Bucure╚Öti ╚Öi ÔÇ×City LightsÔÇŁ cu violonista Lisa Batiashvili

Bucure╚Öti ╚Öi ÔÇ×City LightsÔÇŁ cu violonista Lisa Batiashvili jpeg

Am putut s─â o admir─âm ╚Öi la Festivalul George Enescu de la Bucure╚Öti: georgiana Lisa Batiashvili este ├«n momentul de fa╚Ť─â una dintre cele mai cunoscute ╚Öi apreciate violoniste la nivel mondial. Tehnic─â impecabil─â, perfect gust ╚Öi cunoa╚Ötere a cerin╚Ťelor stilistice, sensibilitate, sobrietate ╚Öi profesionalism: Lisa Batishvili (41 ani), sub╚Ťire, blond─â, frumoas─â, cu alur─â mai cur├«nd de fotomodel, este o muzician─â recunoscut─â pentru interpret─ârile sale deosebite conferinte repertoriului standard, marile concerte pentru vioar─â ╚Öi orchestr─â ale muzicii culte, ├«nregistrate pentru case prestigioase de discuri.

├Än 5 iunie, ├«ns─â, iat─â o schimbare ├«n strategia discografic─â a violonistei georgiano-germane: casa Deutsche Grammophon, cu care colaboreaz─â din 2013, a lansat albumul intitulat City lights, cu totul deosebit ├«n contextul discografiei Lisei Batiashvili. Pentru c─â City lights este un album-concept, explor├«nd piese cu accent crossover, o imaginar─â c─âl─âtorie prin ora╚Öele care au reprezentat repere ├«n cariera ╚Öi experien╚Ťa de via╚Ť─â a Lisei Batiashvili.

╚śi m-am bucurat s─â descop─âr pe acest album Cioc├«rlia f─âcut─â celebr─â la finalul secolului al XIX-lea de Grigora╚Ö Dinicu, preluat─â ╚Öi ├«n Rapsodia rom├ón─â nr. 1 de George Enescu. O pies─â de virtuozitate, interpretat─â ├«ntr-un stil clasic, de╚Öi nu f─âr─â o nuan╚Ť─â rapsodic─â, de Lisa Batiashvili ╚Öi Orchestra Filarmonicii din Georgia, dirijor Nikoloz Rachveli ÔÇô sigur, este un aranjament, realizat de Stephen Konz, violoncelist ├«n Filarmonica din Berlin ╚Öi membru al ansamblului The Philharmonix. ├Än parantez─â fie spus, The Philharmonix, ansamblu alc─âtuit din muzicieni ai Filarmonicilor din Viena ╚Öi Berlin, a mai ├«nregistrat diferite alte aranjamente ale unor lucr─âri rom├óne╚Öti cu puternic accent tradi╚Ťional, printre care Rapsodia rom├ón─â nr. 1 de George Enescu ╚Öi Hora m─âr╚Ťi╚Öorului de Grigora╚Ö Dinicu.

De unde cunoa╚Öte Lisa Batiashvili Cioc├«rlia care reprezint─â Bucure╚Ötiul pe acest album? Pe 22 septembrie 2013, ea a evoluat pe scena S─âlii Palatului al─âturi de Orchestra Concertgebouw din Amsterdam, dirijor Mariss Jansons ÔÇô Concertul nr. 1 pentru vioar─â ╚Öi orchestr─â de Serghei Prokofiev. Am fost atunci la acel concert programat la matineu ╚Öi ├«mi aduc aminte de interpretarea care a r─âmas ├«n memoria multora, una dintre paginile de istorie create de Festivalul interna╚Ťional George Enescu.

╚śi a╚Öa, ca Cioc├«rlia lui Dinicu, a r─âmas Bucure╚Ötiul ├«n memoria Lisei Batiashvili: vibrant, colorat, plin de via╚Ť─â. A╚Ö spune, ├«n contrast cu multe alte ora╚Öe reprezentate pe albumul City lights.

├Änregistr─ârile pentru acest album au fost realizate ├«n octombrie ╚Öi noiembrie 2019, la Berlin ╚Öi Tbilisi, ├«n Georgia. Sigur c─â, ├«n acel moment, nimeni nu-╚Öi putea imagina pandemia care avea s─â paralizeze ├«ntreaga omenire c├«teva luni mai t├«rziu. ├Äns─â spiritul muzicilor alese de Lisa Batiashvili are, ├«ntr-un fel, un caracter premonitoriu: toate exploreaz─â mai cur├«nd nocturnul, ora╚Öe frumoase, dar lipsite de forfota ╚Öi agita╚Ťia oamenilor ÔÇô adic─â a╚Öa cum au fost marile ora╚Öe ├«n pandemie.

München, Berlin, Paris, Helsinki, Viena, Roma, Buenos Aires, New York, Londra și Tbilisi sînt orașele reprezentate muzical pe acest disc, în moduri dintre cele mai diferite. Avem Bach, un galop de Strauss, muzică de film, Piazzolla și o piesă scrisă special pentru acest album de Katie Melua, vedeta pop din Marea Britanie.

Katie Melua ├«ns─â╚Öi apare pe acest disc, al─âturi de al╚Ťi invita╚Ťi-vedet─â, cum s├«nt chitaristul Milos Karadaglic ╚Öi trompetistul de jazz Till Bronner. Pun├«nd acest album ├«n contextul actual, nu po╚Ťi s─â fi izbit de o imagine a New York-ului ilustrat de partea a doua din Simfonia a IX-a Din Lumea Nou─â de Antonin Dvorak, partea lent─â, care cuprinde momente cu nuan╚Ť─â funerar─â ÔÇô ilustr├«nd ideatic o ├«nmorm├«ntare ├«n familia lui ╚Öef de trib indian. C├«nd vezi c├«╚Ťi oameni au murit ├«n pandemie la New York, ├«ntr-adev─âr, chiar po╚Ťi crede c─â exist─â ceva premonitoriu pe acest album.

Lisa Batiashvili a înregistrat acest disc alături de Deutsches Symphonieorchester Berlin și de Filarmonica din Georgia, toate piesele purtînd semnătura lui Nikoloz Rachveli, aranjor și dirijor.

Dincolo de semnifica╚Ťiile muzicale, acest album vorbe╚Öte ╚Öi despre solidaritate ├«ntre muzicienii de aceea╚Öi na╚Ťionalitate: tocmai pentru c─â Lisa Batiashvili, unul dintre cei mai importan╚Ťi interpre╚Ťi originari din Georgia, a ales s─â colaboreze mai ales cu muzicieni din ╚Ťara sa natal─â. Nikoloz Rachveli (41 ani), cu studii la Viena, este actualul dirijor principal ╚Öi director muzical al Filarmonicii Georgiene. ╚śi mai mult, chiar Katie Melua este de origine georgian─â, ea p─âr─âsindu-╚Öi ╚Ťara natal─â la v├«rsta de 8 ani, pentru a se stabili ├«n Marea Britanie.

Însă sîngele apă nu se face, așa cum vedem atît de bine și pe acest album foarte divers, admirabil interpretat: muzici alese cu gust și care ilustrează universul unei violoniste-vedetă în lumea muzicii culte. Pentru că, într-adevăr, nimeni nu trăiește astăzi într-o unică lume și o violonistă din muzica clasică se poate bucura să cînte, de exemplu, Ciocîrlia lui Grigoraș Dinicu.

Albumul City lights a fost difuzat la Radio România Muzical pe 8 iunie și poate fi reascultat oricînd aici. Este disponibil și pe principalele platforme de streaming online.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?