Despre Excelența fără vîrstă

8 decembrie 2019
Despre Excelența fără vîrstă jpeg

La 53 de ani, o cîntăreață de operă este cel mai probabil să fie la zenitul unei cariere; la 18 ani, un violonist e cel mai probabil doar elev sau student și pregătește concursuri care să-l propulseze în lumea mare de concert. Altfel stau lucrurile pentru mezzosoprana Cecilia Bartoli și violonistul Daniel Lozakovich – două excepții care demonstrează că Excelența nu are vîrstă.

Cecilia Bartoli și Farinelli

În 28 noiembrie, casa Decca a lansat cel mai nou album, cu titlul Farinelli, semnat de extraordinara mezzosoprană Cecilia Bartoli. În ultimul timp, celebra cîntăreață ne-a obișnuit cu cîte un album nou apărut la final de an, așa cum și-a obișnuit deja publicul cu apariții ieșite din comun în pozele de pe discurile sale. A fost statuie de marmură, preot ras în cap, acum apare cu umerii goi, însă cu mustăți și barbă, pentru a sublinia natura repertoriului interpretat pe discul Farinelli, arii abordate cîndva de cîntăreții castrați.

Lumea misterioasă a cîntăreților castrați suscită și astăzi interesul. Pentru că nu doar în lumea haremurilor au existat castrați, ci și în spațiul european: femeile nu aveau voie să cînte nici în biserică, nici pe scenă, așa că trebuia găsită o soluție, iar aceasta a fost castrarea băieților înainte de a intra în pubertate, pentru a-și conserva vocea pură, în registrul înalt. Epoca de aur a castraților a fost în perioada secolelor XVI-XVIII; la finalul secolului al XVIII-lea s-a renunțat definitiv la interdicția pe care o aveau femeile, așa că și necesitatea cîntăreților castrați a dispărut.

Sigur, sacrificiul cîntăreților castrați era mare; însă la fel de mare era și succesul, faima și averea lor – cei mai cunoscuți cîntăreți castrați aveau statutul de superstar al cîntăreților pop-rock de astăzi. Un cîntăreț cu faimă cîștiga de 20 ori mai mult decît un muzician oarecare; își permitea extravaganțe de tot felul, era adulat, i se compuneau arii. Nu e de mirare că multe familii sărace acceptau și, uneori, chiar solicitau castrarea unui băiat cu voce frumoasă, în speranța că succesul viitor al băiatului castrat avea să se reflecte asupra nivelului financiar al întregii familii.

Însă cîntăreții castrați nu proveneau doar din familii sărace; un caz celebru este cel al lui Carlo Broschi, cunoscut sub numele de scenă Farinelli, care era membru al aristocrației. Farinelli rămîne cel mai cunoscut cîntăreț castrat al secolului al XVIII-lea (a trăit între 1705 și 1782), cu abilități vocale uimitoare: se spunea că putea să cînte 250 note într-o singură respirație, iar ambitusul vocii lui depășea cu două octave ambitusul natural al unei voci feminine, în acut, după mărturiile contemporanilor lui.

Despre toate acestea vorbește noul album al Ceciliei Bartoli, Farinelli. Sigur, Cecilia Bartoli nu este și nu poate fi Farinelli – de altfel, noi, cei de astăzi, nu putem decît să ne închipuim cum cîntau castrații, în lipsa unor înregistrări din acele timpuri. Însă vocea Ceciliei Bartoli, versatilă, extrem de bine condusă tehnic, sensibilă, plină de viață, este idealul pentru ceea ce poate fi însemna astăzi interpretarea unor arii compuse pentru cîntăreții castrați. Discul reunește 11 arii, majoritatea semnate de Nicola Porpora, compozitorul napoletan care l-a lansat pe Farinelli și pentru care a compus opere, special pentru a-i pune în valoare calitățile vocale. Alte arii sînt compuse de fratele lui Farinelli, compozitorul Riccardo Broschi, de Geminiano Giacomelli, compozitor practic necunoscut astăzi, și Antonio Caldara. Dintre toate aceste arii, pentru mine emblema albumului rămîne cea din opera Polifemo, Alto Giove: o arie lentă, foarte expresivă, unde calitatea vocii Ceciliei Bartoli este încă mai bine pusă în lumină.

O singură arie dintre cele 11 de pe disc a fost înregistrată în 2019, cu Cecilia Bartoli alături de ansamblul Les Musiciens du Prince Monaco, condus de Gianluca Capuano. Acest ansamblu a fost înființat în 2016 la inițiativa Ceciliei Bartoli, în cadrul Operei din Monte Carlo. De curînd a venit și anunțul că, din 2020, director al Operei din Monte Carlo va fi Cecilia Bartoli. Celelalte piese de pe album au fost înregistrate în 2017, alături de ansamblul Il Giardino Armonico, condus de Giovanni Antonini, care o acompaniază pe Bartoli cu eficiență și sensibilitate.

Și în 2017, și în 2019, cînd Cecilia Bartoli împlinise deja 53 ani, vocea îi sună la fel: impecabil, sfidînd parcă natura. O nouă reușită pentru Cecilia Bartoli, această Indiana Jones a repertoriilor, cum ea însăși se numește, mereu căutătoare a noului în vechile arhive. Și încă o mențiune: acesta este al doilea album al Ceciliei Bartoli care pune în lumină lumea castraților – primul, Sacrificium, a apărut în 2009.

daniel lozakovich ceaikovski jpg jpeg

Daniel Lozakovich și muzica lui Ceaikovski

La vîrsta la care alții își termină liceul și se gîndesc, eventual, ce facultate să urmeze, acest violonist de 18 ani are deja o carieră internațională importantă în spate și două discuri apărute la una dintre marile case – Deutsche Grammophon.

Daniel Lozakovich este cetățean suedez, născut din părinți veniți din Bielorusia și Kîrghistan. A început studiul viorii la șase ani, din joacă: părinții credeau că era prea pasionat de fotbal și au vrut să-i ofere o alternativă. Încă de la primele lecții, profesorul și-a dat seama de talentul extraordinar al micului violonist. Daniel Lozakovich a debutat în concert cu orchestra la vîrsta de 8 ani, alături de Vladimir Spivakov, un mare violonist și dirijor rus, care l-a încurajat și susținut ulterior. Lozakovich este deținătorul unor importante premii internaționale, dar mai mult decît atît, a cîntat alături de orchestre prestigioase și dirijori importanți: Gergiev și Nelsons se numără printre ei.

Cînd avea 15 ani, Lozakovich a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon. În 2018, a publicat primul lui disc la binecunoscuta casă, un curajos album cu muzică de Johann Sebastian Bach. Iar pe 18 octombrie 2019 a apărut al doilea album purtînd numele lui Lozakovich, din nou curajos repertorial, un album integral Piotr Ilici Ceaikovski, Concertul pentru vioară și orchestră fiind cap de afiș.

Spun că este o alegere repertorială curajoasă pentru că, într-adevăr, trebuie să ai curaj pentru a pune pe un disc, la 18 ani, un hit al repertoriului muzicii culte, cum este Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, de atîtea alte ori înregistrat în trecut. Concertul lui Ceaikovski, ca și alte lucrări de pe disc, au fost înregistrate în timpul unui eveniment live ce a avut loc la Moscova pe 30 aprilie 2019 – deci, cu atît mai importantă reușita lui Lozakovich, care în compania Orchestrei Filarmonicii Naționale a Rusiei, dirijate de Vladimir Spivakov, propune o versiune pe care o pot numi fulminantă: perfect construită intelectual și tehnic, echilibrată, cu acel spirit rus pus discret în lumină, cu atenție pentru fiecare detaliu, inclusiv în tempo-urile rapide. Lozakovich își desfide vîrsta, cîntînd cu experiența unui muzician cu cel puțin 20 ani mai mare.

None but the lonely heart se intitulează albumul lui Lozakovich, preluînd numele romanței op. 6 nr. 6 de Ceaikovski, pe care Lozakovich a inclus-o pe acest disc, interpretînd-o alături de pianistul Stanislav Soloviev. Tot în versiune pentru vioară și pian regăsim Melodia din Suita Amintiri dintr-un loc drag și Valsul sentimental op. 51 nr.6, iar în versiune pentru vioară și orchestră, alături de concert, Meditația din Suita Amintiri dintr-un loc drag, Valsul-scherzo op. 34 și o transcripție a ariei lui Lensky din opera Evgheni Oneghin.

Ceaikovski i se potrivește mănușă lui Daniel Lozakovich, care reușește să treacă de mantia de focuri de artificii care înconjoară această muzică și să ne propună o incursiune filosofică în universul lui Ceaikovski, compozitorul măcinat de propriile dileme și drame interioare. O mare realizare pentru oricare violonist, cu atît mai mult pentru unul de doar 18 ani! De altfel, o confirmare a valorii acestui disc a venit și prin nominalizarea recentă la premiile ICMA – International Classical Music Awards.

Discul Ceciliei Bartoli poate fi ascultat la Radio România Muzical pe 9 decembrie, de la ora 19.00; discul lui Daniel Lozakovich a fost difuzat la radio și poate fi reascultat aici.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.