Discuri nominalizate la premiile ICMA 2022 (I)

22 noiembrie 2021
Discuri nominalizate la premiile ICMA 2022 (I) jpeg

În 16 noiembrie au fost anunțate nominalizările la premiile International Classical Music Awards (ICMA), ediția 2022. Este vorba despre unele dintre cele mai prestigioase premii ale industriei discografice europene, avînd ca notă distinctivă că premiile sînt acordate de un juriu complet independent de industria discografică, alcătuit din jurnaliști specializați în muzica clasică, reprezentînd 20 de publicații/site-uri/posturi de radio din întreaga Europă. Fac parte din acest juriu, reprezentînd Radio România Muzical, din 2019.

Pentru ediția 2022, au fost supuse jurizării apariții între 1 noiembrie 2020 și 31 octombrie 2021. Un disc care are votul a cel puțin doi membri ai juriului (care lucrează complet independent unii de alții) se consideră a fi nominalizat la premiile ICMA. Pentru ediția 2022, 377 producții au fost nominalizate, la cele 16 categorii ale competiției – 14 rezervate discurilor și două, DVD-urilor cu producții video.

Printre aceste nominalizări, apar numele unor artiști și compozitori români: Cvartetul Arcadia, dirijorul Cristian Măcelaru, Corul Madrigal, pianista Raluca Știrbăț, violistul Adrian Stanciu (alături de Trio Lontano), precum și lucrări de George Enescu interpretate de violonistul francez David Grimal și pianistul german Alexander Krichel.

Cvartete de Mieczysław Weinberg cu Cvartetul Arcadia

În 8 ianuarie 2021, casa britanică Chandos a publicat primul volum al integralei cvartetelor de Mieczysław Weinberg, în interpretarea cvartetului românesc Arcadia, ai cărui membri, violoniștii Ana Torok și Răzvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Torok, sînt muzicieni din Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Cvartetul Arcadia fiind ansamblu în rezidență al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” din București.

Cvartetul Arcadia este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, la nivel internațional. Înființat în 2006 la Cluj, pe cînd cei patru membri ai săi erau studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, a cucerit premii la importante concursuri de mare calibru și și-a construit o discografică apreciată laudativ de critica internațională. Colaborează din 2017 cu casa britanică Chandos, pentru care a înregistrat integrala cvartetelor de Bela Bartok.

Invitația de a înregistra integrala cvartetelor de Mieczysław Weinberg a venit din partea casei Chandos și pot spune că a fost o idee care s-a potrivit mănușă pentru stilul pasional și pasionant de interpretare al Cvartetului Arcadia. Primul volum, cuprinzînd Cvartetele cu numerele 2, 5 și 8, a fost înregistrat în martie 2020, chiar în perioada cînd pandemia COVID-19 începea să închidă sălile de concerte, viața, în general.

Interesul publicului, în general, pentru muzica lui Mieczysław Weinberg este de dată recentă. Compozitorul a trăit între anii 1919 și 1996, mai curînd marginalizat, lovit din plin de vicisitudinile istoriei. S-a născut la Varșovia într-o familie evreiască în care tatăl locuise pînă în 1916 la Chișinău și care, mai mult ca sigur, cunoștea și vorbea limba română. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu a plecat spre vest, ci spre est, refugiindu-se în Ucraina, apoi rămînînd pe teritoriul Uniunii Sovietice pînă la finalul vieții. A fost unul dintre apropiații lui Dmitri Șostakovici, cu care a împărțit și anumite asemănări stilistice, și prigoana stalinistă. Lucrările lui Mieczysław Weinberg au rămas uitate pînă spre anii 2000, cînd publicul Europei a reînceput să redescopere muzica sa, ce a oferit surpriza unui compozitor extrem de talentat, cu un limbaj în mare parte accesibil, fără a fi însă simplist, un soi de puzzle stilistic, „un fel de colaj de stiluri și de influențe, dar felul în care colajul este realizat este unul atît de personal și atît de bine conturat, încît devine propriul lui limbaj, cumva”, după cum îl descria violistul Traian Boală, membru al Cvartetului Arcadia.

Găsim, de fapt, în muzica lui Weinberg, atmosfera Uniunii Sovietice, așa cum a văzut-o Mieczysław Weinberg, o lume a contrastelor, a viselor și morții, o lume în care sensibilitatea și ororile unui regim criminal se împlinesc.

Cvartetul Arcadia a ales să pună accentul pe oniric, mai curînd decît pe concretețea  acestei lumi.  Discursul lor este atent construit și te poartă într-o călătorie pasionantă într-un univers pe care românii îl înțeleg, poate, mai bine decît un ascultător din Europa vestică.

BBC Music Magazine a acordat în februarie 2021 cinci stele primului volum al seriei, iar acum albumul a primit și o nominalizare la premiile ICMA – recunoaștere a unei valori certe. În prezent, Cvartetul Arcadia înregistrează în Marea Britanie al doilea album al integralei Mieczysław Weinberg.

Puteți asculta albumul, însoțit de un interviu cu Traian Boală, aici.

trifonov bach jpg jpeg

The Art of Life cu pianistul Daniil Trifonov

De asemenea cu o nominalizare la premiile ICMA 2022 este și albumul Bach – The Art of Life, semnat de pianistul rus Daniil Trifonov pentru casa Deutsche Grammophon; lansarea discului a avut loc pe 8 octombrie 2021.

Este unul dintre discurile care cred că merită ascultate de cei care iubesc jocul inteligent al muzicii. Pentru că avem un joc inteligent între lucrările marelui Johann Sebastian și cele ale fiilor săi, Johann Christian, Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christoph Friedrich. Dar și un joc între piesele poate mai frivole din albumul pentru Anna Magdalena Bach și monumentala „Artă a fugii”, lucrarea emblematică ce încheie catalogul opusurilor lui Johann Sebastian Bach.

Arta vieții este arta iubirii pentru Daniil Trifonov care declară: „acest album vorbește, în multe feluri, despre dragoste: cea romantică dintre Johann Sebastian și prima și a doua lui soție, cea familială, dintre părinți și copiii lor; și, apoi, despre dragostea pentru Creator”.

Specializat mai curînd în muzica marilor romantici, Daniil Trifonov abordează cu curaj și repertoriul transparent și, de fapt, foarte solicitant, al stilului baroc. La două zile după lansarea albumului Bach, Trifonov primea la Berlin un premiu Echo Klassik pentru Silver Age, discul său apărut în noiembrie 2020: o mare distanță între muzica lui Prokofiev , Skriabin, Stravinski, și etericul Bach!

Pe primul disc al albumului Bach – The Art of Life avem ocazia să descoperim piese rar cîntate astăzi, semnate de fiii lui Bach, printre care și Variațiunile pe tema „Ah, vous dirai-je, maman” de Johann Christoph Friedrich Bach, aceeași temă pe care și-a scris mult mai cunoscutele sale variațiuni Wolfgang Amadeus Mozart. Îl simțim și parcă-l vedem pe Trifonov jucîndu-se în această muzică senină și transparentă, pe care o redă cu simplitate și eleganță.

Fără îndoială, centrul de greutate al albumului este „Arta fugii” de Johann Sebastian Bach, lucrarea lăsată neterminată de autor, într-o versiune finalizată chiar de Trifonov pe acest disc. Mă gîndesc că fără preambulul lucrărilor „mai ușoare” de pe primul disc, exista riscul ca albumul să nu fie atît de ușor vandabil.

Poate că, într-adevăr, astăzi, e un efort să asculți și să înțelegi această capodoperă de aproximativ 70 minute în care Bach experimentează tot ceea ce muzica a fost și va fi după el. O fugă, acele voci care se împletesc într-un discurs în care par să se caute, să-și răspundă, poate părea astăzi extrem de austeră – închipuiți-vă 14 asemenea construcții înlănțuite, fiecare respectînd și regula secțiunii de aur, și, mai mult decît atît, transmițînd o emoție subtilă, care ridică ascultătorul către o lume în care contează mai mult spiritul decît concretețea acestei lumi.

Unii comentatori internaționali au notat că Trifonov propune o soluție nonconformistă pentru interpretarea „Artei fugii”. Nu aș spune același lucru: Trifonov este nonconformist în măsura în care el dorește să dea sens „Artei fugii” pentru oamenii de astăzi, punînd multă emoție și inteligență în discursul său, mult mai multă decît austeritate. Da, o versiune care merita măcar o nominalizare la un premiu important și o ocazie pentru toți, măcar acum, în prag de Crăciun, de reflecție asupra divinului din noi, în acordurile muzicii lui Bach.

„Arta fugii” de pe acest album poate fi ascultată aici.

Ambele discuri sînt disponibile pentru audiție pentru platformele de streaming online, iar albumul Bach – The Art of Life este disponibil în România și în format fizic, în magazinele de specialitate sau online, de exemplu, pe emag.ro, atît ca CD, cît și ca vinyl.

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.