„Echoes of Life” cu pianista Alice Sara Ott

12 noiembrie 2021
„Echoes of Life” cu pianista Alice Sara Ott jpeg

În fiecare zi, sute de oameni părăsesc această viață, în România zilelor noastre: privesc cu tristețe cum ne-am obișnuit să citim, insensibili, aceste cifre și să ne vedem în continuare de viețile noastre. Deși cei plecați sînt copiii, părinții, bunicii cuiva dintre noi...

Am avut acest lucru în gînd cînd am ales primul disc despre care am decis să scriu în 2021, după o perioadă de pauză a micilor mele excursii muzicale discografice. Și am ales un album care mie mi s-a părut zguduitor prin emoția pe care o degajă și care rezonează cu drama pe care o trăim acum în România.

Echoes of Life cu Alice Sara Ott se intitulează acest disc apărut pe 6 august 2021 la casa Deutsche Grammophon, cu care pianista germano-japoneză a colaborat din 2009. Alice Sara Ott a împlinit 33 ani pe 1 august 2021 și, în 2019, a făcut public că suferă de o boală fără leac, scleroză în plăci, aceeași boală care a răpit-o prea devreme și pe o celebră violoncelistă, Jacqueline Du Pré, prima soție a binecunoscutului Daniel Barenboim.

Să înregistrezi la mai puțin de 33 ani un album cu care să-ți descrii viața e o încercare foarte grea. Pe acest disc, Alice Sara Ott exact acest lucru face: strînge în jurul celor 24 preludii op. 28 de Frederic Chopin și alte piese cu titluri foarte sugestive, alese din muzica secolelor XX și XXI. „Echoes of Life este reflecția mea personală asupra gîndurilor și momentelor care ne influențează și ne schimbă viețile. Descrie, de asemenea, drumul și transformarea pe care le-am trăit ca să devin omul și artistul care sînt astăzi”, notează chiar Alice Sara Ott.

Pianista s-a lansat în atenția lumii internaționale de concert la 13 ani, cînd a devenit cea mai tînără cîștigătoare a prestigiosului concurs Hamamatsu din Japonia; la 18 ani, era deja o obișnuită a marilor scene din Europa, America și Japonia. La 20 ani, semna un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon și își publica primul său disc la 21 ani, cuprinzînd integrala studiilor de Franz Liszt. Au urmat integrala valsurilor de Frederic Chopin (2010), concerte de Ceaikovski și Liszt (2010), sonate de Beethoven (2011), Pictures (2013 – cu lucrări de Musorgski și Schubert), Scandale (2014 – cu Francesco Tristano), The Chopin Project (2015 – cu Olafur Arnalds), Wonderland (2016), Nightfall (2018), Lara (2019).

În 2012, pe 24 martie, a cîntat și la București – prima și singura dată în România. A fost un recital memorabil la Sala Radio, la organizarea căruia am contribuit, ocazia fiind aniversarea a 15 ani de existență ai postului Radio România Muzical. De fapt, pot mărturisi acum că anterior invitației pentru recitalul de la București, am călătorit special la un festival în Germania pentru a o asculta pe viu, pentru a confrunta imaginea din discurile ei cu prezența pe scenă, iar concluzia a fost: pe scenă e chiar mai bună decît pe disc!

La București, am avut ocazia de a o cunoaște mai îndeaproape: cu un neașteptat aer de timiditate, modestă, obosită după o lungă călătorie transatlantică, dar cu o uimitoare forță artistică pe scena pe care a urcat în picioarele goale și o rochie simplă, neșifonabilă, scoasă dintr-un mic rucsac.

Au trecut de atunci aproape 10 ani și am redescoperit-o pe Alice Sara Ott pe acest impresionant album Echoes of Life cu aceleași atuuri ale artistului impecabil, peste care a trecut timpul și a adăugat experiența și maturitatea. În mod evident, Chopin este un compozitor preferat și poate nu întîmplător au fost alese aceste 24 preludii pe care, multe dintre ele, autorul polonez le-a compus în iarna 1838-1839, în timpul vacanței sale la Mallorca, unde fugise de iarna rece pariziană, alături de George Sand. Sursa de inspirație au fost preludiile și fugile de Johann Sebastian Bach, Chopin propunînd, de asemenea, cîte un preludiu în fiecare tonalitate care poate fi construită pe cele 12 sunete cuprinse în interiorul unei game. Cîteva dintre ele sînt foarte cunoscute, cum sînt preludiul nr. 4 în mi minor sau nr. 15, Picătura de ploaie.

Alice Sara Ott nu propune o interpretare convențională pentru aceste preludii – pentru că ea însăși iese din convențional. Nuanțe, tempo, tușeu diferit de ceea ce fac alți pianiști, toate conferă o lectură individuală acestor preludii, a căror audiție o compar cu un urcuș către un pisc, o călătorie la finalul căreia ascultătorul este transfigurat.

Inserate între preludiile lui Chopin, găsim șapte lucrări de secol XX și XXI, cu subtitluri date de Alice Sara Ott, tocmai pentru a sublinia mesajul pe care dorește să-l transmită: In beginning was (Francesco Tristano), Infant rebellion (Gyorgy Ligeti – Musica ricercata nr. 1), When the grass was greener (Nino Rota – Vals), No road to adulthood (Chilly Gonzales – Preludiu), Identity (Toru Takemitsu – Litanie), A path to where (Arvo Part – Für Alina), Lullaby to eternity (Alice Sara Ott – după Lacrimosa din Requiemul de Mozart).

Efectul este unul zguduitor: acest final cu o  reinterpretare a celui mai cunoscut moment dintr-un requiem, după o călătorie în universul muzical și interior al unui mare artist.

Alice Sara Ott mărturisea că toate simptomele bolii ei sînt în remisie; are programate concerte și în prezent, și în prima parte a anului 2022. Însă, în mod evident, pentru Alice Sara Ott, ca pentru toți, de altfel, nu putem să știm ce va aduce ziua de mîine. Poate fi lumină sau întuneric…

Eu vă invit să privim cu speranță către lumină, cu gîndul că, totuși, este posibil ca acesta să nu fie ultimul disc al lui Alice Sara Ott. Echoes of Life este o audiție inspiratoare în aceste timpuri grele pe care le trăim, care hrănește sensibilul ce sper să mai existe în cît mai mulți dintre noi.

Discul a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat oricînd aici

Este disponibil și în format fizic, CD sau Vinyl, la emag.ro sau carturesti.ro. Evident, și pe platformele de streaming online.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)