Muzica barocă – pentru genii în devenire. Sau pentru oameni normali

18 martie 2018
Muzica barocă – pentru genii în devenire  Sau pentru oameni normali jpeg

„Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întîmplă numai în cazul geniilor! Numai că geniile îl au permanent, în vreme ce omul care ascultă muzică îl are doar cît ascultă muzica, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria”, spune prof. univ. dr. Ioan Bradu Iamandescu într-un interviu pentru Adevărul. 

...Și trei discuri cu muzică barocă ce trebuie, deci, explorate: Tesori d’Italia cu oboistul Albrecht Mayer, Dolce duello cu Cecilia Bartoli și Sol Gabetta, Arta fugii de Bach cu Accademia Bizantina.

Tesori d’Italia

Iată un disc pe care să-l asculți cînd plouă afară, ești trist și ți-e dor de o vacanță în Italia; și cu primăvara aceasta capricioasă, probabil că vor fi multe asemenea zile. E ca o rază de soare blîndă care-ți aduce alinare și confort; nimic strident, bun gust desăvîrșit, interpretare ieșită din comun.

Protagonistul este oboistul german Albrecht Mayer, unul dintre foarte puținii oboiști care și-au construit o carieră solistică de top la nivel internațional, oboiul nefiind o vedetă a scenelor de concert. Albrecht Mayer este în același timp și membru al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, considerată una dintre cele mai bune (dacă nu cea mai bună) din lume.

Repertoriul dedicat oboiului nu e foarte extins, așa că e de înțeles interesul lui Albrecht Mayer de a căuta partituri prin vechi arhive uitate. Lost and found s-a intitulat primul disc pe care a înregistrat asemenea lucrări redescoperite; Tesori d’Italia este cel de al doilea, apărut în 3 noiembrie 2017. Pe acest din urmă disc, parteneri îi sînt membrii ansamblului I musici din Roma, specializați în interpretarea muzicii vechi.

Ce putem asculta pe acest disc? Concertul RV 450 de Antonio Vivaldi, un concert de Domenico Elmi, trei concerte de Giuseppe Sammartini și un concert de Giovanni Alberto Ristori.

În mod evident, doar numele lui Vivaldi este mai cunoscut dintre toate cele de mai sus. Un punct comun pentru ceilalți trei: toți sînt italieni au activat în perioada secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, cu precădere, în afara Italiei. Domenico Elmi și Giovanni Alberto Ristori au fost maeștri de capelă la Dresda; Albrecht Mayer a descoperit partiturile lor de pe acest disc în colecția lui Johann Georg Pisendel (alt compozitor care a activat la Dresda). De fapt, ce a mai rămas din această colecție, pentru că majoritatea lucrărilor lui Ristori au fost distruse în timpul bombardamentelor din cel de al doilea război mondial de la Dresda. Și Elmi, și Ristori erau originari din Veneția, iar influența stilului venețian baroc este foarte vizibilă în lucrările lor.

Concertul lui Domenico Elmi a fost înregistrat în premieră mondială pe acest disc; asemenea, unul dintre cele trei concerte de Giuseppe Sammartini, op. 8 nr. 4. Giuseppe Sammartini este originar din Milano și a devenit cunoscut datorită activității sale de la Londra. Pare puțin bizar că Albrecht Mayer a găsit partitura Concertului în Do major pentru oboi și orchestră, înregistrat pe acest disc, tocmai la Stockholm, la Biblioteca Națională. Însă e un noroc pentru cei care iubesc muzica secolului al XVIII-lea.

Albumul Tesori d’Italia a fost difuzat în premieră la Radio România Muzical și poate fi reascultat oricînd aici. 

Dolce duello

Un disc pe care apare numele Ceciliei Bartoli, una dintre cele mai cunoscute și apreciate cîntărețe ale timpurilor noastre, este deja garanție pentru succes. Iar dacă titlul albumului este Dolce duello și pe copertă apare și numele violoncelistei Sol Gabetta, interesul este cu atît mai mare.

Sigur, este incitant să te gîndești la un duel între o voce și un violoncel, iar pentru lumea conflictuală în care trăim, probabil că este un titlu potrivit. De fapt, însă, nu avem niciun duel, nici  măcar dulce, pe acest disc, ci o perfectă dovadă a unei minunate colaborări artistice, între două mari muziciene care se aseamănă foarte mult ca tipologie: aceeași personalitate caldă și vivace, inteligente, strălucind în repertorii pe care doar ele le abordează.

Dolce duello înseamnă 8 arii și un concert pentru violoncel și orchestră – toate din perioada barocă sau a clasicismului timpuriu, ale unor compozitori italieni  – Antonio Caldara, Tomaso Albinoni, Domenico Gabrielli, Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini – sau care au scris în stil italian, cum e Haendel. Cecilia Bartoli și-a obișnuit publicul ca pe discurile sale să prezinte lucrări înregistrate în premieră mondială – și pe acest disc, avem trei asemenea arii, două arii din operele Nitocri și Gianguir de Antonio Caldara și una din opera Gli orti esperidi de Nicola Porpora.

Ansamblul care le acompaniază pe cele două protagoniste, Cecilia Bartoli și Sol Gabetta, este Capella Gabetta, condus de fratele lui Sol, Andres Gabetta, un ansamblu special în interpretarea muzicii vechi.

Trebuie spus că există o lungă tradiție a muzicii în care vocea este însoțită de violoncel: partiturile din perioada barocă, în cazul cînd o voce este solistă, propun un acompaniament cu un ansamblu basso continuo din care, de regulă, face parte și violoncelul.

Pe albumul Dolce duello găsim lucrări în care violoncelul completează discursul vocii, de multe ori, cu o virtuozitate egală cu cea a vocii; iar barocul era recunoscut drept furnizor al unor arii, prin excelență, de virtuozitate. De aceea, o colaborare artistică atît de reușită cum este cea dintre Cecilia Bartoli și Sol Gabetta este cu atît mai importantă în contextul acestui repertoriu; nu, nu avem un duel, ci dialog între o voce de o expresivitate aparte și un violoncel care impresionează prin căldura sa.

Minunat!

Iar bonus este o versiune strălucitoare a Concertului op. 34 pentru violoncel și orchestră de Luigi Boccherini, cu o Sol Gabetta care este în mod evident, la 36 ani, una dintre vedetele contemporane ale instrumentului său.

Discul Dolce duello poate fi ascultat oricînd aici. 

Arta fugii

Nu puteam să nu menționez apariția și a unui disc care cuprinde Arta fugii de Johann Sebastian Bach, în versiunea neterminată lăsată de compozitor, care s-a stins din viață înainte să o finalizeze. Este unul dintre opusurile fundamentale din istoria muzicii, cred, și audiția lui are capacitatea de a te transpune într-o lume foarte îndepărtată de ceea ce înseamnă cotidianul nostru contemporan. De aceea și consider că este o audiție foarte potrivită pentru perioada premergătoare unei sărbători religioase creștine, cum este cea a Paștelui, spre care ne îndreptăm.

Pe 10 noiembrie 2017, apărea la casa Decca o nouă versiune a Artei fugii, în interpretarea semnată de membri ai Accademiei Bizantina, ansamblu rezident la Ravenna, în Italia, specializat în interpretarea muzicii vechi. Pe acest disc, apar Alessandro Tampieri și Ana Liz Ojeda- viori, Diego Mecca- violă, Mauro Valli – violoncel, Stefano Demicheli – orgă și Ottavio Dantone – la clavecin. Toți, cîntînd la instrumente de epocă, ceea ce și conferă un parfum aparte acestui disc. Nu neapărat că sîntem transportați în secolul al XVIII-lea în care a trăit Bach, ci sîntem ajutați să înțelegem mai bine un context muzical care rămîne la fel de valabil și astăzi.

Emisiunea în cadrul cărei a fost difuzat la Radio România Muzical acest disc  poate fi ascultată oricînd aici

Toate discurile prezentate sînt disponibile în magazinele din România; iar pentru cei care au cont, sînt pot fi ascultate pe platforma Spotify.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.