București și „City Lights” cu violonista Lisa Batiashvili

20 iunie 2020
București și „City Lights” cu violonista Lisa Batiashvili jpeg

Am putut să o admirăm și la Festivalul George Enescu de la București: georgiana Lisa Batiashvili este în momentul de față una dintre cele mai cunoscute și apreciate violoniste la nivel mondial. Tehnică impecabilă, perfect gust și cunoaștere a cerințelor stilistice, sensibilitate, sobrietate și profesionalism: Lisa Batishvili (41 ani), subțire, blondă, frumoasă, cu alură mai curînd de fotomodel, este o muziciană recunoscută pentru interpretările sale deosebite conferinte repertoriului standard, marile concerte pentru vioară și orchestră ale muzicii culte, înregistrate pentru case prestigioase de discuri.

În 5 iunie, însă, iată o schimbare în strategia discografică a violonistei georgiano-germane: casa Deutsche Grammophon, cu care colaborează din 2013, a lansat albumul intitulat City lights, cu totul deosebit în contextul discografiei Lisei Batiashvili. Pentru că City lights este un album-concept, explorînd piese cu accent crossover, o imaginară călătorie prin orașele care au reprezentat repere în cariera și experiența de viață a Lisei Batiashvili.

Și m-am bucurat să descopăr pe acest album Ciocîrlia făcută celebră la finalul secolului al XIX-lea de Grigoraș Dinicu, preluată și în Rapsodia română nr. 1 de George Enescu. O piesă de virtuozitate, interpretată într-un stil clasic, deși nu fără o nuanță rapsodică, de Lisa Batiashvili și Orchestra Filarmonicii din Georgia, dirijor Nikoloz Rachveli – sigur, este un aranjament, realizat de Stephen Konz, violoncelist în Filarmonica din Berlin și membru al ansamblului The Philharmonix. În paranteză fie spus, The Philharmonix, ansamblu alcătuit din muzicieni ai Filarmonicilor din Viena și Berlin, a mai înregistrat diferite alte aranjamente ale unor lucrări românești cu puternic accent tradițional, printre care Rapsodia română nr. 1 de George Enescu și Hora mărțișorului de Grigoraș Dinicu.

De unde cunoaște Lisa Batiashvili Ciocîrlia care reprezintă Bucureștiul pe acest album? Pe 22 septembrie 2013, ea a evoluat pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra Concertgebouw din Amsterdam, dirijor Mariss Jansons – Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev. Am fost atunci la acel concert programat la matineu și îmi aduc aminte de interpretarea care a rămas în memoria multora, una dintre paginile de istorie create de Festivalul internațional George Enescu.

Și așa, ca Ciocîrlia lui Dinicu, a rămas Bucureștiul în memoria Lisei Batiashvili: vibrant, colorat, plin de viață. Aș spune, în contrast cu multe alte orașe reprezentate pe albumul City lights.

Înregistrările pentru acest album au fost realizate în octombrie și noiembrie 2019, la Berlin și Tbilisi, în Georgia. Sigur că, în acel moment, nimeni nu-și putea imagina pandemia care avea să paralizeze întreaga omenire cîteva luni mai tîrziu. Însă spiritul muzicilor alese de Lisa Batiashvili are, într-un fel, un caracter premonitoriu: toate explorează mai curînd nocturnul, orașe frumoase, dar lipsite de forfota și agitația oamenilor – adică așa cum au fost marile orașe în pandemie.

München, Berlin, Paris, Helsinki, Viena, Roma, Buenos Aires, New York, Londra și Tbilisi sînt orașele reprezentate muzical pe acest disc, în moduri dintre cele mai diferite. Avem Bach, un galop de Strauss, muzică de film, Piazzolla și o piesă scrisă special pentru acest album de Katie Melua, vedeta pop din Marea Britanie.

Katie Melua însăși apare pe acest disc, alături de alți invitați-vedetă, cum sînt chitaristul Milos Karadaglic și trompetistul de jazz Till Bronner. Punînd acest album în contextul actual, nu poți să fi izbit de o imagine a New York-ului ilustrat de partea a doua din Simfonia a IX-a Din Lumea Nouă de Antonin Dvorak, partea lentă, care cuprinde momente cu nuanță funerară – ilustrînd ideatic o înmormîntare în familia lui șef de trib indian. Cînd vezi cîți oameni au murit în pandemie la New York, într-adevăr, chiar poți crede că există ceva premonitoriu pe acest album.

Lisa Batiashvili a înregistrat acest disc alături de Deutsches Symphonieorchester Berlin și de Filarmonica din Georgia, toate piesele purtînd semnătura lui Nikoloz Rachveli, aranjor și dirijor.

Dincolo de semnificațiile muzicale, acest album vorbește și despre solidaritate între muzicienii de aceeași naționalitate: tocmai pentru că Lisa Batiashvili, unul dintre cei mai importanți interpreți originari din Georgia, a ales să colaboreze mai ales cu muzicieni din țara sa natală. Nikoloz Rachveli (41 ani), cu studii la Viena, este actualul dirijor principal și director muzical al Filarmonicii Georgiene. Și mai mult, chiar Katie Melua este de origine georgiană, ea părăsindu-și țara natală la vîrsta de 8 ani, pentru a se stabili în Marea Britanie.

Însă sîngele apă nu se face, așa cum vedem atît de bine și pe acest album foarte divers, admirabil interpretat: muzici alese cu gust și care ilustrează universul unei violoniste-vedetă în lumea muzicii culte. Pentru că, într-adevăr, nimeni nu trăiește astăzi într-o unică lume și o violonistă din muzica clasică se poate bucura să cînte, de exemplu, Ciocîrlia lui Grigoraș Dinicu.

Albumul City lights a fost difuzat la Radio România Muzical pe 8 iunie și poate fi reascultat oricînd aici. Este disponibil și pe principalele platforme de streaming online.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?