Plaisir d’amour cu Angela Gheorghiu și Alexandra Dariescu
O apariție discografică ce suscită imediat interesul: albumul Plaisir d’amour, apărut pe 15 noiembrie 2019 la casa britanică Decca, una dintre cele mai importante din lume. Pe copertă: numele a două românce – celebra soprană Angela Gheorghiu și pianista de 34 ani, Alexandra Dariescu, cu o frumoasă carieră internațională.
În 1994, televiziunea BBC își întrerupea programul pentru a transmite în direct un spectacol ce a făcut istorie, producție a Operei Regale Covent Garden din Londra: La Traviata de Giuseppe Verdi cu Angela Gheorghiu în rolul principal. A fost momentul intrării în galeria marilor stele ale teatrului liric pentru soprana Angela Gheorghiu, un moment de grație. Într-un spectacol condus de regretatul dirijor, legendarul Georg Solti, Angela Gheorghiu nu doar că a întruchipat-o exemplar pe eroina lui Alexandre Dumas-fiul, ci a creat-o pe Violetta Valery pentru secolul XXI: cu o voce splendidă, frumoasă, sensibilă, plină de pasiune, emoționantă pînă la lacrimi. Pentru mine, cel puțin, rămîne cea mai bună interpretare a rolului Traviatei, referința pentru oricare altele dintre numeroasele interpretări care există pentru acest rol.
Au trecut 25 ani de la acest succes fulminant al Angelei Gheorghiu, iar casa Decca vine cu acest nou proiect, Plaisir d’amour, menit să marcheze chiar această aniversare.
Plaisir d’amour reunește 23 de piese pentru voce și pian, într-o varietate de limbi și stări, avînd drept temă comună iubirea: cîntece românești de George Ștephănescu și Tiberiu Brediceanu, melodii franceze de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Jean Philippe Rameau și Reynaldo Hahn, arii, cîntece și canzonette italiene de Giovanni Paisiello, Vincenzo Bellini și Paolo Tosti, lieduri de Richard Strauss, romanțe ruse de Serghei Rahmaninov, cîntece semnate de spaniolul Fernando Obradors și brazilianul Heitor Villa Lobos. Titlul albumului este dat de o piesă făcută celebră de Elvis Presley, Mireille Matthieu și Nana Moskouri, în fapt, un cîntec de Jean Paul Martini, compozitor francez care a trăit între 1741 și 1816.
Albumul a fost înregistrat în 2018 la Londra, la St Paul’s School; plăcerea de a cînta, inocentă și molipsitoare, este vizibilă în video-urile care au însoțit lansarea acestui album.
Într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical, pianista Alexandra Dariescu își amintește: „În urmă cu patru ani, tocmai făcusem un recital la Wigmore Hall și eram în tren înspre York, unde aveam un alt recital a doua zi. Am primit un telefon, nu știam numărul și mi-era frică pentru că nu era semnal bun... în momentul în care a spus «Alexandra, sînt Angela Gheorghiu!», efectiv mi s-a luminat inima și mi-era frică, sincer, să nu pice semnalul și să nu pot vorbi destul. Dar a fost bine și am vorbit foarte mult... a fost ca și cum eram prietene de-o viață.”
Așa a început colaborarea dintre Angela Gheorghiu și Alexandra Dariescu, concretizată în martie 2018 cu un memorabil recital la Opera de Stat din Viena. Și iată, acum, cu acest disc cu un repertoriu niciodată înregistrat de Angela Gheorghiu pînă în prezent, foarte divers, cu o largă paletă expresivă, interpretat în stilul binecunoscut al celebrei noastre soprane, pasionat și pasionant. Alexandra Dariescu se dovedește o remarcabilă parteneră, nu doar o acompaniatoare, ci o veritabilă comentatoare a discursului vocii, cu o concepție proprie plină de miez.
Două românce la o mare casă de discuri și... un posibil foarte reușit cadou de Crăciun – Plaisir d’amour cu Angela Gheorghiu și Alexandra Dariescu.
Discul a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat aici. Este disponibil în magazinele de specialitate, pe emag.ro, getmusic.ro în format fizic, precum și pe platformele de streaming online.
Cristina Comandașu este critic muzical.