Beethoven 250 cu Jan Lisiecki

16 octombrie 2019
Beethoven 250 cu Jan Lisiecki jpeg

17 decembrie 1770 este data care apare în registrul botezurilor din Bonn în dreptul numelui celui care avea să fie unul dintre marii compozitori ai tuturor timpurilor – Ludwig van Beethoven. Anul viitor se vor împlini, deci, 250 ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven: o sărbătoare foarte importantă, căreia muzicieni, stagiuni și case de discuri îi acordă deja un interes aparte.

În transmisiune directă la Radio România Muzical au fost deja concerte live cu integralele simfoniilor de Beethoven, dirijate de Riccardo Chailly sau Jordi Savall. Nici casele importante de discuri la nivel mondial nu pot rata, evident, aniversarea Beethoven. Iată, de exemplu, Deutsche Grammophon, care pe 13 septembrie a lansat integrala concertelor pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, cu Jan Lisiecki și Academy of Saint Martin in the Fields; la aceeași casă a apărut pe 4 octombrie integrala simfoniilor beethoveniene, cu Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijată de Andris Nelsons.

Poate părea ieșit din comun ca una dintre cele mai mari case de discuri din lume să mizeze pentru o integrală a concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven pe un pianist de doar 24 ani, însă înțeleg perfect această miză pe acest pianist care este, într-adevăr, un talent cu totul ieșit din comun. În plus, toate concertele sînt înregistrate în cadrul unor evenimente live ce au avut loc în decembrie 2018 la Konzerthaus din Berlin și nu avem dirijor: Jan Lisiecki conduce el de la pian. Deci, riscurile erau cu atît mai mari – orice mic accident de intonație sau de coordonare între solist și orchestră poate interveni pe parcursul unui concert live, în lipsa unui dirijor. Pe de altă parte, suflul concertelor live nu poate fi înlocuit de nimic, iar interpretarea este din punct de vedere tehnic atît de bine realizată, că, practic, nici nu realizezi că ești în fața unei captări dintr-un concert live.

A fost un mare test pentru Jan Lisiecki, acest pianist de 24 ani, care are deja 6 discuri la Deutsche Grammophon și o carieră internațională construită la cel mai înalt nivel. Însă, să ne gîndim, el la 14 ani intra în atenția lumii internaționale, cînd imprimările sale, conținînd concertele pentru pian și orchestră de Chopin, erau lansate de Institutul Chopin de la Varșovia și premiate de numeroase publicații. A fost atunci o adevărată revelație: un pianist virtuoz, cu o capacitate excepțională de a emoționa și care cînta cu o maturitate care excedea cu mult vîrsta atît de fragedă. Dintre discurile lui ulterioare, mi-amintesc impresia profundă pe care mi-a creat-o audiția studiilor pentru pian de Chopin, înregistrate pentru Deutsche Grammophon de Jan Lisiecki la doar 17 ani: cu adevărat remarcabil!

După Chopin, Beethoven este compozitorul care a jucat un rol foarte important în cariera lui Lisiecki. În 2013, o înlocuia pe Martha Argerich ca solist al Concertului nr. 4 de Beethoven – o apariție foarte importantă, o altă trambulină către o carieră de înalt nivel. Și tot cu acest concert nr. 4 a debutat la Carnegie Hall din New York, prima dată cînd a și condus de la pian o orchestră.

Evident, seria de concerte de la Konzerthaus din Berlin a suscitat un viu interes: nu doar că o integrală a concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven e atractivă în sine, fiind și un tur de forță pentru pianist, dar era interesant de văzut și cum concepe un pianist mai mult decît talentat de astăzi interpretarea acestor partituri cu o istorie de mai bine de 200 ani.

Faptul că nu există, propriu-zis, un dirijor, conduce către o viziune camerală, cu o legătură organică între orchestră și solist; sonoritatea ansamblului, în general, este mai curînd orchestrală, decît simfonică. Avem un deosebit respect pentru partitură, și cu toate acestea o viziune personală, însă foarte echilibrată a pianistului. De altfel, și Tagesspiel nota că interpretările lui Lisiecki sînt “spontane, dar și perfect  construite intelectual”.

Mai era nevoie de o încă a n-a versiune a concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven? Știu că sînt mulți care nici nu simt nevoia să asculte o lucrare decît într-o singură interpretare, cea care în care au ascultat, de regulă, și prima dată opusul respectiv. Alții consideră că muzicienii din vechime sînt inegalabili, fără a cunoaște însă prea bine ce și cum se cîntă astăzi. Eu cred că este extrem de important pentru viitorul muzicii clasice, în general, să dăm credit tinerilor interpreți, singurii care pot duce mai departe tradiția muzicii clasice și care pot empatiza cu publicul de vîrsta lor, construind, de fapt, un public care să fie în sălile de concert și care să le asculte înregistrările și peste cîțiva ani sau poate zeci de ani, de acum încolo. Și mulți dintre tinerii interpreți de astăzi cîntă la un nivel extrem de înalt, artistic și tehnic, așa cum este și acest canadian născut din părinți polonezi. Cu muzicieni ca Jan Lisiecki, muzica clasică are un viitor nu doar pentru secolul XXI, ci și pentru secolul XXII! 

Mie mi-au rămas memorabile în special părțile a doua din Concertele nr. 3 și 4 de Beethoven cu Jan Lisiecki și Academy of Saint Martin in the Fields – însă totul este remarcabil interpretat. Rămîne doar să vă alegeți dvs. momentele preferate.

Radio România Muzical a difuzat aceste concerte pe 23 și 30 septembrie; puteți reasculta acele emisiuni aici.

Albumul poate achiziționat pe site-ul Deutsche Grammophon, sau poate fi ascultat pe site-urile de streaming online.

Cristina Comandașu este critic muzical.

The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.