Despre excelență: Riccardo Chailly și Murray Perahia

8 martie 2018
Despre excelență: Riccardo Chailly și Murray Perahia jpeg

Începutului anului 2018 a adus două discuri ieșite din comun: unul prin lucrările pe care le cuprinde, altul, prin excelența interpretării. În prim plan: dirijorul Riccardo Chailly și pianistul Murray Perahia.

Stravinski redescoperit după 100 ani

Unul dintre cei mai cunoscuți compozitori ai secolului XX: Igor Stravinski. Cine putea să-și închipuie că există o lucrare a sa, importantă, de altfel, rămasă inedită și care avea să fie înregistrată pentru prima dată pe un disc care a apărut în 12 ianuarie 2018?

Ei bine, o asemenea lucrare există. Este opusul 5 din creația lui Stravinski, „Chant funèbre”, care după premiera din anul 1909, a fost pierdut; a fost redescoperit în anul 2015 între partiturile din arhiva Conservatorului din Sankt Petersburg. Lucrarea a fost scrisă în memoria lui Nikolai Rimski Korsakov, stins din viață în anul 1908; Rimski-Korsakov a fost profesorul lui Stravinski.

Însuși Stravinski spunea că acest „Chant funèbre” este cea mai importantă lucrare a sa dinainte de baletul Pasărea de foc – de altfel, pînă la redescoperirea acestei partituri, era un mister cum de la scriitura mai curînd romantică din opusurile 1-4, Stravinski trece direct la un limbaj modern și atît de personal, cum este cel din baletele sale atît de binecunoscute – „Pasărea de foc” (1910), „Petrușka” (1911) și „Ritualul primăverii” (1913). Odată cu acest „Chant funèbre”, acest mister este dezlegat, pentru că această lucrare este exact veriga lipsă între primele opusuri semnate de Stravinski și cele care l-au consacrat. Aici regăsim germenii armoniei și orchestrației pe care le vom regăsi dezvoltate plenar în baletele stravinskiene.

După redescoperirea acestui „Cîntec funebru”, lucrarea a fost interpretată în concert de mai multe ori; însă  doar casa londoneză Decca a obținut drepturile pentru înregistrarea ei în premieră mondială pe disc. Iar interpreții aleși au fost Orchestra Festivalului de Lucerna și dirijorul Riccardo Chailly. O alegere oarecum surprinzătoare, însă, binevenită – această orchestră reunind instrumentiști veniți din cele mai bune orchestre ale Europei.

Pe disc, regăsim alte 3 opusuri de tinerețe semnate de Stravinski: op. 2, „Faunul și păstorița”, un ciclu de lieduri ce o au pe mezzosoprana Sophie Koch solistă, op. 3, „Scherzo fantastic” și op. 4, fantezia simfonică „Foc de artificii”. O alegere care permite observarea directă a evoluției stilului stravinskian: de la un discurs neo-romantic cu unele nuanțe impresioniste, pînă la ceea ce este, cred, culminația de pe acest CD – muzica baletului „Ritualul primăverii”, lucrarea emblemă a stilului stravinskian.

Putea fi riscant să abordezi o lucrare atît de dificilă ca „Ritualul primăverii” cu o orchestră ad hoc, care se reunește vara pe parcursul a trei săptămîni, cît durează Festivalul de la Lucerna, cu cîteva zile de repetiție înainte. Însă Riccardo Chailly, care din 2015 este directorul muzical al ansamblului, a riscat... și a cîștigat. Pe acest disc veți regăsi o versiune plină de nerv și de culoare, foarte precisă tehnic, o versiune de referință pentru acest opus.

Iată așadar un disc care merită să figureze într-o colecție: unora Stravinski li se pare greu de înțeles, însă aici vor descoperi și un altfel de Stravinski, cu o față mai puțin cunoscută, și atunci, poate că și „Ritualul primăverii” va fi mai ușor de ascultat...

Discul a fost difuzat la Radio România Muzical și poate fi ascultat oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2018. 

Murray Perahia și excelența în interpretarea muzicii lui Beethoven

În 12 februarie, celebrul pianist american Murray Perahia și-a lansat cel mai nou disc. Regăsim aici, pentru prima dată înregistrată de Perahia, Sonata „Hammerklavier” de Ludwig van Beethoven, unul dintre opusurile cele mai importante scrise de Beethoven pentru pian. Și alături de aceasta, Sonata lunii.

Este impresionant să-l vezi pe Murray Perahia însuși cum vorbește despre istoria interpretării sonatei Hammerklavier, cum a abordat-o prima dată la vîrsta de 25 ani, cum și-a dat seama că atunci era nepregătit și că a tot amînat pentru mai tîrziu. Acest „mai tîrziu” a venit… după 45 ani; Murray Perahia a împlinit deja 70 ani. A studiat partitura o vară întreagă, perioadă în care nu a făcut decît acest lucru; a cîntat-o în recital de cîteva ori și, în fine, a ajuns la concluzia că ar putea să o înregistreze.

Într-o lume fast-living, așa ceva pare aproape incredibil. Să meditezi asupra unui lucru 45 ani, pînă te simți pregătit să-i faci față: cine își mai asuma astăzi așa ceva? Pare, într-adevăr, ceva rezervat doar unor puțini aleși – iar Murray Perahia este unul dintre ei. Iar versiunea lui pentru „Hammerklavier” este cu adevărat sumumum-ul celor învățate și trăite de un mare pianist într-o viață dedicată muzicii: de la construcție la sens, la trăire și filozofie. Murray Perahia găsește echilibrul perfect, acel echilibru care aduce noblețe și durabilitate artei, făcînd-o nemuritoare.

Iar „Sonata lunii” se înscrie exact în aceleași coordonate. Sigur, contează mult și povestea care stă în spatele a ceea ce pianistul își imaginează că spune muzica lui Beethoven: iar în cazul „Sonatei lunii”, nu prea are de a face nici cu luna, nici cu lacul Lehmann, care se spune că l-ar fi inspirat pe Beethoven. Povestea aceasta o puteți descoperi în materialul video ce însoțește lansarea CD-ului.

Însă totuși, nici o poveste nu se poate substitui muzicii însăși: o interpretare tulburătoare tocmai prin faptul că aduce în viețile noastre un echilibru despre care nu cred că ne mai puteam imagina că există.

Un mare pianist, versiuni antologice pentru sonatele beethoveniene. De neratat.

Discul Beethoven semnat de Murray Perahia poate fi ascultat oricînd aici. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2018/disc.htm?a=1776931&c=4631&g=2

Cristina Comandașu este critic muzical.

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.