Mesagerii speranței

4 noiembrie 2020
Mesagerii speranței jpeg

Hope@home, The Messenger și Selige Stunde se intitulează trei albume lansate recent, care oferă o altă perspectivă asupra timpurilor dificile pe care le trăim.

Hope@home

Cu o Europă care revine la lockdown și închiderea sălilor de concerte, ca în primăvara acestui an, albumul Hope@home, lansat de casa Deutsche Grammophon pe 11 septembrie, este de maximă actualitate. Cu adevărat, un album de pandemie, înregistrat în sufrageria din Berlin a celebrului violonist englez Daniel Hope. Un album integral live – concertele susținute de Daniel Hope și prietenii săi au fost transmise în direct în rețelele sociale și pe televiziunea Arte: în total, peste 2.5 milioane de oameni au urmărit aceste concerte.

Hope@home nu este un album obișnuit, tocmai pentru că condițiile în care a fost înregistrat sînt neobișnuite pentru un disc apărut la o mare casă (sau, cel puțin, așa cum eram obișnuiți pînă înainte de pandemie). Pianul este uneori puțin dezacordat, se simte tensiunea momentului pentru artiști, care au lucrat sub presiune: de multe ori, aranjamentele partiturilor pe care urmau să le cînte erau gata doar cu cîteva minute înainte de live. Dar mai este ceva: bucuria muzicienilor că puteau totuși comunica cu publicul lor, înțelegerea momentului psihologic în care ne aflam atunci cu toții – așa că lucrările muzicale sînt alese dintr-o sferă foarte largă: și muzică clasică, dar și canzonete, chansonete, muzică de film. Toate, cu o nuanță liniștită și nostalgică – într-adevăr, un album pentru liniștit nervi întinși și vindecat angoase.

Nu știu cum vom privi acest tip de experiențe muzicale peste cîțiva ani: poate cu uimire, poate cu dezinteres. Însă sigur acest album va rămîne valabil pentru autenticitatea trăirii, Daniel Hope, fiind, de altfel, un specialist al albumelor-concept. Belle epoque (2020), A journey to Mozart (2018), For seasons (2017), My tribute to Yehudi Menuhin (2016) sînt astfel de exemple din discografia lui Daniel Hope, care, pe lîngă cariera solistică de violonist, este și directorul muzical al Orchestrei de Cameră din Zürich și directorul artistic al stagiunii de la Frauenkirche din Dresda.

În orice caz, un album de ascultat în liniștea serilor în familie care vor urma – un album încărcat de speranță. De care avem acum atît de multă nevoie...

jonas kaufmann jpg jpeg

Selige Stunde cu tenorul Jonas Kaufmann

Alt album de pandemie este și cel al celebrissimului tenor german Jonas Kaufmann, lansat de casa Sony pe 4 septembrie. Un album de asemenea înregistrat în lunile de carantină din primăvară, în spații private, alături de Kaufmann aflîndu-se pianistul Helmut Deutsch. Și aici se aud inerentele imperfecțiuni tehnice care pot surveni în afara unui studio de înregistrări: sonorități diferite, în funcție de pianele pe care s-a cîntat, uneori pianul este dezacordat... Însă este atîta măiestrie și emoție în interpretarea celor doi, Kaufmann și Deutsch, că pe bună dreptate s-a comentat că acesta este cel mai bun album de recital pe care l-a semnat Kaufmann pînă în prezent.

Selige Stunde – Ora binecuvîntată este titlul unui lied de Alexander von Zemlinski pe care-l regăsim pe acest album și care dă nota generală a întregului disc. Dragostea este liantul care unește toate liedurile de pe acest album, foarte diverse stilistic, cu autori care jalonează stilul clasic – cum este Mozart, pînă la postromantismul dintr-un lied de Gustav Mahler. Și nota dominantă este de asemenea cea de liniște, de reflecție asupra unei lumi interioare la care prea rar avem ocazia să ne raportăm.

helene grimaud the messenger jpg jpeg

Mesagerul mozartian al Hélènei Grimaud

Începutul lunii octombrie 2020 a adus lansarea celui mai nou album semnat de pianista-vedetă Hélène Grimaud – The Messenger. Ca și Daniel Hope, și Hélène Grimaud s-a remarcat în ultimii ani cu albumele sale concept: Memory (2018) și Water (2016). Acum, The Messenger reunește lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart și Valentin Silvestrov, compozitor ucrainean de factură minimalistă și neo-tonală, cel care în 1996 compunea piesa The Messenger care înglobează teme din muzica lui Mozart – un omagiu adus atunci compozitorului din Salzburg de la nașterea căruia se împlineau 240 ani.

Hélène Grimaud și Camerata Salzburg au înregistrat acest album chiar de ziua lui Mozart, pe 27 ianuarie 2020, la Salzburg, orașul definitoriu pentru destinul acestuia. Nu întîmplător, Hélène Grimaud a ales doar lucrări scrise în tonalități minore de Mozart – care sînt atît de puține în contextul creației sale. Avem Concertul nr. 20 pentru pian și orchestră și două fantezii pentru pian solo, dintre care una lăsată neterminată de compozitor – opusuri care ne relevă un Mozart foarte martur, meditativ și profund, la antipodul imaginii create de filmul Amadeus, în regia lui Milos Forman.

Și, în dialog cu Mozart, avem muzica lui Valentin Silvestrov – o reflecție contemporană asupra creației mozartiene, o muzică încărcată de substanță, transparentă și vie.

Hélène Grimaud rămîne același personaj enigmatic – o pianistă excepțională, ale cărei preocupări extra-muzicale îi influențează și alegerile muzicale: pasionată de ecologie, militantă pentru mediu, îndrăgostită de lupi și, acum, îndemnîndu-ne să privim muzica drept „o fereastră către infinit”, mai ales în aceste timpuri atît de tulburi.

În alt mod decît albumele semnate de Daniel Hope și Jonas Kaufmann, și The Messenger este un album de pandemie care invită la reflecție și speranță. Este ceea ce cred că avem nevoie să trecem peste următoarele luni, care vor aduce provocări pe care niciunul dintre noi le-a trăit în viața aceasta. Măcar dacă ar fi să ne gîndim la impactul izolării și al distanțării sociale...

Toate albumele au fost difuzate la Radio România Muzical și pot fi reascultate pe site-ul proiectului Discurile anului 2020. Evident, sînt disponibile pe platformele de streaming online.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)