Impresionismul francez. Claude Debussy

31 martie 2018
Impresionismul francez  Claude Debussy jpeg

În 25 martie s-au împlinit 100 ani de la moartea lui Claude Debussy, compozitorul-fanion al impresionismului, primul dintre stilurile muzicale care au înflorit în arealul mai larg al modernismului. Trebuie să fi ascultat măcar o dată Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, prima lucrare modernă din istoria muzicii, a cărei premieră a avut loc în anul 1894.

Pentru cei care nu știu, termenul de „impresionism” a apărut pentru prima dată în pictură. În decembrie 1873, se deschidea la Paris o expoziție independentă a pictorilor refuzați de Academia Franceză de Arte Frumoase în expozițiile oficiale. Unul dintre tablourile expuse fusese realizat în 1872 de Claude Monet; se intitula Impression – Soleil levant. Numele acestui tablou astăzi celebru a fost preluat pentru a defini un întreg stil, caracterizat prin tușele mai puțin clare, care lasă loc sugestiei, și jocurile de lumini.

Dacă ați avut ocazia să vedeți un tablou de Claude Monet, Pierre Auguste Renoir sau Edouard Manet, și ascultați muzica lui Claude Debussy, veți sesiza cît de înrudite ideatic sînt. Claude Debussy renunță și el la canoanele clasice, la discursul exclusiv tonal, propunînd noi scări muzicale, de origine modală, fiind inspirat de muzicile extra-europene pe care le auzise la una dintre expozițiile mondiale de la Paris. Muzica lui Debussy lasă mult spațiu sugestiei celui care ascultă, se folosește de culori sonore eterate și pline de rafinament.

Claude Debussy a scris multă muzică pentru pian; de aceea, este de înțeles de ce mai mulți pianiști de renume au ales să înregistreze discuri cu muzică de Debussy, lansate recent, special pentru comemorarea compozitorului. Numele acestor pianiști: Daniel Barenboim, Seong Jin Cho, Maurizio Pollini, Menahem Pressler.

Daniel Barenboim

În 19 ianuarie, casa Deutsche Grammophon a lansat la nivel internațional cel mai nou disc al pianistului Daniel Barenboim. Regăsim aici „Suita Stampe”, „Clair de lune” din „Suita bergamască”, „Valsul mai mult decît lent”, o „Elegie” și setul celor 12 preludii din caietul I de Claude Debussy. Daniel Barenboim își impune propria personalitate asupra lucrărilor interpretate: robustă, incisivă, extrovertită.

Maurizio Pollini

O continuare ideatică a albumului lui Barenboim întîlnim pe discul lansat de pianistul Maurizio Pollini în 16 februarie, tot la Deutsche Grammophon: întîlnim aici al doilea set de preludii pentru pian, într-un limbaj cu accente moderniste mai accentuate decît în primul caiet de preludii. Tot pe acest disc, Maurizio Pollini interpretează alături de fiul său, Daniele Pollini, Suita „În alb și negru” pentru două piane. Așa cum remarca și un critic londonez, accentul cade în aceste înregistrări pe precizie și culoare; Pollini, astăzi ajuns la 76 ani (ca și Barenboim, de altfel, care va împlini 76 ani în noiembrie), se dovedește și în interpretarea muzicii lui Debussy unul dintre marii pianiști ai momentului.

Menahem Pressler

În 9 martie, a apărut un alt nou disc al unui pianist care astăzi are 94 ani! Este vorba despre Menahem Pressler, pianistul care a fondat Trio Beaux Arts, un ansamblu legendar cu care a activat timp de șase decenii, dar și pianistul care s-a lansat în anul 1946 grație premiului I obținut la concursul Debussy de la San Francisco. Este primul disc pe care Menahem Pressler îl înregistrează pentru Deutsche Grammophon (se vede că niciodată nu e prea tîrziu pentru un debut); albumul se intitulează „Clair de lune”, preluînd titlul celebrei piese care face parte din Suita Bergamască de Claude Debussy. Avem lucrări de Claude Debussy – evident, Clair de lune, dar și o Arabescă, valsul La plus que lente, o piesă din suita Colțul copiilor, 5 preludii din caietul I. Avem însă și alte lucrări din spațiul francez: două lucrări de Maurice Ravel – Pavana pentru o infantă defunctă și Păsări triste din Suita Oglinzi, dar și de Gabriel Fauré – Barcarola nr.6. Sigur, abilitățile strict tehnice ale unui pianist de 94 ani nu le mai pot concura pe cele ale unui muzician mai tînăr și acest lucru se simte în înregistrare; dar Menahem Pressler este fără îndoială un excelent muzician, iar sensul interpretării sale este foarte aproape de ceea ce, probabil, însuși Claude Debussy și-ar fi dorit.

Seong Jin Cho

Însă pentru mine, marea revelație a fost albumul Debussy semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, apărut tot la casa Deutsche Grammophon pe 17 noiembrie 2017. Seong Jin Cho este cîștigătorul concursului Chopin de la Varșovia din 2015 (concursul se organizează odată la 5 ani), împlinește 24 ani în luna mai și a cîntat deja pe cele mai importante scene ale lumii – în această perioadă îl înlocuiește, de pildă, pe Lang Lang la Filarmonica din Berlin.

Evident, un cîștigător al concursului Chopin de la Varșovia cîntă foarte bine muzica lui Chopin; tocmai de aceea, un album Debussy putea fi o imensă provocare, Debussy solicitînd alte abilități artistice, muzicale și tehnice decît Chopin. Însă Seong Jin Cho a studiat la Paris cu Michel Beroff, și acest lucru a pus o amprentă definitorie asupra modului în care sud-coreeanul știe să abordeze muzica lui Debussy. Culori incredibile, nuanțe de piano eterate, planuri sonore minunat definite, un sens muzical perfect adaptat partiturilor interpretate și multă poezie, chiar și în paginile care solicită vigoare – Seong Jin Cho se dovedește un redutabil interpret al muzicii lui Debussy, un ambasador extraordinar al lui Debussy într-un secol XXI atît de complicat.

Pe disc regăsim cele două Suite „Imagini”, Suita „Colțul copiilor”, „Suita bergamască” și piesa „Insula veselă” – o foarte bună selecție repertorială pentru a-l descoperi pe Debussy, contemporanul nostru.

Toate albumele au fost difuzate la Radio România Muzical și pot fi reascultate oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2018

Albumele sînt disponibile în România în magazinele de specialitate și pot fi comandate pe www.emag.ro.

Cristina Comandaşu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)