„Echoes of Life” cu pianista Alice Sara Ott

12 noiembrie 2021
„Echoes of Life” cu pianista Alice Sara Ott jpeg

În fiecare zi, sute de oameni părăsesc această viață, în România zilelor noastre: privesc cu tristețe cum ne-am obișnuit să citim, insensibili, aceste cifre și să ne vedem în continuare de viețile noastre. Deși cei plecați sînt copiii, părinții, bunicii cuiva dintre noi...

Am avut acest lucru în gînd cînd am ales primul disc despre care am decis să scriu în 2021, după o perioadă de pauză a micilor mele excursii muzicale discografice. Și am ales un album care mie mi s-a părut zguduitor prin emoția pe care o degajă și care rezonează cu drama pe care o trăim acum în România.

Echoes of Life cu Alice Sara Ott se intitulează acest disc apărut pe 6 august 2021 la casa Deutsche Grammophon, cu care pianista germano-japoneză a colaborat din 2009. Alice Sara Ott a împlinit 33 ani pe 1 august 2021 și, în 2019, a făcut public că suferă de o boală fără leac, scleroză în plăci, aceeași boală care a răpit-o prea devreme și pe o celebră violoncelistă, Jacqueline Du Pré, prima soție a binecunoscutului Daniel Barenboim.

Să înregistrezi la mai puțin de 33 ani un album cu care să-ți descrii viața e o încercare foarte grea. Pe acest disc, Alice Sara Ott exact acest lucru face: strînge în jurul celor 24 preludii op. 28 de Frederic Chopin și alte piese cu titluri foarte sugestive, alese din muzica secolelor XX și XXI. „Echoes of Life este reflecția mea personală asupra gîndurilor și momentelor care ne influențează și ne schimbă viețile. Descrie, de asemenea, drumul și transformarea pe care le-am trăit ca să devin omul și artistul care sînt astăzi”, notează chiar Alice Sara Ott.

Pianista s-a lansat în atenția lumii internaționale de concert la 13 ani, cînd a devenit cea mai tînără cîștigătoare a prestigiosului concurs Hamamatsu din Japonia; la 18 ani, era deja o obișnuită a marilor scene din Europa, America și Japonia. La 20 ani, semna un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon și își publica primul său disc la 21 ani, cuprinzînd integrala studiilor de Franz Liszt. Au urmat integrala valsurilor de Frederic Chopin (2010), concerte de Ceaikovski și Liszt (2010), sonate de Beethoven (2011), Pictures (2013 – cu lucrări de Musorgski și Schubert), Scandale (2014 – cu Francesco Tristano), The Chopin Project (2015 – cu Olafur Arnalds), Wonderland (2016), Nightfall (2018), Lara (2019).

În 2012, pe 24 martie, a cîntat și la București – prima și singura dată în România. A fost un recital memorabil la Sala Radio, la organizarea căruia am contribuit, ocazia fiind aniversarea a 15 ani de existență ai postului Radio România Muzical. De fapt, pot mărturisi acum că anterior invitației pentru recitalul de la București, am călătorit special la un festival în Germania pentru a o asculta pe viu, pentru a confrunta imaginea din discurile ei cu prezența pe scenă, iar concluzia a fost: pe scenă e chiar mai bună decît pe disc!

La București, am avut ocazia de a o cunoaște mai îndeaproape: cu un neașteptat aer de timiditate, modestă, obosită după o lungă călătorie transatlantică, dar cu o uimitoare forță artistică pe scena pe care a urcat în picioarele goale și o rochie simplă, neșifonabilă, scoasă dintr-un mic rucsac.

Au trecut de atunci aproape 10 ani și am redescoperit-o pe Alice Sara Ott pe acest impresionant album Echoes of Life cu aceleași atuuri ale artistului impecabil, peste care a trecut timpul și a adăugat experiența și maturitatea. În mod evident, Chopin este un compozitor preferat și poate nu întîmplător au fost alese aceste 24 preludii pe care, multe dintre ele, autorul polonez le-a compus în iarna 1838-1839, în timpul vacanței sale la Mallorca, unde fugise de iarna rece pariziană, alături de George Sand. Sursa de inspirație au fost preludiile și fugile de Johann Sebastian Bach, Chopin propunînd, de asemenea, cîte un preludiu în fiecare tonalitate care poate fi construită pe cele 12 sunete cuprinse în interiorul unei game. Cîteva dintre ele sînt foarte cunoscute, cum sînt preludiul nr. 4 în mi minor sau nr. 15, Picătura de ploaie.

Alice Sara Ott nu propune o interpretare convențională pentru aceste preludii – pentru că ea însăși iese din convențional. Nuanțe, tempo, tușeu diferit de ceea ce fac alți pianiști, toate conferă o lectură individuală acestor preludii, a căror audiție o compar cu un urcuș către un pisc, o călătorie la finalul căreia ascultătorul este transfigurat.

Inserate între preludiile lui Chopin, găsim șapte lucrări de secol XX și XXI, cu subtitluri date de Alice Sara Ott, tocmai pentru a sublinia mesajul pe care dorește să-l transmită: In beginning was (Francesco Tristano), Infant rebellion (Gyorgy Ligeti – Musica ricercata nr. 1), When the grass was greener (Nino Rota – Vals), No road to adulthood (Chilly Gonzales – Preludiu), Identity (Toru Takemitsu – Litanie), A path to where (Arvo Part – Für Alina), Lullaby to eternity (Alice Sara Ott – după Lacrimosa din Requiemul de Mozart).

Efectul este unul zguduitor: acest final cu o  reinterpretare a celui mai cunoscut moment dintr-un requiem, după o călătorie în universul muzical și interior al unui mare artist.

Alice Sara Ott mărturisea că toate simptomele bolii ei sînt în remisie; are programate concerte și în prezent, și în prima parte a anului 2022. Însă, în mod evident, pentru Alice Sara Ott, ca pentru toți, de altfel, nu putem să știm ce va aduce ziua de mîine. Poate fi lumină sau întuneric…

Eu vă invit să privim cu speranță către lumină, cu gîndul că, totuși, este posibil ca acesta să nu fie ultimul disc al lui Alice Sara Ott. Echoes of Life este o audiție inspiratoare în aceste timpuri grele pe care le trăim, care hrănește sensibilul ce sper să mai existe în cît mai mulți dintre noi.

Discul a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat oricînd aici

Este disponibil și în format fizic, CD sau Vinyl, la emag.ro sau carturesti.ro. Evident, și pe platformele de streaming online.

vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.