Destination Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov

4 noiembrie 2018
Destination Rachmaninov  Cu pianistul Daniil Trifonov jpeg

Are 27 ani și un premiu Grammy obținut în 2018 la categoria „Cea mai bună interpretare solo – muzică clasică”. Este privit drept succesor al marii tradiții a școlii ruse de pian, un talent ieșit din comun despre care pianiști importanți ai timpurilor noastre nu au decît cuvinte de laudă. Sigur, are și numeroase premii la concursuri internaționale de prestigiu, dar mai ales, distincții pe care alții le primesc după o viață în slujba muzicii. Este deja un pianist-fenomen și în 2017, l-am putut asculta și la București: este Daniil Trifonov.

În 2015, Daniil Trifonov lansa un prim titlu ce avea în prim-plan muzica lui Serghei Rahmaninov, album ce a fost nominalizat la premiile Grammy, un disc pe care se regăsea Rapsodia op. 43 pe o temă de Paganini, celebră lucrare pentru pian și orchestră. Acum, în 2018, Daniil Trifonov revine la muzica lui Rahmaninov pentru a înregistra integrala concertelor pentru pian și orchestră, alături de aceeași muzicieni cu care colaborase și în 2015: Orchestra Simfonică din Philadelphia, dirijor Yannick Nezet Seguin.

Nu e nimic surprinzător în această alegere: Daniil Trifonov s-a format ca pianist ascultînd înregistrări cu Rahmaninov-pianistul, al cărui urmaș se consideră și este considerat astăzi. La fel ca Rahmaninov, și Trifonov compune. La fel ca Rahmaninov, el este un romantic. Emigrat din Rusia comunistă în 1917, Rahmaninov s-a stabilit în Statele Unite ale Americii; orchestra cu care a colaborat cel mai des în calitate de pianist și care i-a și interpretat cele mai multe prime audiții, a fost Orchestra Simfonică din Philadelphia. Și azi, la 75 ani de la moartea lui Rahmaninov, spiritul său și tradiția interpretării muzicii sale rămîn foarte vii printre muzicienii din Orchestra Simfonică din Philadelphia, așa că nu e deloc surprinzător că Trifonov a ales să înregistreze (din nou), împreună cu ei, Rahmaninov.

Destination Rachmaninov este un proiect cu două părți: Departure – albumul apărut pe 12 octombrie 2018, cuprinzînd concertele cu numerele 2 și 4 și Arrival, care va fi lansat în octombrie 2019 și va cuprinde, evident, concertele cu numerele 1 și 3.

Pentru cei care au fost la festivalul Enescu de anul trecut, audiția Concertului nr. 2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov, în interpretarea lui Daniil Trifonov, nu mai este o premieră. Însă ceea ce poate fi ascultat pe discul lansat pe 12 octombrie 2018 este destul de diferit de ceea ce putut fi ascultat la Sala Palatului, o versiune mult mai închegată, deși este tot o înregistrare din concert. Ascultînd acest disc, ne putem imagina cum ar fi cîntat însuși Rahmaninov în secolul XXI: avem aici și patos și liric, și echilibru, și maturitate și expansivitatea tinereții, într-un amestec surprinzător și cu un efect artistic deosebit.

Nu întîmplător, în cadrul proiectului Destination Rachmaninov, Trifonov a ales să combine concertele celebre  ale compozitorului rus cu cele mai puțin cunoscute, așa că acest concert nr.2, care este printre cele mai des abordate dintre toate concertele pentru pian și orchestră din istoria muzicii, are ca pereche concertul scris de Rahmaninov în 1926, concertul nr.4. Iată o partitură care ar merita să fie abordată mai des, în care Rahmaninov-romanticul îi face loc lui Rahmaninov-modernul, evitînd însă stridențele și demonstrînd același mare talent de melodist. De altfel, și Trifonov însuși că afirmă că dintre concertele lui Rahmaninov, ultimul, acest concert nr.4, este preferatul său.

Reușita albumului este asigurată nu doar de pianist, ci și de această atît maleabilă, calitativă și muzicală Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă eficient și atent de Yannick Nezet Seguin, unul dintre cei mai căutați dirijori ai timpurilor noastre.

Și deși destinația este muzica lui Rahmaninov, pe disc sînt inserate și trei piese de Johann Sebastian, e adevărat, în transcripția pentru pian realizată de Serghei Rahmaninov – trei părți din Partita a III-a pentru vioară solo. Trifonov explică el însuși că momentele polifonice din Concertul nr. 2 de Rahmaninov sînt inspirate de muzica lui Bach, iar Rahmaninov-pianistul era considerat un mare interpret al muzicii lui Bach.

Iată deci suficiente argumente pentru a asculta, măcar o dată, Destination Rachmaninov. Departure cu Daniil Trifonov și Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de Daniil Trifonov. O puteți face pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018, pe platformele de streaming online (de exemplu, Spotify) sau, evident, pe disc, pe care-l puteți comanda direct de pe site-ul Deutsche Grammophon, casa producătoare.

Dacă vă place Daniil Trifonov, puteți să-l vedeți și în înregistrarea video a concertului cu care Deutsche Grammophon și-a sărbătorit 120 ani de existență, în Orașul interzis din Beijing, pe 10 octombrie 2018.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.