Beethoven 250 cu Jan Lisiecki

16 octombrie 2019
Beethoven 250 cu Jan Lisiecki jpeg

17 decembrie 1770 este data care apare în registrul botezurilor din Bonn în dreptul numelui celui care avea să fie unul dintre marii compozitori ai tuturor timpurilor – Ludwig van Beethoven. Anul viitor se vor împlini, deci, 250 ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven: o sărbătoare foarte importantă, căreia muzicieni, stagiuni și case de discuri îi acordă deja un interes aparte.

În transmisiune directă la Radio România Muzical au fost deja concerte live cu integralele simfoniilor de Beethoven, dirijate de Riccardo Chailly sau Jordi Savall. Nici casele importante de discuri la nivel mondial nu pot rata, evident, aniversarea Beethoven. Iată, de exemplu, Deutsche Grammophon, care pe 13 septembrie a lansat integrala concertelor pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, cu Jan Lisiecki și Academy of Saint Martin in the Fields; la aceeași casă a apărut pe 4 octombrie integrala simfoniilor beethoveniene, cu Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijată de Andris Nelsons.

Poate părea ieșit din comun ca una dintre cele mai mari case de discuri din lume să mizeze pentru o integrală a concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven pe un pianist de doar 24 ani, însă înțeleg perfect această miză pe acest pianist care este, într-adevăr, un talent cu totul ieșit din comun. În plus, toate concertele sînt înregistrate în cadrul unor evenimente live ce au avut loc în decembrie 2018 la Konzerthaus din Berlin și nu avem dirijor: Jan Lisiecki conduce el de la pian. Deci, riscurile erau cu atît mai mari – orice mic accident de intonație sau de coordonare între solist și orchestră poate interveni pe parcursul unui concert live, în lipsa unui dirijor. Pe de altă parte, suflul concertelor live nu poate fi înlocuit de nimic, iar interpretarea este din punct de vedere tehnic atît de bine realizată, că, practic, nici nu realizezi că ești în fața unei captări dintr-un concert live.

A fost un mare test pentru Jan Lisiecki, acest pianist de 24 ani, care are deja 6 discuri la Deutsche Grammophon și o carieră internațională construită la cel mai înalt nivel. Însă, să ne gîndim, el la 14 ani intra în atenția lumii internaționale, cînd imprimările sale, conținînd concertele pentru pian și orchestră de Chopin, erau lansate de Institutul Chopin de la Varșovia și premiate de numeroase publicații. A fost atunci o adevărată revelație: un pianist virtuoz, cu o capacitate excepțională de a emoționa și care cînta cu o maturitate care excedea cu mult vîrsta atît de fragedă. Dintre discurile lui ulterioare, mi-amintesc impresia profundă pe care mi-a creat-o audiția studiilor pentru pian de Chopin, înregistrate pentru Deutsche Grammophon de Jan Lisiecki la doar 17 ani: cu adevărat remarcabil!

După Chopin, Beethoven este compozitorul care a jucat un rol foarte important în cariera lui Lisiecki. În 2013, o înlocuia pe Martha Argerich ca solist al Concertului nr. 4 de Beethoven – o apariție foarte importantă, o altă trambulină către o carieră de înalt nivel. Și tot cu acest concert nr. 4 a debutat la Carnegie Hall din New York, prima dată cînd a și condus de la pian o orchestră.

Evident, seria de concerte de la Konzerthaus din Berlin a suscitat un viu interes: nu doar că o integrală a concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven e atractivă în sine, fiind și un tur de forță pentru pianist, dar era interesant de văzut și cum concepe un pianist mai mult decît talentat de astăzi interpretarea acestor partituri cu o istorie de mai bine de 200 ani.

Faptul că nu există, propriu-zis, un dirijor, conduce către o viziune camerală, cu o legătură organică între orchestră și solist; sonoritatea ansamblului, în general, este mai curînd orchestrală, decît simfonică. Avem un deosebit respect pentru partitură, și cu toate acestea o viziune personală, însă foarte echilibrată a pianistului. De altfel, și Tagesspiel nota că interpretările lui Lisiecki sînt “spontane, dar și perfect  construite intelectual”.

Mai era nevoie de o încă a n-a versiune a concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven? Știu că sînt mulți care nici nu simt nevoia să asculte o lucrare decît într-o singură interpretare, cea care în care au ascultat, de regulă, și prima dată opusul respectiv. Alții consideră că muzicienii din vechime sînt inegalabili, fără a cunoaște însă prea bine ce și cum se cîntă astăzi. Eu cred că este extrem de important pentru viitorul muzicii clasice, în general, să dăm credit tinerilor interpreți, singurii care pot duce mai departe tradiția muzicii clasice și care pot empatiza cu publicul de vîrsta lor, construind, de fapt, un public care să fie în sălile de concert și care să le asculte înregistrările și peste cîțiva ani sau poate zeci de ani, de acum încolo. Și mulți dintre tinerii interpreți de astăzi cîntă la un nivel extrem de înalt, artistic și tehnic, așa cum este și acest canadian născut din părinți polonezi. Cu muzicieni ca Jan Lisiecki, muzica clasică are un viitor nu doar pentru secolul XXI, ci și pentru secolul XXII! 

Mie mi-au rămas memorabile în special părțile a doua din Concertele nr. 3 și 4 de Beethoven cu Jan Lisiecki și Academy of Saint Martin in the Fields – însă totul este remarcabil interpretat. Rămîne doar să vă alegeți dvs. momentele preferate.

Radio România Muzical a difuzat aceste concerte pe 23 și 30 septembrie; puteți reasculta acele emisiuni aici.

Albumul poate achiziționat pe site-ul Deutsche Grammophon, sau poate fi ascultat pe site-urile de streaming online.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.
variola maimutei
Primul caz de infectare cu noua tulpină mpox, confirmată în California
Oficialii americani din domeniul sanitar au confirmat primul caz de infectare cu noua variantă mpox (variola maimuței). Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, pacientul este o persoană care s-a întors recent din Africa de Est.