Descoperiri cu Orchestra Teatrului Scala din Milano, dirijor Riccardo Chailly

24 aprilie 2020
Descoperiri cu Orchestra Teatrului Scala din Milano, dirijor Riccardo Chailly jpeg

În timpuri de recluziune, cum sînt încă următoarele trei săptămîni din viețile noastre, este poate momentul și pentru noi descoperiri muzicale. Și dacă aceste muzici sînt interesante și pline de miez, cu atît mai bine.

În 7 februarie 2020, cînd a apărut albumul Cherubini Discoveries, semnat de Orchestra Teatrului Scala din Milano, condusă de directorul său, dirijorul Riccardo Chailly, nimeni nu se gîndea că vor veni timpuri cînd vom putea asculta această orchestră doar în înregistrări. De aceea, cu atît mai interesant este să descoperi o mare orchestră, dirijată de unul dintre marii muzicieni ai contemporaneității, într-un repertoriu foarte rar întîlnit.

Cine mai știe astăzi cine a fost Luigi Cherubini (poate cu excepția celor care sînt pasionați de istoria muzicii)? Un compozitor, de altfel, foarte important al timpului său, reprezentant al stilului clasic în muzică. Beethoven mărturisea că singurul dintre contemporanii săi care i-ar putea fi egal este Cherubini și sigur e și ceva adevăr în această afirmație.

În orice caz, în ciuda faptului că era italian (născut în 1760 la Florența), Luigi Cherubini rămîne un reper pentru istoria muzicală a Franței. Cherubini avea 25 ani cînd a vizitat prima dată Parisul; un an mai tîrziu se stabilea în capitala Franței și chiar în anul revoluției franceze, 1789, devenea director muzical al companiei italiene de operă de la Paris. În 1795, Cherubini era numit inspector la Institutul de Muzică din Paris, devenit apoi Conservatorul din Paris, unde avea să devină director în 1822. Cherubini a fost în primele decenii ale secolului al XIX-lea cel mai influent compozitor și profesor de muzică din Franța; cu un an înainte de a muri, în 1841, primea și distincția de Comandor al Legiunii de onoare, primul muzician astfel onorat în istoria Franței.

Cherubini a scris în special operă și lucrări vocal-simfonice religioase; astăzi, practic, nici una dintre acestea nu mai sînt în repertoriile curente. Are însă și cîteva lucrări simfonice, înregistrate pe discul apărut pe 7 februarie 2020 la casa Decca: nouă dintre aceste lucrări sînt înregistrate în premieră mondială – este vorba despre nouă mici marșuri compuse pentru anumite ocazii, Cherubini fiind și superintedent al capelei regale a Franței. De altfel, una dintre cele mai cunoscute lucrări din creația lui Cherubini este un marș funebru (și acesta prezent pe disc), compus în 1820 pentru funeraliile nepotului regele Franței, Ludovic al XVIII-lea.

Lucrarea de rezistență a discului este însă Simfonia în Re major, datată 1815. Cîte simfonii italiene sau franceze cunoașteți, compuse la începutul secolului al XIX-lea? Aș spune că este o simfonie europeană: compusă la Londra, în timpul unei vizite, cu o structură de tip german, dar cu o melodică de tip italian.

Marele atu al discului aș remarca, însă, că nu este repertoriul, deși un compozitor clasic despre care se știu astăzi atît de puține ar putea stîrni curiozitatea, dar fără interpretarea revelatoare a Orchestrei Teatrului Scala din Milano, muzica putea rămîne lipsită de strălucire. Riccardo Chailly construiește inteligent chiar și în micile marșuri înregistrate aici în premieră mondială, care, să recunoaștem, nu reprezintă totuși cea mai inspirată muzică scrisă vreodată. Iar orchestra îi răspunde cu suplețe și entuziasm: avem și acea spațialitate de tip cameral, specifică muzicii clasice, dar și verva și implicarea pe care le solicită un repertoriu cu melodică de tip italian.

Orchestra Teatrului Scala din Milano și dirijorul său, Riccardo Chailly, continuă astfel strălucit itinerariul lor în lumea descoperirilor: după Mendelssohn și Verdi, albume apărute în 2009 și 2013 tot la casa britanică Decca, iată acum un disc cel puțin la fel de interesant și care cu siguranță poate descreți frunțile celor experimentează stresul și anxietatea în aceste vremuri.

Albumul Cherubini Discoveries a fost difuzat la Radio România Muzical și poate fi reascultat aici

De asemenea, este disponibil și pe platformele de streaming online sau pe site-ul casei de discuri Decca.

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

cristina siscanu facebook jpg
Cristina Șișcanu, pusă la zid după ce a ieșit în oraș cu mama și soacra: „Mi se pare ceva ciudat.”
Din ce în ce mai mulți internauți o pun la zid pe Cristina Șișcanu, jurnalista care de o bună perioadă de timp face diverse reclamă la produse de îmbrăcăminte și nu numai. Faptul că a profitat de o ieșire în oraș cu familia pentru a-și prezenta ținuta și a anunța de pe ce site a comandat-o a stârnit
banner auday al ahmad png
Esteticianul preferat al vedetelor ne-a spus ce planuri are de sărbători! Auday Al-Ahmad: „Anul 2024 a însemnat succes”
Celebrul estetician Auday Al-Ahmad a stat de vorbă cu Click! și a făcut cele mai sincere confesiuni despre ceea ce a reprezentat pentru el anul 2024. Cum este pregătit să întâmpine noul capitol cu care vine 2025, dar și ce surprize le-a pregătit clientelor care îi trec pragul clinicii de înfrumuseța
horoscop financiar jpg
Cele 3 zodii care dau lovitura pe plan financiar în ultima zi din anul 2024. Au tras lozul câștigător pentru 2025
Sfârșitul anului 2024 vine cu o serie de surprize pe plan financiar pentru trei zodii ale horoscopului european. Un început de 2025 promițător, plin de oportunități care vor ajuta nativii respectivi să ajungă acolo unde și-au propus.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (4) jpg
Donald Trump vrea să privatizeze una dintre cele mai vechi instituții din SUA. Impactul asupra clienților și angajaților
Donald Trump și-a exprimat interesul puternic pentru privatizare din cauza pierderilor financiare, a raportat sâmbătă Washington Post, citând trei persoane informate despre subiect.
Luigi Mangione Foto Getty Images jpg
Istoricul familiei influente din spatele lui Luigi Mangione, tânărul acuzat de uciderea unui director dintr-o mare companie americană
Luigi Mangione, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat de uciderea directorului general al UnitedHealthcare, Brian Thompson. Tânărul provine dintr-o cunoscută familie de pe coasta de Est a SUA, cu rădăcini în Italia.
femeie stranut  jpg
De ce se spune „Dumnezeu să te binecuvânteze”/ „Sănătate” când cineva strănută?
Strănutul, un act fiziologic simplu, este acompaniat în multe părţi ale lumii de o expresie de binecuvântare. Formule precum „Dumnezeu să te binecuvânteze”, „Sănătate!” sau „Noroc!”,
image png
De ce s-au despărțit Ionuț Rusu și Viviana Sposub. Actorul de comedie a rupt tăcerea
Câți dintre voi vă mai amintiți de un fost cuplu care părea să aibă viață lungă? Haideți să ne amintim puțin cum a început relația dintre Viviana Sposub și Ionuț Rusu, dar și de ce a ajuns la final.
WhatsApp Video 2024 12 15 at 08 48 54 mp4 thumbnail png
Bărbat de 53 ani, decedat într-un incendiu la Slatina. Mai mulți vecini au ieșit la timp din blocul cuprins de flăcări
Un bărbat în vârstă de 53 ani, din municipiul Slatina, din județul Olt, și-a pierdut viața, în noaptea de 14/15 decembrie 2024, în incendiul care i-a cuprins locuința. Alți câțiva vecini au reușit să părăsească iimobilul până la sosirea pompierilor.
Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Bătălia pentru Donețk. Ucraina a numit un nou comandant pe frontul din regiune, în timp ce trupele se retrag din zone cheie
Retragerile strategice din zone precum Kurahove și Pokrovsk vin pe fondul dificultăților majore, în contextul avansului rusesc spre noduri logistice cheie.