333 ani cu Johann Sebastian Bach

20 noiembrie 2018
333 ani cu Johann Sebastian Bach jpeg

Nu e o cifră rotundă, dar e o cifră ieșită din comun, unii ar spune chiar magică – pe 31 martie 2018 s-au împlinit 333 ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach, cel care rămîne cel mai mare sau, în orice caz, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.

Bach 333

Cifra 3 avea o importanță foarte mare pentru Bach, reprezentînd Treimea – Tatăl, Fiul și Sfîntul Duh: simbolistica numărului 333 este, de aceea, cu atît mai puternică. Probabil că ar fi trecut neobservată, dacă două binecunoscute case de discuri nu s-ar fi gîndit să marcheze această aniversare cu cea mai mare colecție de discuri dedicată unui singur compozitor: 222 de discuri și un DVD, pe care se regăsește nu doar creația lui Bach, ci și re-interpretări, compozitori care l-au influențat în diferitele etape ale vieții, etc. 16.926 de minute de muzică, dintre care 600 înregistrate special pentru acest proiect, incluzînd unele înregistrări în premieră mondială – un proiect la care au lucrat timp de 2 ani de specialiști de la Deutsche Grammophon și Decca Classics, și care reunește înregistrări provenind și de la alte 30 case de discuri: este cel mai mare proiect de acest tip, chiar mai mare decît cel dedicat lui Mozart, în urmă cu 2 ani.

Pe amazon.com, această colecție se poate achiziționa la prețul de 550 dolari – iar cei care au făcut acest lucru menționează că merită investiția și că tot ce ai dori să afli și să asculți vreodată din Bach se regăsește în această colecție.

Proiectul Bach 333 exploatează o evidență: aceea că muzica lui Bach, la aproape 300 ani de la dispariția compozitorului, încă fascinează publicul, chiar și pe acest public contemporan care poate alege atît de ușor să nu asculte Bach. Sigur, există și fascinația interpreților și a compozitorilor contemporani pentru muzica lui Bach: oricare mare violonist, de exemplu, cîntă aproape zilnic Bach, și sînt atîția compozitori contemporani care au ales să scrie inspirați de muzica lui Bach (pe unii dintre ei îi găsiți chiar în colecția Bach 333, pe discul New colours of Bach).

Bach cu violonista Hilary Hahn

Iată și cazul violonistei americane Hilary Hahn, care pe 5 octombrie a lansat la casa Decca un disc integral Bach (nicio legătură cu proiectul Bach 333). Pe acest disc: Partita nr. 1 și Sonatele nr. 1 și 2 pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

În 1997, Hilary Hahn publica primul ei disc din carieră (avea doar 17 ani!), făcînd o alegere surprinzătoare: trei lucrări pentru vioară solo de Bach, adică Partitele nr. 2 și 3 și Sonata nr. 3. Declara atunci că e foarte sigură că primul ei disc trebuia să fie cu muzică de Bach, compozitorul care o acompania zilnic încă din copilărie. Hilary Hahn spune că prima lucrare muzicală de care-și amintește este o invențiune la două voci de Bach, pe care tatăl ei o cînta la pian, cînd ea era încă foarte mică.

Au trecut 20 ani de la acel debut discografic fulminant al lui Hilary Hahn, cu muzica lui Bach, despre care cronicarii au scris atunci laudativ, la unison. A fost întrebată des cînd avea să revină ca să-și completeze discografia cu ultimele trei lucrări pentru vioară solo de Bach, însă mereu a amînat. 20 ani mai tîrziu, iată că duce la bun sfîrșit această integrală; 20 ani în care a devenit una dintre cele mai apreciate violoniste contemporane la nivel mondial, în care a cîștigat trei premii Grammy, în care s-a căsătorit și a născut doi copii. Abia acum, a ales conștient să revină la Bach pentru vioară solo.

Evident, Hilary Hahn cîntă acum Bach altfel decît o făcea în urmă cu 20 ani; și probabil cea mai importantă schimbare ne întîmpină chiar de pe coperta discului: dacă pe discul de debut aveam o Hilary Hahn serioasă și concentrată, în poza de pe discul apărut în 5 octombrie 2018, Hilary Hahn zîmbește.

Cred că lucrările pentru vioară solo de Bach sînt printre cele mai dificile, ideatic și tehnic, din creația lui Bach – chiar încercarea de a transforma un instrument prin excelență monodic într-unul polifonic, este cu adevărat îndrăzneață. Hilary Hahn deschide pentru ascultător o lume care poate părea ermetică, colorînd-o, dîndu-i viață, făcînd-o perfect inteligibilă pentru oricine iubește (măcar un pic) muzica  cultă și caută în ea evadarea din tumultul vieții cotidiene. Este o mare realizare a unei mari violoniste a timpurilor noastre, o audiție numai potrivită pentru zilele de dinaintea Crăciunului.

Discul a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat aici.

vikingur olafsson cr harrison parrott jpg jpeg

Bach cu pianistul Vikingur Olafsson

Ai putea spune că Bach e... Bach: însă doar audiția în succesiune a discurilor cu muzica lui Bach, semnate de Hilary Hahn și Vikingur Olafsson, ne demonstrează că Bach e mai mult decît ...Bach, e o lume cu fațete nenumărate. Indicațiile pentru interpret din partitura lui Bach sînt minimale, dacă nu inexistente; cîteodată, autorul nu a notat nici pentru ce instrumente și-a gîndit lucrarea. Ceea ce permite ca interpreții, de 300 ani încoace, să-l interpreteze în propria manieră, fără a se considera că ies din stilistica muzicii bachiene.

De la căldura și culoarea din interpretarea lui Hilary Hahn, iată acum opusul: pianistul islandez Vikingur Olafsson, care s-a lansat pe orbita stelelor internaționale după un album cu muzica mininalistului contemporan Philipp Glass, propune pe un disc lansat în 7 septembrie 2018, la casa Deutsche Grammophon, o versiune care ne evocă un Bach al nordului, nu înghețat, ci încărcat de strălucirea albului și a zăpezii. Un Bach cu fiecare sunet gîndit la milimetru, cu ireale nuanțe de piano, într-un spectacol al feericului: poate fi un album surprinzător din partea unui artist cunoscut mai curînd pentru o latură neconvențională, însă chiar Olafsson remarcă: “dacă Glass este minimal, Bach este maximal! Toată muzica scrisă vreodată se regăsește în muzica lui Bach!”

Generos ca timp (aproape 80 de minute de muzică), discul reunește preludii și fugi din Clavecinul bine temperat, invențiuni la două voci, preludii de coral – adică opusuri cunoscute – dar și lucrări mai rar cîntate, precum flamboaianta Fantezie și fugă BWV 904. Punctul de climax îl reprezintă Concertul în re minor după Marcello, cu aproape ireala sa parte lentă.

O reușită indubitabilă pentru pianistul islandez de 34 ani, Vikingur Olafsson, un disc pe care-l puteți asculta aici.

În România, discul lui Hilary Hahn poate fi achiziționat ca LP. Discul lui Olafsson poate fi comandat direct pe site-ul casei Deutsche Grammophon.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.