Doi maeștri – elev și profesor: Daniil Trifonov și Serghei Babayan

17 noiembrie 2020
Doi maeștri – elev și profesor: Daniil Trifonov și Serghei Babayan jpeg

La distanță de cîteva luni, Daniil Trifonov și profesorul său, Serghei Babayan, și-au lansat albume proprii la o celebră casă de discuri: doi mari pianiști ruși, cu marele repertoriu rus – discipol și maestru.

Daniil Trifonov și epoca de argint

Sigur că numele lui Daniil Trifonov este mult mai cunoscut în România decît cel al lui Serghei Babayan, măcar pentru că Trifonov a fost invitatul festivalului Enescu în 2017, alături de dirijorul Valery Gergiev. La 29 ani, Daniil Trifonov este o veritabilă vedetă a pianisticii mondiale, un reprezentant al tradiției școlii ruse, cu studii finalizate însă în Statele Unite ale Americii, la Institutul Cleveland, unde a lucrat cu Serghei Babayan.

„El este Muzica pentru mine”, mărturisea Serghei Babayan despre Trifonov, amintind și de marea responsabilitate pe care a simțit-o în a modela un diamant al pianisticii actuale. Iar Daniil însuși s-a simțit foarte apropiat de profesorul său, cu care a înregistrat, de altfel, în 2017, o parte din albumul său Chopin.

Casa Deutsche Grammophon ne-a oferit posilitatea în 2020 să admirăm în oglindă profesorul și discipolul cu două producții înregistrate înainte de pandemie: Silver age cu Daniil Trifonov, album apărut pe 6 noiembrie, înregistrat în ianuarie și octombrie 2019 și Rachmaninov cu Serghei Babayan – înregistrări realizate în 2009.

Silver age – epoca de argint se referă la muzica rusă modernă, compusă la final de secol XIX-început de secol XX, cînd compozitorii ruși erau printre cei care dădeau tonul în muzica cultă.

Pe precedentele sale șase discuri de autor apărute la Deutsche Grammophon, Daniil Trifonov s-a concentrat asupra romanticilor: Rahmaninov, în primul rînd, cu integrala lucrărilor concertante, Chopin – tot celebrele concerte și Liszt – cu o extraordinară integrală a studiilor pentru pian.

Este prima dată cînd Trifonov depășește într-o producție discografică granițele muzicii romantice, pentru a se avînta pe teritoriul muzicii moderne, alegîndu-i pe acei compozitori care-i sînt foarte apropiați prin cultură și formație: Aleksandr Skriabin, Igor Stravinski, Serghei Prokofiev. Pe dublul album Silver Age, avem și lucrări pentru pian solo, dar și concerte înregistrate alături de Orchestra Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, dirijor Valery Gergiev – evident, un alt punct de atracție pentru această producție.

Silver age înseamnă și o panoramare a muzicii ruse moderne pentru pian, prin cîteva opusuri emblematice. Concertul op. 20 de Aleksandr Skriabin a fost scris în 1896, la doi ani după ce istoria muzicii consemna apariția primei lucrări considerate moderne: Preludiul la după-amiaza unui faun de Claude Debussy. Skriabin se folosea încă, în linii mari, de limbajul romantic, însă recunoaștem cu ușurință elementele limbajului modern de tip impresionist și mugurii stilului personal al lui Skriabin, ce avea să se exprime plenar mai tîrziu în Poemul extazului pentru orchestră.

Stravinski a avut un rol determinant în devenirea muzicii simfonice de secol XX, dar și a celei pentru pian, prin transcripțiile realizate după aceste lucrări simfonice. Anul 1910, cînd Stravinski termina primul său balet pentru compania lui Serghei Diaghilev care activa la Paris, este hotărîtor. Pasărea de foc a fost acest prim balet modern care a schimbat cu totul percepția asupra spectacolului de dans, spectacolului în general; au urmat Petrușka în 1911 și Ritualul primăverii în 1913. Toate, și cu versiuni integrale sau secvențiale transcrise pentru pian: Guido Agosti a transcris momente din Pasărea de foc în 1928, iar Stravinski însuși, trei momente din Petrușka pentru pian solo, în 1923 (pentru celebrul Arthur Rubinstein) și Ritualul primăverii, integral, pentru pian la patru mîini. Trifonov a inclus secvențe din Pasărea de foc și Petrușka pe albumul său.

Avem pe acest album și (foarte) dificilul Concert nr. 2 de Prokoviev, o piatră de încercare pentru oricare pianist. Prokofiev a compus prima versiune a acestui concert în 1913, însă partitura a fost pierdută în timpul revoluției comuniste, iar Prokofiev a reconstituit-o din memorie abia în 1923. Evident, ce a rezultat a fost totuși destul de diferit de ceea ce crease inițial, în sensul modernizării limbajului, situație confirmată chiar de compozitor.

Silver age este albumul de maturitate al pianistului Daniil Trifonov. Era deja strălucitor; acum a adăugat acea nuanță pe care o aduce experiența artistică și de viață, profunzime, o trăire intelectuală și spirituală care îl fac pe ascultător, pur și simplu, să se rupă de lumea cotidiană și să se piardă în universul colorat propus de Trifonov. Tehnica pianistului este la fel de uluitoare, însă acum, este total subordonată expresiei și logicii muzicale –Trifonov nu mai vrea să demonstreze nimic despre el ca pianist, ci îl simțim în umbra partiturilor extraordinare pe care le interpretează, tocmai pentru ca doar Muzica să strălucească în prim plan.

Un album care poate fi ascultat pe site-ul proiectului Radio România Muzical „Discurile anului 2021”. 

sergei babayan rachmaninoff jpg jpeg

Serghei Babayan și Rahmaninov

Asemănător, dar și totuși, atît de diferit de discipolul său, este Serghei Babayan. Cu siguranță, mai puțin vizibil decît Daniil Trifonov, trăind și în alt context istoric cu mai puține oportunități.  Astăzi are 59 ani – la vîrsta tinereții lui, Uniunea Sovietică în care se născuse, se destrăma. Babayan a fost unul dintre primii muzicieni ruși care au călătorit în Statele Unite și au participat la concursuri internaționale (pe care le-a și cîștigat), fără sprijinul financiar al statului sovietic. După recitaluri și concerte pe marile scene ale lumii, a ales să se dedice mai mult profesoratului – la Institutul din Cleveland mulți alți tineri pianiști s-au bucurat de îndrumarea sa, fiind laureați la cele mai mari competiții internaționale.

Serghei Babayan a revenit în atenția lumii discografice în 2018, cînd a fost protagonist al discului Prokofiev for two, înregistrat alături de celebra pianistă Martha Argerich. Iar în 7 august 2020 i-a apărut și un album solo, cu lucrări pentru pian de Serghei Rahmaninov. Studii-tablou, preludii, momente muzicale surprind o lume astăzi dispărută – cea a Rusiei ante-revoluția comunistă, pe care însuși compozitorul o privea ca pe un paradis pierdut pentru totdeauna. Babayan nu alege nici cele mai cunoscute lucrări de Rahmaninov, nici pe cele care ar epata prin expunerea tehnicii pianistului: simțim artistul introvertit, care se apleacă plin de atenție, minuțiozitate și gingășie asupra acestui repertoriu special, ale cărui semnificații parcă sînt și mai intense în aceste timpuri de pandemie.

Albumul semnat de Serghei Babayan poate fi ascultat aici

Ambele albume sînt disponibile pe platformele de ascultare online.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.