John Williams și Orchestra Filarmonicii din Viena – potrivire perfectă
El – are 88 ani și este cel mai cunoscut și respectat compozitor de muzică de film din contemporaneitate. Deține o pleiadă impresionantă de premii – Oscar, Bafta etc. și este artistul care a primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar din istorie: 52! A compus celebre muzici de film – Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter, ET sînt doar cîteva. El este John Williams.
Ea – este una dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial, cu o istorie de aproape 180 ani, orchestra pe care o urmărim în fiecare 1 ianuarie în celebrul concert de Anul Nou de la Viena, cel mai urmărit și mediatizat eveniment dedicat muzicii clasice, la nivel mondial. Ea este Orchestra Filarmonicii din Viena.
Deși par că vin din lumi diferite, John Williams și Orchestra Filarmonicii din Viena s-au întîlnit în ianuarie 2020 pentru două concerte cu muzică de film dirijată chiar de compozitor. Fusese, de altfel, un eveniment programat încă din toamna anului 2018, care a trebuit să fie reprogramat din cauza stării de sănătate a compozitorului american.
Și John Williams a avut temeri legate de această colaborare, spulberate însă chiar de la prima repetiție, cînd orchestra l-a ovaționat încă dinainte de primele note. După concert, John Williams mărturisea: „Trebuie să mulțumesc în mod special orchestrei pentru marea ei virtuozitate și fantastica abilitate de a interpreta orice fel de muzică.”
În program nu fusese inclus Marșul imperial din seria Star Wars, însă muzicienii de la partida instrumentelor de suflat din alamă l-au rugat în mod deosebit pe Williams să cînte și această partitură. Iar rezultatul a fost uimitor, John Williams însuși afirmînd că interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Viena este „una dintre cele mai bune pe care le-a ascultat vreodată.”
Acel concert în care au mai fost interpretate muzici extrase din filmele Hook, ET, Jurassic Park, Fălci, Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute, printre altele, poate fi ascultat acum pe un disc apărut la casa Deutsche Grammophon pe 14 august 2020.
În urmă cu un an, în august 2019, John Williams, compozitor și dirijor, apărea pe un prim disc la această casă de discuri dedicată eminamente muzicii clasice. Across the Stars se intitula albumul, care o avea în prim plan pe violonista Anne Sophie Mutter, un star. Anne Sophie Mutter a apărut, de altfel, și în concertul din ianuarie 2020 cu Orchestra Filarmonicii din Viena, pe discul lansat pe 14 august fiind inserată și o piesă cu ea solistă.
Și nu, nu cred că Orchestra Filarmonicii din Viena ar pierde din seriozitate sau ar deveni prea comercială abordînd un asemenea proiect. Muzica are o calitate excepțională – John Williams este, fără îndoială, unul dintre cei mai importanți creatori de teme melodice care au trăit în ultimii 50 ani și stăpînește perfect arta construcției muzicale și a orchestrației. Sigur, lucrează într-un domeniu eminamente comercial, dar ne putem închipui astăzi succesul Star Wars fără celebra sa coloană sonoră? Iar interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Viena, care cîntă cu vizibilă încîntare aceste teme, este revelatoare. Experiența partiturilor clasice este hotărîtoare și detaliile puse în lumină nu le-am ascultat în nici o altă interpretare.
Așa că pentru cei care sînt fani Star Wars, dar și pentru cei care pur și simplu iubesc muzica bună, pentru tineri, dar nu numai, audiția acestui album este o încîntare. Și poate, ulterior, toți aceștia vor asculta, de exemplu, și Suita Planetele de Gustav Holst (tema din Star Wars seamănă izbitor cu Marte din Suita Planetele) sau oricare altă lucrare din muzica pe care o numim cultă, dar care este, de fapt, expresia valorii confirmate de timp.
Albumul John Williams și Orchestra Filarmonicii din Viena a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat pe site-ul proiectului Discurile anului 2020.
Albumul este disponibil și pe toate platformele de streaming online.