Despre stele și trei continente

10 iulie 2020
Despre stele și trei continente jpeg

În timpuri de pandemie, dar și de vacanță, avem mai mult timp să reflectăm la muzica sferelor – care nu este doar o vorbă în vînt, ci un concept filosofic din antichitate. Sau putem să ne gîndim la globalizare – reflectată muzical într-un concert intitulat, emblematic, Trei continente, înregistrat în ianuarie 2020 de violoncelistul Jan Vogler și Orchestra Radiodifuziunii WDR din Koln, condusă de dirijorul ei șef, Cristian Măcelaru.

Grecii antici credeau că există o relație între mișcarea planetelor și muzică, incluzînd relații matematice care există între sunetele muzicale, explicate de Pitagora. În 1967, această teorie antică de ordin filosofic a primit și o confirmare de ordin științific, odată cu descoperirea primului pulsar, un corp ceresc care emite frecvențe de ordinul megahertzilor, adică sunete, regulate. Muzica sferelor a devenit astfel un concept palpabil.

Muzica sferelor se intitulează cel mai nou album al Orchestrei Aurora, ansamblu britanic recunoscut pentru proiectele lui ieșite din comun. O orchestră de cameră înființată în 2005, Orchestra Aurora este un proiect gîndit de cîțiva muzicieni tineri, printre care și dirijorul Nicholas Collon, actualul dirijor șef al ansamblului, astăzi în vîrstă de 37 ani.

Într-o lume foarte competitivă, o tînără orchestră trebuia să găsească modalități noi de exprimare și aspecte ieșite din comun care să o diferențeze de alte orchestre cu tradiție și notorietate. Așa au apărut concertele de tip multimedia susținute de Orchestra Aurora și ideea interpretării unei lucrări orchestrale fără partitură. Nu cunosc altă orchestră care să fi înregistrat Simfonia nr. 41 de Mozart fără ca vreunul dintre muzicieni să foloseasca partitura – adică toți muzicienii din orchestră știau toată partitura pe de rost, ceea ce este fără îndoială o performanță.

Muzica sferelor – noul album al Orchestrei Aurora, lansat pe 12 iunie 2020, se deschide chiar cu Simfonia nr. 41 de Mozart, cîntată de toți muzicienii pe dinafară. De ce tocmai Simfonia nr. 41 – este simplu, subtitlul ei este Jupiter. Cel care i-a dat acest nume, un impresar cu care lucra Mozart, nu s-a gîndit la planeta Jupiter, ci la zeul Jupiter, Zeus din mitologia greacă, conducătorul tuturor zeilor, tocmai pentru a sublinia măreția muzicii lui Mozart. Simfonia nr. 41 de Mozart rămîne una dintre cele mai importante simfonii din istoria muzicii, iar faptul că artiștii din Orchestra Aurora o cîntă pe dinafară aduce o unitate ieșită din comun discursului, o capacitate de reacție rapidă față de cea mai mică intenție a dirijorului și o impresionantă construcție în partea a IV-a, unde discursul polifonic este în prim plan.

Unde continuă apoi călătoria propusă de Orchestra Aurora prin muzica sferelor? Către primul pulsar descoperit în spațiu, numit CP1919. Tot așa se intitulează și lucrarea comandată special de orchestră pentru acest proiect compozitorului contemporan britanic Max Richter și înregistrată pe acest disc în premieră mondială. Unul dintre cele mai cunoscute nume ale componisticii actuale, care a ales să scrie pentru a fi înțeles de un public larg, fără a face însă compromisuri, Max Richter folosește acele tipuri de ritmuri descrise de filosofii antici drept „celeste”, iar rezultatul este o lucrare de 10 minute cu un efect aproape hipnotic, o călătorie printre stele într-un limbaj muzical pe care-l putem înțelege cu toții. De ascultat în întuneric, cum recomandă compozitorul.

Două piese neobișnuite încadrează apoi disonantul concert „Concentric path” de Thomas Ades, cu Pekka Kuusisto solist: Time stands still de John Dowland, într-un aranjament cu nuanțe contemporane de Nico Muhly, și Life on Mars de David Bowie, într-o orchestrație clasică, cu Sam Swallow solist. Timpul și stelele – într-o lucrare renascentistă și una cu nuanțe pop, cu mesajul simplu că muzica bună e, de fapt, una singură, indiferent de perioada istorică cînd a fost scrisă.

Albumul Muzica sferelor a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat oricînd aici. Este disponibil și pe platformele de streaming online.

macelaru jpg jpeg

Pe „Trei continente” cu violoncelistul Jan Vogler și dirijorul Cristian Măcelaru

O înregistrare în premieră mondială găsim și pe cel mai nou disc pe care apare numele dirijorului român Cristian Măcelaru – concertul Trei continente pentru violoncel și orchestră, o lucrare unde fiecare parte este compusă de un compozitor de pe alt continent: America, reprezentată de Nico Muhly, Europa – Sven Helbig din Germania și Asia – Zhu Long din China.

Este vorba despre un proiect gîndit de Jan Vogler, violoncelistul cu o importantă carieră internațională, director al festivalului de la Dresda. Concertul Trei continente a fost comandat de Jan Vogler, ca un portret personal: pentru că el s-a născut în Germania, locuiește în Statele Unite ale Americii și este căsătorit cu o violonistă chinezoaică. Jan Vogler este o mare personalitate, carismatic, un excepțional violoncelist, însă profund implicat în organizarea unor diverse evenimente în Germania lui natală – provine din Germania de Est și a contribuit mult la revitalizarea vieții artistice din fosta Germanie de Est după reunificare; eu însămi am participat la două festivaluri pe care le organizează: cel de muzică de cameră de la Moritzburg și cel de la Dresda.

Dramatică și disonantă – partea I, consonantă și evocatoare – partea a II-a și puternic influențată de muzica tradițională chineză – partea a III-a: iată o scurtă descriere a acestui concert-compoziție colectivă, în lectura dirijorului Cristian Măcelaru, care nu se consideră specializat în muzica contemporană, însă o interpretează și promovează des. În fond, și premiul Grammy pe care l-a obținut anul acesta era tot pentru un concert contemporan. O lectură foarte atentă, impecabil construită, cu o nuanță de umor – astfel este interpretarea Orchestrei Simfonice WDR conduse de Cristian Măcelaru, înregistrată realizată în studiourile din Koln în ianuarie 2020 și care apare acum pe acest disc lansat de casa Sony pe 19 iunie 2020.

Fiind un proiect al Festivalului de la Dresda, acest disc cuprinde, evident, și o înregistrare realizată în timpul unuia dintre evenimentele de acolo: Jan Vogler a selectat Concertul nr. 2 pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici, interpretat live alături de Orchestra Teatrului Mariinski, dirijor Valery Gergiev, în iunie 2019. O interpretare grandioasă, cum era de așteptat, pentru unul dintre cele mai dificile concerte pentru violoncel și orchestră scrise vreodată, partitură pe care Jan Vogler o înțelege pînă la cele mai mici amănunte.

Albumul are toate ingredientele pentru a primi un premiu Grammy – repertoriu, interpretare; ar fi o frumoasă surpriză pe care ne-ar face-o, din nou, Cristian Măcelaru, acest dirijor excepțional care urmează să înregistreze integrala simfoniilor de George Enescu, cu Orchestre National de France (unde va fi director muzical din 2021), și care, din septembrie 2020, va susține o rubrică bilunară de educație muzicală la Radio România Muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.