Mesagerii speranței

4 noiembrie 2020
Mesagerii speranței jpeg

Hope@home, The Messenger și Selige Stunde se intitulează trei albume lansate recent, care oferă o altă perspectivă asupra timpurilor dificile pe care le trăim.

Hope@home

Cu o Europă care revine la lockdown și închiderea sălilor de concerte, ca în primăvara acestui an, albumul Hope@home, lansat de casa Deutsche Grammophon pe 11 septembrie, este de maximă actualitate. Cu adevărat, un album de pandemie, înregistrat în sufrageria din Berlin a celebrului violonist englez Daniel Hope. Un album integral live – concertele susținute de Daniel Hope și prietenii săi au fost transmise în direct în rețelele sociale și pe televiziunea Arte: în total, peste 2.5 milioane de oameni au urmărit aceste concerte.

Hope@home nu este un album obișnuit, tocmai pentru că condițiile în care a fost înregistrat sînt neobișnuite pentru un disc apărut la o mare casă (sau, cel puțin, așa cum eram obișnuiți pînă înainte de pandemie). Pianul este uneori puțin dezacordat, se simte tensiunea momentului pentru artiști, care au lucrat sub presiune: de multe ori, aranjamentele partiturilor pe care urmau să le cînte erau gata doar cu cîteva minute înainte de live. Dar mai este ceva: bucuria muzicienilor că puteau totuși comunica cu publicul lor, înțelegerea momentului psihologic în care ne aflam atunci cu toții – așa că lucrările muzicale sînt alese dintr-o sferă foarte largă: și muzică clasică, dar și canzonete, chansonete, muzică de film. Toate, cu o nuanță liniștită și nostalgică – într-adevăr, un album pentru liniștit nervi întinși și vindecat angoase.

Nu știu cum vom privi acest tip de experiențe muzicale peste cîțiva ani: poate cu uimire, poate cu dezinteres. Însă sigur acest album va rămîne valabil pentru autenticitatea trăirii, Daniel Hope, fiind, de altfel, un specialist al albumelor-concept. Belle epoque (2020), A journey to Mozart (2018), For seasons (2017), My tribute to Yehudi Menuhin (2016) sînt astfel de exemple din discografia lui Daniel Hope, care, pe lîngă cariera solistică de violonist, este și directorul muzical al Orchestrei de Cameră din Zürich și directorul artistic al stagiunii de la Frauenkirche din Dresda.

În orice caz, un album de ascultat în liniștea serilor în familie care vor urma – un album încărcat de speranță. De care avem acum atît de multă nevoie...

jonas kaufmann jpg jpeg

Selige Stunde cu tenorul Jonas Kaufmann

Alt album de pandemie este și cel al celebrissimului tenor german Jonas Kaufmann, lansat de casa Sony pe 4 septembrie. Un album de asemenea înregistrat în lunile de carantină din primăvară, în spații private, alături de Kaufmann aflîndu-se pianistul Helmut Deutsch. Și aici se aud inerentele imperfecțiuni tehnice care pot surveni în afara unui studio de înregistrări: sonorități diferite, în funcție de pianele pe care s-a cîntat, uneori pianul este dezacordat... Însă este atîta măiestrie și emoție în interpretarea celor doi, Kaufmann și Deutsch, că pe bună dreptate s-a comentat că acesta este cel mai bun album de recital pe care l-a semnat Kaufmann pînă în prezent.

Selige Stunde – Ora binecuvîntată este titlul unui lied de Alexander von Zemlinski pe care-l regăsim pe acest album și care dă nota generală a întregului disc. Dragostea este liantul care unește toate liedurile de pe acest album, foarte diverse stilistic, cu autori care jalonează stilul clasic – cum este Mozart, pînă la postromantismul dintr-un lied de Gustav Mahler. Și nota dominantă este de asemenea cea de liniște, de reflecție asupra unei lumi interioare la care prea rar avem ocazia să ne raportăm.

helene grimaud the messenger jpg jpeg

Mesagerul mozartian al Hélènei Grimaud

Începutul lunii octombrie 2020 a adus lansarea celui mai nou album semnat de pianista-vedetă Hélène Grimaud – The Messenger. Ca și Daniel Hope, și Hélène Grimaud s-a remarcat în ultimii ani cu albumele sale concept: Memory (2018) și Water (2016). Acum, The Messenger reunește lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart și Valentin Silvestrov, compozitor ucrainean de factură minimalistă și neo-tonală, cel care în 1996 compunea piesa The Messenger care înglobează teme din muzica lui Mozart – un omagiu adus atunci compozitorului din Salzburg de la nașterea căruia se împlineau 240 ani.

Hélène Grimaud și Camerata Salzburg au înregistrat acest album chiar de ziua lui Mozart, pe 27 ianuarie 2020, la Salzburg, orașul definitoriu pentru destinul acestuia. Nu întîmplător, Hélène Grimaud a ales doar lucrări scrise în tonalități minore de Mozart – care sînt atît de puține în contextul creației sale. Avem Concertul nr. 20 pentru pian și orchestră și două fantezii pentru pian solo, dintre care una lăsată neterminată de compozitor – opusuri care ne relevă un Mozart foarte martur, meditativ și profund, la antipodul imaginii create de filmul Amadeus, în regia lui Milos Forman.

Și, în dialog cu Mozart, avem muzica lui Valentin Silvestrov – o reflecție contemporană asupra creației mozartiene, o muzică încărcată de substanță, transparentă și vie.

Hélène Grimaud rămîne același personaj enigmatic – o pianistă excepțională, ale cărei preocupări extra-muzicale îi influențează și alegerile muzicale: pasionată de ecologie, militantă pentru mediu, îndrăgostită de lupi și, acum, îndemnîndu-ne să privim muzica drept „o fereastră către infinit”, mai ales în aceste timpuri atît de tulburi.

În alt mod decît albumele semnate de Daniel Hope și Jonas Kaufmann, și The Messenger este un album de pandemie care invită la reflecție și speranță. Este ceea ce cred că avem nevoie să trecem peste următoarele luni, care vor aduce provocări pe care niciunul dintre noi le-a trăit în viața aceasta. Măcar dacă ar fi să ne gîndim la impactul izolării și al distanțării sociale...

Toate albumele au fost difuzate la Radio România Muzical și pot fi reascultate pe site-ul proiectului Discurile anului 2020. Evident, sînt disponibile pe platformele de streaming online.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.