Mesagerii speran╚Ťei

4 noiembrie 2020
Mesagerii speran╚Ťei jpeg

Hope@home, The Messenger și Selige Stunde se intitulează trei albume lansate recent, care oferă o altă perspectivă asupra timpurilor dificile pe care le trăim.

Hope@home

Cu o Europ─â care revine la lockdown ╚Öi ├«nchiderea s─âlilor de concerte, ca ├«n prim─âvara acestui an, albumul Hope@home, lansat de casa Deutsche Grammophon pe 11 septembrie, este de maxim─â actualitate. Cu adev─ârat, un album de pandemie, ├«nregistrat ├«n sufrageria din Berlin a celebrului violonist englez Daniel Hope. Un album integral live ÔÇô concertele sus╚Ťinute de Daniel Hope ╚Öi prietenii s─âi au fost transmise ├«n direct ├«n re╚Ťelele sociale ╚Öi pe televiziunea Arte: ├«n total, peste 2.5 milioane de oameni au urm─ârit aceste concerte.

Hope@home nu este un album obi╚Önuit, tocmai pentru c─â condi╚Ťiile ├«n care a fost ├«nregistrat s├«nt neobi╚Önuite pentru un disc ap─ârut la o mare cas─â (sau, cel pu╚Ťin, a╚Öa cum eram obi╚Önui╚Ťi p├«n─â ├«nainte de pandemie). Pianul este uneori pu╚Ťin dezacordat, se simte tensiunea momentului pentru arti╚Öti, care au lucrat sub presiune: de multe ori, aranjamentele partiturilor pe care urmau s─â le c├«nte erau gata doar cu c├«teva minute ├«nainte de live. Dar mai este ceva: bucuria muzicienilor c─â puteau totu╚Öi comunica cu publicul lor, ├«n╚Ťelegerea momentului psihologic ├«n care ne aflam atunci cu to╚Ťii ÔÇô a╚Öa c─â lucr─ârile muzicale s├«nt alese dintr-o sfer─â foarte larg─â: ╚Öi muzic─â clasic─â, dar ╚Öi canzonete, chansonete, muzic─â de film. Toate, cu o nuan╚Ť─â lini╚Ötit─â ╚Öi nostalgic─â ÔÇô ├«ntr-adev─âr, un album pentru lini╚Ötit nervi ├«ntin╚Öi ╚Öi vindecat angoase.

Nu ╚Ötiu cum vom privi acest tip de experien╚Ťe muzicale peste c├«╚Ťiva ani: poate cu uimire, poate cu dezinteres. ├Äns─â sigur acest album va r─âm├«ne valabil pentru autenticitatea tr─âirii, Daniel Hope, fiind, de altfel, un specialist al albumelor-concept. Belle epoque (2020), A journey to Mozart (2018), For seasons (2017), My tribute to Yehudi Menuhin (2016) s├«nt astfel de exemple din discografia lui Daniel Hope, care, pe l├«ng─â cariera solistic─â de violonist, este ╚Öi directorul muzical al Orchestrei de Camer─â din Z├╝rich ╚Öi directorul artistic al stagiunii de la Frauenkirche din Dresda.

├Än orice caz, un album de ascultat ├«n lini╚Ötea serilor ├«n familie care vor urma ÔÇô un album ├«nc─ârcat de speran╚Ť─â. De care avem acum at├«t de mult─â nevoie...

jonas kaufmann jpg jpeg

Selige Stunde cu tenorul Jonas Kaufmann

Alt album de pandemie este ╚Öi cel al celebrissimului tenor german Jonas Kaufmann, lansat de casa Sony pe 4 septembrie. Un album de asemenea ├«nregistrat ├«n lunile de carantin─â din prim─âvar─â, ├«n spa╚Ťii private, al─âturi de Kaufmann afl├«ndu-se pianistul Helmut Deutsch. ╚śi aici se aud inerentele imperfec╚Ťiuni tehnice care pot surveni ├«n afara unui studio de ├«nregistr─âri: sonorit─â╚Ťi diferite, ├«n func╚Ťie de pianele pe care s-a c├«ntat, uneori pianul este dezacordat... ├Äns─â este at├«ta m─âiestrie ╚Öi emo╚Ťie ├«n interpretarea celor doi, Kaufmann ╚Öi Deutsch, c─â pe bun─â dreptate s-a comentat c─â acesta este cel mai bun album de recital pe care l-a semnat Kaufmann p├«n─â ├«n prezent.

Selige Stunde ÔÇô Ora binecuv├«ntat─â este titlul unui lied de Alexander von Zemlinski pe care-l reg─âsim pe acest album ╚Öi care d─â nota general─â a ├«ntregului disc. Dragostea este liantul care une╚Öte toate liedurile de pe acest album, foarte diverse stilistic, cu autori care jaloneaz─â stilul clasic ÔÇô cum este Mozart, p├«n─â la postromantismul dintr-un lied de Gustav Mahler. ╚śi nota dominant─â este de asemenea cea de lini╚Öte, de reflec╚Ťie asupra unei lumi interioare la care prea rar avem ocazia s─â ne raport─âm.

helene grimaud the messenger jpg jpeg

Mesagerul mozartian al H├ęl├Ęnei Grimaud

├Änceputul lunii octombrie 2020 a adus lansarea celui mai nou album semnat de pianista-vedet─â H├ęl├Ęne Grimaud ÔÇô The Messenger. Ca ╚Öi Daniel Hope, ╚Öi H├ęl├Ęne Grimaud s-a remarcat ├«n ultimii ani cu albumele sale concept: Memory (2018) ╚Öi Water (2016). Acum, The Messenger reune╚Öte lucr─âri de Wolfgang Amadeus Mozart ╚Öi Valentin Silvestrov, compozitor ucrainean de factur─â minimalist─â ╚Öi neo-tonal─â, cel care ├«n 1996 compunea piesa The Messenger care ├«nglobeaz─â teme din muzica lui Mozart ÔÇô un omagiu adus atunci compozitorului din Salzburg de la na╚Öterea c─âruia se ├«mplineau 240 ani.

H├ęl├Ęne Grimaud ╚Öi Camerata Salzburg au ├«nregistrat acest album chiar de ziua lui Mozart, pe 27 ianuarie 2020, la Salzburg, ora╚Öul definitoriu pentru destinul acestuia. Nu ├«nt├«mpl─âtor, H├ęl├Ęne Grimaud a ales doar lucr─âri scrise ├«n tonalit─â╚Ťi minore de Mozart ÔÇô care s├«nt at├«t de pu╚Ťine ├«n contextul crea╚Ťiei sale. Avem Concertul nr. 20 pentru pian ╚Öi orchestr─â ╚Öi dou─â fantezii pentru pian solo, dintre care una l─âsat─â neterminat─â de compozitor ÔÇô opusuri care ne relev─â un Mozart foarte martur, meditativ ╚Öi profund, la antipodul imaginii create de filmul Amadeus, ├«n regia lui Milos Forman.

╚śi, ├«n dialog cu Mozart, avem muzica lui Valentin Silvestrov ÔÇô o reflec╚Ťie contemporan─â asupra crea╚Ťiei mozartiene, o muzic─â ├«nc─ârcat─â de substan╚Ť─â, transparent─â ╚Öi vie.

H├ęl├Ęne Grimaud r─âm├«ne acela╚Öi personaj enigmatic ÔÇô o pianist─â excep╚Ťional─â, ale c─ârei preocup─âri extra-muzicale ├«i influen╚Ťeaz─â ╚Öi alegerile muzicale: pasionat─â de ecologie, militant─â pentru mediu, ├«ndr─âgostit─â de lupi ╚Öi, acum, ├«ndemn├«ndu-ne s─â privim muzica drept ÔÇ×o fereastr─â c─âtre infinitÔÇŁ, mai ales ├«n aceste timpuri at├«t de tulburi.

├Än alt mod dec├«t albumele semnate de Daniel Hope ╚Öi Jonas Kaufmann, ╚Öi The Messenger este un album de pandemie care invit─â la reflec╚Ťie ╚Öi speran╚Ť─â. Este ceea ce cred c─â avem nevoie s─â trecem peste urm─âtoarele luni, care vor aduce provoc─âri pe care niciunul dintre noi le-a tr─âit ├«n via╚Ťa aceasta. M─âcar dac─â ar fi s─â ne g├«ndim la impactul izol─ârii ╚Öi al distan╚Ť─ârii sociale...

Toate albumele au fost difuzate la Radio România Muzical și pot fi reascultate pe site-ul proiectului Discurile anului 2020. Evident, sînt disponibile pe platformele de streaming online.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.