nivelul societății noastre întîlnim mulți oameni care funcționează în rol de victimă, e mai simplu să plasăm responsabilitatea în exteriorul nostru decît să ne asumăm alegerile.
Vise la feminin jpeg
Vise la feminin
Hélène Cixous reordonează material dintr-un jurnal de vise imens, mărturisind că n-a modificat nimic din eboșa inițială.
Sovietizarea selectivă a capitalismului american jpeg
Sovietizarea selectivă a capitalismului american
Tesla și alte afaceri „nou îmbogățite“ se bazează adesea pe finanțări externe, nu pe profituri.
Adaptați pentru viitor  Etica și estetica fericirii postmoderne jpeg
Adaptați pentru viitor. Etica și estetica fericirii postmoderne
Fericirea ne arată cum să devenim eroi ai propriei noastre vieți, ce înseamnă și cum să fim cu adevărat niște eroi buni și frumoși.
Traducătorul orchestră – interviu cu Andrei VIERU jpeg
Dragă domnule Andrei Cornea
Un om despre care nu sîntem siguri că a existat vreodată – de exemplu, Arjuna din Bhagavad-Gita – face parte din umanitate sau nu?
„Unde ni s entuziaștii, visătorii“ jpeg
„Unde ni-s entuziaștii, visătorii“
Oniriștii nu pornesc de la visele lor nocturne, inventînd hiperlucid altele, diurne.
De ce a murit macroeconomia? jpeg
De ce a murit macroeconomia?
Pînă cînd economiștii nu vor recunoaște existența unei incertitudini inevitabile, nu se va putea vorbi de o teorie macroeconomică, ci doar de măsuri de prevenire pentru situații de urgență.
Contabilitatea schimbărilor climatice jpeg
Contabilitatea schimbărilor climatice
„COP26”, Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, a adus o importantă mutare de accent de la responsabilitatea guvernelor la puterea sectorului privat.
Visele de apoi jpeg
Visele de apoi
Cîți nu ne trezim, în veghea imediat următoare unui coșmar, cu veșnica analogie dintre spațiul oniric și viața de apoi?
Imagine, iconoclasm, icoană jpeg
Imagine, iconoclasm, icoană
Imaginea e liberă de orice cenzură, de orice limită tehnologică.
O afacere bună jpeg
O afacere bună
Militarii nu sînt mai deștepți decît alți oameni, dar se pricep de minune să stoarcă din fiecare soldat maximum de efort în minimum de timp.
Antinomiile istorice ale ortodoxiei jpeg
Rămîne Dumnezeu dator?
Vorbăria care consumă viața chiar și în preajma morții arată cel mai bine inconsistența caracterelor.
Dileme auctoriale jpeg
Dileme auctoriale
Atunci cînd lectura devine boală, lucru destul de frecvent, leacul vindecării trebuie căutat în altă parte: cartea nu mai e medicament, iar biblioteca nu mai e farmacie.
Făt Frumos de Magheru jpeg
Făt-Frumos de Magheru
Cum stăteam noi așa, prin gangul care făcea legătura cu trotuarul a apărut o arătare cu copite.
Trei pactizanți cu visul jpeg
Trei pactizanți cu visul
Odată calea deschisă, bolnavul ajunge să comunice cu presupusa lume a spiritelor încă din stare de veghe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.